Cateva mii de pensionari militari au protestat luni, in Capitala si au cerut Guvernului sa opreasca recalcularea pensiilor si sa respecte hotararea ICCJ privind suspendarea aplicarii HG 735/2010. Aproape 3.000 de protestatari conform Jandarmeriei (7.000 conform liderilor de sindicat), inarmati cu fel de fel de pancarte pe care erau caricaturizati Traian Basescu, Emil Boc, Gabriel Oprea sau chiar si Jeffrey Franks, au strabatut in mars Bucurestiul si au scandat "Jos Basescu!", "Demisia!", "Demnitate!", dar si deja celebrul "Iesi afara, Javra ordinara!".

Protestul pensionarilor militariFoto: Hotnews

Ora 10:15. Bucuresti. Piata George Enescu. In timp ce presedintele Traian Basescu era huiduit la Iasi, cateva sute de pensionari militari s-au adunat in Capitala in ciuda ninsorii de afara si s-au pregatit sa protesteze impotriva Guvernului si impotriva recalcularii pensiilor.

"Jos Basescu! Jos Basescu!", incepe sa strige un pensionar, dar isi pierde rapid elanul cand vede ca nimeni nu i se alatura. "Ce vrei? Nu vezi ca abia se aduna lumea? Lasa ca vin mai multi, mai tipa aia la microfon si apoi sa vezi cum urla toti", ii spune un coleg.

Printre protestatari, un barbat cu un ghiozdan plin de tot felul de hartii, imparte coli albe cu mesaje impotriva puterii. De cealalta parte a multimii, dintr-o masina a liderilor de sindicat, se imparteau stegulete cu insemne ale organizatiei sindicale.

Ora 11:00 Numarul celor adunati la protest a ajuns undeva pe la 1.500. Liderii sindicali anunta la microfon ca o delegatie s-a dus sa depuna un memoriu la Ministerul de Interne. Multimea raspunde cu aplauze, insotite imediat de un cord de huiduieli si fluieraturi.

Printre manifestanti se plimba un barbat care scandeaza numele lui Adrian Sobaru, tehnicianul TVR care s-a aruncat de la balcon in Parlament in decembrie anul trecut. "Tot respectul pentru domnul Sobaru! Ala da cetatean roman! Demnitate si onoare, dom'le!", ne spune barbatul.

Ora 11:30 Pe acorduri de "Treceti batalioane, romane", multimea se porneste pe Calea Victoriei si scandeaza "Demisia!", "Jos Guvernul", "Oprea mafiotul!", "Basescu si cu ai lui, sa se duca dracului" sau "Demnitate!". "Bai Igas, iesi afara si vezi cata lume te iubeste!", striga un pensionar cand sirul de protestatari trece prin fata sediului MAI.

Ora 11:45 Mitingul se opreste pentru un moment solemn in fata Cercului Militar National. Se intoneaza imnul. Toti stau drept si cu mana pe inima. Unul dintre liderii sindicali fuge printre oameni si straga: "Jos cu caciulile, dati-le jos!".

Multimea isi continua drumul pe Calea Victoriei. Pe trotuare si la geamurile cladirilor s-au adunat o multime de persoane curioase. "De ce stati si va uitati? Haideti cu noi", spune un protestatar. "Ia uite la tinerii astia, vai de capu lor. Nu inteleg nimic din ce se intampla", spune altul.

La un geam, cineva scoate un tricolor si incepe sa-l fluture. Multimea de manifestanti incepe sa aplaude si sa faca din mana inapoi. "Macar atat. Sa se vada ca ne sustine toata tara!", spune un pensionar.

Ora 12:20 Marsul se apropie de Palatul Parlamentului. Liderii de sindicat se lauda "Suntem 7 - 8.000 de oameni. Nu vedeti? Am zis ca venim 1.000 si uite cati am venit… Asta inseamna unitate". De cealalta parte, reprezentantii jandarmeriei raspund sec: 2.500 de persoane.

Numarul scandarilor s-a marit: "Mafiotii!", "Romani veniti cu noi, armata e cu voi!" sau "Iesi afar' din tara, Javra ordinara!".

Ora 12:30 "Nu se poate dom'le, auzi ce spun nenorocotii", se lamenteaza unul dintre liderii de sindicat. "Spun ca suntem doar 3.000 mii… Pai asta e dezinformare, e manipulare. Si voi cei din presa, voi sunteti cei care ii ajutati". De cealalta parte, intrebati din nou, reprezentantii Jandarmeriei explica: "La ultima estimare erau 2.700. O parte s-au mai alaturat pe drum. Dar sunt maxim 3.000 de oameni".

Ora 12:45 Se striga: "Moarte tiranului", "Jos cu chioru'", "Jos cu piratul", "Basescu, Basescu, te cheama Ceausescu"

Ora 13:00 Multimea ajunge in Piata Arsenalului si se opreste cat timp o delegatie duce un memoriu si la Ministerul Apararii. "Oprea tradatorul", striga o parte dintre protestatari. Altii, uitandu-se spre Ministerul Apararii, scandeaza: "Iesi afara, Javra ordinara!".

Ora 13:30 Marsul se indreapta spre Academia Militara. Pe Soseaua Panduri, un taximestrist injura si gesticuleaza de pe un trotuar. "Da exact pe aici v-ati gasit voi sa treceti? Eu pe unde naiba mai ies? Ce fac, astept jumate de ora sa treceti voi?".

"Nu va fie frica, Si Basescu pica", striga un domn. "Nu pica dom'le, nu singur. Asta trebuie impuscat!", ii raspunde o voce din multime.

Ora 14:00 Multimea ajunge in piata din fata Academiei Militare. Liderii sindicali se urca la o tribuna si isi incep discursurile. Nu inainte de a cere un moment de reculegere si de a asculta inca o data imnul national.

"Noi nu cerem, noi suntem armata, suntem politia, suntem serviciile… Noi nu cerem, noi somam. Noi va somam domnule presedinte sa va indepliniti atributiile", striga la microfon unul dintre liderii sindicali.

"Nu mai vrem niciun pic, Un betiv si un pitic", scandeaza un alt lider de la tribuna, indemnand multimea sa scandeze cu el.

Se scandeaza: "Demnitate si onoare!", "Jos Guvernul", "Asasinii", dar si "Afara FMI".

Ora 14:30 Mitingul se incheie. Liderii sindicali anunta ca o echipa va merge sa depuna un memoriu la Guvern si le multumeste oamenilor pentru participare la protest. O parte din multime incepe sa huiduie. "Nu plecam! Stam aici cat e nevoie! Mergem la Cotroceni. Ii scoatem afara!", striga cineva. Dupa cateva minute insa, piata era aproape goala.