Fostul insarcinat cu afaceri ad interim al Romaniei in Singapore Silviu Ionescu a declarat, miercuri, la Judecatoria Sectorului 3, ca nu el este autorul accidentului auto din 15 decembrie 2009, soldat cu moartea unei persoane, totul fiind o "inscenare" a autoritatilor singaporeze, care au "masluit" documente si probe in cadrul anchetei, relateaza Agerpres.

Silviu Ionescu a fost audiat de instanta, in cadrul procesului in care este judecat pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

El a spus ca stie motivele acestei inscenari, pe care de altfel le-a si transmis Ministerului Afacerilor Externe, insa nu le poate face publice, deoarece ar trebui sa dezvaluie informatii clasificate ca secrete de serviciu si este necesara o aprobare din partea CSAT, deoarece ele ar afecta relatiile dintre Romania si Singapore.

Silviu Ionescu a prezentat in sala de judecata o alta varianta a evenimentelor din noaptea de 15 spre 16 decembrie 2009, atunci cand s-a produs accidentul auto, varianta care difera de probele stranse de procurorii romani si anchetatorii din Singapore.

El a sustinut ca, in seara zilei de 15 decembrie 2009, a mers cu masina la Ambasada Kazahstanului, pentru a lua parte la o receptie data cu ocazia sarbatoririi zilei nationale a acestei tari. Aici a intalnit-o pe Ae Ree, o prietena si un barbat, acesta din urma invitandu-i la un club de karaoke, lucru pe care l-a acceptat. La club nu a consumat bauturi alcoolice si dupa cateva ore Ae Ree l-a rugat sa o duca acasa cu masina. A revenit la Ambasada Romaniei, in jurul orei 3,00 noaptea, a parcat masina pe strada si a intrat in sediul misiunii diplomatice pentru cateva minute, dupa care s-a intors la masina, unde uitase o bricheta, insa a constatat lipsa autoturismului marca Audi A6. Cum nu a dorit sa trezeasca angajatii ambasadei si nu stia numarul de la urgenta, a hotarat sa mearga la cea mai apropiata sectie de politie pentru a reclama disparitia. Mai departe, a luat un taxi, insa soferul a gresit drumul, s-a dat jos si s-a urcat in alt taxi, dar cand si-a dat seama ca al doilea sofer 'il plimba' mai mult decat trebuie, a cerut numarul de urgenta de la taximetrist si a anuntat un politist de furtul masinii. A revenit la ambasada cu taxiul si s-a culcat.

Silviu Ionescu a precizat ca, in dimineata zilei de 16 decembrie 2009, pe la ora 11.00, a fost anuntat de autoritati ca autoturismul a fost gasit abandonat intr-o zona industriala, ca este avariat si a fost implicat intr-un accident auto. Diplomatul a acceptat sa mearga acolo si sa asiste la efectuarea unei expertize tehnice. Nu s-a folosit de imunitatea diplomatica, insa politistii nu i-au solicitat o proba a sangelui. In ziua urmatoare, el a citit in ziare ca tanarul accidentat isi revenise din coma si astfel a decis sa se intoarca in Romania.

El a explicat instantei ca avea de mai multa vreme probleme de sanatate, respectiv diabet si afectiuni de natura neuropsihica: anxietate, pierderi de memorie, atacuri de panica, si era nevoit sa le trateze in Romania, deoarece personalul diplomatic roman din Singapore nu beneficiaza de asigurare medicala.

Judecatoria Sectorului 3 a fixat urmatorul termen al procesului pe 9 martie, cand instanta va decide daca va chema in Romania pentru audieri 20 de martori din Singapore sau daca acestia vor da declaratii prin intermediul unei videoconferinte.

Potrivit anchetei intreprinse de procurorii Parchetului General, pe 15 decembrie 2009, in jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, in timp ce conducea un autoturism Audi A6 apartinand Ambasadei Romaniei, nerespectand culoarea verde pentru pietoni, a accidentat la o intersectie semaforizata doua persoane in varsta de 30 si, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar strada.

Conducatorul auto a parasit locul accidentului si a continuat sa conduca autovehiculul pana la urmatoarea intersectie semaforizata, unde, nerespectand, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu ranirea unei persoane in varsta de 18 ani. Nici de aceasta data diplomatul nu a oprit, parasind locul accidentului si abandonand autoturismul intr-o zona industriala a orasului Singapore.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate in urma primului accident rutier, celelalte doua victime suferind si ele o serie de leziuni.

Concluziile raportului medico-legal intocmit in cauza au relevat ca victima primului accident, in varsta de 30 de ani, a decedat la 3 zile dupa producerea evenimentului, din cauza unei hemoragii intercraniene si contuzii cerebrale cu fractura de craniu, leziuni ce au putut fi produse ca urmare a impactului.

Cea de-a doua victima a primului accident a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 70-80 zile de ingrijiri medicale, fiind de natura a determina infirmitate si au pus in primejdie viata victimei.

Ulterior producerii celor doua accidente de circulatie, Silviu Ionescu a sesizat politia singaporeza cu privire la faptul ca autoturismul Audi A6 a fost sustras din fata Ambasadei Romaniei dupa orele 2,00, situatie neconforma cu realitatea pe care a sustinut-o si prin declaratiile date in fata autoritatilor judiciare singaporeze.

Procurorii din Singapore au descoperit ca Silviu Ionescu a condus sub influenta bauturilor alcoolice.

La dosar exista declaratia martorei Ae Ree, care spune ca Silviu Ionescu a consumat o cantitate considerabila de alcool inainte de a se urca la volanul masinii ambasadei.

De altfel, procurorii din Singapore sustin ca, in momentul in care diplomatul roman a sunat la numarul de urgenta 999, el a dat dovada de incoerenta, fapt ce atesta ca el consumase bauturi alcoolice.

Anchetatorii din Singapore nu au putut proba aceasta acuzatie, "intrucat inculpatul s-a prevalat si s-a bucurat de imunitate diplomatica".

Pe 8 mai, Silviu Ionescu a fost arestat in Romania, dupa ce procurorii Parchetului General l-au acuzat ca a incercat sa influenteze declaratiile unor martori.