Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex​ sustine ca, in urma prezentarii jocului de sah in cazul arestarilor de la vami, a primit amenintari. El a facut aceste afirmatii in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle. "Daca actionezi, trebuie sa se intample si o reactie" - a precizat Vasile Lincu. In legatura cu declaratia de avere, acesta a precizat ca "este peste medie", dar o poate justifica prin faptul ca tatal sau a lucrat si lucreaza de 11 ani in Germania.

Vasile LincuFoto: AGERPRES

Vasile Lincu nu a spus nume de pe tabla de sah, insa a lasat sa se inteleaga faptul ca o piesa importanta - "nebunul", ar putea fi un lider de sindicat care l-a amenintat, inclusiv la televizor. Mentionam ca, in ultima perioada, Vasile Lincu a avut discutii aprinse la tv cu Vasile Marica, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX.

Descarca fisierul audio in format MP3

Fragmente din emisiune:

Ati facut o comparatie foarte interesanta in acest scandal al vamilor. Lucratorii vamali sunt pionii pe tabla de sah, sefii de la vama sunt caii. Cine este regele, cine este regina?

Regele? M-am ferit sa dau nume si nici macar functie. Este cea mai importanta piesa de pe tabla de sah, cred ca nu vom afla niciodata. Si cred ca nu e bine sa stim. Cum in America sunt anumite actiuni care nu se stiu de 40 -50 de ani poate, nici acum nu stim cine a apasat pe tragaci si nici nu e bine sa se afle.

De ce nu e bine sa se afle? In fond, combaterea coruptiei la nivel inalt este una dintre prioritatile autoritatilor de la Bucuresti...cine ar avea interes sa ascunda?

Sa facem o supozitie: daca ar fi serviciile secrete, daca ar fi un prim ministru de la un moment dat, daca ar fi o anumita persoana pe care noi nici nu ne gandi sa o bagam in ecuatie, sau poate fi ceva utopic. Dar exista probabilitatea sa nu existe, sa nu ajungem la rege. Sa nu aflam. Desi putem trai cu impresia ca piesele pe care le-am numit "regine" sa fie chiar regele. De multe ori, am vazut in media ca se denumesc partidele sau oameni importati din partid ca fiind regine. Cred ca ne multumim daca am ajunge la regine si oricum, satisfactia ar fi aceeasi, daca am gasi asa-zisii beneficiari finali.

Dumneavoastra aveti vreo banuiala, aveti informatii?

Chiar daca am informatii si nu am probe, chiar daca am informatii care conduc catre anumite persoane, nu le pot face publice decat daca am dovezi directe. Si chiar si in aceasta situatie - evident, unde am probe si informatii, va asigur ca le-am prezentat organelor de cercetare penala - nu voi prezenta public decat in anumite situatii pe care eu le consider ca fiind oportune la momentul respectiv.

Si credeti ca, pana la urma, in aceasta caracatita, sunt sacrificati doar pionii?

De data asta am vazut ca s-a mers mai departe. Am spus la un moment dat ca piesa cea mai importanta de pana acum a fost calul - seful de vama de la Halmeu. Calul facea legatura la o piesa superioara, si anume tura. De altfel, s-a si demonstrat acest lucru. Tura, teoretic, ar face legatura la o alta piesa, de asemenea, importanta dar si de acelasi nivel...daca ne-am referi la presupunea, logica de altfel, ca presedintele ANAF nu este strain de aceasta situatie, eu as numi-o tot tura. Eu zic ca sunt mai multe regine, au fost mai multe regine si de-a lungul timpului si au fost mai multe ture. Nu as vrea sa ne oprim doar la persoanele care in acest moment sunt piesele de sah, trebuie sa mergem si in trecut.

S-a tot spus ca aceasta caracatita a spagilor de la vami s-a intins pana la partidele politice. Aveti idee ce partide sunt implicate?

Chiar daca cunosc, nu vreau sa fac declaratii pe aceasta tema, pentru a nu fi speculate de mass-media, cel mai bine este sa luam comunicatele oficiale ale organelor de cercetare penala.

Ati afirmat ca Romania nu este pregatita pentru o schimbare si nici presa nu este dispusa sa prezinte numele pieselor importante de sah. Cum credet ca va evolua pana la urma situatia? In opinia dvs, capetele incoronate nu vor cadea, probabil..dar care ar fi pasii ce ar trebui facuti asa incat sa se faca o mai buna curatenie in vami?

Eu cand am afirmat asta am avut in vedere trecutul. Au mai fost cateva incercari de-a lungul timpului si s-au oprit la nivel de pioni. Ba mai mult, anumite piese au capatat valori superioare, au avansat in functia publica sau in functii politice. Nu credeam ca se va ajunge nici la nivel de tura. De abia dupa ce am vazut ca a aparut calul, mutarea logica era la nivel de tura. Declaratiile presedintelui Romaniei este, cred, cea care ar putea fi decisiva in acest joc si cred ca vor aparea si alte piese, dar sunt convins ca vom urgenta finalul acestui joc daca identificam piesa centrala si anume nebunul - persoana care cunoaste tot si a cunoscut de-a lungul timpului si cunoaste si in acest moment. Este persoana care face legatura intre piesele de la baza piramidei pana la varf. Varful reprezinta, in opinia mea, regina. Vreau sa va fac o precizare: de-a lungul timpului, mass-media a prezentat opiniei publice diferite nume de piese, doar ca nu s-a mers mai departe si nu a avut o finalitate. In anumite situatii, stiind ca institutiile statului ar fi trebuit sa se autosesizeze - nu cred ca exista vreun jurnalist care sa afirme ceva de cineva fara sa aiba si probe. Pentru a nu exista riscul ca DNA-ul sa nu se autosesizeze, noi, ca sindicat am solicitat Directiei Nationale Anticoruptie sa verifice materialul publicat intr-un ziar. Nu am primit nici un raspuns la momentul respectiv, vorbesc de 2005-2006, perioada in care am ajuns la concluzia ca respectivii aveau imunitate totala.

Se stie de foarte multi ani ca multi vamesi sunt corupti, multi politisti de frontira sunt corupti. In campania de arestari de zilele acestea, sunt insa doua probleme uriase: de ce au fost lasate aceste filiere sa functioneze atata timp si in beneficiul cui?

As dori sa ne concentram pe aceasta partida, sa o finalizam si apoi putem comenta de ce nu s-a facut pana acum. Trebuie sa apreciem ca se face in acest moment, sa finalizam ceea ce am inceput si sa nu mai deschidem o alta partida in acelasi timp.

Toti romanii cunosc aceste realitati. Unii incearca sa profite de ele, altii incearca sa le ocoleasca. Exista o anumita neincredere a populatiei fata de lucratorii vamali, indiferent daca acestia isi fac foarte bine treaba sau - din contra - au mainile murdare. Si acum se pune problema declaratiilor de avere, a averilor pe care acesti functionari le acumuleaza in timp. Si as incepe chiar cu dumneavoastra. Ati putea sa justificati averea cu veniturile legale declarate?

Mi se pare ca este un termen prea mare "avere", as spune patrimoniu. Cand spui "avere" te gandesti la ceva mare. Patrimoniul as putea sa il justific si nu am o problema in acest sens. Ba, chiar mai mult, faptul ca am avut curaj sa sesizez de-a lungul timpului, au fost si reactii. Au fost multe, multe sesizari la adresa mea, nici nu mai stiu numarul de dosare penale, la un moment dat erau vreo 20-30, erau copy/paste, doar semnatarii erau altii. Bineinteles, toate au fost cu neinceperea urmaririi penale. Daca actionezi, trebuie sa se intample si o reactie. Nici nu mai stiu ce institutie a statului ce m-a verificat.

La DNA ati ajuns?

Si la DNA, inclusiv pe avere, nici nu mai stiu ce nu s-a verificat, inclusiv s-au facut sesizari la Protectia Copilului, au venit de la Protectia Copilului sa vada daca sunt conditii pentru a-mi creste copii, sa vada daca nu cumva trebuie luat in plasament. Inclusiv la Agentia Nationala de Integritate, trei sesizari am avut numai acum...

Si, totusi, domnule Lincu, ce avere aveti?

Pot spune ca nu stau rau, sunt poate putin peste medie, dat fiind faptul ca am un apartament in centrul orasului, am si un teren si o masina, chiar daca este mai veche, este o masina buna. Cum pot s-o justific? Norocul meu a fost si inca mai este ca tatal meu lucreaza de 11 ani in Germania si cand a vrut sa imi dea 10 mii de euro mie si 10 mii de euro fratelui meu, anul trecut, am refuzat sa iau banii cash. I-am spus:"trimite-mi prin banca si scrie donatie fiu, pentru ca este posibil sa fiu intrebat si sub aspectul acesta, de unde am banii pe care ii depun in banca". Deci nu am nicio problema, dar nu ca o spun eu - am fost verificat.

Ati facut in presa declaratii curajoase. Ati primit amenintari?

Amenintarile sunt, poate, cea mai mica problema. Mi s-au taiat cauciucurile chiar inainte de miting, mi s-a desertat o punga de mate de peste pe parbrizul masinii, am primit amenintari cu moartea pe la doisprezece - unu noaptea, si chiar liderul de sindicat pe care eu il suspectam ca fiind nebunul m-a amenintat, inclusiv la televizor..(n.r. Vasile Lincu a avut discutii aprinse la tv cu Vasile Marica, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX)

In urma declaratiilor pe care le-ati facut recent?

Dupa ce a vazut ca am prezentat schema logica. De fapt, s-a cam simtit pentru ca amenintarea am primit-o inainte de a fi cu el la televizor.

Si ce credeti ca va urma, in tot acest scandal?

Conteaza foarte mult si de vointa politica, daca se merge pana la capat, se vede deja o rezistenta in acest sens. Eu personal am facut declaratii publice de invinuire a presedintelui ANAF, cu probe, mi se parea logic ca aceasta persoana sa nu mai fie in functie, fara a fi invinuita. Numai pentru ca s-au intamplat aceste lucruri la el in curte. El a facut numirile in functii a sefilor de vama.

Va referiti la actualul presedinte ANAF?

Da. Si cred ca nu este un mesaj foarte bun dat acestei partide faptul ca inca mai este in functie in acest moment.

De ce credeti ca acest sir de arestari s-a produs tocmai acum, am reusit sa impresionam Bruxelles-ul?

Raspunsul trebuie sa fie putin mai complex. Daca analizam sub aspectul momentului, ar trebui sa vedem ca actiunile de la vamile Ploiesti si Otopeni au fost inainte de a se decide cu privire la intrarea in spatiul Schengen. Totusi, actiunile au inceput mai demult, verificarile au inceput mai demult si sunt convins ca odata incepute, se va urmari si finalizarea acestora. Nu cred ca am impresionat, am putea spune ca vom avea o nota buna daca ajungem sa terminam partida. Atata vreme cat suntem inca in joc, cu cat lungim mai mult acest joc este ai rau. Trebuie sa facem un apel catre toti cetatenii, sa nu fie simpli comentatori. Sa nici nu apara public, pe la diverse televiziuni. Sa vina doar daca vor sa aduca ceva in plus in acest joc. As putea sa sugerez o alta directie de abordare: sa analizeze de-a lungul timpului ce piese au fost nominalizate si eu am prezentat partida de sah, haideti sa prezentam puzzele-ul si putem sa il luam pe momente politice si sa punem pe acest joc numele care au fost vehiculate in mass -media. Cred ca si din acest punct de vedere facem un pas inainte, desi cred ca organele de cercetare penale le au sau ar fi trebuit sa le aiba, doar sa faca conexiuni. Astfel putem face si o presiune media si putem contribui la scurtarea timpului de joc.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

  • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
  • Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.