Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera un proiect de lege pentru introducerea uniformelor scolare in unitatile din invatamantul primar si gimnazial, sustinand ca astfel copiii vor fi scutiti de stresul de a decide zilnic cu ce sa se imbrace sau de tentatia de a avea o vestimentatie excentrica, relateaza Mediafax.

Preda a aratat, in expunerea de motive, ca uniforma scolara era un motiv de mandrie pentru elevii scolilor romanesti, dar dupa caderea comunismului, "atitudinea ostila fata de uniforma scolara a fost una indusa".

"Studiile pedagogice arata ca o tinuta vestimentara unica stimuleaza pozitiv sentimentul de apartenenta la un grup. De asemenea, copiii sunt scutiti de stresul de a decide zilnic cu ce sa se imbrace si sunt feriti de tentatia de a veni la scoala purtand o vestimentatie excentrica doar pentru a-i impresiona pe colegi sau pentru a se impune in fata lor", a apreciat Cezar Preda.

El crede ca degradarea continua a rezultatelor elevilor romani din ultima vreme, precum si pierderea prestigiului scolii romanesti conduc la necesitatea luarii unor masuri pentru restabilirea respectului fata de profesori, colegi, scoala si comunitate.

"O tinuta vestimentara unica pentru unitatea de invatamant din care face parte un tanar reprezinta statutul de elev al acestuia si respectul fata de el insusi. Existenta uniformei scolare elimina orice forma de discriminare intre elevi, determina un comportament civilizat si rezida din respectarea principiului echitatii", a adaugat Preda.

Proiectul de lege propune introducerea si purtarea obligatorie de catre elevii din invatamantul primar, cu exceptia clasei pregatitoare, si gimnazial a unei tinute vestimentare reprezentative in functie de zona, traditie sau profil.

Tinuta vestimentara obligatorie se va compune, potrivit proiectului de lege, din sacou/vesta, camasa cu maneca lunga/camasa cu maneca scurta, pantalon/fusta, cravata/esarfa, ecuson cu numele si sigla unitatii de invatamant, urmand ca legea sa intre in vigoare, daca va fi aprobata de Parlament, la data inceperii anului scolar 2011-2012.

Pe de alta parte, Preda a depus la Senat, in decembrie 2010, proiectul de lege prin care se interzice accesul minorilor in localurile publice dupa ora 21.00, in zilele de duminica-joi inclusiv, in perioada semestrelor scolare, daca nu sunt insotiti de parinti sau de reprezentantul legal.

Proiectul de lege privind "instituirea unor masuri de protectie a minorilor" prevede obligativitatea responsabililor localurilor publice ca, prin personal propriu sau specializat, sa asigure verificarea varstei consumatorilor la intrarea in incinta acestora.

Nerespectarea acestor prevederi va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda intre 500 de lei si 1.500 de lei, iar incalcarea repetata va putea duce pana la suspendarea temporara a activitatii sau retragerea autorizatiei de functionare a localurilor in cauza.

Constatarea contraventiilor se va face de catre agentii de politie si de reprezentantii imputerniciti ai administratiei publice locale.

Conform primului articol al proiectului, acesta are ca scop "instituirea unor masuri de protectie a minorilor care sa contribuie la dezvoltarea fizica si morala a acestora".

Vicepresedintele PDL anunta in 3 decembrie 2010 ca intentioneaza sa depuna acest proiect de lege.