Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca "unele state membre UE se opun intrarii Romaniei in Schengen din motive irationale, de frica imigratiei ilegale. Dar noi sintem membri ai UE de ani buni si nu sintem straini", a spus Baconschi.

Teodor Baconschi a caracterizat aceste temeri drept "irationale" si a spus ca Germania si Franta folosesc o retorica incendiara, in conditiile in care resentimentele fata de imigranti sunt in plina crestere pe batranul continent.

Baconschi a respins criticile formulate de Franta si Germania, afirmand ca Romania a indeplinit toate cerintele tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen.

"Nu avem niciun interes sa promovam imigratia ilegala si crima organizata pe teritoriul Romaniei", a argumentat el.

Intr-un alt interviu, acordat de aceasta data pentru EUObserver, Teodor Baconschi avanseaza ideea ca Romania ar putea adera separat de Bulgaria la spatiul liber european.

"Ne-am dori ca cele doua tari sa intre in acelasi moment dar ... insistam in continuare asupra principiului ca fiecare stat trebuie evaluat pentru meritele sale individuale", a spus ministrul roman de Externe.

"Astfel incat nu va trebui sa asteptam si este un risc sa renuntam la acest principiu deoarece acesta este cel mai corect si obiectiv criteriu", a explicat el.