Presedintele Traian Basescu l-a asigurat pe premierul croat Jadranka Kosor, ca Romania sustine fara rezerve parcursul european al Croatiei, punctand faptul ca nu trebuie sa existe niciun fel de interpretare in aceasta privinta, anunta Agerpres. Declaratia vine dupa ce, la inceputul lunii, ministrul de externe Teodor Baconschi a avertizat ca Bucurestiul ar putea denunta unilateral monitorizarea pe Justitie si conditiona aderarea Croatiei la UE, ca raspuns la o eventuala neadmitere la spatiul Schengen.

"Vreau sa va asigur ca nu trebuie sa existe niciun fel de interpretare cu privire la pozitia noastra legata de accesul Croatiei in UE. Va asigur ca va sustinem fara nicio rezerva", a afirmat seful statului roman, vineri, in debutul primirii la Palatul Cotroceni a premierului croat.

La randul sau, oficialul croat i-a multumit presedintelui Basescu pentru incurajarea demersurilor croate in procesul de aderarea la UE.

"Va multumesc foarte mult pentru cuvintele de incurajare pe care ni le-ati transmis, nu numai pentru mine ci si pentru intreaga Croatie. De asemenea, vreau sa va multumesc pentru sprijinul Romaniei privind intrarea Croatiei in UE. Va multumesc pentru ca ne-ati ajutat foarte mult pe drumul acesta al negocierilor. Suntem acum spre capatul drumului, mai sunt doar lucruri foarte putine pana cand vom incheia aceasta calatorie. Va puteti imagina cat de emotionati suntem pe acest drum si pentru faptul ca in curand vom ajunge la capatul acestuia. Este vorba de un eveniment pe care-l consideram istoric: si tensiune si emotie," a spus, la randul sau, Jadranka Kosor.

Acelasi mesaj de incurajare l-a primit premierul croat si de la omologul sau, Emil Boc.

"In privinta aderarii la Uniunea Europeana, pozitia Romaniei este foarte clara: Romania sustine politica usilor deschise in ceea ce priveste aderarea la UE. Croatia este cel mai avansat stat din aceasta regiune in procesul de aderare europeana. Romania sprijina ferm aderarea Croatiei la UE," a declarat premierul in cadrul ceremoniei de semnare a Memorandumului de cooperare intre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerul Economiei din Croatia, precum si Protocolul de cooperare intre Ministerul Afacerilor Externe roman si Ministerul croat al Afacerilor Externe.

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a avertizat, la inceputul lunii, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, ca drept raspuns la o eventuala neadmitere in spatiul Schengen, ca Bucurestiul ar putea denunta unilateral monitorizarea pe Justitie si conditiona aderarea Croatiei la UE.

Avertismentul lui Baconschi legat de un posibil veto la aderarea Croatiei venea in contextul in care Germania, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai aderarii Croatiei la UE a anuntat oficial, prin vocea ministrului de Interne, ca vrea sa amine intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.