Capitala a pierdut in ultimii cinci ani nu mai putin de patru unitati sanitare, din cauza retrocedarilor facute pe Legea 10/2001. Este vorba de Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice Prof .Dr. Scarlat Longhin din Calea Serban Voda nr. 216, jumatate din Spitalul Caritas, str.Traian nr.29, Sectia externa a Spitalului Sfantul Stefan din Soseaua Alexandriei nr.145 si Policlinica Batistei din strada Batistei nr. 27 A. Totul a inceput in 2003, cand Legea 10/2001 a fost modificata, permitand si retrocedarea obiectivelor de utilitate publica, printre care si spitalele.

Policlinica BatisteiFoto: HotNews.ro

Spitalul de Boli Dermato-Venerice Dr. Scarlat Longhin

Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice Prof. Dr. Scarlat Longhin a fost retrocedat in doua etape. Pe 16.11.2006 cateva corpuri din spital si terenul aferent a fost retrocedat mostenitorilor: Mociornita Maria Rosette Emilia, Mociornita Marie-Rose, Mociornita Alina-Alexandra, Mociornita Dumitru Matei Serban, Constantinescu Mihai, Constantinescu Grigore si Manoil Christina Ecaterina Aurelia. La pachet cu spitalul a venit un teren de 10.000 mp. Conform informatiilor solicitate de HotNews Primariei Capitalei, proprietatea "se atribuie in folosinta speciala domnului Konig Michael-Nikolaus si doamnei Metzler Irene". Pe 12.02.2007 au fost retrocedate celelalte corpuri ale spitalului, plus terenul in suprafata de circa 6.000 mp, catre Manolescu Ioan Emanoil. Aici s-a pus conditia ca sa se mentina activitatea spitalului timp de 5 ani de la data retrocedarii. Dupa expirarea acestui termen, Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din Bucuresti spune ca o parte din paturi vor fi desfiintate, iar o alta parte mutate la Spitalul Victor Babes. Medicii vor fi si ei transferati la Victor Babes.

In luna decembrie a anului trecut, pe terenul spitalului, Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizatun turn de 20 de etaje si o cladire de locuinte de 6 etaje. Cladirea va adaposti birouri, un hotel si o policlinica. Investitor este societatea URIM Investments, iar proiectantul este Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".

Policlinica Batistei

Jumatate din imobil, aflat la nr. 27 A, a fost restituit in anul 2003 pe Legea 10/2001 unei anume Lucia Tretinescu. Conducerea Policlinicii a contestat in instanta actul de proprietate, judecandu-se cu proprietarul timp de 5 ani. In final insa instanta i-a dat dreptate tot proprietarului, desi, in 2003, legea nu permitea restituirea in natura a imobilelor care erau de utilitate publica, iar policlinica se incadreaza in aceasta categorie. In 2008, cu cateva zile inainte ca Adriean Videanu sa-si termine mandatul de la Primaria Capitalei, acesta a semnat o dispozitie pe Legea 10/2001, restituind si cealalta jumatate de casa, aflata la nr. 27, unui alt proprietar. Fostul primar a fost obligat de o hotarare judecatoreasca sa faca acest lucru. Si de aceasta data conducerea policlinicii a atacat actul de proprietate, procesul aflandu-se inca pe rol. Noul proprietar al cladirii, senatorul PDL Andrei Florin Mircea, doreste demolarea cladirii si folosirea terenului pentru ridicarea unei noi constructii. Intre timp, ferestrele jumatatii de cladire de la nr. 27 au fost scoase, aceasta fiind lasata sa se autodistruga.

In acest moment, policlinica mai functioneaza doar in jumatate de cladire. Daca va pierde procesul, unitatea medicala va trebui sa se mute in alta cladire, pusa la dispozitie de Ministerul Sanatatii.

Spitalul Caritas

Jumatate din Spitalul Caritas a fost restituit tot in 2007. "Se restituie in natura in proprietatea doamnei Banulescu (fosta Petear) Anca Ioana imobilul situat in Bucuresti, str.Parfumului nr.35, sector 3, compus din constructie Corp E (S+P+E) si teren in suprafata de 156,00 mp si constructie Corp F (S+P+E) si teren in suprafata de 160,00 mp", conform datelor de la Primaria Capitalei. Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din Bucuresti spune ca spitalul ar putea fi desfiintat , iar personalul mutat la alte spitale. "Deocamdata evaluam ce vom face cu acest spital. Proprietarii au vrut sa-l inchirieze in continuare. insa chiria era foarte mare. Si asta nu ar fi fost neaparat o problema, ci faptul ca imobilul este foarte vechi si, fiind inchiriat, nu puteam face mari investitii", a explicat Savu.

Sectia externa a Spitalului Sfantul Stefan

Aceasta unitate sanitara a fost restituita in 2005 doamnei Stanescu Cornelia si doamnei Motoi Roberta Andreea. "Se restituie in natura imobilul situat in Bucuresti, Soseaua Alexandriei nr.145, sector 5, format din constructii (Corp A+B+C) si teren in suprafata de 13281 mp", conform datelor de la Primaria Capitali. Marius Savu spune ca si acest spital va fi desfiintat, iar personalul va fi mutat la "Victor Babes".

Conform articolului 16 din Legea 10/2001, si cladirile care adapostesc obiective de utilitate publica trebuie restuite in natura, proprietarilor de drept. Singura conditie este ca respectivul spital/ scoala/gradinita, sa functioneze in continuare acolo termen de 5 ani de la data retrocedarii, pana autoritatile gasesc o solutie pentru mutarea obiectivului. Desi au fost retrocedate aceste unitati sanitare, in Bucuresti nu s-a mai construit niciun spital. Pana in prezent, strategia municipalitatii a fost de a muta o parte din paturi si personalul la alte spitale din Capitala.