Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis miercuri o scrisoare omologului sau din Argentina, Julio Cesar Alak, in legatura cu cazul unui cetatean roman care se afla in executarea unei pedepse privative de libertate si care a decedat in conditii suspecte in penitenciarul din orasul La Rosa, provincia La Pampa.

Potrivit unui comunicat al Ministerului remis HotNews.ro, in cuprinsul scrisorii, ministrul Justitiei isi manifesta convingerea ca autoritatile argentiniene vor "derula o ancheta privind circumstantele producerii acestui eveniment si in masura in care vor fi gasite persoane vinovate, acestea vor fi trase la raspundere".

De asemenea, Catalin Predoiu ofera intregul sprijin autoritatilor argentiniene pentru derularea anchetei si solicita ca partea romana sa fie tinuta la curent cu progresul investigatiei.

Scrisoarea adresata ministrului Justitiei si Drepturilor Omului din Argentina a fost transmisa pe canale diplomatice, mentioneaza sursa citata.

In acelasi timp, expertii Ministerului Justitiei analizeaza posibilitatea ca - la cerere - fratele cetateanului roman decedat in penitenciarul din Argentina, aflat la randul sau in executarea unei pedepse privative de libertate in Brazilia, sa fie transferat intr-un penitenciar din Romania in baza Conventiei contra traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope din 1988, la care Romania a aderat prin Legea nr. 118 din 15 decembrie 1992.

In acest sens, Ministerul Justitiei va solicita in cursul acestei zilei de Ministerului Afacerilor Externe efectuarea de verificari cu privire la situatia de fapt, iar in cazul existentei consimtamantului de transfer al cetateanului roman, asemenea, demararea procedurilor necesare, pentru a obtine, pe canale diplomatice, punctul de vedere al autoritatilor braziliene cu privire la acest caz.

"Respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului pentru cetatenii romani aflati in strainatate, indiferent de statutul acestora sau de tara in care se afla, s-a aflat in permanenta in atentia Ministerului Justitiei. Ori de cate ori am aflat ca exista suspiciunea ca aceste drepturi sa fie lezate am intervenit prin canalele legale aflate la dispozitia ministerului pentru a reglementa situatia si a ne asigura ca cetatenii romani beneficiaza de intreaga protectie oferita de statul roman si de legile internationale. Sprijinul media este foarte important si vreau sa le multumesc jurnalistilor care ne semnaleaza astfel de situatii", a declarat ministrul Justitiei, potrivit sursei citate.