Germania isi reafirma opozitia fata de aderarea, pentru moment, a Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul Uniunii europene, a declarat joi ministrul german de interne, citat de AFP.

"Cele doua guverne s-au straduit mult sa realizeze conditiile tehnice pentru Schengen. Aceasta merita laude", a declarat Thomas de Maiziere, in fata presei, cu ocazia unei reuniuni informale a ministrilor de Interne si Justitie din UE.

"In paralel, exista carente si critici vis-a-vis de sistemul judiciar si de coruptie" in aceste tari, a spus el, adaugand ca este "important sa legam" aspectele tehnice de chestiunile politice.

El a reafirmat pozitia comuna franco-germana, care califica drept "prematura" aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul fara frontiere care reuneste 25 de tari membre.

Decizia de aderare la Spatiul Schengen se ia prin consens, iar reticentele Frantei si Germaniei echivaleaza de facto cu un veto.

Ungaria, care asigura presedintia semestriala a UE, s-a pronuntat in favoarea aderarii celor doua tari, daca sunt indeplinite conditiile tehnice. Miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a anuntat ca Romania inregistreaza un avans fata de vecinul sau din sud.

In interiorul zonei Schengen, peste 400 de milioane de persoane pot calatori fara a tine cont de frontiere din Grecia pana in Finlanda si din Portugalia in Polonia.

Romania si Bulgaria au aderat la UE in 2007, trei ani mai tarziu fata de majoritatea celorlalte tari membre ale fostului bloc comunist.