350 de cititori si-au povestit propria experienta legata de armata intr-un experiment initiat de HotNews.ro. Solidaritatea intre militari si hazul de necaz sint printre putinele amintiri placute din serviciul militar. Cele mai pregnante imagini ramase peste ani sint grobianismul ofiterilor, lipsa profesionalismului, omniprezenta spagii si furtul generalizat al resurselor comune.

Munca fortata in ArmataFoto: USER UPLOADED

Va invitam sa cititi cele mai bune povestiri din cele 350 adunate in doua zile

Nicolae Zamfir: Armata am facut-o pe santiere, ca asa era cerinta atunci in anii '86-'87, munceam din zori pana-n seara , hrana nu prea se gasea , foarte rar mai gaseam cartofi si fasole pe masa , nu eram prea departe de detinutii din lagarele germane, slabisem destul de mult... paradoxal cadrele militare erau destul de grase mi -l aduc aminte pe com. de pluton caruia ii spuneam Mos Teaca avea la vreo 130 de kg , ca sa pleci in permisie se dadeau spagi gen : un miel , un cartus de kent, benzina (atunci era rationalizata),

Cris: Cel mai important, am invatat sa dau spaga. Spaga pentru a pleca in permisii, spaga sa fiu internat la infiermierie, spaga sa pot iesi in oras peste gard, sa introducem fete in unitate, sa consumam alcool. Am invatat CE SA NU FAC in viata. Acum imi dau seama ca e bine ca am facut armata pentru singurul motiv ca nu pot fi manipulat.

Un Soldat Roman: Daca ati fi participat la un razboi si erati in linia intai, nu cred ca va mai pastrati aceste opinii despre Armata. In teatrele de operatii din Irak si Afganistan, am supravietuit datorita pregatirii de exceptie a ofiterilor si subofiterilor. Cand iti trece glontul pe la urechi, altfel gandesti! Cu dotarea noastra precara, am facut totusi fata cu brio misiunilor pe care le-am avut de indeplinit, spre uimirea americanilor si a altora, mult mai dotati decat noi. Despre noi se vorbea numai la superlativ, eram (si suntem) mandri ca eram romani si purtam cu mandrie uniforma militara. Presedintele Basescu nu-si mai incapea in piele cand venea in vizita si primea felicitari de la comandantii straini pt.modul exemplar in care ne faceam datoria.

Stan: Sunt expert in maturat frunze de pe aleea comandantului

Racan: de remarcat, marea majoritate a ofiterilor superiori, dar in special maiorii si lt.coloneii, erau cei mai slabi ca pregatire si educatie. si erau cateva zeci, in unitate. lectori.

Cris: In frontiera, toate cadrele aveau masini Diesel iar pe langa mancarea soldatilor, cadrele isi facea partea si la combustibilul diesel destinat salupelor de paza a frontierei iar golul ramas de descomplectarea rezervoarelor, era completat cu apa din dunare.

Mihai: In acei ani,1985-1986,armata era unul dintre locurile in care personalitatea tanarului era strivita si calcata in picioare cu cea mai mare nerusinare si fara nici-un scrupul

AMpersand: Jackie Pistolarul, un sublocotenent care, vrand sa faca pe John Wayne in corpul de garda, si-a descarcat pistolul in dulapul metalic.

IC Breteanu: Amintirile frumoase sunt legate de solidaritatea care exista intre noi soldatii si mult mai putin, aproape deloc, de relatia noastra cu ofiterii.

J.C.Denton: Ofiteri, unii spalati pe creier, roboti in serviciul oranduirii comuniste, altii adevarati mutanti ai speciei umane, indivizi fara scrupule, incalecandu-i pe altii numai ca sa le fie lor bine. Maturam boabe de porumb in Balta Brailei ca sa nu le vada prim-secretarul judetului cand trecea cu masina in inspectie. Culegeam porumb necopt de pe marginea drumului iar ala copt putrezea necules in mijlocul lanului, tot de ochii maretului secretar.

Alex: Mafie ca la balamuc. Comandatii unitatii dadeau drumul acasa daca aveu un profit, altfel iti spuneu ca sunt niste reguli si ca soldatul nu are voie decat la X zile sa plece in permisii. Personal lucrand in IT faceam unui maior coperti de casete audio pe care le vindea in piata Moghioros. Alti colegi faceau "cinste" cu un drum la prostituatele la Gara de Nord. Un plutonier de la popota cara carne acasa cu Aro. Altul fura cabluri din cupru. Evident ca isi luau partea si comandantii unitatii. Un Colonel renova casa cu cativa soldati.

Plantagruel: Tortura din armata avea cu totul alt scop decat acela sa le creasca ambitia ostasilor.

Cand este batut sistematic, pana si un caine indraznet devine fricos. Ei bine, si omul de rand trebuia sa invete astfel supunerea. I se administra practic o terapie ca sa se obisnuiasca cu cizma rosie pe cap.

Calin: Cea care a plans la plecarea mea in armata, a fos mama. Paradoxal, am incurajat-o eu pe aceasta. Nu am amintiri doar placute, dar a fost si o scoala de viata, chiar mi-a ajutat.

Un ardelean: De cand ma stiu eu in familia mea de mic am fost numai in armata,tatal meu era ofiter,a fost un chin,ca ex.in fiecare seara trebuia sa fac pantofii lui si sa ii lustruiesc,ii duceam la verificat si de multe ori ma mai punea sa-i lustruiesc mai bine,in fiecare zi trebuia sa spal si sa sterg vasele,la 11 seara daca cumva ma culcam eram sculat cu intrebarea:ti-ai facut temele? daca raspundeam DA :hai sa le verificam,daca NU:scoala acum si fa-ti temele.Nu prea m-am jucat cu copii de la bloc ca atunci cand ei ieseau mai mult la joaca era sambata si eu trebuia sa fac temele cu taicamiu,el intodeauna complica temele mai mult decat era nevoie numai pentru a arata ca este mai destept ca profesorii.La 17ani cand m-a vazut ca stau de voba cu o fata in timpul mesei m-a plesnit de m-am dus pe spate cu tot cu scaun spunand ca-l fac de rusine,violenta era ceva obisnit,bataile se executat pe victima in pielea goala si dupa aceea erau scosi pe casa scarii...

Berila: Cat am facut armata am inteles foarte bine activitatea si atributiunile cadrelor militare:

Sa bea de dimineata la prima ora pana noaptea tarziu si sa povesteasca despre femei imaginare.

Imi cer scuze pt cei 0,1% care au alte indeletniciri in armata.

Catelu: Atunci am auzit (live) expresia capitanului Enache de la UM1606: "Spuneti, ma, ca altfel va tin in soare pana la miezul noptii!".

Anonim: In 1998 invatam limbajul morse. Dormeam cam 16 ore pe zi ca sa treaca mai repede timpul ... Locotenentul care conducea plutonul bea din sticlele aruncate de noi la cos .... . Au avut intentia sa ne faca vacin cu acelasi ac la tot batalionul si nu vorbesc aiurea .

STEFAN A: In aceeasi unitate , pregatirea pentru vizita sefului tratatului de la Varsovia . Un TAB trebuia sa intre cu viteza in bazinul cu apa si cu ajutorul propulsiei sa treaca pe celalalt mal . Pentru a oferii spectacol , generalul Pletosu a ordonat mecanicului conductor sa intre cu viteza maxima in bazin . Cum TAB are fundul plat si cam 11 tone de greutate , in momentul "sariturii " in apa a fost creat un val imens , inalt 2- 3 metri .

Partea proasta ca acest domn (tovaras atunci) general statea chiar pe mal si a fost udat din cap pina in picioare . Eu eram cu statia radio R- 1070 (romaneasca dar cu baterii franceze) linga cabina pompei de apa care deservea bazinul . De ris , am lasat dracului statia si am trecut in spatele cabinei pentru a nu fi vazut . Nu am visat niciodata sa vad un ditamai general ud din cap pina in picioare .

PS. In acelasi loc au murit un ofiter si un subofiter cind un tanc T-55 a ramas blocat pe fundul bazinului .​

Citeste aici toate povestile postate de cititorii HotNews.ro