Romania va semna, in luna martie, un nou acord pe 2 ani cu FMI, CE si BM, de tip preventiv, a anuntat presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta duminica, la ora 18:00. Noul acord este in valoare de 5 miliarde de euro (3,6 de la FMI si 1,4 de la CE), bani ce nu vor fi atrasi de Romania, ci vor fi tinuti la dispozitia tarii noastre, si pentru care Romania nu va plati comision.

Seful statului a mai anuntat ca tinta de deficit bugetar pentru 2011, prevazuta in noul acord, este 4,5%, iar pentru 2012 de 3%. Traian Basescu a adaugat ca noul acord, ce va fi valabil pana in primavara anului 2013, dupa alegerile legislative, va feri populatia de riscul promisiunilor populiste ale partidelor. Seful statului a mai anuntat ca Romania nu mai are nevoie sa primeasca ultima transa de imprumut din precedentul acord cu FMI, transa in valoare de un miliard de euro, avand in vedere stabilitatea economica: "Suntem in afara riscurilor de derapaj economic."

Seful statului a precizat ca initial ar fi trebuit sa sustina aceasta declaratie de presa sambata, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, CE si BM, insa a considerat ca, dupa accidentul de la mina Uricani, nu mai era un moment potrivit.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • In discutiile de ieri (cu delegatia FMI, CE si BM - n.red), ca si in discutiile de la inceputul misiunii, am constatat ca evaluarile Romaniei si ale delegatiilor straine coincid.
  • Acordul pe 2 ani cu FMI, CE si BM s-a incheiat cu succes. Economia a fost stabilizata si s-au luat masurile necesare pentru iesirea din criza. Dupa evaluarile incheiate de curand, pot afirma fara nicio rezerva ca s-au creat conditii pentru o crestere economica sanatoasa.
  • Am luat masuri dureroase, dar nici eu si nici Guvernul nu le-am luat cu placere. Au fost absolut necesare, Romania are astazi o economie iesita din zona riscurilor de derapaj.
  • Noul program cu FMI, CE si BM are cateva obiective:
  • Consolidarea macro-economica - am iesit din zona de derapaj economic, dar trebuie sa consolidam acest lucru, ceea ce inseamna ca populismele nu pot functiona.
  • Trebuie sa dezvoltam politici de crestere economica sustenabila, pentru ca avem experienta unei cresteri economice nesustenabile. Cresterea economica nu trebuie sa se bazeze pe speculatii si consum excesiv.
  • Imbunatatirea mediului de afaceri, tinand cont de conditionalitatile pe care ni le impune statutul de membru al UE.
  • O utilizare buna a fondurilor europene ar adauga 1-2 procente de crestere economica peste cresterea economica prognozata.
  • Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, avand in vedere situatia economica - rezerva BNR si stabilitatea bancara sunt suficiente. In schimb, vom trage doar transa de la CE, necesara pentru acoperirea deficitului bugetului de stat.
  • Noul acord este pe 2 ani. Nu implica finantare, e un acord de precautie. Nu vom plati comision pe banii tinuti la dispozitie (5 miliarde de euro - 3,6 de la FMI si 1,4 de la CE).
  • Acordul se va semna in luna martie si va fi valabil pana in primavara lui 2013, dupa alegeri. Partidele nu vor putea sa pacaleasca populatia cu populisme.
  • Tinta de deficit bugetar pentru 2011 este 4,5%, iar pentru 2012 este 3%.
  • Vom continua ajustarile de personal in sectorul bugetar. S-a dovedit ca avem un excedent de cheltuieli de personal.
  • Lupta anticoruptie va continua fara menajamente, oricat ar tipa partidele politice si trusturile de presa.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile sefului statului.