Baconschi, despre miza legii votului prin corespondenta pentru romanii din diaspora: Reintroducerea in viata publica si politica a catorva milioane de romani

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 19 ianuarie 2011, 13:29 Actualitate | Esenţial


Teodor Baconschi
Foto: Hotnews
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a declarat pentru TVR International ca spera ca Legea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani stabiliti in strainatate sa fie adoptata in 2011 si a precizat ca nu isi va asuma votul electronic pentru ca are rezerve privind fiabilitatea unui astfel de proces. In plus, Baconschis a afirmat ca prin legeorva milioane de romani", dupa ce la alegerile prezidentiale din 2009 doar 147.754 de cetateni romani din strainatate au votat.

"Ce s-a intamplat la noi din 2000 incoace, de cand practic a fost o migratie masiva, este de natura sa faca chiar urgenta aceasta lege, cu atat mai mult cu cat, conform normelor OSCE, nu poti schimba legislatia electorala cu cateva luni inainte de scrutin. si atunci, mentinem in dezbatere publica, asteptam contributia tuturor celor interesati si avizati pentru a obtine un proiect de lege cat mai bun si va trebui sa votam aceasta lege in Parlament in 2011, astfel incat in 2012, printr-o buna campanie de comunicare publica, legea sa poata intra in vigoare", a spus ministrul la TVR International, citat de Mediafax.

Teodor Baconschi a precizat ca miza acestui proiect legislativ consta in "reintroducerea in viata civica si politica a catorva milioane de romani".

Ministrul s-a declarat impotriva votului electronic motivand ca "din experienta altor tari rezulta ca un astfel de vot este mult mai greu de securizat. Iar posibilitatea de fraudare in cazul votului electronic este extrem de mare, este inacceptabil de mare, depaseste o marja minimala. Cu alte cuvinte, votul prin corespondenta este mult mai sigur, chiar daca este un pic mai laborios".

"Securitatea si securizarea votului este elementul pivotal al aplicarii unei asemenea legi. Trebuie sa ne luam toate masurile de securitate pentru ca posibilitatile de frauda sa fie aproape egale cu zero", a mai declarat Ministrul de Externe.

Intrebat daca va mai sustine acest proiect de lege daca dupa trecerea prin Parlament o sa se schimbe votul prin corespondenta in vot electronic, Baconschi a raspuns: "Nu, pentru ca am serioase rezerve fata de fiabilitatea votului electronic".

Conform Ministerului Afacerilor Externe, peste 3 milioane de romani au resedinta sau domiciliul in strainatate. La alegerile prezidentiale din 2009, in urma centralizarii voturilor din cele 294 de sectii de vot din strainatate, s-au prezentat 147.754 de cetateni romani si au fost exprimate 146.876 de voturi valabile.

Opozitia critica proiectul de vot prin corespondenta

PNL si PSD au anuntat ca nu vor vota proiectul de lege, atata timp cat va ramane in forma actuala.

Unul dintre vicepresedintii PNL, deputatul Victor Paul Dobre, a declarat ca in opinia sa proiectul nu era de competenta Ministerului de Externe, ci de a celui de Interne, potrivit Romania Actualitati.
 
"Nu poti sa faci doua legi diferite, pentru cetateanul roman din tara si cetateanul roman de afara. Nu exista decat o singura lege electorala. Sistemul de vot prin corespondenta, in tara romaneasca, bineinteles ca te duce imediat cu gandul la posibilitati de fraudare", sustine vicepresedintele PNL.

Deputatul Cristian Rizea, presedintele PSD diaspora, a declarat, ca partidul sau nu este, in prinicpiu, impotriva ideii de vot prin corespondenta, insa ca acesta ar trebui completat cu o varianta de vot electronic.

"Vrem vot prin corespondenta, completat, eventual, cu o varianta de vot prin Internet. Dar, un vot prin corespondenta, intr-adevar securizat. In actuala forma, proiectul de lege asta face, de fapt: legifereaza frauda electorala", a precizat deputatul Cristian Rizea.

Ce spune Legea votului prin corespondenta

Ministerul de Externe a publicat pe 28 decembrie, pe site-ul sau, textul legii privind exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Proiectul de lege este in prezent in dezbatere publica si poate fi consultat aici.

"A fost un proces de elaborare a textului in format interinstitutional Ministerul Afacerilor Externe s-a consultat cu Autoritatea Electorala Permanenta si cu Ministerul Administratiei si Internelor, intr-un spirit de lucru deschis si cu ambitia de a face un proiect cat mai solid, cat mai complet, in acord cu legislatia interna, in beneficiul cetatenilor romani din strainatate. Au fost consultati, de asemenea, profesori universitari, experti, si parlamentari. Imi doresc ca in cursul acestor 30 de zile de dezbatere publica toate partile interesate, fie ca este vorba despre ONG-uri, de asociatii ale romanilor din strainatate, sau de oricare alt tip de instanta, sa participe cat mai activ la dezbatere, pentru a imbunatatii ce am realizat noi pana in prezent", a declarat atunci ministrul Baconschi.

Proiectul de lege are 27 de articole si prevede scrutinele la care cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate isi pot exprima optiunile: alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, alegerea presedintelui Romaniei si alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, proiectul descrie procedura specifica pentru exercitarea dreptului de vot.

Votarea prin corespondenta se realizeaza prin expedierea buletinului de vot prin intermediul serviciilor postale, catre birourile electorale ale sectiilor de votare organizate la misiunile diplomatice si oficiile consulare din circumscriptiile consulare la care alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt arondati.

Alegatorul roman poate comunica in scris misiunii diplomatice sau oficiului consular, in conditiile prezentei legi, ca doreste sa voteze prin corespondenta, pana cel mai tarziu cu 60 de zile inainte de data scrutinului.

Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice si oficiile consulare, are obligatia de a constitui, in format electronic, un Registru al alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta.

Cererea de inregistrare in Registrul alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta trebuie sa contina obligatoriu numele, prenumele, data nasterii, locul nasterii, codul numeric personal si adresa de domiciliu sau resedinta din strainatate, semnatura olografa a alegatorului, precum si datele actului care atesta cetatenia romana, tipul, seria, numarul, dala emiterii si data expirarii, iar optional numarul de telefon si adresa de posta electronica ale solicitantului.

Alegeri la Ambasada Romaniei la Madrid
Foto: Agerpres
Cu cel putin 5 zile inainte de data alegerilor, cetatenii romani din strainatate inscrisi in listele electorale de la ambasade si consulate vor primi prin posta cate un plic cu buletinul de vot, cu certificatul de alegator si cu instructiuni privind votarea.

Atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot este un document prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta, care certifica faptul ca alegatorul roman care il detine este cel care a exprimat votul prin corespondenta si care asigura unicitatea votului prin corespondenta.

Atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot cuprinde si declaratia pe proprie raspundere a alegatorului ca optiunea sa electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost afectat.

In vederea exercitarii votului prin corespondenta sunt necesare urmatoarele documente:
 • buletinul de vot;
 • atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot;
 • un autocolant cu mentiunea "Votat" care va fi aplicat pe buletinul de vot in patrulaterul care contine optiunea alegatorului;
 • un plic interior in care va fi introdus buletinul de vot;
 • un autocolant tip kinegrama* care va fi aplicat pe plicul alb, dupa ce a fost introdus buletinul de vot, pentru a securiza sigilarea acestuia;
 • instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta;
 • un plic exterior pentru returnarea corespondentei la misiunea diplomatica sau oficiul consular, care va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa misiunii diplomatice sau a oficiului consular;
 • un plic exterior pentru transmiterea corespondentei la alegatorul inscris in Registrul alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta, care va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa alegatorului.
*Kinegrama - Holograma generata de calculator capabila sa produca imagini multiple de inalta rezolutie. Kinegrama contine tipuri speciale de elemente optice de difractie generate de calculator, cu reliefuri (grile) de suprafata simetrice si asimetrice. In mod tipic, aceste grile sunt dispuse conform unei grafici vectoriale si pot fi proiectate in moduri diferite pentru a produce efecte cinematice, de schimbare a culorii, inversare a contrastului si alte efecte speciale.

Exprimarea dreptului de vot se realizeaza prin aplicarea autocolantului cu mentiunea "Votat" pe buletinul de vot in patrulaterul care contine optiunea alegatorului.

Dupa exprimarea dreptului de vot, buletinul de vot este introdus in plicul interior, care este inchis de catre alegator si sigilat cu timbrul autocolant tip kinegrama.

Plicul interior sigilat care contine optiunea de vot si atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot se introduc in plicul exterior adresat misiunii diplomatice sau oficiului consular, care este inchis de catre alegator.

Plicul exterior va fi inchis si expediat prin posta, la adresa inscrisa. Persoanele care si-au exprimat optiunea de a vota prin corespondenta trebuie sa se asigure ca plicurile ce contin votul vor ajunge la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare cel tarziu in ziua anterioara votarii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9736 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  foarte bine (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 13:45)

  diddlyjo [utilizator]

  sper ca legea sa intre in vigoare in anul acesta, desi eu nu voi mai beneficia de ea!

  daca ar fi existat legea asta si pana acum, m-ar fi scutit de 3 drumuri a câte 450 km dus-intors fiecare & mi-ar fi dat posibilitatea sa votez si la referendumul din 2007 & la alegerile din 2004.
  • -12 (18 voturi)    
   Bakonski specialist la voturi (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 15:08)

   Cocolores [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

   D-l Bakonski ar trebui sa prezinte sistemul aplicat la Paris pe care-l cunoaste cel mai bine.
   De ce sa incercam acum altceva cand susnumitul a functionat fara greseala.
   Ce ar fi ajuns altfel ministru de externe?
   Dansul mai este si specialist la plimbatul Vulpii prin jacuzii, poate ne descrie si aici ce sistem a folosit.
   • +12 (16 voturi)    
    vorbesti fara sa stii (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 15:36)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Cocolores

    eu am votat la paris in ambele tururi de scrutin din '09. primul tur a decurs in spirit neaos: harababura generala, fiecare intra in curtea ambasadei "la gramada", personalul care supraveghea procesul de votare tinea mortis sa-ti spuna ca "nu sunteti obligat sa votati pentru referendum" (asta doar in cazul in care cereai buletinul pt referendum pt ca celor care uitau sa-l ceara nu le spuneau nimic), in sectia de votare abia aveai loc sa arunci un ac, etc. am stat 4 ore la coada, in ploaie, iar la sfârsitul zilei au fist sute de oameni care nu au mai ajuns sa voteze.

    al doilea tur de scrutin a fost total diferit in sensul ca aceea a fost prima (si, deocamdata, singura) data in care am vazut ca administratia româneasca este capabila sa organizeze o actiune sau un eveniment in aceeasi masura in care o fac si administratiile franceza & germana cu care am mai avut de-a face. nu iti dau aici toate detaliile pentru ca ar fi prea multe de scris ca sa te pot face sa pricepi, dar iti zic ca a fost o organizare impecabila: alegatorilor li s-a spus din timp util ce au de facut & ce declaratii au de completat, accesul in sectia de vot s-a facut in grupuri de câte 6 persoane pt ca erau doar 6 stampile & in momentul in care un alegator inmâna stampila comisiei, aceasta o dadea imediat urmatorului alegator. fiecare grup de 6 persoane statea in sectie aprox 90 de secunde => statistic s-a inregistrat un vot la 15-20 de secunde.

    stiu ca cei care nu au trait si prin alte parti & care nu au avut experiente complexe de viata in alte societati nu pot intelege ce inseamna buna organizare. asta e motivul pt care votul de la paris e privit cu atata neincredere de majoritatea românilor. de altfel, românii prefera sa creada in supranatural decât in ceea ce este omeneste posibil...
    • -4 (12 voturi)    
     Nu cred nimic din expunerea d-tale (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:51)

     Cocolores [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

     Parerea mea este ca ai votat eventual prin Bucuresti unde iti exerciti si meseria.
     In 20 de secunde nici nu te gaseste pe lista ca sa te bifeze ca sa nu mai vorbesc ca trebuie sa-ti verifice si buletinul, etc.
     Or mai fi fost printre 'miile' de alegatori si persone mai in varsta, nu asa vioaie ca d-ta ma gandesc..
     Si-ti mai spun un secret dar ramane intre noi:
     Bakonski a fost numit ministru de externe datorita organizarii impecabile(asa cum bine ai observat), caltatile lui diplomatice fiind mai mult decat indoielnice(Vezi scandalul Vulpe, etc)
     • +6 (12 voturi)    
      suferi de suspiciozita & conspirationita (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:41)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Cocolores

      in strainatate nu sunt liste pt ca statul nu stie câti cetateni se afla in locatia X in ziua Z. pe stat nu trebuie sa-l intereseze asa ceva.

      in loc de liste, fiecare alegator trebuia sa completeze o declaratie (nume, CNP, seria & numar CI sau pasaport etc) - declaratiile astea se completau in momentul in care intrai in curtea ambasadei; personalul care te lasa sa intri in curte iti dadea atat formularul cat si indicatiile.

      in curte oamenii nu stateau in formatia "turma", ci incolonati (intre garduri demontabile) astfel incat sa nu se creeze imbulzeala si haos. coada asta ducea de la poarta de intrare in curte pana la usa sectiei de votare. in momentul in care individul ajungea la usa sectiei, trebuia sa aiba declaratia completata & actul de identitate pregatit.

      la usa alt membru al personalului permitea accesul alegatorilor in sectie in grupuri de câte sase. grupul intra in momentul in care un alt membru, aflat lânga masa comisiei, vedea ca incep a fi returnate stampilele folosite de grupul anterior.

      o data alegatorul intrat in sectie, se indrepta spre masa comisiei. pâna sa ajunga la masa, alti 2-3 membri ai personalului ii puneau in mana buletinul de vot. => grupul de 6 alegatori ajungea la comisie cu buletinul de vot in mâna & cu actul de identitate + declaratie.

      fiecare alegator era luat in primire de 2 memnri ai comisiei. alegatorul dadea unui membru documentele & primea stampila. pâna ce mergea alegatorul la cabina, un membru al comisiei verifica declaratia confruntând-o cu actul de identitate & facea asta cu voce tare astfel incat celalalt membru al comisiei sa poata nota coordonatele alegatorului pe o lista. cât timp ia citirea unui nume & a unui CNP?

      cand alegatorii se intorceau la masa comisiei nu le ramanea decât sa predea stampila si sa-si ia actul de identitate. un alt grup de 6 era intrat in sectie. in drum spre iesire puneau buletinul in urna

      =>fiecare grup de 6 statea aprox 1,5-2min in sectie => 6 voturi / 90-120 sec = 1 vot la 15-20 secunde
      • -4 (6 voturi)    
       vot? (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:28)

       take [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       "alti 2-3 membri ai personalului ii puneau in mana buletinul de vot." - eventual gata votat,nu-i asa? Vezi ce inseamna o buna organizare? Din ambasador ajungi ministru de externe si,eventual,candidat la presedintia pdl si a statului! Aferim!!
       • +5 (7 voturi)    
        Incredibil! (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:45)

        anonim [anonim] i-a raspuns lui take

        Câta rea-credinta la unii concetateni! Nu mai vorbesc de lipsa de logica...
     • +7 (9 voturi)    
      confirmare (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 18:43)

      cacalores [anonim] i-a raspuns lui Cocolores

      "In 20 de secunde nici nu te gaseste pe lista ca sa te bifeze ca sa nu mai vorbesc ca trebuie sa-ti verifice si buletinul, etc.
      "

      Intr-adevar, nu e posibil sa voteze mai multi alegatori pe minut, pentru ca asa cum afirma distinsul Cocolores, unui simplu alegator - iar el e foarte simplu se pare - ii trebuie cateva minute pentru a vota.

      Ca sa va dau un alt exemplu: Gestatia la oameni tine 9 luni, deci nu e posibil ca ma mult de doi copii sa fie nascuti intr-un an in nici o maternitate. In cei mai multi ani se va naste cel mult un copil, dar tot la 3 ani se vor naste 2 copii (cel mai mic multiplu comun intre 9 si 12 e 36). Deci matematic se poate dovedi ca in nici o meternitate nu se pot naste mai mult de 4 copii in 3 ani.

      Cocolores, daca mai doresti sa adaugi ceva, chiar te rog...
     • +7 (9 voturi)    
      ehe..eu am votat la Bonn (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:11)

      neutrino [utilizator] i-a raspuns lui Cocolores

      si cam aceeasi situatie a fost.. prima data, haost, imbulzeala.5 ore de stat la coada dupa alte 2 de mers...de nici nu imi mai venea sa ma duc la al doilea tur. totusi, la al doilea..exemplar..S-u mobilizat, s-a mers repede..care eram cu copii mici am putu sta lejer in ambasada..chiar super
      Nu vad de ce in Paris nu ar fi putut fi asa.
      • -6 (6 voturi)    
       ehe ..poate la bonuri !:))) (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:28)

       niculita30 [utilizator] i-a raspuns lui neutrino

       La caserie !
    • +5 (11 voturi)    
     Confirm (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:12)

     T. Bucur [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

     Confirm intru totul afirmatiile referitoare la turul 2. A fost o organizare incredibil de buna. Stampila era predata unei doamne imediat dupa votare iar doamna respectiva o preda urmatorului alegator care astepta la rand. Operatia votarii in cabina dura maximum 30 secunde, iar avand in vedere ca erau 6 cabine, eu cred ca statistic se vota chiar la fiecare 5 secunde.
     Pentru legitimare , cautare pe lista etc (toate operatiile premergatoare votului propriu zis) erau prezente foarte multe persoane, inclusiv reprezentanti ai PSD si PNL.
  • +14 (16 voturi)    
   Avem nevoie de legea asta anti-comunista (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 15:18)

   Diaspora romana [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

   E normal ca PSD si PNL se opun, pt ca romanii din strainatate nu privesc tv-ul in Romania si nu sunt otraviti de propaganda nesimtita de la iRealitatea si Anatemele securistului Voiculescu (actualul patron al fostului liberal Antonescu).

   Sunt circa 3 milioane de romani cu drept de vot, aflati fie in Occident (circa 2 milioane), fie in apropierea frontierelor Romaniei (circa 1 milion).

   Doar 4% dintre ei au votat la ultimele alegeri, e inadmisibil.
   Daca doar 1 din 5 romani din diaspora (adica 20%) va merge la vot in 2012, asta inseamna 500.000 de voturi in plus fata de 2009, e suficient de ex. pt a inclina balanta unor alegeri mai indecise.
   Iar daca jumate din diaspora va folosi sistemul de vot prin corespondent, va fi o batalie crancena pe 1,5 milioane de voturi (adica mai mult decat toti maghiarofonii din Romania), nu ma mira ca PSD urla deja ca e ''frauda'' (stie ca romanii care muncesc in vest si trimit miliarde in tara sunt anti-comunisti).

   La o rata a participarii la vot de 50% pe ansamblul Romaniei, e suficient de 5-600.000 voturi din diaspora pt a aduce 7-8% in plus unui partid.
   Dar asta numai daca se mentine sistemul electoral actual.
   • -5 (5 voturi)    
    Nu e nevoie ! (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:30)

    niculita30 [utilizator] i-a raspuns lui Diaspora romana

    La o saptamana serviciului de comunicatii speciale i-a crescut salariul cu 40%.
    Gandeste !
  • -6 (6 voturi)    
   fooooarte bine (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:28)

   laur [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

   Voi de afara ii votati si noi ii suportam!
   Daca va fi sa plec, nu am sa ii chinui pe cei ramasi in tara cu impresiile mele despre politicienii din tara.
   • +4 (6 voturi)    
    ma intereseaza (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:56)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui laur

    am votat pentru ca sunt cetatean român si ma intereseaza incotro se indreapta tara care mi-a dat pasaportul. in prezent locuiesc si lucrez in România, dar voi mai lucra si pe viitor prin alte tari.

    sunt cetatean al unei tari democratice din cadrul UE, ceea ce imi da dreptul sa calatoresc fara restrictii si fara complicatii nu doar in toate tarile UE, ci si in alte tari ale lumii. in acelasi timp, calitatea de cetatean UE imi faciliteaza deplasarile externe in interes de serviciu. lucrez in privat, vorbesc 5 limbi straine, mi-am facut studiile in Germania & Franta si am lucrat pâna in prezent in 4 tari.
   • -1 (1 vot)    
    stai putin ca nu mai inteleg (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:23)

    costa [anonim] i-a raspuns lui laur

    De ce nu privesti si reversul? Adica peste 50% trebuia sa va suporte pe voi?Acesti peste 50 % cel putin au fost pentru un partid, pe cind ceilalti erau psdpnl pc vintu cu godacii lui, toti latraii de analisti si profesori de drept, psihologi, parapsihologi, si acum imi este sila sa-mi amintesc
  • -6 (8 voturi)    
   Bietu de tine (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:56)

   Gica [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

   Bietu de tine. Si fiindca ai tu distanta de mers la ambasada, vrei vot prin coresponeta si MILIOANE DE POSIBILE FRAUDE greu de controlat !
 • -11 (15 voturi)    
  glumeam cand ziceam... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 13:53)

  a [anonim]

  ... ca cei din "diaspora" votau in stilul: "noi am sters-o, asa ca votam sa ramaneti cu cine vrem noi", gluma se ingroasa... :)
  • -5 (9 voturi)    
   oare pentru cine ar vota.... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:46)

   a [anonim] i-a raspuns lui a

   ...cei 7 pana acum care m-au punctat negativ? :d sau sunteti din "diaspora" si adevarul supara?
   • -4 (4 voturi)    
    bei negativistilor... (Joi, 20 ianuarie 2011, 10:35)

    a [anonim] i-a raspuns lui a

    ...nici un comentar? vati dus in diaspora la spalat vase cand puteati "pune umarul" icisha la salarii modeste (cei drept) dar ne-ati ales pe cine nu am dorit noi? :d
    cand un cunoscut care are afaceri in romania se plangea ca tot in germania lui a gasit mesteri sa-i repare ceva si i-am zis ca mesterii nostrii s-au dus in germania la cules cu salar triplu ca mester in romania se uita ca prin sticla la mine...
 • +13 (15 voturi)    
  VOT ELECTRONIC (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:03)

  ATX [anonim]

  Adica se pot face plati pe net in siguranta si votul electronic e periculos ?
  Pai ar trebui ca ministrul comunicatiilor impreuna cu Base (si el adeptul informatizarii administratiei) sa-l convinga pe Baconschi ca netul e sigur iar marja de eroare / frauda e neglijabila.
  Prin inregistrarea CNP-ului votantilor atat in tara cat si in strainatate nu se poate vota multiplu etc.
  • +2 (4 voturi)    
   frauda la romani.. (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:44)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ATX

   poate lua muuuuulte forme :(

   diferenta intre votul electronic si plata electronica este ca la plata tu controlezi totul si toata lumea are de castigat (banca ia comision, vanzatorul ia banii, tu primesti produsul). la vot electronic nu ai nici o garantie ca optiunea ta este corect prezentata celui care numara voturile, celui care observa procesul etc.
 • +13 (19 voturi)    
  Se se aplice cat mai repede posibil! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:12)

  Colette [utilizator]

  Sper din tot sufletul ca aceasta lege sa se poata aplica chiar de la viitoarele alegeri. Am prieteni afara si stiu cate eforturi fac pt a se deplasa la sectiile de votare organizate, in ciuda domnilor politicieni care considera ca 'romanii din diaspora nu ar trebui sa aibe dreptul la vot' - vezi Adrian Nastase si altii ca el. Este un drept universal valabil care trebuie exercitat, indiferent de opinia politica a celui care o face, chiar daca se afla in afara granitelor tarii! Ma tem insa ca interesele politicianiste obscure ale PSD-ului si PNL-ului, in alianta cu PC-ul, vor prima si aceasta lege va ramane in stadiul de proiect. Acesti pseudo-politicieni nu pot uita ca 'diaspora' este cea care a hotarat cel de-al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu!
 • +4 (12 voturi)    
  prostie (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:16)

  daniel [anonim]

  Este cea mai mare tampenie care exista! Cum sa spui ca e mai sigur ca si votul electronic????Exista 2 mari categorii de fraude care pot apare:prima va fi uzurparea identitatii. Cine va controla sa spunem votul intr-o tabara de tigani din Italia (si asta e un exemplu, dar se poate extrapola si la comunitatile de muncitori romani, etc)?O sa vina sefu al mare care face un tabel de semnaturi, cu toate datele cerute, receptioneaza plicurile, voteaza cum trebuie (in functie de cine da mai mult) si apoi trimite voturile inapoi. Se practica pana si in sistemul actual intratul in cabina cu mama, tata, etc. ca "nu stie sa scrie bine" dar atunci cand nimeni nu va mai putea controla? Apoi o a doua frauda poate fi facuta la receptionarea plicului. Cine poate garanta ca cel care le primeste nu le baga in buzunar, inlocuindu-le cu altele??Macar in sistemul actual exista mai multi oameni care au in fata ochilor urna deci e mai greu sa schimbi voturile. Votul electronic, desi nu perfect, elimina aproape complet a doua posibilitate si o face destul de dificila (chiar daca nu imposibila) pe prima (bineinteles daca e bine gandit).
  Dar una peste alta votul la distanta trebuie introdus doar atunci cand vom avea un popor suficient de educat, de bine hranit si de responsabil.
 • +8 (12 voturi)    
  incredere (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:16)

  tikitaka [utilizator]

  Banuiesc ca principala problema cu votul "de la distanta" este increderea. Mi-as dori foarte mult sa se introduca un astfel de sistem, atat in strainatate cat si in tara, dar sa fie facut in asemenea masura incat sa nu creeze noi suspiciuni de frauda. Eu unul prefer chiar votul electronic, prin internet, a fi una dintre optiunile votului "de la distanta" dar observ ca si statele vestice se confrunta cu combaterea fraudei pentru astfel de solutii, deci va dati seama ce nivel de incredere as avea cand e vorba de un sistem asemanator implementat de Romania...
 • -12 (16 voturi)    
  Nu e cazul (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:20)

  sunu [anonim]

  Numai cine traieste in Romania sa voteze pentru primarie, consiliul judetean, parlament si presidentie..
  Cei din strainatate sa nu poata vota numai acasa..ca din cauza asta acuma trebuie sa-i suportam pe pdl-isti si pe basescu..domnului ministru de externe sa-i fie rusine pentru hotia promovata la Paris pentru alegerea presedintelui.
 • +7 (7 voturi)    
  Gresit (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:24)

  Kimoto [anonim]

  ....a cateva milioane...! Corect-- " a catorva milioane"

  N.r. Multumim. Am corectat
 • +8 (12 voturi)    
  Complicat si Costisitor (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:34)

  Fisherman [utilizator]

  E clar ca nu se implicarea politica a romanilor care muncesc peste hotare dar cu sufletul sunt tot acasa. Poate ca pentru ca cineva se teme de voturile unor cetateni romani care stiu ce inseamna sa muncesti intr-un mediu cu adevarat concurential.
  E clar ca nu se doreste continuarea reformelor incepute de actuala putere.
  Reusita acestor reforme ar fi permis deschiderea unor cai de dezvoltare in economia Romaniei si implicit ar fi dat sperante de intoarcere acasa ale celor cateva milioane de romani izgoniti de erorile esentiale ale guvernarilor anterioare dominate de coalitii impotriva naturii.
 • +10 (16 voturi)    
  Votez si eu (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:46)

  Marius [anonim]

  Foarte bine, eu stau in Olanda, nu in Haga, unde se afla ambasada, si este perfect pentru mine votul prin corespondenta. Este dreptul meu, garantat de constitutie, astfel mi-l voi putea exercita fara piedici.
  Un roman,
  Olanda
  • -6 (8 voturi)    
   care olanda, care haga? (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:06)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   haga nu este un oras din olanda?
   • +2 (6 voturi)    
    lol pai aia zice omul (Joi, 20 ianuarie 2011, 1:47)

    zaboo [utilizator] i-a raspuns lui codo

    ca sta in olanda, dar nu acolo unde poate ajunge usor sa voteze
    • +1 (5 voturi)    
     vai de logica (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:19)

     codo [utilizator] i-a raspuns lui zaboo

     asta zicea si omul? e ca si cum ar fi spus: "eu stau in Romania, nu in Bucuresti, unde se afla sectia de votare". foooarte corect. Va doresc sa votati mai drept decat ganditi!
     • -1 (1 vot)    
      da repede pe realitatea (Joi, 20 ianuarie 2011, 13:58)

      zaboo [utilizator] i-a raspuns lui codo

      ca acolo va invata pe voi sa ganditi bine
      • +1 (1 vot)    
       avem realitati diferite (Joi, 20 ianuarie 2011, 14:18)

       codo [utilizator] i-a raspuns lui zaboo

       a mea nu are nimic de a face cu oferta tv din romania
 • -1 (9 voturi)    
  ...comică situaţia (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:48)

  echo [utilizator]

  politicienii maghiari din Ro. propun, dreptul la vot de la 16 ani, iar politicienii români se chinuiesc să obţină voturi prin corespondenţă din diaspora )))) curat murdar mangafalelor !

  ...mare secetă s-a mai abătut,)))) pe-ntinsele câmpii electorale de-odinioară conaşior, n-aşa?!))))
 • +7 (11 voturi)    
  Pro corespondenta/neincredere in online! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 14:49)

  Victor [anonim]

  Daca se vrea fraudare se fraudeaza oricand,dar ptr.cetatenii romani(fie Diaspora,fie din tara)acest tip de vot prin corespondenta,cred ca trebuie facuta.
  De ex.in Germania,acest mod de a vota exista de decenii si sincer,functioneaza perfect.
  O sa-mi spuneti Ro.nu este Germania,dar daca am face mereu comparatii, cred ca nu vom mai ajunge sa ne comparam cu nimeni,decat cu noi insine.
  Cred ca putem realiza ceva,daca am mai copia si capra vecinului,ca de unul singur nu mai putem.
  Eu cred ca este modul cel mai corect,deoarece la numararea voturilori vor fi reprez.din toate partidele(logic)parlamentare si asa se va omite
  frauda!
  Cu votul online,am diverse retineri,mai ales tinand cont de agilitatea romanilori in domeniul IT!
  Vot prin corespondenta nu numai Diaspora,ci si ptr.cetatenii din tara.Sa dispara acele sectii suplimentare,ca acolo se fac fraudele cela mai mari.
  Cine in ziua alegerilori nu este prezent,dar doreste sa voteze,sa votze prin corespondenta.
 • +10 (14 voturi)    
  Perfect de acord! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 15:03)

  Gimmy [anonim]

  Intrebarea este: de ce Dumnezeu nu l-ati introdus pana acum!?
  • +7 (11 voturi)    
   Au fost comunistii la putere (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:51)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui Gimmy

   Acest guvern e primul care a luat decizii de dreapta
   • -1 (1 vot)    
    Extrema dreapta (Joi, 20 ianuarie 2011, 12:16)

    valisa [utilizator] i-a raspuns lui Ionel

    Poate vrei sa spui "de extrema dreapta".
 • -2 (6 voturi)    
  despre vot (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:28)

  emigrant-cy [anonim]

  Am postat un articol tocmai despre aceasta problema aici: http://emigrant-cy.blogspot.com/2010/10/ne-mai-reprezinta-alesii-din-parlament.html

  SI eu ma intreb cum de fix oamenii care sunt in putere si care practic sustin cu bani Romania sunt exclusi din procesul de vot.

  Poate ne explica Baconschi cum e cu votul romanilor din Franta si cum de s-au ingramadit ei fix la ora 18 sa voteze PDL...
  • +3 (7 voturi)    
   ti-am explicat eu mai sus (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:48)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui emigrant-cy

   in ce ma priveste, in turul doi am stat la coada pe stradutele din jurul ambasadei intre ora 11 si ora 13, ceea ce e foarte putin - când m-am pus la coada, vazand multimea deja adunata si avand experienta cozii din primul tur (când am stat 4 ore) ma gândeam ca voi ajunge sa votez abia pe la 4-5 dup-amiaza. insa organizarea a fost atât de buna la turul doi, incat au putut vota cu mult mai multi oameni decât la primul tur.

   nu stiu de ce aglomeratie de la ora 18 ai auzit tu. eu stiu de la un prieten care locuia la paris ca dupa ce s-a intunecat coada era foarte mica, in fata portii ambasadei (nu intinsa pe doua strazi si lunga de 300 de metri ca la amiaza).

   in ce priveste optiunile alegatorilor, iti spun doar ca majoritatea erau oameni plecati din ro inainte de 2004, deci oameni care au avut timp sa se obisnuiasca cu normalitatea cetateneasca si sa constientizeze ca trebuie sa-si faca si ei datoria de cetateni. oamenii astia vad mai bine care dintre politicienii nostri aplica politici "normale".
  • -1 (3 voturi)    
   nu capsunarii sustin Romania, stai tu linistit (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:54)

   eternu [anonim] i-a raspuns lui emigrant-cy

   mai lasa-ne cu sustinut cu bani Romania. in 2008, cel mai prolific an al capsunarilor, s-au trimis in RO cam 5 mld eur din afara. PIB-ul a fost atunci de peste 100 mld. cu alte cuvinte, cei 2 milioane de romani de afara, adica a zecea parte din toti romanii, au "produs' pentru Romania nici a douazecea parte din PIB. statistic vorbind, un capsunar a produs pentru tara nici jumatate fata de un romana ramas acasa.
   • 0 (0 voturi)    
    Bravos, un argument cu cap (Luni, 24 ianuarie 2011, 0:49)

    BuLiGaS [utilizator] i-a raspuns lui eternu

    Uite, vezi cineva dă un argument cu cap (asumand ca difrele-s corecte, nu am cum sa le verific).
    Si ce se intâmplă? Omul ia două voturi negative. Forumurile astea ....
 • +4 (6 voturi)    
  Romanii din lumea libera (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 21:14)

  Trojan.H [utilizator]

  Romanii din lumea libera nu vor vota niciodata cu mafiotii, asa ca Partidul Televiziunilor va face ORICE sa impiedice acest proiect.
 • -2 (6 voturi)    
  asta mai trebuia! (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:54)

  Roman [anonim]

  Doar asta mai lipsea..votul NECONTROLAT prin corespondenta . Pai umbla vorba ca se FURA in tara ! Sa vezi atunci TONE de VOTURI prin corespondenta !!!!!!!!

  Doamne fereste pe Romani !
 • -3 (5 voturi)    
  Dar costurile? (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:56)

  io [anonim]

  Cine plateste tot ceea ce presupune acest vot? Cu ce sunt mai speciali cetatenii din strainatate decat cei din tara ca sa coste mai mult votul lor? Aici nu se mai dau ajutoarele de subzistenta si vreti sa se dea celor din strainatate pentru un vot? Cand votul va fi o obligatie va fi OK, dar pana atunci e doar o forma de manipulare a rezultatelor votului(aici am vrut sa evit cuvantul frauda)
  • -1 (3 voturi)    
   Tot la creionul chimic...! (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:54)

   q1953 [anonim] i-a raspuns lui io

   Ai calculat tu cat ar costa aceasta operatie?
   Ti-e frica de votul unor oameni civilizati?
   Indiferent ce vei face, procesul de modernizare a tarii este ireversibil. Oricat s-ar zbate Iliescu, Antonescu sa tina poporul in bezna necunoasterii no o sa reuseasca. Vin din spate generatiile tinere care nu mai sunt obisnuite cu "sa ne dea" ci cumentalitate de oameni liberi, care isi conduc singuri viata, nu ca tine, care ai fost invatat sa gandeasca partidul pentru tine, ce sa mananci, cati copii sa faci, cati metrii patrati sa aiba casa, unde sa pleci in concediu.
   Vad la TV sute de oameni care stau la coada sa depuna declaratiile la Casa de Sanatate, desi pot face acest lucru electronic, dar si prin posta. Nu inteleg de ce prefera sa stea la coada!
   Poate ca asa s-au obisnuit pe vremea comunismului. S-au poate simt nevoia sa socializeze si asa desoperim rolul socializator al cozilor!
   • -1 (1 vot)    
    Bani de posta si siguranta serviciului posta (Joi, 20 ianuarie 2011, 12:13)

    valisa [utilizator] i-a raspuns lui q1953

    Poate ar trebui sa platesti tu pentru toti cei care stau la coada, atat banii necesari pentru posta (5.75 lei/1 plic) si sa platesti eventual si asigurare postei, caci si daca trimiti prin posta aceste plicuri este posibil sa nu ajunga la destinatie si prin urmare sa te mai trezesti si cu vreo amenda. Este usor sa critici.
    • 0 (0 voturi)    
     Intai citeste! (Joi, 20 ianuarie 2011, 21:48)

     george [anonim] i-a raspuns lui valisa

     Valisa!
     Pentru o firma 5,75 lei nu reprezinta o suma prea mare, caci despre firme este vorba.
     Nu e usor sa critici, e usor sa scrii tampenii, fara sa sti despre ce este vorba.
     Ti-am urmarit postarile si am observat ca tu critici, fara a stii si solutia a ceea ce ai criticat.
     Stiu, vei spune ca nu e treba ta sa gasesti solutii si asa este.
     Dar un om competent atunci cand critica ceva, vine si cu solutia.
 • -3 (5 voturi)    
  Romanii nebuni (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:58)

  Ceau [anonim]

  "Romanii din lumea libera nu vor vota niciodata cu mafiotii" asa zice unul care bineinteles a votat cu mafiotii. Voi ati nenorocit romanii de acasa cu slahta de mafioti portocalii in frinte cu nasul Base.
  Daca va dati asa de buni romani veniti draqu in Romania si dati-va smecheri aici! Veniti si pupati-l in cur pe fuhrerul vostru, si traiti aici cu 200 de euro pe luna si dupa aia sa va umble gura!
  • +3 (5 voturi)    
   200E valorezi! (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:13)

   q1953 [anonim] i-a raspuns lui Ceau

   Daca ai salariu de 200 de euro inseamna ca atata te duce capul.
   Daca te ducea la mai mult, aveai mai mult.
   Cei care sunt acum in strainatate reprezinta, dupa parerea mea, in cea mai mare parte, locomotiva care va trage dupa ea tara inainte.S-au adaptat stilului de munca si viata civilizat, parte din banii castigati ii trimit in tara.
   Prin votul lor, care nu e influentat de Antene si RTV pot mentine si chiar accelera procesul de modernizare a tarii si de educare a romanilor.
   In legatura cu fraudele: ai fost intr-o comisie electorala? Acolo sunt reprezentanti ai tuturor partidelor. Ce fac ei acolo? De ce sunt trimisi de partide acolo? Pentru a asigura corectitudinea alegerilor!
 • -3 (7 voturi)    
  tara arde... (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:17)

  sami [utilizator]

  si baconschi isi faze freaza!

  Inoportun, subiectul si dezbaterea acestuia! Imi este sila de acesti mascarici de ministru de externe...face orice altceva decat indatoririle mandatului cu care a fost investit
 • -4 (4 voturi)    
  http://www.petitieonline.ro/petitie-p59867061.html (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:30)

  adrian [anonim]

  http://www.petitieonline.ro/petitie-p59867061.html
  • +2 (4 voturi)    
   Rusine celor care semneaza aceasta petitie! (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:31)

   valisa [utilizator] i-a raspuns lui adrian

   Dreptul la vot, este un drept obtinut de romani inca de la nastere. Nu aveti voie sa le luati acest drept. Si mai mult, sunt buni sa slugareasca prin straini ca sa aduca valuta in tara, dar cand vorbiti de vot nu vreti sa le mai acordati acest drept.

   R U S I N E !!!!!
   • +1 (1 vot)    
    Diaspora ... voteaza in "nestiinta" de cauza (Joi, 20 ianuarie 2011, 19:18)

    eugenb [anonim] i-a raspuns lui valisa

    Diaspora isi aduce aminte de Romania numai cand are un interes personal, asa ca daca ai obtinut cetatenia altei tari ... foarte bine, dar lasa-ne pe noi cu necazurile noastre, ca in afara de sa va laudati ca v-ati ... "civilizat" nu stiti. Daca aveti pasaport romanesc atunci faceti bine si veniti in tara cand au loc alegeri, macar ca sa nu va treziti ca pasaportul nu mai este valabil. Lasati-ma cu lozinca ceausista ca ati aduce in Romania de valuta. O aduceti strict pt rudele ramase in Romania ! Pe mine nu ma ajuta la nimic ! Poate numai ca "o frectie la piciorul [ca] de lemn" - sunt invalid pe partea dreapta a corpului (mana si picior), dar "specialistii portocalii in invaliditate" spun ca ... sunt doar "bolnav", asta numai ca sa nu-mi dea Certificatul de invaliditate la care am dreptul (medicul neurolog este de alta parere - ACV hemoragic este prevazut si de Ord.MS in vigoare).
  • +2 (4 voturi)    
   Asta cu petitia absurda (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:49)

   nemanipulabila [utilizator] i-a raspuns lui adrian

   Cum ar fi, ca de exemplu, la o scara mai mica: Eu sa lucrez in Bucuresti pt cativa ani pt salariu mai bun, copii si familia raman in comuna natala x. In Buc. desigur mi-am improvizat o situatie/chirie, etc. Ma duc cu ce produc la sfarsit de luna sa alimentez familia sa traiasca mai bine... Pe CI scrie ca m-am nascut in comuna x ceea ce imi da dreptul sa votez acolo primarul, consiliul, etc. DAR eu sa nu votez? ca doar ce ma intereseaza pe mine bunastarea comunei natale, eu vezi doamne nu stiu si nu ma confrunt cu realitatile crunte lasate acasa si n-am mancat salam cu soia... Hai ma lasi...
   La fel e si cu diaspora doar ca la o scara mai mare. Hai, fa un efort, un exercitiu de gandire. Hai, ca nu-i greu: trebuie doar cateva zile pe saptamana sa citesti/urmaresti SI altceva decat Antena 3 si Realitatea si o anumita parte a presei...
 • -2 (2 voturi)    
  Problema este pusa gresit ... (Joi, 20 ianuarie 2011, 10:49)

  eugenb [utilizator]

  1) Votarea facuta prin "plic" sau prin folosirea PC-ului este supusa ... fraudei, oricate mijloace "anti" ai folosi (chiar si cei de la Google.com au recunoscut ca toate mijloacele "anti" folosite nu au ajutat la nimic - li s-a "spart" Protectia cu care se laudau). Primii care fraudeaza sunt cei care ar trebui sa "protejeze" aceste informatii. Atata timp cat un ... ambasador si personalul Ambasadei sunt numiti (nu in mod real "alesi" in urma unui Concurs CORECT desfasurat), de cei care sunt la Putere (si care exista sanse reale de a "cadea" de la Putere") acestia sunt primii care vor frauda alegerile pt ca sa nu aiba ... "surprize neplacute" si sa ramana fara ... "osul" asa de mult iubit.
  2) Nu sunt de parere ca sa se puna la socoteala voturile celor cu mai multe cetatenii (adica pe langa cetatenia romaneasca si alta/e cetatenii) pt ca ei in primul rand vor cauta ce avantajeaza Statul/Statele al carei cetatenie au primit-o si care le asigura "avantajele", cea romaneasca este tinuta ca ... "scapare" si acest lucru nu este cinstit fata de romanii din tara, care se lupt cu "hotii" din Romania. Nu ne mai trebuie si alti ... "hoti", ca de ex. cei care au fost numiti - in fals numiti "alesi", gen "domnul" Branza, care are un "colectiv" - el este prea "Domn" acuma, care sa raspunda celor care ii cer sa prezinte ce a facut REAL pt Diaspora pe care o reprezinta.
  3) Nu sunt de acord cu aceste voturi (din afara) pt ca cei care sunt plecati definitiv din tara nu pot sa judece exact ce se intampla in tara, ci "vor apleca ureche" la altii (indiferent ca sunt rude sau prieteni) care isi vor sustine doar interesele lor care ar putea sa fie REAL impotriva ... Tarii (asa cum o vede fiecare). Deci nu reprezinta cu adevarat "vointa poporului roman in majoritatea lui ci o "vointa" fortata de interesele unora. Daca ar sta mereu NUMAI in Romania, ar percepe EXACT cu ce se LUPTA cei din Tara. Din cei placati afara nu toti sunt ... reali anti-comunisti !
  • +1 (3 voturi)    
   pct 3) (Joi, 20 ianuarie 2011, 12:05)

   nemanipulabila [utilizator] i-a raspuns lui eugenb

   Hai ca o luati razna!
   Crezi ca distanta de tara ii impiedica sa judece gresit? Pai sa tii atunci ca dupa rationamentul tau si jumatate din cei din tara care au votat altfel decat tine au votat gresit desi traiau in tara...
   Apoi, "poporul roman" sunt si cei di afara, locatia fiecaruia e doar o chestiune de geografie si conjunctura.
   Si MAI ALES ce te face sa crezi ca cei din tara nu sunt supusi unei "vointe fortate dictate de interesele unora"? Ba chiar dimpotriva: sunt mult mai usor de cumparat/manipulat/indoctrinat.
   • 0 (2 voturi)    
    Gresiti (Joi, 20 ianuarie 2011, 19:32)

    eugenb [anonim] i-a raspuns lui nemanipulabila

    Nu distanta de tara ii impiedica sa voteze corect, ci ... "interesele tarii" in care si-au stabilit resedinta sau domiciliul definitiv, atunci cand aceste "interese" impun altfel decat are nevoie Romania. Cei care au plecat definitiv din Romania sau cei care solicita CETATENIA altei tari nu mai sunt adevarati romani, ci ... fosti romani sau "de origine romaneasca" dar asta numai daca au ... "interes personal". Daca ar fi ramas cu adevarat ROMAN "in cuget si simtiri" (vorba poetului) s-ar fi intors inapoi in Romania si ar ramane aici ca sa se lupte si el cu necazurile cu care se confrunta zilnic cei care au ramas. Ca sunt oameni in Romania care au interese personale diferite decat altii este foarte adevarat, dar asta nu inseamna ca a plecat in alte parti, in cautarea bunastarii. Daca tot vor cei din Diaspora sa ne invete cum este in tarile "democratice" ar face bine sa revina in Romania si sa-si puna cunostintele si ... banii, in folosul Romaniei, ca sa ajungem si noi la "bunastarea" din alte parti. De ... "generalitati", primite in locul exemplelor concrete, sunt satul ! Aveti asa ceva ? Treceti la treaba si dupa aia voi crede ca aveti dreptate, altfel ... nu ma mai intereseaza parerea fara exemple concrete (demonstrate si sustinute de cei din Diaspora) !
 • -2 (2 voturi)    
  DEMONSTRATIA FRAUDEI ! (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:12)

  Caragiale [anonim]

  si daca sunt trimise milioane de plicuri , care indeplinesc conditiile , cum se poate verifica adevaratul sender ?

  hai sa zicem ca iei prin sondaj , si aflii ca senderul este fals . dar cine a comis frauda cum aflii ?

  nu poti afla ! este sistemul perfect de fraudare .

  qed.(editat de HotNews.ro)
 • -2 (2 voturi)    
  Speri mata, da' speri degeaba... (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:21)

  valisa [utilizator]

  Ati cazut in sondaje mai mult decat v-ati asteptat. Eu insami am votat PDL si recunosc ca am gresit. Ba chiar amarnic.
  Tot ce pot eu sa va asigur, este ca nu va voi mai vota. Ati vandut aceasta tara si v-ati batut joc de tot ce s-a cladit pe timpul comunismului. Voi si toate partidele la un loc. Nu este nici o diferenta intre partidele aflate in acest moment in Guvern si Parlament. Sunteti cu totii o apa si un pamant.

  Toate schimbarile de legislatie pe care le-ati inventat, cat si cele viitoare sunt doar pentru a va asigura victoriile viitoare si accesul la ciolanul romanesc.

  Ar plange pana si Caragiale. Sa va fie rusine !!!!!!
 • -1 (1 vot)    
  Lege anti-romaneasca - RUSINE! (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:35)

  valisa [utilizator]

  Este o lege data la propunerea americanilor iar slugile americanilor si evreilor (cei care ne conduc azi), cu fiecare lege data in interesul altora, submineaza statul roman.

  Ar trebui sa fiti cu totii (cei care conduc astazi) arestati pentru tradare si subminarea statului.
  • +3 (3 voturi)    
   ai uitat (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:55)

   Caragiale [anonim] i-a raspuns lui valisa

   Ai uitat PRIVATIZARILE facute de au adus statul in spaa de lemn !
   Acum se anunta privatizari la ce a ami ramas dintr-o tara vlaguita.
   O fac pe fatza, fara rusine !
 • +1 (3 voturi)    
  posibila explicatie a atitudinii monsieur sarko (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:41)

  hamangiot [anonim]

  a aflat prin mijloace (treaba lui) de "recordul mondial" la viteza de votare, stabilit anul trecut de bako, care a inclinat "artificial" balanta alegerilor de la noi!
 • +1 (1 vot)    
  ok (Joi, 20 ianuarie 2011, 12:59)

  me [anonim]

  da cu fraudele ce facem?
 • +1 (1 vot)    
  Sa se voteze si cu porumbelul (Joi, 20 ianuarie 2011, 13:18)

  Mihai [anonim]

  sa se voteze cu ochii inchisi, sa se voteze cu buletinele de vot gata stampilate unde trebuie, sa intre cate 20 intr-o cabina, sa se faca buletine de vot toti care au trait in Romania de la Stefan cel Mare incoace ca sa poata vota si ei, trimitem drept de vot si extraterestrilor daca sunt. Dar eu zic ca sa renuntam la vot, il punem pe Basescu presedinte pe viata si sa poata preda mandatul de presedinte cui vrea el, sa-l faca mostenitorul presedentiei pe acest ministru Baconschi care a prabusit toata politica externa. E cam preocupat de voturile care vor veni, stie si el ca va fi cam greu sa repete isprava de la Paris cu voturile la foc automat, ca in rest de romani il doare in cot, voturile lor sunt importante.
 • +1 (1 vot)    
  Backonski e bun (Joi, 20 ianuarie 2011, 14:50)

  DanBruma [anonim]

  pe stema Moldovei... in locul zimbrului :))))
 • +1 (1 vot)    
  credeam ca nu doarme de grija Schengenului.... (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:43)

  lili [anonim]

  cand colo grijile Dlui Baconschi sunt electorale, viseaza la alegerile din 2012.... nu mai visati, 2012 va fi finalul, un vis urat de tot.....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by