Guvernul nu este de acord cu instituirea in legislatia nationala a parteneriatului civil, care prevede oficializarea concubinajului, dar si a convietuirii intre doua persoane de acelasi sex, motivand ca singura relatie de familie recunoscuta de Codul Civil este casatoria intre persoane de sex diferit, anunta agentia Mediafax, care a obtinut un document guvernamental.

Executivul ar urma sa transmita acest punct de vedere Parlamentului, ca raspuns la o initiativa legislativa a deputatului PDL Viorel Arion, prin care acesta propune stabilirea cadrului legal si efectelor juridice ale parteneriatului civil.

Propunerea legislativa a deputatului PDL are in vedere conferirea unui caracter legal convieturii intre doua persoane, ca alternativa la casatorie, prin incheierea, la notar, a unui contract de parteneriat civil, care sa prevada obligatii si drepturi in privinta cheltuielilor si bunurilor comune. Proiectul de lege nu mentioneaza insa drept conditie pentru incheierea unui asemenea partaneriat faptul ca partenerii sa fie de sex diferit si permite, prin urmare, incheierea unui parteneriat civil intre doua persoane de acelasi sex.

"Deschiderea catre relatiile de convietuire sub diferitele forme ale sale raspunde unei cerinte sociale care se inscrie intr-o miscare generala de reaplicare a principiului egalitatii, despre care trebuie sa vorbim o data cu lupta impotriva discriminarii, aplicarea drepturilor existente, precum si crearea noilor drepturi", isi argumenteaza deputatul democrat-liberal initiativa legislativa.

Viorel Arion mai precizeaza ca parteneriatul civil este recunoscut in mai multe state europene, iar Marea Britanie chiar a extins, prin crearea acestui parteneriat, drepturile casatoriei si pentru persoanele de acelasi sex.

Conform documentului guvernamental insa, Ministerul Muncii a facut observatia ca propunerea legislativa ar trebui sa cuprinda prevederi referitoare la copiii minori ai partenerilor, remarcand totodata ca aceasta presupune modificarea reglementarilor noului Cod Civil in materie de familie.

Ministerul Justitiei a aratat insa ca o astfel de initiativa nu poate fi sustinuta conform prevederilor noului Cod Civil, adoptat prin angajarea raspunderii Guvernului in iunie 2009: "O data cu adoptarea noului Cod Civil, atat Guvernul, prin initierea proiectului, cat mai ales forul legiuitor, prin adoptarea in forma modificata a Codului, si-au exprimat deja optiunile de politica legislativa in materia relatiilor de familie, reglementand, ca unica forma de convietuire recunoscuta, casatoria intre persoane de sex diferit", se arata in documentul citat de Mediafax.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativa a deputatului PDL, insa a atras atentia ca noul Cod Civil interzice casatoria intre persoane de acelasi sex si ca nici parteneriatele civile din strainatate nu sunt recunoscute in Romania.