Cincisprezece arme - cinci mitraliere AKM si zece pistoale - furate de la UM Ciorogarla in decembrie 2009 au fost gasite la casa bunicilor interlopului Eugen Preda, anunta Mediafax. "Urmarea actiunilor desfasurate in dosarul penal privind sustragerea de armament din depozitul militar al unitatii militare 01916 de pe raza comunei Ciorogarla, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au gasit alte 15 arme dintre cele sustrase de catre membrii grupului infractional organizat, respectiv cinci mitraliere AKM si zece pistoale", a anuntat joi DIICOT, intr-un comunicat.

Armele au fost gasite in comuna Salciile, jud. Ialomita, la locuinta bunicilor inculpatului Preda Eugen.

In cazul furtului armelor de la Ciorogarla, in 28 decembrie 2009, instanta Tribunalului Bucuresti a decis arestarea a 14 persoane, toate fiind acuzate si de trafic de droguri. Astfel, au primit mandate de arestare Eugen Preda, Alin Viorel Caca, George Laurentiu Dinu, Adrian Mincu, Marius Costea, Nicolae Alexandru Iordan, Marius Tabarca, Marian Scarlat, Sandu Chirita, Daniel Nicolae Stinghe, Dan Vasile Sandu, Adrian Ioan Marius Mustatea, Mihai Stefan Zugravu si Gigel Gheorghe. Fratele lui Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, retinut si el in acest caz, a fost lasat liber, dupa ce judecatorul a respins propunerea procurorilor DIICOT in cazul acestuia.

In 16 martie 2010, anchetatorii au mai gasit, in zona Bacu-Dragomiresti, inca o arma din lotul celor furate de la Ciorogarla.

In acest caz, ancheta autoritatilor romane a fost inceputa in luna august 2009, dupa ce ofiterii straini au capturat 55 si, respectiv, 75 de kilograme de heroina in Turcia si Bulgaria, ulterior cercetarile fiind extinse in Romania. Autoritatile au stabilit ca organizatorul gruparii era Laurentiu George Dinu, cel care platea marfa si contacta furnizorul din Turcia, apoi depozita heroina la Adrian Mincu. Destinatia drogurilor era Europa de Vest, precizeaza sursa citata.

Carausii drogurilor proveneau atat din Capitala, cat si din alte judete, precum Sibiu, Neamt, Brasov, si primeau in jur de 50.000 de euro pentru fiecare transport. Eugen Preda ar fi fost cel care organiza intalnirile dintre Laurentiu George Dinu, Adrian Mincu si carausi, el ocupandu-se si cu recrutarea unora dintre acestia.

Anchetatorii au descins, in 27 decembrie 2009, in 45 de locuri, fiind gasite 27 de arme din cele disparute in martie 2009, de la unitatea militara din Ciorogarla.

Armele gasite in urma perchezitiilor sunt in stare de functionare si nu au fost folosite pana in prezent, fiind furate fara munitia aferenta, declara inspectorul general al Politiei Romane, Petre Toba.

Pe de alta parte, in dosarul privind furtul armelor de la UM din Ciorogarla, in data de 2 martie 2009 au fost deferiti justitiei 11 militari.

In 20 ianuarie 2011, cei 11 militari judecati in dosarul furtului de arme de la Ciorogarla au fost condamnati de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti la pedepse cuprinse intre sase luni si 15 ani de inchisoare, decizia putand fi contestata la instanta superioara.

Instanta militara a dispus ca cei trei militari care au fost acuzati de anchetatori si de infractiunea de furt sa primeasca pedepsele cele mai grele, de 15 si, respectiv 14 ani de inchisoare. Astfel, Ion Tudorache, a primit 13 ani de inchisoare pentru infractiunea de furt, la care se adauga doi ani spor de pedeapsa, iar Ion Petrica si Ionut Gagea au fost condamnati la 13 ani, plus un an spor de pedeapsa.