Presedintele grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat sambata ca, daca nu exista lucruri foarte grave, parlamentarii francezi ai Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) din PE vor vota pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, transmite Mediafax. In cadrul Uniunii Europene regulile sunt identice si clare pentru toata lumea, a spus oficialul. Vineri, Daul a afirmat ca zona Schengen trebuie sa se extinda pentru Romania si Bulgaria ca si pentru celelalte tari, daca sunt respectate criteriile de aderare, insa a recunoscut ca nationalismul si populismul joaca un rol puternic in discursurile politice din Europa.

"Regulile sunt aceleasi pentru toata lumea. Membrii UMP din PPE din Parlamentul European, care sunt 27, vor vota pentru aderarea Romaniei la Schengen. Franta, ca si Germania, pune intrebari. Presedintele Basescu a spus ca are raspunsuri la intrebarile care se pun. Am discutat si am vazut ca exista raspunsuri chiar si la problemele care se pun intre Romania si Bulgaria, asta in cazul in care se va decide separarea", a declarat presedintele grupului PPE din PE, aflat sambata la Pojorata, in judetul Suceava.

Daul a afirmat ca Partidul Democrat Liberal si UMP fac parte din aceeasi familie politica si ca trebuie sa discute toate aceste probleme: "Eu sunt aici ca sa ajut la acest lucru. In acest moment se discuta, inca se negociaza si trebuie gasita o solutie ca sa adere amandoua tarile, bineinteles daca nu exista niste lucruri foarte, foarte grave".

Vineri, Joseph Daul afirmase ca majoritatea parlamentarilor europeni ai Partidului Popular European vor vota raportul de aderare a Romaniei la Schengen, daca sunt indeplinite criteriile tehnice.