Perspectivele pentru o vizita a Papei Benedict al XVI-lea in Romania sunt bune, fiind posibila chiar anul acesta, a declarat, luni seara, seful diplomatiei romane Teodor Baconschi. Ministerul Afacerilor Externe lucreaza la pregatirea acestui eveniment, desi invitatia trebuie sa vina in primul rand din partea Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), relateaza Agerpres.

Cu ocazia vizitei intreprinse in aprilie 2010 la Roma si la Vatican, ministrul Baconschi declara ca Papa Benedict al XVI-lea ar putea veni in vizita in Romania cel mai tarziu in 2011.

"E un proiect diplomatic la care lucram, speram sa il putem realiza, daca nu in anul acesta, in 2011, si cred ca ar fi o foarte semnificativa continuare a parteneriatului dintre Romania si Sfantul Scaun, consacrata cu ani in urma prin vizita Sfantului Parinte Ioan Paul al doilea, in Romania", a declarat Teodor Baconschi in aprilie 2010, precizand ca exista deja invitatia adresata Papei Benedict al XVI-lea de catre presedintele Traian Basescu in septembrie 2008, fiind in asteptare cea a Patriarhului Daniel.

De asemenea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si-a dat acordul de principiu, in iulie 2010, pentru o posibila invitatie a Papei Benedict al XVI-lea in Romania.

Cu ocazia unei vizite la Resedinta patriarhala in 15 decembrie 2010 a ambasadorului Romaniei la Vatican, Bogdan Tataru Cazaban, a fost subliniat de catre Patriarhul Daniel ca aceasta vizita a Papei in Romania trebuie pregatita temeinic pentru a constitui o marturie comuna in apararea si promovarea valorilor crestine in Europa contemporana, iar in acest sens Patriarhia Romana si Biserica Romano-Catolica urmeaza sa evalueze timpul cel mai potrivit pentru vizita Sfantului Parinte.