Traditionala vanatoare de mistreti de la Balc, organizata de magnatul Ion Tiriac, a debutat sambata dimineata, la ora noua, avand ca invitati zeci de oaspeti de marca care au sosit inca de vineri cu avioane pe aeroportul din Debrecen (Ungaria), de unde s-au deplasat apoi cu autoturismele pana la Balc.

Gonacii, aproximativ 150, si cateva zeci de de vanatori din randul localnicilor au inceput sa soseasca la Balc in jurul orei 7.00, cu trei tractoare si cu mai multe autovehicule, relateaza Agerpres.

Gonacii si vanatorii s-au adunat apoi la o cabana aflata la intrarea pe fondul de vanatoare, unde li s-a facut instructajul si li s-au impartit veste reflectorizante. Potrivit unor surse, anul acesta un gonaci va primi pentru o zi de vanatoare 50 de lei, un vanator - 75 de lei, iar cei care transporta cu masinile mistretii - 130 de lei.

Dupa ora 8.00, au sosit la Balc si aproximativ zece masini cu numere de Bucuresti, dar si din strainatate, care i-au adus pe invitatii omului de afaceri Ion Tiriac.

Printre acestia s-a aflat si printul Dimitrie Sturdza, singurul care a stat de vorba cu jurnalistii aflati la intrarea pe domeniul de vanatoare.

"Invitatii sunt oameni foarte bine vazuti in toata Europa, care sunt aici si au venit sa se intalneasca. Domnul Tiriac face un PR foarte bun prin organizarea acestui eveniment", a declarat printul.

Invitatii la partida de vanatoare care se va incheia duminica au sosit la Balc vineri seara, cand au participat la o masa traditional romaneasca, in timpul careia Gheorghe Zamfir a sustinut un recital.

La vanatoarea de la Balc participa si omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care a spus ca invitatii la partida din acest an sunt cei de anul trecut. "Nu este niciunul in plus, niciunul in minus", a precizat el.

Printre invitatii de anul trecut de la Balc s-au aflat George Marsan, primarul orasului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului cu acelasi nume, Klaus Mangold, fostul presedinte al grupului DaimlerChrysler, Franz Rauch, cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru in mai multe guverne, Inigo Herrera, fost memru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Organizarea vanatorii nu beneficiaza de mediatizare oficiala, fiind un eveniment privat.

Domeniul de la Balc are peste 11.000 de hectare, iar tarcul unde are loc vanatoarea se intinde pe 1.500 de hectare, fiind imprejmuit cu gard electric. Din cauza taxelor, Ion Tiriac a renuntat la domeniu si a pastrat doar tarcul de 1.500 de hectare.

Domeniul cinegetic de la Balc, utilizat odinioara de Maria Tereza, iar in anii '80 de Nicolae Ceausescu, a fost concesionat, in 2004 de asociatiile bucurestene Zimbrul si firma Wild Boar, controlate de Ion Tiriac.