Fostul deputat PSD si ex-vicepresedinte al CNSLR Fratia Mihail Sireteanu, acuzat de fapte de coruptie legate de Fabrica de Armament Mizil, a fost condamnat, miercuri, la doi ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), relateaza Agerpres.

Mihail SireteanuFoto: Agerpres

Sireteanu era acuzat de complicitate la acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Judecatorii au decis confiscarea a 9.852 de lei si instituirea sechestrului asigurator pe o parte din bunurile acestuia, in vederea completarii sumei stabilite.

Magistratii au decis, de asemenea, condamnarea la trei ani cu suspendare sub supraveghere a fostului director general in MFA Mizil Constantin Cazacu si confiscarea a 10.556 de lei.

Mihail Sireteanu va avea o perioada de patru ani de supraveghere, iar Constantin Cazacu o perioada de sase ani sub supraveghere, perioada in care acestora le sunt impuse anumite obligatii, iar daca in aceasta perioada comit alte fapte penale, acestia vor executa, pe langa pedeapsa pentru noile infractiuni, si pedeapsa pentru faptele din acest dosar.

Decizia poate fi atacata cu recurs la completul de 5 judecatori al ICCJ.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) il acuza pe Mihai Sireteanu ca ar fi fraudat Fabrica de Armament din Mizil cu peste sase miliarde de lei vechi, in perioada 2003-2004.

Judecatorii instantei supreme l-au audiat, pe data de 10 septembrie 2007, pe deputatul PSD Mihail Sireteanu, care a declarat atunci ca nu s-a folosit niciodata de calitatea sa de deputat pentru incheierea unor contracte legate de Fabrica Mizil.

Fost vicepresedinte al CNSLR Fratia, Mihai Sireteanu a mai declarat ca a depus, in 2003, la Camera Deputatilor, o declaratie de interese cu toate documentele necesare, iar Comisia juridica a Camerei inferioare a Parlamentului i-a transmis ca nu se afla intr-o situatie de incompatibilitate intre calitatea sa de deputat si cea de cenzor la Fabrica Mizil.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, pe 12 iulie 2006, a deputatului PSD Mihail Sireteanu, secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii, si a directorului general al fabricii de armament SC MFA SA Mizil, Constantin Cazacu.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2003-2004, cei doi au conceput si pus in aplicare un plan prin care au fost create doua societati comerciale - Emco Cas si Euro Business - menite sa desfasoare activitati comerciale privilegiate cu fabrica de armament MFA Mizil.

Constantin Cazacu era director general in MFA Mizil, iar Mihail Sireteanu, membru in Consiliul de Administratie pana la data de 28 mai 2003.

Potrivit procurorilor, cei doi inculpati au inlesnit incheierea a 17 conventii comerciale cu cele doua firme-capusa in care erau fie actionari, fie aveau interese si care erau administrate de persoane paravan aflate in relatii de rudenie ori de prietenie cu cei doi inculpati.

Mihail Sireteanu a incalcat Legea 161/2003, se arata in rechizitoriul DNA, prin faptul ca a cumulat calitatile de deputat, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si pentru petitii cu cea de cenzor al uneia dintre firmele capusa, si anume Emco Cas. Totodata, Sireteanu Mihail era actionar la firma Euro Business, administrata de ginerele acestuia.

Potrivit anchetatorilor, inculpatul Cazacu Constantin avea, pe langa calitatea de director general la MFA Mizil, pe cea de actionar la Emco Cas, contrar statutului fabricii de armament.

Capetele de acuzare pentru deputatul Mihail Sireteanu sunt legate de complicitate la acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Aceleasi acuzatii sunt aduse si lui Constantin Cazacu.

De asemenea, Cazacu este acuzat de savarsirea infractiunii la Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, privind folosirea cu rea-credinta a creditelor si pentru neanuntarea comisiei de cenzori si a consiliului de administratie despre existenta starii de incompatibilitate.

Din probele administrate a reiesit ca, dupa afacerile cu firmele capusa - Emco Cas si Euro Business - fabrica de armament MFA Mizil a platit 4,69 miliarde lei vechi catre Emco Cas, respectiv 1,9 miliarde lei vechi catre Euro Business, fara ca aceste doua firme sa presteze vreo activitate aducatoare de venituri pentru MFA Mizil.