Operatiunea de arestare a vamesilor si politistilor de frontiera acuzati de coruptie din Vama Siret demonstreaza ca in Romania exista resorturile necesare pentru lupta impotriva coruptiei, insa suntem interesati si de cum vor decurge mai departe procedurile judiciare si daca vor exista condamnari, a declarat, luni, ministrul pentru Afaceri Europene si Migratie al Finlandei, Astrid Thors, transmite Agerpres.​

"Cred ca aceasta actiune demonstreaza ca exista resorturile necesare in lupta impotriva coruptiei. Ne intereseaza sa urmarim si noi mai departe informatiile despre continuarea procedurilor penale si daca vor fi condamnari", a declarat luni oficialul finlandez, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul intrevederii cu seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi.

De asemenea, oficialul finlandez a aratat ca guvernul de la Helsinki sprijina aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, insa decizia in acest sens trebuie luata avand in vedere toti factorii relevanti. "E in mainile presedintiei ungare a Consiliului European sa duca mai departe acest obiectiv, care depinde de reevaluarea din Bulgaria din luna martie si deciziile care vor fi adoptate ulterior", a declarat ministrul Astrid Thors.

Totodata, oficialul de la Helsinki a mentionat ca Finlanda doreste continuarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in Justitie (MCV), insa aceasta este o chestiune separata de procesul de aderare la spatiul Schengen a Romaniei.

Intr-o conferinta de presa comuna pe 20 ianuarie, la Helsinki, cu ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, doamna Astrid Thors a declarat ca atat Romania, cat si Bulgaria au facut progrese in privinta aderarii la Spatiul Schengen, dar ca ele trebuie inca "sa ia masuri concrete pentru a intari lupta contra criminalitatii si coruptiei".

"Aceasta nu este doar o problema de securitate pentru Europa, ci o chestiune de securitate si de dezvoltare pentru aceste tari de asemenea", a adaugat ministrul Thors. Pozitia oficialului finlandez a fost salutata atunci de ministrul Wauquiez ca o alaturare a guvernului de la Helsinki la pozitia Frantei si Germaniei de opozitie fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen in luna martie a acestui an.

In cursul zilei de joi, 3 februarie, aproximativ 60 de politisti de frontiera si vamesi, ridicati de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pentru fapte de coruptie si contrabanda cu tigari, au fost adusi pentru audieri la DNA Bucuresti.

Chestorul-sef Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, a sustinut, tot joi, ca actiuni precum cea de la Siret vor continua. "Ma astept ca partenerii externi ai Romaniei sa interpreteze corect actiunea de la Siret, dar ma astept si la interpretari in sensul atragerii atentiei asupra nivelului crescut de coruptie din Romania", a spus Tutilescu.

Expertii europeni implicati in procesul de evaluare Schengen au adoptat vinerea trecuta, la Bruxelles, raportul privind implementarea sistemelor SIS/ SIRENE in Romania, dar nu si raportul similar pentru Bulgaria.

Decizia de extindere a spatiului Schengen va trebui luata in unanimitate de ministrii de interne din UE (Consiliul JAI). Urmatoarea reuniune a Consiliului JAI este prevazuta pentru 24 februarie, dar pe agenda acesteia nu mai figureaza luarea unei decizii privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen in luna martie.