Legea educatiei nationale intra in aplicare miercuri, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Exceptie face masura introducerii clasei pregatitoare in invatamantul primar, care se va aplica incepand cu anul scolar 2012 - 2013. De asemenea, masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial se va aplica, dupa cum sustinea ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, incepand cu generatia de elevi care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011 - 2012, scrie Agerpres.

Acesti elevi vor forma si prima generatie care va da admiterea la liceu in conformitate cu prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011.

Noul tip de Bacalaureat va fi sustinut de elevii care vor intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012 - 2013. Potrivit legii, examenul de Bacalaureat va fi sustinut in probe 'transdisciplinare' (de exemplu o proba care va reuni chimia, fizica si matematica). Noua lege a educatiei prevede 20 de ore pe saptamana pentru elevii din invatamantul primar, 25 pentru cei din gimnazial si 30 pentru cei din liceal, cu aproximativ cinci ore mai putin decat in prezent pentru fiecare ciclu de invatamant.

Ministrul Educatiei afirma ca sunt necesare 50 de hotarari de guvern si 100 de ordine de ministru pentru aplicarea legii si a cadrului general.

Potrivit noii legi, toti doctoranzii vor avea statut de asistenti universitari si niciun post de profesor universitar nu va mai fi ocupat fara doctorat. Totodata, varsta de la care profesorii vor putea conduce doctoratul va scadea fata de cea din prezent, care este de 53 de ani.

Conform noii legi, pensionarea cadrelor didactice se poate face la 65 de ani, insa profesorii isi pot continua activitatea cu aprobarea anuala a Senatului Universitatii.

Universitatile vor putea decide alegerea rectorului fie pe sistem corporatist, fie colegial, iar interventia ministrului si a oricarei forte politice va fi exclusa in desemnarea acestuia. O alta prevedere importanta a noii legi este aceea ca rectorii nu vor putea sa ocupe functii politice de conducere, iar universitatile vor fi clasificate, programele de studiu ierarhizate, prima clasificare a institutiilor de invatamant superior urmand a fi facuta cu experti straini.

Pentru a deveni profesor in invatamantul preuniversitar legea prevede ca va fi nevoie de licenta plus doi ani de masterat didactic, plus un an de stagiatura in sistem.

Invatamantul obligatoriu va fi de 10 ani si se va finaliza la 16 ani.

Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut se va aplica incepand din anul 2013, iar cea privind introducerea costului standard per elev si a principiului 'finantarea urmeaza elevul' se aplica din anul 2012. Tot de atunci intra in vigoare si prevederile articolului 8 din lege, privind finantarea educatiei nationale.