O directiva adoptata astazi de Parlamentul European intareste dreptul pacientilor de a avea acces la tratament medical pe cuprinsul intregii Uniuni Europene si de a li se rambursa o parte din costurile acestui tratament. Pacientii care calatoresc intr-o alta tara europeana se vor bucura de drepturi egale cu cetatenii acelei tari. ​

  • Pacientii vor putea sa-si aleaga spitalul si vor avea dreptul sa se trateze in alta tara europeana fara obligatia unei autorizatii precedente sau a altor formalitati. Important este ca, la revenirea in tara de origine, pot solicita legal rambursarea costurilor terapiei. Aceasta directiva nu se refera doar la furnizorii de servicii medicale de stat, ci si la cei privati.
  • Pacientilor le va fi rambursata o suma egala cu cea pe care ar primi-o pentru acelasi tip de serviciu medical in tara lor de origine.
  • Retetele medicale emise intr-o tara UE vor fi recunoscute in tara de resedinta a pacientului si viceversa.
  • Autoritatile nationale pot introduce un sistem de "autorizare prealabila" a tratamentului doar daca este vorba de spitalizare peste noapte sau de interventii extrem de costisitoare. Autoritatile din tara de provenienta a pacientului pot refuza autorizatia doar daca terapia solicitata este corespunzatoare si disponibila intr-un termen adecvat si in tara de origine, dar sunt obligate sa ofere explicatii ale acestei decizii.
  • De obicei, pacientii vor fi nevoiti sa-si plateasca in avans tratamentul, pentru a-si recupera apoi banii prin rambursarea de la autoritatile publice autohtone.
  • Noua directiva este utila in special celor care doresc sa acceseze interventii precum operatiile de cataracta sau de inlocuire a soldului.
  • Guvernele tarilor europene au la dispozitie 30 de luni pentru a integra aceste masuri in legislatia nationala.   

Pentru mai multe detalii puteti consulta documentul atasat, redactat in limba romana.