Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a transmis o scrisoare deschisa adresata politicienilor din Romania, semnata de presedintele uniunii si intitutala "Lasati justitia justitiei!", in urma atacurilor opozitiei la adresa judecatorilor si procurorilor in cazul arestarii presedinteui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu. UNJR solicita public clasei politice din Romania sa respecte independenta justitiei si aminteste ca solutiile instantelor nu sunt "subiect de campanie electorala sau moneda de plata a unor rafuieli politice intre opozitie si putere, nici teritoriu pentru vendete politicianiste".

Liderul PSD, Victor Ponta a acuzat-o, joi seara, la Realitatea TV, pe Ioana Neacsa, judecatorul care a decis arestarea lui Constantin Nicolescu, presedintelui CJ Arges, ca face jocurile DNA "din ordin politic". Ponta a mai spus ca PSD isi va tine, probabil, luni sedintele in fata sediului DNA si a cerut cetatenilor sa picheteze sediile PDL in ziua judecatii recursului.

Atacurile opozitiei la adresa justitiei au fost condamnate si de Consiliul Superior al Magistraturii, vineri, dar si duminica de catre de Initiativa pentru o Justitie Curata.

Redam mai jos scrisoarea deschisa a UNJR

LASATI JUSTITIA JUSTITIEI!

Scrisoare deschisa adresata politicienilor din Romania

Fata de evenimentele petrecute in cursul acestei saptamani, in special fata de dezbaterile publice ce au urmat pronuntarii unei sentinte judecatoresti privind luarea unei masuri preventive in cazul domnului Constantin Nicolescu, Uniunea Nationala a Judecatorilor solicita public clasei politice din Romania respectarea independentei justitiei ca valoare fundamentala a unui stat de drept.

Respectarea justitiei nu inseamna proclamarea independentei sale prin discursuri demagogice. Solutiile instantelor de judecata nu sunt subiect de campanie electorala sau moneda de plata a unor rafuieli politice intre opozitie si putere, nici teritoriu pentru vendete politicianiste. Orice demers contrar presupune abandonarea principiilor ce stau la baza unei democratii.

Ulterior pronuntarii hotararii judecatoresti, judecatorul cauzei a facut obiectul unei campanii de dezinformare, cu accente denigratoare. Consiliul Superior al Magistraturii a clarificat traseul profesional al doamnei judecator si, in sprijinul si in continuarea acestui demers, UNJR condamna public si ferm astfel de incercari de intimidare.

Justitia nu se face in piata publica. Probele si apararile se fac in fata instantei de judecata, in conditiile si cu respectarea garantiilor oferite de lege.

Indemnul unor lideri politici adresat - oamenilor care vor respectarea legii - de a cere in ziua judecarii recursului aplicarea legii, adica libertate pentru domnul Constantin Nicolescu denota lipsa de respect fata de justitie. Inseamna indemn la presiuni publice in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti intr-un anumit sens.

Stimati lideri politici, justitia nu este nici a opozitiei, nici a puterii. JUSTITIA ESTE INDEPENDENTA iar aceasta independenta trebuie pastrata nu numai de judecatori, ci si de membrii clasei politice, prin abtinerea de la manifestari sau declaratii incompatibile cu independenta justitiei. Justitia nu are nevoie de ziduri ridicate impotriva sau in favoarea sa, ci are nevoie de intarirea si respectarea independentei sale pentru a putea sa isi exercite rolul constitutional.

UNJR condamna astfel de manifestari contrare principiului independentei justitiei si se opune unor astfel de incercari de intimidare, exprimandu-si convingerea ferma ca, in ciuda acestor presiuni, cauza va fi judecata cu respectarea doar a legii.

Judecator Natalia Roman

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania