Tratamentul medical in tarile UE devine disponibil indiferent de nationalitatea pacientului

de V.M.A.     HotNews.ro
Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:08 Actualitate | Esenţial


 documente
(19 Ian 2011) PDF, 129KB
O directiva adoptata astazi de Parlamentul European intareste dreptul pacientilor de a avea acces la tratament medical pe cuprinsul intregii Uniuni Europene si de a li se rambursa o parte din costurile acestui tratament. Pacientii care calatoresc intr-o alta tara europeana se vor bucura de drepturi egale cu cetatenii acelei tari. ​

 • Pacientii vor putea sa-si aleaga spitalul si vor avea dreptul sa se trateze in alta tara europeana fara obligatia unei autorizatii precedente sau a altor formalitati. Important este ca, la revenirea in tara de origine, pot solicita legal rambursarea costurilor terapiei. Aceasta directiva nu se refera doar la furnizorii de servicii medicale de stat, ci si la cei privati.
 • Pacientilor le va fi rambursata o suma egala cu cea pe care ar primi-o pentru acelasi tip de serviciu medical in tara lor de origine.
 • Retetele medicale emise intr-o tara UE vor fi recunoscute in tara de resedinta a pacientului si viceversa.
 • Autoritatile nationale pot introduce un sistem de "autorizare prealabila" a tratamentului doar daca este vorba de spitalizare peste noapte sau de interventii extrem de costisitoare. Autoritatile din tara de provenienta a pacientului pot refuza autorizatia doar daca terapia solicitata este corespunzatoare si disponibila intr-un termen adecvat si in tara de origine, dar sunt obligate sa ofere explicatii ale acestei decizii.
 • De obicei, pacientii vor fi nevoiti sa-si plateasca in avans tratamentul, pentru a-si recupera apoi banii prin rambursarea de la autoritatile publice autohtone.
 • Noua directiva este utila in special celor care doresc sa acceseze interventii precum operatiile de cataracta sau de inlocuire a soldului.
 • Guvernele tarilor europene au la dispozitie 30 de luni pentru a integra aceste masuri in legislatia nationala.   
Pentru mai multe detalii puteti consulta documentul atasat, redactat in limba romana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5800 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  Aham. (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:15)

  AlinNeculai [utilizator]

  Deci vrei sa te operezi sa zicem, la Viena, de apendicita. Acolo costa 180.000Euro. La noi costa 200Euro. Te operezi la Viena, dai 180.000Euro si cand te intorci in Romania Casa de Asigurari de Sanatate iti da 200 Euro inapoi. In continuare deci se vor trata tot politicienii la Viena.
  • 0 (2 voturi)    
   nu-i chiar asa (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:54)

   nope [anonim] i-a raspuns lui AlinNeculai

   este o diferenta intre pretul cerut de clinica si suma rambursabila de catre stat.
   in Franta, exista preturi stabilite pentru fiecare act medical (o consultatie la medicul de familie, de pilda, era pe la 20 si ceva de euro), precum si procente din respectivele sume ce vor fi rambursate de asigurarile de stat (70%, sa zicem, pentru o consultatie la medicul de familie). asigurarile private pot plati o parte din sau toata diferenta pana la 100%, dar pot acoperi si o parte din pretul cerut de clinica peste cel stabilit de stat. exista o categorie de medici ce aleg sa lucreze exclusiv cu preturile stabilite de stat, dar acestia sunt putini. majoritatea celorlalti au stabilite un fel de preturi maximale, si in functie de diferitele categorii de asigurari private acestea pot fi rambursate.
   acelasi sistem de rambursare este valabil si pentru medicamente.
   avantajele sunt:
   1. dispare discriminarea public - privat. actele si produsele medicale sunt rambursate la fel, cu conditia sa fi urmat parcursul standard.
   2. daca alegi sa nu mai treci pe la medicul de familie (inghesuiala si birocratia persista si acolo), atunci rambursarile vor fi mai mici, dar nu cu totul anulate.
   3. in spitale s-a eliminat problema "mitei", pentru ca anestezistul si chirurgul au stabilite preturi standard - care nu cred ca intra in rambursarea de catre asigurarile obligatorii.

   Exista si clinici - putine - care nu au nici o legatura cu preturile standard, iar in acest caz probabil ca vei gasi si tarife de 180.000 euro - dar asta este treaba ta :D

   Nu stiu cum este in Austria, dar presupun ca macar unele elemente se repeta si acolo.
  • +6 (6 voturi)    
   Fals (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:06)

   Julia [anonim] i-a raspuns lui AlinNeculai

   Nu cred ca este adevarat! In Germania (Köln) la clinica privata, o operatie mult mai complicata decat cea apendicita, de care m-am intresat eu personal (am fost la clinica respectiva la consult) costa 1500€ in anul 2010.
   O cunostiinta a facut operatie de inima in Germania. 50.000€ a costat.
   180.000€ pentru o operatie de apendicita e o gluma presupun....?!
   • +1 (1 vot)    
    Nu te lega de cifre ... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 21:21)

    AlinNeculai [utilizator] i-a raspuns lui Julia

    Eu m-am referit la principiu si am exagerat "un pic" discrepanta ca sa ma fac inteles.
    • 0 (0 voturi)    
     ca sa inteleg ce vrei! (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:23)

     nedumerit [anonim] i-a raspuns lui AlinNeculai

     tu vrei sa contribui cu 3 euro lunar si sa ai ingrijire de 180 000 euro? si vrei sa nu te ia austriacul cu furca? PS. E valabil si pt. italian (i se deconteaza in Italia pretul italian, indiferent de cat a platit el in Anglia). Vrei in AUstria? fa-ti asigurare privata
     • 0 (0 voturi)    
      Deznedumerire: (Joi, 20 ianuarie 2011, 10:28)

      AlinNeculai [utilizator] i-a raspuns lui nedumerit

      Nu vreau ce spui tu. Explic inca o data ca nu ne-a pus Dumnezeu mana in cap si de acum inainte cu 3 euro lunar am ingrijire de 180.000Euro.
  • -3 (5 voturi)    
   da,da,nu-i chiar asa: (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:09)

   cornerro [anonim] i-a raspuns lui AlinNeculai

   la intoarcere, casa de asigurari de sanatate iti va returna 200 de euro, dar dupa vreo 5 ani, cand isi revine economia lu' boc...
  • +1 (1 vot)    
   apendicita (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:43)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui AlinNeculai

   apendicita si alegerea unui spital in alta tara nu prea sunt compatibile, apendicita fiind o interventie in general urgenta. daca esti prevazut pentru o astfel de interventie nu te mai plimbi pana la viena (daca nu cumva erai deja la viena cand a inceput criza). apoi, fiind caz de spitalizare, mai trebuie si autorizatie din partea autoritatilor medicale din tara de origine care "pot refuza autorizatia doar daca terapia solicitata este corespunzatoare si disponibila intr-un termen adecvat si in tara de origine". ceea ce se verifica pt apendicita.
 • +1 (5 voturi)    
  Pentru noi e o vrajeala (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:27)

  Andu [anonim]

  "Pacientilor le va fi rambursata o suma egala cu cea pe care ar primi-o pentru acelasi tip de serviciu medical in tara lor de origine."

  Desi vrem sa avem aceleasi preturi cu cei din UE, cand e vorba de costurile pentru serviciile medicale vom pune niste preturi mai mici, desi evident ca nu poti beneficia de acest serviciu la standarde acceptabile.
  Deci o sa primesti ceva bani acasa, asta dupa ce o sa faci 100 de cereri si o sa astepti cativa ani dupa aprobari.

  Daca tot contribuim cu totii la bugetul UE, mai bine sa ai tratament gratuit pe tot teritoriul UE si cu asta am rezolvat-o.
  • +1 (1 vot)    
   Eu inteleg ce spui tu (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:18)

   SKB [anonim] i-a raspuns lui Andu

   Dar e extrem de greu sa se intample asta peste noapte.

   Imperiul roman s-a dezvoltat 7 secole pana a ajuns la noi, in timp ce UE a ajuns la dimensiuni comparabile in 50 de ani. Inca mai e mult de lucru pentru integrarea la toate nivelurile.

   Sunt realizari mari de tot piata unica, moneda unica si inca nici ele nu au fost implementate 100%. UK e in continuare cu un picior in UE si cu unul in afara si mai sunt cateva state cu statut privilegiat.

   Uniunea mai are nevoie de timp sa digere ce a inghitit in ultimul deceniu si va trebui sa gaseasca si resursele pentru a integra toate tarile din fosta Yugoslavie in urmatorul deceniu, altfel va avea permanent un focar de razboi incojurat de state membre.

   Copiii nostri poate vor apuca sa se bucure de egalitate, daca nu cumva sare de pe sine trenul in care suntem ultimul vagon.
   • 0 (0 voturi)    
    UE si Imperiul Roman =)) (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:59)

    /:) [anonim] i-a raspuns lui SKB

    diferenta dintre UE si Imperiul Roman nu are legatura cu "dimensiunile". pentru Imperiul Roman a fost nevoie de cateva sute bune de ani pentru a-l dezmembra. in plus, Imperiul Roman, pe langa ce furase de la greci, celti, etc. avea si creatiile proprii, in domeniul politicii, culturii, organizarii sociale, al arhitecturii etc.
    fara suparare, dar UE este cel mult o replica din carton a Imperiului Roman.
 • -2 (2 voturi)    
  O laie (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:13)

  HESS [anonim]

  Ai nostrii politicieni nu sant in stare sa scoata lozul pt pensii sa returneze TVA-ul mai vor si autostrazi si alte constructii pe datorie si vor platii o cota parte din tratament.?
 • +1 (1 vot)    
  in principiu directiva e buna... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:36)

  Gigel [anonim]

  ...dar numai pentru tarile dezvoltate (DE, FR, AT, BE, IT etc), unde nivelul de trai este asemanator, preturile sunt aproximativ la fel si serviciile medicale au un nivel foarte ridicat.

  Oricum statele UE au la dispozitie 30 de luni pentru implementare, deci peste cel putin 3 ani vom avea si noi romanii acces. Oare???
  • 0 (0 voturi)    
   nu fi contra! (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:25)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Gigel

   daca ai un bun doctor in Slovenia sau Ungaria de ce sa nu te duci acolo? diferenta e mai mica!
 • -1 (1 vot)    
  nu inteleg cum (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:28)

  Jolly Roger [anonim]

  pacientii care calatoresc intr-o alta tara europeana se vor bucura de drepturi egale cu cetatenii acelei tari. ​de ex in germania spitalizarea este nu gratuita, pacientul plateste 10 € pe zi.
  tratamentul insa si operatiile sunt gratuite, asa ca nu se poate ca un pacient roman internat intr-o clinica germana sa plateasca numai ce 10€ / zi si sa beneficieze de operatie si tratament gratuit.
  • -1 (1 vot)    
   nu (Joi, 20 ianuarie 2011, 10:41)

   lb [anonim] i-a raspuns lui Jolly Roger

   operatia nu e gratuita in germania. nu exista "gratuit" nimic si nicaieri. in cazul asta doctorii ar muri de foame.

   statul german plateste 100% pretul operatiei pt cetatenii proprii (din banii pe care tot ei i-au virat spre sistem prin impozite)? asta e altceva. asta nu inseamna gratuit. si tu nu esti cetatean german. deci statul german nu o sa plateasca si pentru tine. adica tu o sa platesti pentru tine. adica nu e gratis. 'telegi?
 • 0 (0 voturi)    
  Asigurari (Joi, 20 ianuarie 2011, 10:32)

  Laura [anonim]

  Trebuie sa ne gandim un pic cu cat se cotizeaza pentru asigurarea de sanatate in Romania fata de alte tari.

  Personal am lucrat cativa ani in Romania, dupa care in Germania, deci stiu ca diferenta nu e mica. In Germania asigurarile de sanatate nu sunt ieftine. Cotizez lunar cateva sute de € pentru asta. Asa ca nu mi se pare normal ca un cetatean din alta tara care nu a cotizat la fel sa beneficieze de aceleasi servicii ca si mine.

  Probabil la asta se refera paragraful "Pacientilor le va fi rambursata o suma egala cu cea pe care ar primi-o pentru acelasi tip de serviciu medical in tara lor de origine."
 • -1 (1 vot)    
  Strainii compensati la costul lor? (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:39)

  Dumitru [anonim]

  Si daca un neamt o sa se opereze in Romania cu presupusa suma de 200 euro pentru apendicita in Germania va fi rambursat cu 1500? :) Buna afacere
  • 0 (0 voturi)    
   chiar exista! (Joi, 20 ianuarie 2011, 14:24)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Dumitru

   iar turismul DENTAR nu a aparut de numai trei zile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by