Functionarea magazinelor de produse etnobotanice a fost interzisa la Constanta, primarul Radu Mazare declarand ca a promovat acest proiect pentru a nu fi suspectat ca ii favorizeaza pe cei care vand astfel de produse si adaugand ca pe el il "intereseaza sportul si fetele", nu drogurile. Hotararea aprobata de consilierii locali va intra in vigoare dupa ce va primi aviz de legalitate din partea prefectului judetului Constanta, potrivit Mediafax.

Hotararea prevede ca in municipiul Constanta este interzisa comercializarea, depozitarea, fabricarea, distributia, detinerea, oferirea, transmiterea, achizitionarea, producerea, intermedierea si utilizarea plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice si psihotrope, de orice fel si indiferent de regimul juridic reglementat de legislatia in vigoare. Cei care incalca aceasta prevedere risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a afirmat, la finalul sedintei Consiliului Local, ca situatia magazinelor etnobotanice putea fi rezolvata de catre Guvern si ca a decis sa propuna acest proiect de hotarare pentru a nu plana suspiciuni asupra sa ca i-ar favoriza pe cei care comercializeaza asemenea produse:

"Interzicerea vanzarii acestor tipuri de droguri se poate face dintr-un condei la Bucuresti. Atata vreme cat nu poti sa vinzi nicaieri marijuana, cocaina sau mai stiu eu ce alt tip de drog pentru ca sunt substante interzise si vine politia si te umfla, la fel ar trebui procedat si cu aceste etnobotanice. Am avut insa atatea intrebari de la ziaristi, ca de ce noi nu le interzicem, chiar daca eu spuneam ca nu avem temei legal, ca eu nu autorizez magazine, ca atare nu pot sa inchid magazine, ca nu stiu cum sa definesc aceste substante, ca n-am specialisti la Primarie, ca nu stiu daca un pliculet de ceai sau de etnobotanice ca este o definitie care nu este stabilita de lege incat am spus, ca sa nu avem discutii, sa nu para cuiva ca as fi interesat de vanzarea acestor etnobotanice, sa dam hotarare de consiliu. Pe mine ma intereseaza sportul si fetele, drogurile nu".

Primarul Constantei a sustinut, in trecut, ca nu poate desfiinta magazinele de etnobotanice deoarece acestea nu sunt autorizate de catre primarie si, prin urmare, nici activitatea lor nu poate fi oprita de catre aceasta institutie. In plus, Radu Mazare sustinea ca Guvernul nu are interesul sa desfiinteze magazinele etnobotanice deoarece o persoana "sus-pusa" s-ar ocupa de importul acestor substante.