Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a declarat pentru TVR International ca spera ca Legea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani stabiliti in strainatate sa fie adoptata in 2011 si a precizat ca nu isi va asuma votul electronic pentru ca are rezerve privind fiabilitatea unui astfel de proces. In plus, Baconschis a afirmat ca prin legeorva milioane de romani", dupa ce la alegerile prezidentiale din 2009 doar 147.754 de cetateni romani din strainatate au votat.

Teodor BaconschiFoto: Hotnews

"Ce s-a intamplat la noi din 2000 incoace, de cand practic a fost o migratie masiva, este de natura sa faca chiar urgenta aceasta lege, cu atat mai mult cu cat, conform normelor OSCE, nu poti schimba legislatia electorala cu cateva luni inainte de scrutin. si atunci, mentinem in dezbatere publica, asteptam contributia tuturor celor interesati si avizati pentru a obtine un proiect de lege cat mai bun si va trebui sa votam aceasta lege in Parlament in 2011, astfel incat in 2012, printr-o buna campanie de comunicare publica, legea sa poata intra in vigoare", a spus ministrul la TVR International, citat de Mediafax.

Teodor Baconschi a precizat ca miza acestui proiect legislativ consta in "reintroducerea in viata civica si politica a catorva milioane de romani".

Ministrul s-a declarat impotriva votului electronic motivand ca "din experienta altor tari rezulta ca un astfel de vot este mult mai greu de securizat. Iar posibilitatea de fraudare in cazul votului electronic este extrem de mare, este inacceptabil de mare, depaseste o marja minimala. Cu alte cuvinte, votul prin corespondenta este mult mai sigur, chiar daca este un pic mai laborios".

"Securitatea si securizarea votului este elementul pivotal al aplicarii unei asemenea legi. Trebuie sa ne luam toate masurile de securitate pentru ca posibilitatile de frauda sa fie aproape egale cu zero", a mai declarat Ministrul de Externe.

Intrebat daca va mai sustine acest proiect de lege daca dupa trecerea prin Parlament o sa se schimbe votul prin corespondenta in vot electronic, Baconschi a raspuns: "Nu, pentru ca am serioase rezerve fata de fiabilitatea votului electronic".

Conform Ministerului Afacerilor Externe, peste 3 milioane de romani au resedinta sau domiciliul in strainatate. La alegerile prezidentiale din 2009, in urma centralizarii voturilor din cele 294 de sectii de vot din strainatate, s-au prezentat 147.754 de cetateni romani si au fost exprimate 146.876 de voturi valabile.

Opozitia critica proiectul de vot prin corespondenta

PNL si PSD au anuntat ca nu vor vota proiectul de lege, atata timp cat va ramane in forma actuala.

Unul dintre vicepresedintii PNL, deputatul Victor Paul Dobre, a declarat ca in opinia sa proiectul nu era de competenta Ministerului de Externe, ci de a celui de Interne, potrivit Romania Actualitati.

"Nu poti sa faci doua legi diferite, pentru cetateanul roman din tara si cetateanul roman de afara. Nu exista decat o singura lege electorala. Sistemul de vot prin corespondenta, in tara romaneasca, bineinteles ca te duce imediat cu gandul la posibilitati de fraudare", sustine vicepresedintele PNL.

Deputatul Cristian Rizea, presedintele PSD diaspora, a declarat, ca partidul sau nu este, in prinicpiu, impotriva ideii de vot prin corespondenta, insa ca acesta ar trebui completat cu o varianta de vot electronic.

"Vrem vot prin corespondenta, completat, eventual, cu o varianta de vot prin Internet. Dar, un vot prin corespondenta, intr-adevar securizat. In actuala forma, proiectul de lege asta face, de fapt: legifereaza frauda electorala", a precizat deputatul Cristian Rizea.

Ce spune Legea votului prin corespondenta

Ministerul de Externe a publicat pe 28 decembrie, pe site-ul sau, textul legii privind exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Proiectul de lege este in prezent in dezbatere publica si poate fi consultat aici.

"A fost un proces de elaborare a textului in format interinstitutional Ministerul Afacerilor Externe s-a consultat cu Autoritatea Electorala Permanenta si cu Ministerul Administratiei si Internelor, intr-un spirit de lucru deschis si cu ambitia de a face un proiect cat mai solid, cat mai complet, in acord cu legislatia interna, in beneficiul cetatenilor romani din strainatate. Au fost consultati, de asemenea, profesori universitari, experti, si parlamentari. Imi doresc ca in cursul acestor 30 de zile de dezbatere publica toate partile interesate, fie ca este vorba despre ONG-uri, de asociatii ale romanilor din strainatate, sau de oricare alt tip de instanta, sa participe cat mai activ la dezbatere, pentru a imbunatatii ce am realizat noi pana in prezent", a declarat atunci ministrul Baconschi.

Proiectul de lege are 27 de articole si prevede scrutinele la care cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate isi pot exprima optiunile: alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, alegerea presedintelui Romaniei si alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, proiectul descrie procedura specifica pentru exercitarea dreptului de vot.

Votarea prin corespondenta se realizeaza prin expedierea buletinului de vot prin intermediul serviciilor postale, catre birourile electorale ale sectiilor de votare organizate la misiunile diplomatice si oficiile consulare din circumscriptiile consulare la care alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt arondati.

Alegatorul roman poate comunica in scris misiunii diplomatice sau oficiului consular, in conditiile prezentei legi, ca doreste sa voteze prin corespondenta, pana cel mai tarziu cu 60 de zile inainte de data scrutinului.

Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice si oficiile consulare, are obligatia de a constitui, in format electronic, un Registru al alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta.

Cererea de inregistrare in Registrul alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta trebuie sa contina obligatoriu numele, prenumele, data nasterii, locul nasterii, codul numeric personal si adresa de domiciliu sau resedinta din strainatate, semnatura olografa a alegatorului, precum si datele actului care atesta cetatenia romana, tipul, seria, numarul, dala emiterii si data expirarii, iar optional numarul de telefon si adresa de posta electronica ale solicitantului.

Alegeri la Ambasada Romaniei la Madrid

Alegeri la Ambasada Romaniei la Madrid

Foto: Agerpres

Cu cel putin 5 zile inainte de data alegerilor, cetatenii romani din strainatate inscrisi in listele electorale de la ambasade si consulate vor primi prin posta cate un plic cu buletinul de vot, cu certificatul de alegator si cu instructiuni privind votarea.

Atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot este un document prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta, care certifica faptul ca alegatorul roman care il detine este cel care a exprimat votul prin corespondenta si care asigura unicitatea votului prin corespondenta.

Atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot cuprinde si declaratia pe proprie raspundere a alegatorului ca optiunea sa electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost afectat.

In vederea exercitarii votului prin corespondenta sunt necesare urmatoarele documente:

  • buletinul de vot;
  • atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot;
  • un autocolant cu mentiunea "Votat" care va fi aplicat pe buletinul de vot in patrulaterul care contine optiunea alegatorului;
  • un plic interior in care va fi introdus buletinul de vot;
  • un autocolant tip kinegrama* care va fi aplicat pe plicul alb, dupa ce a fost introdus buletinul de vot, pentru a securiza sigilarea acestuia;
  • instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta;
  • un plic exterior pentru returnarea corespondentei la misiunea diplomatica sau oficiul consular, care va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa misiunii diplomatice sau a oficiului consular;
  • un plic exterior pentru transmiterea corespondentei la alegatorul inscris in Registrul alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta, care va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa alegatorului.

*Kinegrama - Holograma generata de calculator capabila sa produca imagini multiple de inalta rezolutie. Kinegrama contine tipuri speciale de elemente optice de difractie generate de calculator, cu reliefuri (grile) de suprafata simetrice si asimetrice. In mod tipic, aceste grile sunt dispuse conform unei grafici vectoriale si pot fi proiectate in moduri diferite pentru a produce efecte cinematice, de schimbare a culorii, inversare a contrastului si alte efecte speciale.

Exprimarea dreptului de vot se realizeaza prin aplicarea autocolantului cu mentiunea "Votat" pe buletinul de vot in patrulaterul care contine optiunea alegatorului.

Dupa exprimarea dreptului de vot, buletinul de vot este introdus in plicul interior, care este inchis de catre alegator si sigilat cu timbrul autocolant tip kinegrama.

Plicul interior sigilat care contine optiunea de vot si atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot se introduc in plicul exterior adresat misiunii diplomatice sau oficiului consular, care este inchis de catre alegator.

Plicul exterior va fi inchis si expediat prin posta, la adresa inscrisa. Persoanele care si-au exprimat optiunea de a vota prin corespondenta trebuie sa se asigure ca plicurile ce contin votul vor ajunge la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare cel tarziu in ziua anterioara votarii.