Centrul istoric al Bucurestiului va fi al doilea cel mai frumos din Europa, dupa Praga, odata ce lucrarile de modernizare vor fi finalizate, a declarat joi primarul general Sorin Oprescu, citat de Agerpres.

"Un numar de 14 strazi principale, care fac parte din nucleul centrului istoric, vor fi gata in cateva luni de zile. Eu sper ca la vara sa va invit la plimbare si sa nu mai aveti parte nici de gropi, nici de nimic. Se lucreaza si la fatade si la cladirile care necesita consolidare," a spus primarul general, in timpul verificarii stadiului lucrarilor in centrul istoric.

Sorin Oprescu a adaugat ca mai trebuie reabilitate fatadele a opt cladiri care nu au nevoie de consolidare, acestea avand un regim de inaltime mic, cu parter si un singur etaj.

"Firmele mari sa ma ajute sa facem cele opt fatade in centrul istoric al capitalei. Sunt casele care nu au nevoie de consolidari, cu regim de inaltime mic, parter si etajul unu. O parte dintre ele au inceput sa fie facute de cei care au magazinele la parter, fie ca sunt proprietari, fie ca sunt chiriasi, iar primaria isi repara casele pe care le are in proprietate suta la suta. Celelalte mari, blocurile care au nevoie de consolidari, intra in programul de consolidari, impreuna cu Ministerul Dezvoltarii, care participa cu 70%, iar Primaria Capitalei cu 30%," a explicat Oprescu.

Primarul general a vorbit si despre construirea unei parcari supraetajate, de aproximativ cinci etaje, cu o capacitate de cateva sute de locuri, in zona strazii Franceze.

"Va fi unul dintre punctele de margine din centrul istoric, dupa care se intra pietonal. Alimentarea magazinelor se va face numai la ore prestabilite, in asa fel incat in centrul istoric sa nu mai fie bulibaseala de acum," a spus edilul sef.

Reprezentantii constructorului si consilierii i-au prezentat primarului general proiectele a doua piatete, locuri unde bucurestenii vor putea socializa, in zona strazii Selari si in fata Hanului lui Manuc, in Piata Sf. Anton.

Cat priveste spatiile comerciale, Sorin Oprescu a anuntat ca a inceput contabilizarea celor care le detin.

"'Care cum s-au dat, in ce conditii, pentru ca in multe spatii chiriasii nu au mai indeplinit conditiile, dupa care o sa le scoatem la licitatie, in asa fel incat ele sa functioneze, ca nu o sa stau cu magazinele goale. Sa vedem si profilul la fiecare, pentru ca, la un moment dat, devine obositor daca facem pe tot Lipscaniul numai magazine cu rochii de mirese," a mai spus Oprescu.