Seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), chestor Liviu Popa, a declarat, joi, ca posturile de politie comunale vor fi desfiintate, pentru ca reprezinta "un lux", informeaza Agerpres. Popa a declarat ca spera sa poata faca public proiectul de reformare a Politiei pana la data de 15 februarie, care ar putea fi aplicat cel tarziu de la 1 mai anul acesta. In baza acestuia, 2.834 de posturi de politie comunale vor fi desfiintate, acestea urmand sa fie comasate in sectii de politie regionale.

"Este o reformare atat din perspectiva structurala, cat si functionala a politiei. Sunt cateva lucruri pe care dorim sa le reorganizam in politie. Deocamdata, va spun la modul cel mai sincer, nu este definitiv, de aceea nu pot sa va spun acum foarte clar. Vorbim despre o restructurare a politiei rurale, o desfiintare a posturilor de politie, vorbim despre reinfiintarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, vorbim despre dezvoltarea unor concepte care sa aduca mai multa eficienta si orientare a resurselor spre prioritati si zic in primul rand cresterea si numerica, si ca importanta pana la nivel de serviciu a analizei informatiei", a declarat Popa.

Seful IGPR sustine ca desfiintarea posturilor de politie comunale nu va duce la reducerea numarului de politisti din acest sector.

"In mediul rural, nu va fi o reducere de personal. Nu vor pierde la salariu, pentru ca vor fi sectoristi. (...) Pe de o parte, (va presupune - n.r.) reducerea unor cheltuieli, pentru ca noi, la ora actuala, ne permitem luxul sa avem 2.834 de posturi de politie si sunt comune in tara cu 500-700 de locuitori. Si postul de politie trebuie incalzit, trebuie apa, trebuie curent, trebuie toate cele. Iar aceste fonduri le vom reloca spre ceea ce inseamna benzina si piese la masini, ca sa avem o politie 24 din 24 de ore in strada. Pentru ca nu avem astazi cum sa normam munca la trei oameni, care e media fericita, in asa fel incat sa avem politie 24 din 24", a explicat seful IGPR, in cadrul unei conferinte de presa, la Bistrita.

Popa spune ca imobilele in care functioneaza sectiile de politie comunale, in cazul in care apartin IGPR, vor fi transformate fie in locuinte de serviciu, fie in case de odihna sau chiar se va renunta la ele.

Seful Politiei Romane a declarat ca exista orase in Romania care nu ar avea nevoie de politie, dar pentru care se cheltuie mult mai multi bani decat pentru un post de politie al unei comune de aceeasi marime.

"In Marea Britanie, mai nou se comaseaza politii ale oraselor, tocmai pentru a avea la dispozitie logistica pe un audit foarte serios pentru toata situatia. Sa stiti ca, din punctul meu de vedere, sunt orase care nu ar avea nevoie de politie, orasele mici. Nu va suparati, in judetul Bihor sunt zece orase. Valea lui Mihai e oras, e o comuna mai mica decat comuna mea. Dar e oras si acolo am cinci oameni care imi stau de serviciu si care nu fac nimic, trebuie sa asigur paza acolo, am la servicii de patrulare zece oameni, iar la mine in comuna sunt trei oameni - o comuna cu noua sate, cu o problematica deosebita", a exemplificat Popa.

Popa a citat un studiu efectuat in randul lucratorilor din posturile de politie comunale, potrivit caruia 86% dintre acestia sunt de acord cu desfiintarea lor, pe motiv ca in multe comune nu exista dispensare si scoli, ceea ce face imposibila mutarea alaturi de familie.