Sarbii vor sa faca o holograma a fostului pod construit de Apolodor din Damasc peste Dunare

de Vlad Barza     HotNews.ro
Miercuri, 19 ianuarie 2011, 15:19 Actualitate | Esenţial


Ramasitele unui picior al podului peste Dunare
Foto: Agerpres
Autoritatile sarbe vor ca pana in 2012 sa realizeze o holograma care se vrea o replica a podului pe care Apolodor din Damasc l-a construit acum peste 1.900 de ani pe Dunare inaintea invaziei romane in Dacia, scrie AFP. Proiectul Serbiei este sustinut de BEI si alte banci europene si se doreste ca pana la anul sit-urile romane din tara vecina sa fie modernizate si puse in valoare dupa investitii de 13 milioane euro. Despre proiect s-a mai scris si anii trecuti, ca fiind vorba de o colaborare transfrontaliera intre Drobeta si orasul sarb Kladovo.

Miomir Korac, directorul proiectului spune ca pana in 2012 ar trebui sa existe o proiectie holografica a podului care sa reprezinte o replica de 150 - 200 metri lungime, mult mai scurta decat podul original care avea 1,6 km lungime.

Ideea este ca pe Dunare sa fie instalate pompe care vor propulsa in aer picaturi de apa pe care sa fie proiectata cu ajutorul laserelor, imaginea podului. Korac a precizat ca proiectia va fi realizata doar pe malul sarbesc al Dunarii.

Ideea e parte a unui proiect mai mare de punere in evidenta si de modernizare a sit-urilor arheologice romane din Serbia pentru atragerea de turisti, programul avand un buget de 13 milioane euro si fiind finantat de BEI si alte banci europene. "Vrem sa punem in evidenta faptul ca in acest teritoriu a fost locul de nastere a 18 imparati romani, inclusiv Constantin cel Mare", mai spune seful de proiect.

In 2008 si 2009 s-a mai vorbit despre acest proiect ca urmand sa fie realizat printr-o colaborare dintre municipalitatile din Drobeta si Kladovo (Serbia).

Podul lui Apolodor a fost construit inainte de cucerirea Daciei de catre romani si avea peste un kilometru lungime, 15 metri latime si 19 metri inaltime, fiind construit cu picioare din piatra iar terasamentul era podit cu barne din lemn. Podul a fost distrus la retragerea aureliana la final de secol trei, insa pe tarmul romanesc se pastreaza o parte dintr-un picior al sau.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2892 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  si la sarbi este (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:42)

  Ovidiu [anonim]

  Si pe tarmul sarbesc se mai pastreaza un picior.Diferenta este ca la noi este inconjurat de un zid care in loc sa-l protejeze il tine in apa printre gunoaie si mizerii
  • +1 (3 voturi)    
   E binevenit orice arata istoria dacilor (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:03)

   Timoc, 300.000 de romani sud-dunareni [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   E foarte bine ca sarbii vor contribui astfel la aducerea aminte a istoriei stramosilor daci, caci acolo a fost provincia Dacia, la sud de Dunare, dupa retragerea aureliana.

   Acolo s-au nascut imparati ai Imperiului si acolo sunt si acum sute de mii de daco-romani, pe care invadatorii slavi sarbi au reusit doar partial sa ii asimileze.

   Timocul e o provincie romaneasca si viitoarea intrare a Serbiei in UE, pestge 10-15 ani, ii va readuce pe romanii de acolo in matricea culturala si lingvistica a neamului romanesc, nu va mai exista frontiera intre romanii de la nord si de la sud de Dunare.
   • 0 (0 voturi)    
    macar sa-i invete sa munceasca :D (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 21:33)

    ? [anonim] i-a raspuns lui Timoc, 300.000 de romani sud-dunareni

    ca dincoace de frontiera, unde salbaticii invadatori slavi n-au putut ramane, munca este mai cu cantec, asa :D

    cat despre frontiere, hai sa vorbim la fel si despre cea cu Ungaria, sa vedem daca ne place.
    • -1 (1 vot)    
     Cum spui un adevar mai greu de digerat (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:37)

     Ionel [anonim] i-a raspuns lui ?

     Cum apare un p... sa-ti dea in cap.
 • +1 (7 voturi)    
  Invadatori fura acum si istoria. (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:48)

  Ionel [anonim]

  Grecii si l-au insusit pe Alexandru Macedon, bulgarii au descoperit prin fata lui Jidkov ca se trag din traci iar acum slavii de sirbi isi insusesc imparatii romani daci, nascuti pe teritorul Daciei de la sud de Dunare
  Slavii au venit dupa secolul V d.Ch si au reusit sa-i distruga pe daci iar acum vor si istoria lor.
  O alta minciuna ce ne-a invatat scoala e ca podul de peste Dunare ar fi fost facut de romani si Apolodor.
  Orice prost isi pune intrebarile
  1.cum era posibil sa faca romanii podul intr-o perioada dupa uni de 2 ani cand technologic si astazi e improbabil
  2. Romanii erau in razboi cu dacii si acestia ii lasau(poate ii si ajutau, mai sti?) (Dacia fiind ultima curerita de romani si prima parasita datorita atacurilor dacilor liberi si celor din Dacia romana.)
  3. Apolodor a construit Columna lui Traian. ori daca podul de peste Dunare ar fi fost facut de el nu si-ar fi prezentat in detaliu(chiar si etape de constructie) mareata opera de peste Dunare?

  Dupa uni istorici se pare ca podul a fost construit in timpul lui Buerebista intr-o perioada de pace si cand volumul Dunarii era scazut.
  Dupa cum apare si pe Columna podul avea o parte din barne de lemn ce au fost distruse de daci in timpul primului razboi cu romani si refacut de acestia in al doilea razboi din 105-106 si astfel au trecut romani Dunarea in al doilea razboi,In primul razboi romanii au trecut Dunarea pe un pod de vase..
  • -1 (5 voturi)    
   .. (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:03)

   x [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   deci podul a fost facuta de civilizatia daca superioara?
   ce-am mai ras..
   • 0 (4 voturi)    
    ngi (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:14)

    ngi [anonim] i-a raspuns lui x

    pai daca te uiti la daci, erau organizati intr-un regat. daca te uiti la nemti, erau organizati in triburi. trage singur concluzia.
   • -1 (5 voturi)    
    "deci podul a fost facuta " (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:30)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui x

    Chiar ai de ce sa razi.
  • +3 (3 voturi)    
   ... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:05)

   x [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   dacule, ni si podul pe columna: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/072_Conrad_Cichorius%2C_Die_Reliefs_der_Traianssäule%2C_Tafel_LXXII_(Ausschnitt_01).jpg
   • 0 (4 voturi)    
    Multumesc ca imi dai dreptate (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:19)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui x

    Stalpii de sustinere sunt uniti prin barne de lemn ce au fost arse de daci in primul razboi 101-102.
    Sper ca nu iti inchipui ca pilonii erau uniti prin bare metalice.
    Cea mai grea piesa metalica turnata de romani gasita pana acum e de vreo 4 kg iar la Sarmizegetusa Regie s-a gasit de 6kg(ca tot erau dacii inapoiati).
    Si ca tot erau inapoiati dacii ne-au lasat o limba unitara iar ramanii ca erau atat de avansati le-au lasat italienilor vreo 200 de dialecte ca nu se intelege sudul cu nordul. Dar e drept ca romanii le-au mai lasat italienilor si aurul dacilor, iar conform Gen Emil Strainu cand are nevoie Banca italiei mai pune in vazare lingouri originale ale dacilor. daci care conform unor iubitori de tara nu stiau sa prelucreze aurul dar sa-l mai si extraga.

    Malus Dacus
  • +3 (3 voturi)    
   dilema (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:08)

   ngi [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   de ce au trecut pe un pod de vase in primul razboi? nu au gasit podul? :) sau fara barnele de lemn podul era impracticabil?
   • -1 (3 voturi)    
    :) Hai sa presupunem ca romanii au gasit podul (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:38)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui ngi

    Date pt primul razboi 101-102:
    - Barnele de lemn ce au fost distruse uneau picioarele podului
    - Malul stang al era aparat de daci.
    Ori in acest caz era f usor pt daci sa apere ce mai ramasese din pod si romanii sa nu poata utiliza podul.
    Dupa primul razboi romanii ocupasera si malul stang al Dunarii si astfel au refacut podul pt al doilea razboi.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 16:56)

  d [anonim]

  Si la noi se valorizeaza mostenirea romana. Primaria Severin construieste o copie la scara 1:1 a piciorului podului lui Apolodor. E la intrarea in Severin dinspre Timisoara, intr-un sens giratoriu (pe E70). Banii vin tot de la UE.
 • +2 (4 voturi)    
  poate vin si la noi :)) (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:02)

  Lexus [anonim]

  ...sa recontruiasca Sarmizegetusa...ca pe noi nu ne intereseaza, n-avem bani si nici timp
 • +4 (4 voturi)    
  Sa ne pretuim istoria bimilenara! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:26)

  V.Florean [anonim]

  Sunt multe lucruri inexacte si nesigure care se afirma in comentariile de mai sus. Daca vreti informatii mai detaliate despre pod, veti gasi cautaind in Wikipedia. Se spune acolo, pe baza de documente istorice nu de pareri din zilele noastre, ca podul a fost construit de imparatul Traian,care a apelat la Apolodor din Damasc.si acest lucru s-a realizat in DOI ANI, 104-105 e.n.Avea nevoie de pod pentru cucerirea Daciei(aur) si pentru a pune capat incursiunilor dacilor la sud de Dunare, care le creau probleme. Lungimea podului era de 1300 de metri, cu aproape 50 de piloni de piatra in albia Dunarii, inaltimea de la apa era de 20 de metri iar latimea podului de 16 metri, avand parapeti pe ambele laturi(deci cat o autostrada cu cate doua benzi de circulatie) In DOI ANI, cu tehnologia de atunci!! iar noi ne cacaim si acum cu autostrada Bucuresti-Constanta dupa 20 de ani si pe un teren perfect plat.
  Distrus de romani la retragerea din 274. Timp de 1000de ani podul a detinut recordul de a fi fost cel mai lung construit de om.Resturile picioarelor podului din albie au fost dinamitate de austrieci in primul razboi mondial , impiedicand navigatia vaselor militare,
  Nu este vina sarbilor ca fac acest proiect ci este vina ignorantei noastre. In scoala, in manuale de istorie, prin actiuni de comemerare etc, nu s- facut nimic pentru a se populariza istoria acestui pod, care este ,de fapt istoria poporului roman, deoarece dupa cucerirea Daciei de catre Traian cu ostirile romane si din simbioza care a urmat s-a nascut poporul roman(vezi Xenopol, Iorga si altii)Acesta este unul dintre marile momente din istoria noastra bimilenara care este total ignorat, la noi ca si altele, de altfel. Asa ca sa nu ne miram daca altii din jurul nostru ne fura istoria.In anul 2006, cand s-au implinit 1900 de ani de la cucerirea Daciei, peste podul de la Dunare, nu sa comemorat absolut nimic, busturile lui Decebal si Traian din parcul de laTurnu Severin, puse in 1906 au plans singure.
  • -1 (1 vot)    
   Wikipedia e plina de erori (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 22:39)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui V.Florean

   Multe date din ea sunt inexacte in special cele legate de Romania.
   Cine poate crede ca in timp de razboi acum 2000 de ani s-a putut realiza astfel constructie in 2 ani o astfel de constructie cand podul de la Cernavoda a durat 5 ani pe timp de pace si cu technologie noua dupa 1800 de ani
   Dacia a fost cotropită de romani în proporţie de numai 14% şi pentru o perioadă istorică foarte scurtă, de 164 de ani. 86% din teritoriul Daciei nu a fost călcat de picior de legionar roman. Este greu de crezut că într-o aşa de scurtă perioadă istorică, dacii să fi învăţat latina , fără ca pe 86% din teritoriul lor să-i fi întâlnit pe soldaţii romani.
   Oare cum s-a facut simbioza intre daci de pe 86%din teritoriul liber si romanii ?

   Ce cred astia cu simbioza:
   După părerea stimabililor, femeile daco-gete erau şi "curve", ba chiar şi mute, nefiind în stare să-şi transmită limba strămoşească copiilor lor! Cât despre noi, urmaşii lor, cum ne-am putea numi altfel decât "copii din flori" apăruţi dintr-o aventură amoroasă a întregii populaţii feminine daco-gete, la care masculii autohtoni priveau cu "mân dr ie", aşteptând apariţia "sâmburilor" noului popor şi grăbindu-se, între timp, să înveţe cât mai repede şi mai bine noua limbă, limba latină , când de la soţii, când de la fiicele lor (iubite ale soldaţilor romani cuceritori) ba chiar şi direct, de la soldaţii romani năvălitori ce le-au înjosit căminele.

   Apropo, romani sau retras din Dacia in 270 si podul a mai fost reconstruit de Constantin Cel Mare la inceputul secolului IV.
   • 0 (0 voturi)    
    populatia e una, limba altceva (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:42)

    mda [anonim] i-a raspuns lui Ionel

    in plus, populatia nu este, evident, nici latina, nici daca. ca au fost daci pe aici se stie, si probabil ca, daca au exterminat sau asimilat ce au gasit inainte, ei sunt populatia de baza. dar pe langa colonizarea romana (si amestecul cu elemente romane, chiar daca nu, evident, intr-o proportie de 50-50%), pe aici s-au perindat o groaza de triburi - sciti, slavi, goti, tatari etc.

    in ce priveste limba romana, insa, despre cuvintele de origine "necunoscuta" putem presupune ca sunt in majoritatea lor, dace. nu acelasi lucru se poate spune despre cuvintele de origine latina sau slava, turca, maghiara, greaca etc. chiar daca dam la o parte neologismele si sintaxa oarecum coafata dupa secolul al XVII-lea, tot raman o structura si un vocabular in mare parte latine. asta este. spre deosebire de daci, romanii aveau scriere, civilizatie mai inaintata, organizare mai buna.
    nu le era atat de greu sa-si impuna limba.
    uitati-va si la alte cazuri in care ocupantii au transmis limba lor populatiilor ocupate (R. Moldova este un exemplu foarte trist - acolo colonizarile si rusificarea au dat rezultate serioase). sa nu uitam ca orasele sunt foarte importante pentru impunerea unui anumit tip de cultura, iar romanii au construit orase si cu siguranta au trimis si colonisti.
    • 0 (0 voturi)    
     Ceva logic (Joi, 20 ianuarie 2011, 1:08)

     Ionel [anonim] i-a raspuns lui mda

     Dar mai intai, tu ai citit ce am scris?
     Cum au reusit sa impuna romanii latina(pe care nu o cunosteau, fiind o limba de "salon" iar soldatii veneau din galia Iberia etc.) dacilor liberi ce stapaneau 86% din Dacia cu care se luptau in permanenta (dovada ca dupa 165 de ani s-au retras,) si nu au fost in stare sa impuna latina in Italia pe care au avut-o sub "control" 1000 de ani?

     Deci taranii daci(romani) care locuiau aici de mii si mii de ani i-au asteptat pe unguri care au venit calare din stepele Asiei in 896 sa-i invete cuvantul oras, pe ei dacii de la care avem peste 1200 de cetati.
     Daca nici acum nu pricepeti ma las pagubas ,
  • -1 (1 vot)    
   Va place nu va place asta e (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 22:55)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui V.Florean

   Adevarul este ca :
   - Romanii nu se trag din romani ci sunt daci
   - Limba romana nu se trage din latina
   - Podul de peste Dunare de la Drobeta NU a fost construit de Apolodor.
   Cu toata aceasta polemica si datele noi ce ies la lumina tot mai multi care fie si din pura curiozitate vor afla aceste adevaruri si va ajuta neamului romanesc sa nu se mai desconsidere in fata unora care nu au decat meritul ca au furat teritori, aur, sau istoria.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by