Seful IGPR, chestorul Liviu Popa, afirma ca a finalizat un proiect de reforma a Politiei, pe care il va prezenta, la sfarsitul lunii, ministrului de Interne, spunand ca unii dintre politisti vor trebui sa plece, dar numarul celor restructurati va fi mai mult mai mic decat cel vehiculat, scrie Mediafax.

Seful Politiei Romane s-a aflat, luni, la Oradea, pentru a participa la evaluarea activitatii pe anul trecut a Inspectoratului de Politie Bihor, pe care a catalogat-o drept una "care claseaza inspectoratul in randul celor cu nivel de standard ridicat" si "un model demn de urmat".

Potrivit datelor statistice, in Bihor, s-a injumatatit numarul crimelor, a scazut numarul violentelor, al infractiunilor stradale si rutiere, al talhariilor, al furturilor din buzunare si al celor din societati comerciale, reusindu-se stoparea si chiar reducerea infractiunilor, fata de ultimii cinci ani, cand acestea au fost intr-o continua crestere.

"Am urmarit bilantul in spatele caruia este, insa, foarte multa munca, sacrificii, pasiune. Este un model demn de urmat, iar rezultatele claseaza acest inspectorat in randul celor cu nivel de standard ridicat", a declarat, intr-o conferinta de presa, chestorul Liviu Popa.

Interpelat pe marginea restructurarii Politiei Romane, anuntata pentru acest an, chestorul Liviu Popa a declarat ca aceasta va fi "una profunda", care va avea in vedere eficientizarea resurselor si o reorientare a prioritatilor, avand deja pregatit un proiect de reforma, pe care il va prezenta, la sfarsitul lunii, spre analiza, ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas.

"Nu ne permitem sa fim haotici, sa delapidam banul public. Va trebui sa reorganizam munca si resursele, sa nu folosim masinile si benzina doar pentru ca le avem, ci atunci cand e nevoie. Va avea loc si o relocare a personalului, in functie de necesitati. Nu e normal sa fie acelasi numar de politisti in localitati cu o populatie de 1.000 de oameni sau 5.000", a spus seful Politiei Romane.

Restructurarea Politiei va impune, de asemenea, si o reducere a personalului, printre cei care vor trebui sa plece fiind si politistii cu sanctiuni.

"Ar fi momentul sa fim mai fermi. Cu ocazia bilantului national, am sesizat ca avem multe probleme, peste 7.000 de politisti sanctionati, unii cu cate trei-patru sanctiuni. Unii dintre acestia vor trebui sa plece", a spus chestorul Liviu Popa.

El a aratat insa ca "numarul total al politistilor restructurati va fi cu mult, mult mai mic decat cel vehiculat pana in prezent, de 10.000 sau 18.000, o parte dintre ei urmand sa fie preluati de Politiile locale".