Finlanda se alatura Frantei si Germaniei si se opune aderarii Romaniei si Bulgariei in zona Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul Uniunii Europene, a declarat, joi, un purtator de cuvant al guvernului finlandez, potrivit AFP.

"Pozitia oficiala a fost decisa saptamana trecuta de catre Comitetul pentru afaceri europene, care reuneste ministrii in cauza", a declarat Norros Mikko, un purtator de cuvant al cabinetului primului ministru finalandez.

Norros a precizat ca se prevazuse ca decizia sa fie anuntata in cursul vizitei pe care ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a efectuat-o, joi la Helsinki.

Intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul finlandez al Afacerilor Europene si Imigratiei, Astrid Thors, ministrul francez Laurent Wauquiez a subliniat ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen ar ameninta securitatea restului Europei.

Astrid Thors a recunoscut progresele facute de cele doua tari, insa considera ca acestea trebuie "sa ia, in continuare masuri concrete pentru a consolida lupta impotriva criminalitatii si a coruptiei."

"Aceasta nu este doar o problema de securitate pentru Europa, ci o chestiune de securitate si dezvoltare pentru aceste tari", a adaugat ministrul finlandez al Afacerilor Europene si Imigratiei.

Salutand decizia Finlandei, ministrul francez Wauquiez a declarat: "Este foarte important pentru noi ca astazi, pentru prima data, guvernul finlandez si-a exprimat oficial indoielile privind posibilitatea Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen".

El a descris decizia ca fiind "una simbolica", deoarece pana acum aceasta pozitie a fost sustinuta doar de catre Franta si Germania, insa "atunci cand nu sunt decat Franta si Germania, nu este niciodata bine".

"In cazul in care baza de date a Schengen cade in mainile criminalitatii organizate internationale, dispare intreaga securitate interna europeana", a explicat ministrul in timpul unei conferinte la Helsinki.

Wauquiez a reafirmat pozitia comuna franco-germana, potrivit careia aderarea Bulgariei si a Romaniei la spatiul european fara frontiere care reuneste 25 de tari este prematura.

Ministrul de Interne german Thomas de Maiziere, a reiterat, joi, in timpul unei calatorii in Ungaria ca Germania se opune, deocamdata aderarii celor doua tari la spatiul Schengen.