Rapoartele Schengen dezbatute vineri de expertii de la Bruxelles arata ca Bulgaria nu indeplineste criteriile cerute de securizare a frontierelor externe si ca Romania a implementat sistemul informatic, in conformitate cu acquis-ul Schengen.

Documentele prezentate pentru Romania si Bulgaria privind implementarea interfatei umane a sistemului SISII, in baza caruia acordul Schengen functioneaza au fost amandoua satisfacatoare.

Conform documentului privind Romania, vazut de RFI, expertii considera ca implementarea sistemelor SIS si SIRENE de catre Romania este facuta in conformitate cu acquis-ul Schengen.

Expertii au apreciat faptul ca echipamentele si sistemele utilizate pentru sistemul national SIS si interfata numita SIRENE sunt de ce mai inalta calitate si ca "biroul SIRENE se afla intr-o locatie corespunzatoare, foarte bine securizata si echipata".

De asemenea, pregatirea tehnica a personalului a fost considerata drept foarte buna.

Lucrurile stau insa diferit si tonul se schimba cand vine vorba de securizarea frontierei bulgaro-turce, unde expertii au recomandat Bulgariei sa continue masurile si sa raporteze, cu regularitate, asupra progreselor realizate.

Cladirea de la unul din punctele de trecere nu este conforma, spune raportul vazut de RFI, iar echipamentele tehnice de supraveghere nu functioneaza bine.

Bulgaria s-a angajat ca in luna martie, toate aceste probleme si altele sa fie rezolvate, astfel incat la o a treia evaluare, cea de fata fiind a doua, expertii sa poata redacta un raport pozitiv.

Frontierele terestre externe ale Romaniei au fost considerate drept conforme cu cerintele Schegen inca de anul trecut, cand la Bruxelles rapoartele au fost si adoptate.

Vinerea trecuta, insa, nici raportul bulgar privind frontierele terestre si nici raportul roman privind sistemul SISII nu au fost adoptate, pe cel din urma Franta dorind sa-l reexamineze de partea sa.