- Vezi povestea spitalului AKH, un El Dorado pentru pacientii satui de sistemul sanitar romanesc
- NOTA: Preluarea acestui reportaj este interzisa fara acordul explicit al HotNews.ro
- Vezi aici un alt videoreportaj HotNews.ro - Un avertisment: moarte in varf de ac
:(((
Din pacate atunci cind cei din sistemul sanitar sau cel de invatamant au initiat actiuni de protest nimeni nu s-a gandit sa se alature acestora pentru a pune presiune cat mai mare asupra guvernantilor de la acea vreme pentru implementarea unor masuri si legi care sa garanteze un sistem sanitar si un sistem de invatamant sanatos.
Toti ne-am multumit sa avem un serviciu si sa nu ne scada salariile .
De principii , legi cui sa-i mai pese .
Din pacate prea putini pricep ca traim in aceasta atmosfera de lasa-ma sa te las , de lehamite si indiferenta tocmai pentru faptul ca am lasat de izbeliste lupta pentru prinipii sanatoase de viata .
Azi cine are bani are valoare .
Din pacate bunul simt , respectul , responsabilitatea si nu in ultimul rand capacitatea de a da dovada de faptul ca suntem umani numai valoreaza doi bani .
Totul se vinde si se cumpara .
In aceste conditii nu ar trebui sa ne mai plangem .
Nu am stiut sa fim uniti in lupta pentru respectarea unor legi valabile de cand lumea si ne-am complacut in sistemul creat dupa "revolutie" .
In opinia mea ne meritam soarta. Fiecare trebuie sa se descurce in jungla de zi cu zi pe masura insusirilor cu care la inzestrat mama natura.
Se pare ca secolul 21 va fi un secol in care selectia naturala va fi foarte dura in randul omenirii.
Cand este vorba de achitarea asigurarilor de sanatate protestati.
De unde bani pentru aducerea dotarii tehnice la standardele zilei ?
Socul mare a fost provocat de atitudinea celor care erau desemnati sa aiba grija de sanatatea lor .
Degeaba avem cele mai tari dotari tehnice din univers daca nu avem si oamenii care sa le foloseasca cu responsabilitate .
In opinia mea cea mai mare pierdere a tari asteia in ultimii 30 de ani (fiindca startul a fost dat de pe vremea lui Ceausescu) a fost distrugerea respectului fata de oamenii onesti si profesionisti care se multumeau sa-si faca bine treaba .
Din pacate noi ca natiune am prefereat sa alegem ca modele alt gen de oameni iar acum culegem roadele neglijentei noastre .
Plecand de la aceasta logica ma gandesc deja cu groaza la Romania din 2030 stiind ca un numar mare din tinerii capabili ai acestei tari viseaza sa-i gaseasca rostul pe alte meleaguri si multi dintre ei chiar reusesc sa faca asta.
Dupa "revolutia" din 1989 ar fi trebuit sa conservam starea de spirit a natiunii din acel moment si sa fi investit in pastrarea acelei stari de spirit cand toti ne doream sa fim mai buni .
Acum marea noastra majoritate isi doreste sa fie mai bogata si din pacate , in opinia mea am devenit mai rai si mai egoisti .
La ritmul cu care pleaca din tara personalul din sitemul sanitar romanesc nu ne mai ramane decit speranta ca Dumnezeu ne va face bine .
Ma gandesc cu groaza ca in urmatorii zece ani avem sansa sa ramanem doar pe mana pilosilor din sistem. Sa vezi atunci spagi .
Va doresc tuturor sa fiti sanatosi .
MI
da, prietene, e de stat AKH, dar acolo in ultimii douaj'de ani nu s-a furat, cum s-a intamplat la noi! de curiozitate, mergi sa vezi in ce hal sunt spitale emblema odinioara pentru sistemul medical romanesc! mergi sa vezi Universitarul, sau Fundeniu' sau Colentina ori SMC, spitalul militar central. la aswta din urma, jaful care s-a intamplat in prima parter a anilor 90 se mai vede si acum - de altfel, continua, ce-i drept nu cu aceeasi amploare. din cate stiu eu, dar, poate nu stiu bine...
Actual este adaugat capitolul "Skylink" de la aeroportul Schwechat, preliminat in 2005 la 366 milioane euro, azi tinem la 900 milioane si finisarea sta in norii in care decoleaza aparatele de zbor, probabil in 2015. Costurile finale nici macar pot fi extrapolate.
si uite cum ne-am intors la gandurile de prin 97-98 : "ok, sa fure - asta e...!!! - da' sa ma si faca ceva...." ce trist, nu-i asa?...
Si el pe ele!
Din nefericire am ajuns in situatia sa imi duc un membru al familiei la Viena si am vazut diferentele.
E alta lume medicala acolo. Diferenta este in primul rand la capitolul dotari si mod de lucru al doctorilor si apoi la numarul de doctori(si personal medical) implicati in tratarea unui pacient. Cand spun "mod de lucru" ma refer atat la actul medical, cat si la felul cum personalul medical relationeaza cu pacientii...
Si inca ceva, sa stiti ca nu numai din fostele tzari comuniste vin acolo, am vazut francezi veniti acolo sa se trateze.
Trebuie sa se schimbe metalitatea, acei medic sau asistenti trebuie sa inteleaga ca pacienti care vin in spital au o problema medicala nu vin de drag in spital.
Cu spune si in reportaj medicul trebuie sa vorbeasca cu pacientul despre boala si variantele de tratament nu despre onorariul sau spaga lui si celor din echipa medicala.
In Austria nu se tolereaza incopententa, acolo ori esti bun ori te lasi de meserie. Acolo asisitentele pe timpul programului sunt la dispozitia bolnavului nu la televizor, cafele sau tigari.
Si la noi exista spitale private in care conditiile (nu discut despre medici ca nu sunt in masura) sunt la nivelul AKH sau poate peste. Si platesti pentru spitalizare si toate serviciile oferite.
Problema este ca platim cu totii asigurari de sanatate catre statul roman si nu avem la dispozitie centre de stat cum e AKH in care sa fim tratati in caz de probleme. Cu bani se poate trata oricine. Ma rog, aproape oricine...
'
Nu pot sa nu remarc totusi ca articolul are o nota tendentioasa si nu se bazeaza pe o analiza aprofundata a sistemului ci mai mult pe niste impresii emotionale ale unor oameni obisnuiti.
Realitatea trista este ca marea majoritate a romanilor nu-si permit servicii medicale de calitate; dintre cei care-si permit unii sunt snobi si se duc in vest, doar pentru ca e la moda, fara a se informa in prealabil despre ce au cu adevarat nevoie. Exista mentalitatea de a te duce in Austria, Germania etc. si de a-ti face "toate analizele".
Din pacate nivelul de cultura medicala al romanului este lamentabil, iar cei ce ajung prin spitalele de stat pun presiune de multe ori pe medici, fie apeland la pile, relatii, fie dandu-le spaga pentru a obtine unele servicii care nu le sunt necesare: exemplu - explorari imagistice, tot felul de analize care nu sunt utile, dar incarca nota de plata a spitalului. Astfel, ghidurile de practica medicala au ajuns ceva exotic la noi, in realitate activitatea desfasurandu-se la mica intelegere, sau la ordinele sefului de sectie, sau dupa flerul fiecaruia.
Sunt atatea de spus si sunt atat de revoltat la randul meu, dar din pacate intreaga natie este bolnava nu doar sistemul medical, si vorbesc aici de o boala morala.
Dupa ce sanatatea sotiei nu s-a imbunatatit ci dimpotriva, am trecut la pasul urmator: o alta tara! Asta nu cred ca se poate numi snobism!
Am mers doar pana in Ungaria ca nu ne-am permis Austria... Dar diferentele se vad clar si asa intre sistemul romanesc si cel din Ungaria. Am avut experiente si la stat si la clinica privata in Ungaria. Acolo "la stat" erau conditii mai bune decat la clinici private din Cluj si avea personal care avea grija de pacienti si ziua si noaptea. Am platit si acolo, dar nu sunt asa de mari perturile ca la clinicile private...
La clinica privata operatia ne-a costat 3000 de euro, dar am avut parte de un comportament exceptional al medicilor si de conditii ca la un hotel de 4 stele cu vedere spre padure (statea singura intr-o camera cu 2 paturi, tv etc. pentru sotie si unde puteam sa stau si eu). A fost externat dupa o saptamana si intre timp am vazut venind pacienti si din alte tari...
Sotia acum e bine. Insa parinti ei au probleme si in ultima vreme iar umblam la spitale din Romania din pacate. Parerea mea este ca daca cineva isi permite sa mearga direct dincolo de hotarele tarii! Din pacate asta e singura posibilitate spre o insanatosire mai sigura. Nici acolo medicii nu pot sa faca minuni dar se comporta normal cu pacientii care au parte si de conditii civilizate.
Si pana nu uit, ne-am intalnit in afara cu mai multi pacienti din Romania... Poate si ei si-au dat seama ca 1500-2000 de euro la stat in Romania valoreaza mai putin decat 1000 de euro la stat in Ungaria... si mult mai putin decat 3000 de euro la clinica privata din Ungaria...
Analizele pot iesi diferit, dar nu inseamna ca sunt neaparat eronate; parametrii corpului uman sufera modificari permanente, nu sunt ca tensiunea de la priza -220V si 50Hz (uneori se mai modifica si aia).
Totusi acele modificari trebuie interpretate de un specialist, ca asa, la previziuni meteo, la fotbal si altele ne pricepem cu totii...
Sa stiti ca aparatele de analiza sunt similare cu cele din vest, iar daca kiturile de consumabile nu sunt expirate, singurele motive pentru oscilatii mari ale rezultatelor sunt timpii morti dintre recoltare si prelucrarea propriu-zisa, cand pot surveni unele degradari biochimice ale produselor recoltate de la pacient.
Am stat pe ganduri daca sa va raspund sau nu si desi exista vorba aia cu tacerea si intelepciunea, probabil frustrarea de care ziceati m-a facut sa scriu.
Nu mai tin minte dar doua rateuri consecutive la controlul extern se soldau cu nerambursarea analizei parametrului pana la controlul urmator nimerit. Controlul intern, cel zilnic, este esential pentru valori juste dar in acelasi timp presupune o deontologie de varf: un sir de sute de analize trebuie repetat cand solutiile-control au dat rezultate eronate - chestie de timp si bani. Bineinteles exista chitibusuri la care e silit analistul pentru a asigura o vesta nepatata, unul frecvent fiind manipularea factorului de calculare in asa fel incat controlul sa fie la tanc - valorile probelor sanguine pot fi imaginate.
Acum va intreb d-nule doctor eu ce ar trebui sa fac acum ? Dupa ce toate analizele, consultatiile le-am platit din buzunarul meu, sa cer banii pentru incompetenta ? Sa merg sa ma consult la AKH si apoi sa oblig statul sa plateasca cheltuielile ?
Apropo d-nule doctor. Stiti cati pacienti au fost operati gresit la alt membru in RO ? Va spune ceva acest lucru ? Eu o numesc incompetenta !
Ca sa va dau un sfat, ati putea incerca si la un alt medic, nu neaparat o somitate in domeniu (astia au in general cea mai putina rabdare), iar daca credeti ca starea dvs de sanatate a avut de suferit, justitia este ultima solutie.
Dar nu ma pot opri sa remarc ca medicina este singurul domeniu in care anumiti dinozauri (sa le spunem profesori dar nu formatori, ci deformatori) inca exista bine-mersi, fara alte merite in afara cartilor copiate de pe vremea comunismului.
Am observat de mult ca facultatea de medicina din bucuresti (si probabil si din alte centre universitare) produce oi, si nu oameni, indivizi lasi, no backbone (adica nu produce notocordate). Sa te miri dupa aia ca "Familia medicala" a devenit un fel de Cosa Nostra, stat in stat, promovind un sistem fara feedback (de aceea nu exista cazuri culpa medicala)?
Te plingi ? N-ai dreptul fiindca nu ai facut nimic. Esti revoltat ? Si ce daca ? Exista in profesiunea voastra masa critica pentru a determina o schimbare ? Te sustine cineva din afara sistemului medical ? E capabil cineva sa introduca un feedback in sistemul medical romanesc? Toata lumea strimba din nas, se plinge cu lacrimi de crocodil pe forumuri, dar nimeni nu vrea sa faca nimic.
Pina la urma, am ajuns la concluzia ca romanilor le place sa traiasca asa. Altfel, nu imi pot explica pasivitatea lor bovina.
Se luam de exemplu Medlife Grivita. Te duci la camera de urgenta pentru dureri in piept. Te primeste o rezidenta moarta de frica, care te trimite pe rand la un cardiolog care habar n-are de unde sa te ia, apoi la pneumolog, platesti analize, afli ca analizele sunt gata in 14 zile (come on, era un caz de urgenta) - si intr-un final n-ai nici macar un indiciu despre ce ai putea sa ai. Sa zicem ca ai suferit o embolie pulmonara sau un infarct pulmonar - ce faci?
Sa luam de exemplu Medlife Favorit (nu am nimic cu ei, un concurs de imprejurari). Te duci la dermatolog, iti pune un diagnostic, apoi iti prescrie o reteta cu 6 medicamente, dintre care doua nu se pot administra impreuna (conform prospect), iar altul nu are niciun efect pentru diagnosticul pus (scrie in prospect negru pe alb). Tratamentul nu are niciun efect, anyway - ce faci?
Sau sa zicem ca vrei sa nasti la privat - totul e minunat pana apare o complicatie si te trimit tot la un spital de stat, ca nu vor sa isi ia nicio raspundere.
Si atunci nu pot sa nu ma gandesc ca si sistemul privat de la noi sufera doar de aceleasi boli de incompetenta (minus shpaga), ca directorii medicali recruteaza ce e mai ieftin (macar sa fie doctori pensionati din sistemul de stat, dar nu e peste tot asa) etc etc.
In conditiile astea, cand e viata ta in joc si doctorii de aici nici macar nu pot veni cu un diagnostic, lasand la o parte faptul ca platesti degeaba (fie shpaga fie cu chitanta), nu poti sa nu te gandesti ca daca te duci la Viena aia o sa fie macar in stare sa iti spuna ce ai.
Ah, btw, mama este doctor, doar ca a iesit demult la pensie. Pacientii o mai cauta si acum, doar ca nu mai are cum sa ii ajute. Asta in cazul in care se trezeste vreunul ca am ceva cu doctorii.
nu mi-e usor sa fac un credit cu ipoteca pentru operatie, dar vreau sa traiesc.
sunt de acord ca sunt foarte multi care solicita pe spagi tot felul de investigatii, dar sunt foarte multi prost diagnostificati. cred ca frica de a nu fi tratati pentru altceva ii face sa ceara aceste analize.
Am reţinut un aspect reclamat şi de soţia mea care este asistentă medicală: lipsa spiritului de echipă. Medicii nu doar că nu fac echipă cu asistentele şi infirmierele, dar pur şi simplu se ceartă CA LA UŞA CORTULUI între ei. Măcar de-ar face-o într-un cadru discret. Nu, acest lucru se întâmplă de faţă cu toţi: asistente, infirmiere şi pacienţi. Cam ce părere îşi face pacientul... bănuiţi.
Pe de altă parte, se mai întâmpla la unitatea medicală unde a lucrat înainte următorul fenomen: la camera de gardă, infirmierele cereau bani de la pacienţi spunându-le că trebuie să le dea şi asistentelor şi doctorului care se va ocupa de acea persoană!!! Inutil să vă mai spun că banii rămâneau la acea persoană. N-aş vrea să se înţeleagă că sunt invidios că nu a primit şpagă (soţia gândeşte că dacă şi-a ales această meserie a făcut-o pentru că-i place, că poate să facă un bine cuiva, iar dacă ceri/pretinzi bani pentru aşa ceva valoarea morală a gestului este egală cu zero), ci vreau să v-arăt până unde s-a ajuns cu imaginaţia în acest sens.
Sunt asistente medicale care profesează această meserie în urma absolvirii unui liceu sanitar. O altă categorie este cea a absolventelor de şcoală postliceală. Primele au fost obliagte să facă nişte cursuri pentru a ajunge la acelaşi nivel de pregătire ce cele din a doua categorie.
Astăzi s-a ajuns la o situaţie stupidă: ca să fii asistent medical licenţiat (!!!) trebuie să faci facultatea de asitent medical!!! Altfel, peste puţini ani, vei fi transformat din asistent medical în infirmier!!!
Deci, dacă compari (din punct de vedere al studiilor) un asistent medical cu un medic, primul face o facultate de 5 ani, iar medicul una de 6 ani. O să spuneţi că medicul mai are şi alte cursuri, specializări, mai dă un rezidenţiat, şamd. de acord, dar şi asistentul medical este obligat să urmeze cursuri, specializări pentru că are nevoie de credite. Fără acestea, nu i se prelungeşte autorizaţia de liberă practică.
Şi, atunci, revin cu întrebarea: ce diferenţă este între un medic şi un asistent din punct de vedere al studiilor şi al salariului pe care-l obţine?
Ca studii sunt oarecum apropiate, ca bani, este o diferenţă ca de la cer la pământ.
Să nu mai amintesc de faptul că de multe ori, medicul transferă anumite activităţi pe care trebuie să le facă doar el către asistent. Din acest motiv, la televizor, nu apare ca fiind de vină un medic pentru că nu a făcut una sau alta, ci se scot în faţă asitenţii care au făcut ceea ce trebui asă facă medicul.
Dacă veţi avea curajul să încercaţi un reportaj pe acest subiect veţi afla mult mai multe.
subofiterii cred ca pot face ce fac ofiterii
s.a.m.d
In Romania femeile de serviciu se cred Infirmiere, Infirmierele se cred Asistente, Asistentele se cred Doctorite.
Eu unul le-as da tuturor salarii mai mult decat decente (ca in EU) dar la prima spaga pe care o iau nu le-as mai da voie sa profeseze in sistemul de Stat
plus sa nu comparam facultatea de medicina la zi cu facultatea de asistente unde ajung odata la o suta de ani. plus e difernta la modul de lucru si scopul pregatirii fiecaruia. plus nici o asistenta nu va avea competenta si responsabilitatea unui medic. ca fapt divers un medic poate lucra fara asistent un asistent nu isi va putea desfasura activitatea fara medic. asa ca nu mai faceti comparatii dinastea.
prea multi asistenti sunt frustrati diferentele le vad in fiecare zi la spital asa ca stiu din experienta proprie nu din auzite
Eu cred ca actualul sistem este preluat sau copiat dupa cel francez (ca multe altele).
In ianuarie fiind in Franta, am pus si eu intrebari pe acolo, si am aflat ca acolo, dupa scoala de infirmieri sau asistenti medicali, e musai sa faca o specializare. Si de aici apar cateva diferente. de exemplu, din cate stiu in Germania, infirmierii nu mai fac nici un curs de specializare, dar nici nu fac treaba pe care o face cel din Franta.
In consecinta, da, si in Franta asistentul face destul de mult din treaba doctorului, dar nu decide. De asta, daca vei vorbi cu un infirmier din Franta, vei avea o senzatie cunoscuta: infirmierul are impresia ca e doctor.
In schimb in Germania, medicul face tot. Am observat aceste diferente pe specializarea anestezie, unde in Franta medicul iasa din sala si ii spune infirmierei ce sa faca, iar in Germania, anestezistul nu iasa din operatie.
Legat de salarizare. Aceeasi situatie este si in Franta. diferenta este destul de mare.
Ma uit pe grila de salarizare publica, din 2009, si iti pot spune ca un medic specialist roman ar primi in Franta Esalonul 4 + 10%, adica 51.629,77 euro+10%. Vorbim de brut. De adaugat ca un francez ar pleca de la esalonul 7 care inseamna 61.805,058 euro, dar si la banii astia sunt greu de gasit. Tot la doi ani se schimba esalonul si creste si salariul.
Un Assistans specialiste, primeste in anii 1 si 2, 31.236,40 euro brut. La banii astia se adauga si garzile si primele, si la medici si la asistenti.
Dupa cum vezi, desi au o pregatire ce necesita scolarizare suplimentara, diferenta e f mare. Si crede-ma, asistentul din Franta chiar stie multe.
daca am avea echipamente, medicii s-ar purta civilizat (si ar fi si platici, asta ca sa si mai avem medici) nu ar fi asa de rau... dar cine sa faca asta? companiile de asigurari si-au tras niste sedii impresionante, in timp ce spitalele arata delorabil
de asemenea ar fi o idee buna sase si recunoasca pe bune mall parxisul in romania ca pana acum inafara de 2-3 cazuri, mor oamenii din greseli flagrante si nu pateste nimeni nimic
Pana la urma se pune problema corectitudinii in Romania: e oare corect sa platesti CAS si alte taxe corespunzatoare cand efectiv nu primesti nimic de calitate? Si sa nu-mi spuna nimeni ca in tarile foste comuniste se plateste procentaj mai mare din salar la sanatate!
Corect ar fi sa fie optional ca in SUA... sa plateasca la CAS cine are incredere in sistemul romanesc de sanatate, iar cine nu vrea sa se duca cu bani pusi deoparte unde vrea.
As vrea si eu sa am oportunitatea asta sa fiu tratat in Romania, corect, de mai multi medici la acest pret. Cand ai nevoie doar de un singur medic esti caz fericit, ce faci cand trebuie sa treci pe la mai multi medici unde la fiecare cotizezi cate 200E si nu ajungi la nici un fel de rezultat. Bani, nervi in zadar, boala avanseaza...
Faci un calcul simplu:iesi semi-falit si mort. Du-te in alta tara:vei fi total falit dar viu!
Hai sa nu mai facem trimiteri absurde de genul sotia mea a nascut perfect cu 2000-3000E.Se poate si la noi. Sa fim seriosi e vorba de o nastere, nu de tratament pentru cancer sau operatii complicate.
Stiu 3 pastile si 2 diagnostice....si de acolo totul e la kilogram!
ok. deparazitati-deratizati sistemul
mafia ce se ocupa cu capusarea spitalelor de catre medicii ce detin clinici sau cabinete private
mafia retetelor compensate
mafia comisiilor med. de pensionare anticipata din medicale
mafia concediilor medicale
mafia nepotismelor, a pilelor cunostintelor si-a relatiilor
mafia spagilor, de la generalist pana la specialist (au ajuns sa-ntinda mana dupa spaga mai ceva decat cersetorii de langa tomberon, jenant, halal medici)
mafia politizarii manageriale
mafia farmacistilor
mafia distribuitorilor de medicamente
mafia distribuitorilor de echipamente sitehnica medicala
mafia "reformistilor" sistemului de sanatate
etc.
Constitutia Romaniei
Art. 30: Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
__________________
Art. 34: Dreptul la ocrotirea sanatatii
(1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
(2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.
(3) Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatilor paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.
Nu stiu cit costa o cezariana in Ungaria. Pot sa-ti spun insa ca am fost pentru o operatie de eliminare a unei sarcini oprite din evolutie. Si cind l-am intrebat de "spaga" pe medic, omul ridicat din umeri si ne-a spus intrebator si usor stinjenit dupa citeva secunde: 10.000 de forinti (=150 RON). Pentru banii astia in Romania nici nu stau de vorba cu tine.
Echipa de interventie profesionista, se uita cu atentie la analizele tale si la riscul implicat de anestezie.
Asa ceva e foarte rar in Romania (acum citiva ani, la Oradea a murit o femeie din cauza anesteziei; imagineaza-ti ca au incercat s-o trezeasca turnind peste ea o galeata cu apa - e suprarealist!).
Spital vechi, dar foarte curat. Ti se da apa, tampoane si tot ce ai nevoie. Asistente dragute si amabile incit aproape te simti prost la cit de bine esti tratat.
Si, cum sa-ti spun, pina la urma nu e numai o problema de bani, de aparatura medicala etc. Medicii romani au nu numai carente de competenta, ci si de educatie, de moralitate si de civilizatie. O constata orice om care se loveste de spitalele noastre.
Daca in schimbul platilor pe care le facem toti la asigurarile de sanatate de stat, spitalele de stat ar oferi servicii de calitate, in conditii medicale normale, nu am mai avea aceasta tema de discutie.
Fireste ca in Ungaria sau Austria orice ma va costa pentru ca eu nu platesc nimic catre statul lor, In Ro insa platesc si nu mi se ofera nimic!.
Tu vrei "BMW" si ai bani doar de un "Logan" sanitar, asta e problema romanilor. Niste sarantoci cu pretentii.
Problema nu este a persoanelor care platesc, ci a persoanelor care nu platesc. Exista aproape 11 milioane de persoane care nu platesc asigurari de sanatate, si te rog nu incepe cu epitete de genul romanul e lenes,romanul e sarantoc pretentios etc.
Este vorba de un sistem intreg, din moment ce piata muncii e la pamant (joburi foarte putine) este si normal ca domeniul sanatatii sa aiba de suferit.
Dar la noi poti sa te speli pe cap cu asigurarea ca tot de conditii mizere ai parte!
Cresteti PIB-ul tzarii la 40 000 per capita si atunci sa aveti pretentiile autriecilor.
se doreste implementarea unui sistem ca cel american, privat, iar baietii securisti si-au pus deja bazele ca sa ne ia banii, mult mai multi, in sistemul medical privat, prin cel al societatilor de asigurari.
uitat-va la documentarul sicko al lui michael moore. O sa intelegeti mai bine ce se intampla in romania vs celelalte tari europene.
e rea vointa intentionata de la varf. nu am nici o indoiala in privinta asta.
Daca nu pot sa imi fac treaba, spun ca nu pot, ca nu am instrumente, aparate, ca nu stiu DAR culmea in sistemul nostru bolnav este ca daca dai SPAGA se gasesc resurse, aparate, cunostinte
In schimb daca ai cere chitanta si sa iti ofere serviciul nu mai sunt.
Am fost la o policlinica publica la o doctorita cu o problema dermatologica la o ureche, si s-a uitat la mine, spunandu-mi ca daca vreau un tratament mai adecvat sa merg la cabinetul ei ptivat. Nu am inteles nici pana azi de ce nu a putut sa ma trateze acolo la policlinica publica si cum un doctor lucreaza si in policlinica publica si in cabinet particular. Pentru mine asta este conflict de interese si in firmele private nu se accepta asa ceva. Nu am fost la ea pt. ca moral nu accept asa ceva.
Cand un om cere SPAGA pt a face un lucru pe care il poate face si este platit cu atat cu cat este platit sa il faca (ex. o asistenta in spital primeste 10, 20 ron etc. sa vina la tine sa te vada) nu mai este OM, este altceva - cred ca devine HOT - se fura pe el, si ma fura pe mine.
Sunt multe de discutat dar problema sistemului romanesc (si nu numai) in ansamblu sau (sanitar, judecatoresc, primarii si ve o mai fi) sunt oamenii care il alcatuiesc iar problema oamenilor este lagata de moralitate, de constiinta ta (eu adaug de Dumnezeu). Pentru unii nu exista decat ei insisi, altceva nu mai conteaza si asa ajungem sa luam spaga, sa furam, sa fim neoameni.
O asigurare de student e pana in 40 de euro pe luna, daca ai probleme de sanatate, te tartezi gratis.
Pentru liber profesionisti, asigurarea e la alta casa de asigurari si e in jur de 140 de euro pe luna (sanatate/accidente/pensie). E scump, dar si la noi angatorii platesc ca, 100 de euro pt salariu minim.
Nu mai vorbiti fara sa stiti realitatea de la fata locului.
Desigur, pt strainii care se trateaza acolo, situatia e alta.
Cu WGKK , da iti poti face si acolo, dar din ce stiu eu, dureaza 6 luni pana intra in vigoare (la Liberprofesionisti), la SVA intra in vigoare de indata ce ai nr de asigurat (cca 2, 3 saptamani), chiar daca ecardul se emita mai tarziu, cu nr de asigurat poti obtine o adeverinta de la ei.
Posibil ca sunt si alte variante, nu sustin ca detin adevarul absolut, completarile sunt binevenite.
Oricum, mai important decat amanuntele este faptul ca diagnosticul, operatii, analize etc, sunt acoperite de asigurare. Cei 10, 11 euro (la AKH cred ca e 10.84) sunt pt "organizatoricele" din spital, nu pt procedurile medicale.
Deci pentru cheltuilile masive nu trebuie sa ai foarte multi bani, doar sa platesti asigurarea. Asta era ideea.
Pe mine m-a deranjat faptul ca filmul elogiaza sistemul de sanatate de aici, cand eu stiu ca e departe de a fi perfect.
Am avut acum 3 saptamani nevoie urgenta la interne, sambata, am fost la urgente (in Hanusch Krankenhaus, ca asta e aproape de mine) si erau pacienti care asteptau de 4, 5 sau 6 ore sa fie consultati. Iti poti imagina asa ceva, in Viena? Eu am stat 2 ore, am avut noroc. Medicii intrau in cabinet, ieseau, si-au luat pauza de masa, am crezut ca sunt intr-o comedie absurda. Nu iti spun ca abia ma tineam pe picioare si pana nu am intrat un pic tare intr-una din doctorite (care apropos, era romanca), si nu i-am spus ca daca dureaza mai mult de 5 minute scrierea retetei (da, am stat in final o jumatate de ora sa imi scrie reteta!!!) eu plec acasa ca nu ma simt bine, abia ma tin pe picioare, nu s-a rezolvat. Era o batrana langa mine care venise cu ambulanta si vroia sa fie adusa acasa tot cu ambulanta, nu iti spun cum au tipat la ea ca nu se poate. Da, dragii mei, in Viena!!! Ca daca nu e caz netransportabil va trebui sa plateasca ambulanta. Dar pe ce ton vorbeau cu ea, m-au speriat pe mine care sunt cu mult mai tanara.
Trebuie sa spunem si lucrurile astea, ca toti cred ca aici e raiul pe pamant si ca la noi e iadul. Nu e chiar asa, daca ai asigurare suplimentara aici, sau te duci la un medic privat, atunci e OK, se poarta cu tine regeste. Probabil ca romanii care vin platesc bani grei la medici, privat (vezi cazul Ridzi, Anania si celelalte) si atunci normal ca sunt tratati cum nu se poate mai bine. Dar in rest au si ei destul de multe uscaturi, sa nu credeti ca e altfel.
Chiar daca mai nou se imbulzeste protipendada damboviteana la AKH, spitalul este destinat pentru si traieste din tratarea contribuabilului austriac la asigurarea impotriva bolilor [Kranken(=bolnavi)Kasse]. Iar acesta plateste nu mai mult decat vreo 5% din salarul brut si are aceleasi drepturi ca oricine care se lafaie pe bani proprii.
Am avut ocazia sa-l urmaresc ieri pe Dr. Arafat la TVRi in calitate de subsecretar care a ajuns intre timp si omul are aceleasi principii sanatoase ca oricare echivalent la Viena, doar ca implementarea merge anevoie rau.
In tarisoara noastra, unde totul este reductibil la dihotomia smecheri-fraieri, vor exista intotdeauna smecheri, care merg in Austria la tratament si fraieri care mor cu zile pe mana unor medici smecheri (spagari si promovati pe pile). In acelasi timp, medicii "fraieri" vor fi marginalizati pana cand vor pleca in Franta. Cu binecuvantarea Presedintelui, care - smecher fiind - s-a dus in Austria cand a avut nevoie de medici.
"Prost" are: mai prost, ingrozitor de prost, imbecil.
Cit despre sistemul de sanatate din Romania, nimic nu se rezolva pina nu dispare Mafia, insa culmea aceasta se pregateste sa cistige alegerile votata tocmai de muribunzii care nu se pot trata la Viena.
Are dreptate Basescu, pina la urma ce-o fi o fi, dragoste cu sila nu se poate.
Daca aveti probleme, aveti oarece posibilitati, cautati spitale private din Romania, veti gasi cu siguranta unul pt boala D-voastra! Veti fi tratati cu respect, profesional, si veti simti ca in fata acelui doctor chiar contati ca om !(eu am fost operata la glezna de tripla fractura, si doctorul meu in trei saptamani de spitalizare nu m-a vizitat la salon niciodata, m-am dus eu intr-o zi la el in scaunul cu rotile si mi-a spus"stai linistita, stiu tot de la asistenta"!Oare o fi taiat o bucatica din tabloul pe care i l-am dat , sio fi dat si la asistenta ceva? Tablou avea valoarea de piata de 500E, si i l-am dat stiind ca e colectionar, si fiind cunostinte de la mine n-ar fi luat bani!)
În rest: medicamente ne aducem de acasă, doctorul ne cere bani (sau nu ne cere, dar în spital se discută tarifele), asistentele ne cer bani, infirmierele ne cer bani. Dacă nu cer bani - ai parte de "tratament special" - eşti ultimul la schimbatul patului, la injecţie, la consultare, la pansat, la toate cele...
Personalul medical este o castă.
Personalul din învăţământ este altă castă.
Personalul bugetar este altă castă.
Personalul din mediu privat, personalul productiv din mediu bugetar este o altă castă.
Cea nefavorizată! Deşi ei aduc banii şi în mediu privat şi la buget!
În legătură cu mersul în Austria!
Nu ştiu cât din populaţie poate merge în Austria. Eu şi familia mea sigur nu! Pentru că nu avem bani.
Sistemul de sănătate ar merge bine dacă toată protipendada ar merge la tratament în ţară.
In primul rand pt, ca se compara doua sisteme de sanatate care nu au nici in clin nici in maneci unul cu altul. E ca si cum ai compara mere cu pere. Toti stim cam pe unde se afla sistemul de sanatate de la noi. Austria e un stat cu mult inaintea noastra, un stat care a fost puternic industrializat si inainte de razboi, cand noi eram un stat eminamente agrar. Nu isi are rost comparatia, doar pt. faptul ca ambele state sunt membre UE.
Doi: nimeni nu contesta starea deplorabila a sistemului de sanatate de la noi, mizeria, etc. Nimeni nu contesta spagile care se dau pt. a fi tratat. Dar comparand aceasta situatie cu cea din Austria pune intr-o lumina si mai proasta sistemul de la noi, dramatizeaza si mai mult situatia, ori noi nu de asta avem nevoie acum. Nu avem nevoie de comparatii care sa ne demoralizeze si mai mult.
Trei: nu cunoasteti exact situatia din spitalele din Viena. Eu locuiesc aici de 8 ani, am fost operata in AKH, etc. Prezentati situatia clar in favoarea austriecilor. Le faceti un serviciu, le faceti publicitate, desi nu au nevoie de asta. Faceti publicitate mascata si unor tineri care intentioneaza sa isi deschida o agentie de turism medical. Incurajati (implicit) pacientii romani sa vina in Viena la tratament. E adevarat, serviciile medicale sunt bine puse la punct aici, nimeni nu contesta asta, dar de ce nu spuneti ca foarte multe dintre vipurile tratate aici au fost la spitale private? Ca se intampla ca acelasi doctor lucreaza si la AKH si au venit la control la AKH asta e o alta situatie. Nu umbla cainii cu covrigii in coada nici aici, sa fiti siguri de asta. Daca ai bani, esti cu mult mai bine tratat decat daca ai doar o asigurare medicala la stat.
Patru: foarte multi dintre medicii care opereaza aici sunt veniti pt. o scurta perioada de timp din alte locuri, nu sunt cu baza aici. Eu cunoscu un medic neurochirurg roman care de fapt lucreaza in Germania si e cerut si vine sa opereze la AKH.
Iar povestea cum ca va operam aici ca e mai ieftin, iar dupa aceea spitalizarea se va face intr-un spital privat, e un bla bla. Nu cred ca vreun medic austriac ar spune asa ceva. Poate tot un medic roman care lucreaza acolo si care inca nu a scapat de mentalitatea asta balcanica.
Calitatiile sistemului sanitar din vest nu se pot compara absolut de loc,cu cele din Ro.
Cetatenii acestor state cu un sistem f.avansat,profita de calitatiile profesionale si tehnice,care le sunt puse la dispozitie,dar ptr.asta si ei contribuie si nu cu putin.
In Ro.pana astazi,s-au platit intreadevar asigurari de boala,dar astazi stam si ne intrebam:unde au ramas banii?Medicii nu au primit salarii bune(nu numai astazi,ci si ieri si alaltaieri),spitalele sunt intr-un hal fara de hal(intri un pic bolnav si esti scos in cosciug)iar marea maj.medicilori sunt submediocrii.Atata timp cat nu se va lua tapul de coarne,nimic nu se va schimba.Oamenii vor aduce mai departe medic.de acasa,vor muri ptr.lipsa de profesionalism(un caz concret:unul se duce la medic cu o masea umflata si asta-i da algocalmin,iar pacientului dupa 4 zile i se pregateste coliva,iar in vest un asemenea caz:ti se face radiologia maxilara sa se vada unde-i focarul apoi esti tratat ca atare.)Un ex.minor,dar un ex.care oglindeste pregatirea prof.din vest.Costurile sistemului de sanatate sunt f.ridicate,se platesc asigurari,care cresc aproape in fiecare an si sunt acceptate fara zile in sir de debateri public la vreun TV.Cu cat explodeaza costurile si banii nu stim unde se scurg,cu atat calitatiile sunt subrede,cu atat se imparte societatea in cei cu bani si cei fara si cei fara nu mai pot fi salvati.
Niciun un Guvern nu si-a pus fundul la bataie,de asta este medicina romana astazi unde este:afaceri personale cu suflete uman
Conditiile sunt bune pana f.bune,dar stiintific lasa de dorit.Spitalele universtare au specialistii cei mai bine pregatiti,sunt actuali prin sprijinul material obtinut de la diferite fundatii sau org.de cercetare,pun suflet in stiinta si profesie cu toate ca au un salariu ceva mai scazut,dar se bucura de prestigiul care-l obtin in domeniile de specialitate.
Spitalele de afara sunt mult mai avansate,si din punct de vedere al cadrelor medicale care sunt pregatite ca si din perspectiva psihologica sa incurajeze pacientul sa-l faca sa se simta in centru atentiei.La noi medicul in spital e D-zeu pe pamant.Parca el e bolnavul suprem ce trebuie sa fie tratat cu maxima afectiune si "atentie".
Daca aveti posibilitatea sa va tratati afara nu stati pe ganduri.Si eu am mers in Elvetia la Zurich prin agentia Neoklinik,si chiar daca la inceput am fost sceptica cu privire la comunicarea cu medicii si imi ziceam ca si la noi medicii sunt pregatiti si profesionisti in cele din urma am inteles ce inseamna cu adevarat un medic profesionist.De exemplu ei nu accepta decat un anumit numar de pacienti,numar de care se pot ocupa personal in detaliu.
Si apropo, eu de la un diagnostic de conjuntivita , dat de medicul de familie , am ajuns dupa 3 zile in spital, ptr ca era o iridociclita...deja agravata..
Oare daca ar fi optionala contributia la stat ptr sanatate, cati ar mai opta ptr ea?
Concluzia este ca daca puteti sa cautati in tara spitale private, dar care au asociati majoritari medici straini, nu evitati s-o faceti! In Timisoara, va recomand cu caldura Spitalul Ginecologic ATHENA, actionarul majoritar este un medic grec, o somitate pe plan international in probleme de fertilitate!
Spuneam in partea pe care HotNews n-a publicat-o, ca fiicei mele i-au trebuit 2 ani si jumatate de vizite la spitale de stat, policlinici, cabinete particulare, laboratoare de stat si private, pt a obtine un diagnostic, si o cheltuiala in tara de peste 6.000 lei. Diagnosticul l-am obtinut la Szeged, la un cabinet particular, unde la ora fixa la care am fost programati, am si fost invitati in cabinet! La noi, ne programau la ora 17 si intam la 19 in cel mai fericit caz! Cum treci granita, esti privit ca OM, nu ca la noi, unde majotitatea doctorilor se considera un fel de Demiurgi!
Cine doreste, poate sa-mi ceara prin intermediul blogului informatii despre doctorii din Timisoara care merita aceasta titulatura! Nu le fac reclama, dar dupa ani de suferinte, caderi nervoasae, depresii, am speranta ca vine si la noi barza!
Deci sa o lasam mai moale cu AKH si cu reclama asta mascata!
Mi-au spus sa le las in salon pentru ceilalti pacienti ca le creeaza o stare de bine.
Am intilnit brancadier roman care la fel mi-a spus ca acolo nu in vocabularul austriac nu exista cuvintul spaga.
Unde mai pui ca ma platit in avas o suma de bani ca sa imi faca programarea iar la sfirsit mi-au inapoiat pina la ultimul cent bani care au fost ramasi.
Pot sa spun ca este o asistenta romanca care mai face bani frumosi fiind translator pentru pacienti care nu stiu cel putin limba engleza. Dar nu o recomand pentru ca are un tarif mult mai mare decit o consultatie la un medic din AKH
Nu exista perfectiune dar in Austria ea este foarte pura.
Cunosc cel putin 4 familii care au fost la consult si unele la tratament care nu au patit din ce povestesti, dar din toate comentariile de aic esti defapt singura(sau esti vreun medic care vrei sa denigrezi)
Desigur ca n-am vazut padure fara uscaciuni dar pe total, e una din societatile cele mai faine care exista pe glob. SI STII DE CE ? Tocmai din cauza atributelor amintite mai sus
.
In Austria spaga nu e un fenomen
In Romania , spaga e un fenomen.
Nu stiu daca Dodina minte, daca e vreo confuzie la mijloc sau daca spune adevarul. Cert e ca ce spune ea nu e un fenomen. Despre asta e vorba.
PS.Viena e nr.1 in lume in ceea ce priveste calitatea vietii, conform Mercer si asta nu intimplator.
Alles Gute
Nu mi-a cerut nimeni nici un ban desi se stia ca traiesc aici. Daca am dat cuiva ceva s-a multumit dar nu mi-a cerut nimeni nimic.
Eu imi scot palaria in fata profesionalismului medicilor de acolo. Medicii nostrii nu au dotari ca aici dar stiu anatomie, stiu cum functioneaza corpul omenesc. Nemtii, multi din ei, au uitat.
In film sint medici romani cei prezentati. Deci sint meseriasi buni. Acolo pot pt. ca au cu ce.
Observ ca, mai nou, hotnews a inceput sa puna accent pe astfel de articole si reportaje si ma bucur foarte mult. Sper sa o tineti tot asa pentru ca la noi, cu cateva exceptii, s-a cam renuntat la ideea de reportaje de amploare.
In alta ordine de idei, cu sistemul medical romanesc m-am convins singur. M-am ars de prea multe ori. Da, avem medici buni, dar ce folos ca isi arata calitatile doar atunci cand isi simt buzunarul umplut de spaga. La capitolul dotari, nu mai are rost sa comentez nimic...
Acelasi lucru este valabil si in sistemul de invatamant in cazul profesorilor ce dau meditatii. Interesul acestora va fi doar pentru banul obtinut din meditatii si nu calitatea predarii la clasa ca doar nu or fi prosti sa isi pericliteze mica afacere.
Pe cand o lege care sa ii oblige sa aleaga intre privat si stat ?
ar fii foarte multe de spus pe acest subiect. pot sa spun ca recent m-am confruntat cu acest hai sa-i zicem tot sistem, dar care in realitate este orice altceva decat sistem.
catev alucruri nu le intelg, si am sa il subliniez pe unul foarte important:
cum e posibil ca un medic, asistent care munceste atat in privat cat si la stat sa se transforme din om in nesimtit, spagar, hot si multe altele ar mai fii, dar nu vreau sa le insir pe toate.
cum e posibil ca de acelasi medic sa fii tratat regeste in mediul privat, si cand ajungi tot la el, dar la stat sa uite complet ca l-ai platit substantial in privat si sa te trateze ca pe ultimul om.
nu mai zic de asistenti, infirmiere...astia nu mai au frica de nimeni!!!!! toti au impresia ca sunt dumnezeu! pe cuvant am ramas cu un sentiment de scarba, mai ales ca sunt total impotriva spagii, dar am ajuns sa dau pentru ca atunci cand esti in situatie nu te mai uiti, parca si noi devenim nebuni...nu stii cui cat sa mai dai, doar doar si-or fac emeseria!!!!
m-am intrebat cat de gros trebuie sa fie plicul ca o nenorocita de asistenta dupa operatie (nefrectomie renala+colecist), sa-si miste dosul sa vada daca mai traiesti (pacient adus de la reanimare)....ce sa zic sa-ti faca un calmant...nici nu incape vorba!!!!!!
nu mai exista bun simt, de 7 ani de acasa nici nu mai poate fi vorba...in tara asta am ajuns la concluzia, a mia din pacate ca nu mai are scapare.
Cateva cautari pe google si gasesti informatii suficiente. O zi buna!
la noi nu exista colective interdisciplinare de medici ( sunt asa de orgoliosi, incat nu se suporta nici intre ei !!! ). eu am mai multe afectiuni ( cancer, insuficienta renala, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, angina pectorala ) si sunt informata asupra acestor boli. credeti ca am reusit sa pun in legatura, macar telefonica , pe urolog si pe cardiolog, sa se puna de acord asupra cauzelor hi[pertensiunii si asupra medicatiei? noooooo! fiecare este cu felia lui!!!! si la toti am dat plicul, si nu la cucuietii din deal, ci la tiimisoara, la clinica universitara!!! intai trebuie "igienizata" mentalitatea acestor doctori, pt. ca si clinicile private au aceeasi atitudine, doar ca este mai curat si ceva mai zambitori.
Cand vrei sa cunosti ce fel de scoala a facut cineva, pune-l sa scrie, si te lamuresti ( daca tu insuti esti destul de "scolat"!)
Iti recomand sa-ti mentii o sanatate de fier.
Pentru a fi si cel mai tare trebuie sa incluzi in axioma ta despre cele ce "zici" si medic austriac (de la bacalaureat pana la pensionare la Viena, inclusiv AKH) care - deductie logica - intamplator parleaza si pe romaneste. Iar printre straini nu poti fi nicicand sigur ca nu pricep evaluarile tale logice.
Sunt curioasa daca te impinge ORGOLIUL DE MEDIC sa citesti acest mesaj si sa-mi raspunzi - nu de alta dar ziceai ca "inchei disputa cu matale ca nu se merita" ( inca o data AROGANTA ZEULUI MEDIC din Romanica !) Nu uita "matale" ca eu sunt deja "pornita pe drumul spre stele" si ma simt LIBERA sa spun ce gandesc ( ca sa nu mai spunem ca am bani si pot cumpara orice medic roman, pt. ca ,nu-i asa, sunt disponibili sa fie cumparati , ca si o anumita categorie de ...).Pot sa-mi pun intrebarea daca nu cumva ceea ce se intampla de 21 de ani in Romania nu este o actiune CONCERATA, PREMEDITATA si CONDUSA de unii MEDICI, in scopul atingerii unor deziderate? Ca de ex.: INAVUTIREA personala, FALIMENTAREA sistemului sanitar si privatizarea unitatilor sanitare pe nimic ( exact ca in industrie, agricultura,resurse, energie,....vi se pare cunoscut? ) si CUMPARAREA de catre acesti medici a unor SPITALE, CLINICI ( in 21 de ani au strans averi imense! ), DECIMAREA populatiei ( politica promovata la nivel global! ) - acesti medici ar fi trebuit sa fie PRIMII care sa intre in lupta impotriva E-urilor si adaosurilor din alimente, impotriva etnobotanicelor, impotriva drogurilor, impotriva tuturor racilelor ce macina acest popor !!!!! Ce au inteles ei din JURAMANTUL lui HYPOCRAT ? Mony, mony,mony.....atat!
pentru cei care fac medicina numai pentru bani nu inteleg ce cauta in sistemul de stat. la privat sau cale batututa spre alte tari! cu mentiunea ca acolo chiar se munceste si sunteti la dispozitia pacientului. sa va fereasca d-zeu sa intindeti mana sau sa faceti o greseala ca sunteti terminati. ca sa nu mai vorbim de taxele pe salarii, rate si alte cheltuieli adiacente.si inca ceva. se plang toti de salarii dar le-ati vazut casele si masinile?daca au salarii asa mici cum se justifica? e la fel ca si in cazul vamesilor.
oamenilor nu mai acceptati mitocania si lipsa de respect a celor platiti din buzunarele noastre.
pentru tot personalul medical incompetent si spagar le doresc sa ajunga in aceeasi situatie cu cei pe care ii umilesc sau mai rau.
pentru cei cativa medici buni si competenti si curati care au mai ramas le spun ca eu ii admir, ii asigur ca oamenii ii cunosc pentru ca oamenii vorbesc si le doresc tot binele din lume pentru ca ei intr-adevar fac miracole.
si eu daca as avea bani mi as lua mercedes..si daca as putea sa l intretin...asa dacia e buna( vb doar de revizie nu de alte reparatii)
tzaranilor niste analize costa acolo 2400 euro...asta a zis o madama de acolo...aici costa 100 euro...asta e diferenta dintre un mercedes si o dacie...ce e greu de inteles?
ce e greu de inteles este agresivitatea unor medici in relatia cu pacientii..asta tine de educatie...si la noi lipseste...stati insa linistiti...nu se va schimba nimic...profesorii universitari" dinozaurii" nu vor sa se schimbe nimic...lor le e bine..chiar foartebine...ei fac bani cum nu ar putea face la mama AKH ului...zeci de mii de euro pe luna...asa ca au tot interesul sa ramina asa...
Macar am incercat. Tu ?
ce am incercat eu? nu am incercat nimic...eu mi am facut datoria si meseria....de asta nu avem sanse...nu ne trebuie eroi( datul in git) ci trebuie doar sa ne facem treaba...te pup
Poate meseria ti-ai facut-o; nu sint in masura sa stiu asta. Insa, din perspectiva morala, datoria nu ti-ai facut-o.
Oricum, prin folosirea acestui limbaj de "net" te descalifici. Un doctor fara prestanta e un doctor prost. Nenorocitii astia de politruci ai vostri (din medicina, I mean) v-au rapit pina si asta.
Pot sa confirm acest fenomen. Si AKH e numai varful iceberg-ului acest fenomen!
Dr. Claudiu Darau
Medic rezident de Psihiatrie si Psihoterapie Medicala in Austria
Nemultumiti sunt cu totii: - medicii- ca nu au salarii corespunzatoare , ca nu pot promova fara a da "spaga",
- pacientii- ca nu pot fii tratati decat daca dau spaga.
Sistemul este corupt si nu functioneaza! De ce atata indignare, nu toti jucati acelas joc? Ce-ar fi daca de maine aveti curaj civic si va rupeti cu totii lantul robiei -spaga- in care v-ati bagat toti gatul din dorinta de a fi unul mai priviligiat decat altul.???!!!
Asta este marea deosebire intre romani si ceilalti. In Austria si alte tari de dincolo de "negura", fiecare se straduieste sa fie cat se poate de competent, respectand si competenta celuilalt , nu intra in fata celuilalt prin relatii, spaga si alte matraplazicuri. Ma tem ca acest prost obicei nu va pieri prea curand din mentalitatea romanului, pentru ca" a avea relatii" este semn de superioritate si cum sa nu dai si bani daca este vorba de un
post mai bun unde sa poti face ce vrei!
Morala: daca ne furam unul celuilat caciula, ne va degera la toti mintea ! Fiecare sa-si pastreze caciula, ca sa poata gandi mai bine, sa constientizeze responsabilitatea proprie sa-si respecte propriul popor, care ar avea toate calitatile ca sa fie printre popoarele de frunte ale Europei !
-5000 angajati
-buget anual 600 milioane euro
-populatie deservita- statul Styria cu 1.200.ooo locuitori( nu era singurul, mai erau si alte spitale +clinici private, dar universitarul era cel mai mare)
In Romania, la acea data bugetul national al casei de asigurati era aprox. ! miliard de euro
Poate asta explica ceva
Si inca un amanunt: doctorii erau foarte nemultumiti ca se cam strangea cureaua. Si toti nergeau la clinici private ca sa mai castige un ban.
Da, totul este pe banı, dar Dr. de aici care le bagam banı ın buzunar numaı pentru o operatıe de apendıcıta, nu de alta ´ca sa mearga totul bıne´...mınım 100-200EUR.
Asa ca sa nu ne maı vaıtam ca o sa da-mı banı.
Orıcum banıı se dau, dar macar se dau pe pe nıste servıcıı de calıtate , pentru ceva care ıtı ınfluenteaza ıncredere sı te respecta.
Asa stıu sı de clınıca Anadolu dın Turcıa, care totusı mı se pare maı aproape sı am auzıt ca totı profesorıı sunt ınstruıtı perıodıc la John Hopkıns dın Amerıca....
Trebuıe ıncercat!
Sıncer nu am avut probleme de sanatate sı Doamne fereste dar ma gandesc unde este maı aproape sı cantaresc ceea ce mı se da, maı ales daca sunt la aceleası sume...
http://vimeo.com/19726850
sau
http://vimeo.com/hotnews/akh
AUSTRIA :
- medicii sunt platiti bine dar cu salarii fixe ( nu exista ciubuc )
- tratamentele sunt in functie de pachetul platit ( la asiguratul austriac ) . Daca nu ,scoti bani din buzunar .
- totul este gindit ca o adevarata industrie cu profit : pacienti - apartinatori - bani- consum . Rezulta profesionalism si servicii impecabile ( alaturi de dotari ). TOATA LUMEA CISTIGA: HOTELURI ,CAFENELE , RESTAURANTE , BISERICI, MUZEE ETC)
ROMANIA :
- Medicii s-au " privatizat " in spitalele de stat . Cistigurile sunt enorme mai ales la " elitele " care iau tot si vamuiesc tot ( oare cit cistiga pe luna un profesor universitar din : consultatii , examene cu studentii , doctorate, consultatii la alte clinici private etc. ) Iar acestia sunt cei mai rezistenti la schimbarea sistemului .
- totul in spitale este comert si rulaj . MEDICII nu mai gindesc medical ci comercial . Citi mai multi pacienti cu atit mai mari veniturile lor .
- PRIN NOUA REFORMA cu tranfer la bugetele locale s-a reusit imposibilul: POLITIZAREA LA SINGE A SPITALELOR . TOTUL VA FI POLITIC: si cartoful si ceapa .
- toti pacientii sun tratati la fel indiferent de cotizatia lunara la casa de asigurari
asemanari :
totul este cu bani .