Biserica Catolica nu aproba spovedania prin iPhone, intrucat iertarea pacatelor penitentului necesita prezenta fizica a duhovnicului in savarsirea acestei taine. Aplicatiile de acest fel servesc insa ca suporturi digitale pentru rugaciune sau reflectie, iar Biserica Catolica nu le respinge ci le incurajeaza, se arata intr-un comunicat al Arhiepiescopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB).

"In Biserica Catolica Spovada este un sacrament (o taina) a carui celebrare presupune in mod obligatoriu dialogul personal dintre penitent si confesor. Iertarea pacatelor penitentului necesita prezenta fizica a duhovnicului in savarsirea acestei taine. Asadar, nicio aplicatie iPhone nu poate inlocui Spovada si nu poate conferi iertarea pacatelor. Ca urmare, nu se poate vorbi de ", explica ARCB.

"Pentru a-i ajuta pe penitenti sa faca o pregatire cat mai buna in vederea primirii sacramentului Spovezii, Biserica Catolica s-a ingrijit intotdeauna sa le ofere acestora, in catehisme si in carti de rugaciuni, diverse chestionare, pentru examinarea constiintei, precum si rugaciuni specifice.

Intr-o epoca in care mijloacele moderne de comunicare, oferite de dezvoltarea tehnologiei, sunt tot mai raspandite si tind sa inlocuiasca hartia tiparita, nu e de mirare ca rugaciuni sau chestionare pentru examinarea constiintei au fost preluate intr-o aplicatie pentru iPhone. Exista deja si alte aplicatii de acest fel, care servesc ca suporturi digitale pentru rugaciune sau reflectie, iar Biserica Catolica nu le respinge ci le incurajeaza, cu conditia sa fie folosite - asa cum sunt, dealtfel! - ca niste instrumente ajutatoare, bine stiind ca ele nu pot inlocui relatia personala a credinciosului cu Dumnezeu si cu Biserica", se mai mentioneaza in comunicatul ARCB.

Presa internationala a relatat saptamana aceasta ca Biserica Catolica din SUA si-a dat aprobarea pentru o aplicatie de iPhone care sa pregateasca enoriasii pentru spovedanie si sa-i ajute sa tina socoteala pacatelor facute. Miscarea este una neobisnuita, semn ca Biserica americana ia in seama cele mai noi tehnologii, scrie Reuters. Aplicatia Confession costa doi dolari si e dezvoltata de o mica firma din statul american Indiana, fiind creata si cu ajutor de la preoti. Compania spune ca aplicatia nu e gandita sa tina locul unei vizite la biserica, ci sa-i pregateasca pentru spovedanie pe cei evlaviosi.