Lucian Duta, presedintele CNAS, a raspuns cititorilor HotNews: "Ministerul Sanatatii a promovat prea abrupt HG pentru Programele Nationale de Sanatate, ceea ce a intarziat transmiterea bugetelor"

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 0:03 Actualitate | Esenţial


Lucian Duta
Foto: HotNews
Banii pentru sistemul de sanatate din Romania ajung pana in octombrie-noiembrie 2011, declara la inceputul saptamanii Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Sanatatea va primi de la buget, in urmatorii ani, mult mai putin decat in 2010. Asta desi consumam mai multe servicii medicale decat ne permit veniturile din contributii. Exista asadar pericolul ca, in lipsa unor masuri rapide, sistemul medical romanesc sa pocneasca in toamna lui 2011. Cum vom evita dezastrul? Il putem evita? Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.ro.
 • Datorita unui program foarte incarcat, dr.Lucian Duta a reusit sa raspunda doar la o parte din intrebarile cititorilor HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 melyf

  In judetul Tulcea inca nu au fost primite retetele si facturile pe diabet si insuline emise in a doua jumateate a anului 2010 de catre Casa de Asigurari de Sanatate Tulcea. Va rog sa ne spuneti ce se vor intampla cu aceste facturi.

  • Lucian Duta

   Aceste facturi corespunzatoare programului de diabet nu au fost platite pentru ca nu ne-au fost dati banii de la Ministerul Sanatatii, bani pe care trebuiau sa-i primeasca de la Finante corespunzator taxei de viciu. Din pacate taxa de viciu nu a fost colectata la nivelul prognozat si au rezultat deficite de finantare pe care speram sa le rezolvam in cursul acestui an.

 • Întrebarea nr. 2 ngi

  Stimate domnule dr. Lucian Duta,

  Clacarea SIUI de astazi miercuri 12.01.2011 are legatura cu "refrisarea" sistemului informatic in defavoarea mentenantei dupa cum ati declarat in urma cu doua zile? Pentru ca atunci ati spus ca banii pentru mentenanta au mers pentru a aduce proiectul in zilele noastre, dar fara alte detalii despre mentantanta..

  A fost SIUI sabotat poate de niste "baieti informaticieni" cu interese de fraudare a sistemului sau este SIUI neconform si/ sau foarte prost facut?

  Cand a fost SIUI auditat si de catre cine? Daca nu a fost, cand va fi? Pentru ca sirul de probleme pe care le creeaza ar fi un foarte bun motiv.

  Va multumesc.

  • Lucian Duta

   SIUI a fost conceput in 2000 cand s-a facut o licitatie pentru realizarea lui, in valoare de 103 milioane euro. Sistemul a fost implementat abia dupa 8 ani dar avand caracteristicile tehnice si functionale corespunzatoare anului 2000. Cu alte cuvinte in 2008 foloseam calculatoare din 2000 si cu arhitectura programului care nu puteau corespunde dezideratului anului 2010 si anume informatizarea completa a sistemului sanitar cu incercarea de reducere la minim posibilitatile de fraudare ale sistemului. Practic eu cand am preluat CNAS aveam o varianta de SIUI in forma descentralizata care nu permite implementarea cardului de sanatate, a fisiei si a retetei electronice. Sistemul functiona greoi deoarece numarul de furnizori de servicii medicale crescuse foarte mult in 2010 comparativ cu 2000. Mai mult urma sa platim mentenanta in continuare timp de 11 ani, cate 4 milioane euro/an. Am intrat in negocieri cu cei care detineau contractul si nu va ascund ca au fost niste negocieri foarte dure purtate in afara Romaniei, in urma carora am reusit sa obtinem posibilitatea de reconfigurare a sistemului cu banii cuprinsi in aceasta mentenanta. Practic am reusit sa construim un sistem cu cea mai noua tehnologie corespunzatoare sfarsitului de an 2010 fara a aloca surse suplimentare fata de contract. Am deschis calea implementarii celorlalte 3 proiecte enuntate mai sus si pe baza carora vom putea afirma undeva catre sfarsitul lui 2011 ca banii publici pe care ii foloseste CNAS sunt utilizati transparent si corect.

  • Lucian Duta

   Este adevarat ca SIUI a fost sabotat si este sabotat de niste "baieti informaticieni" care practic controlau prin programe proprii functionarea la nivelul anumitor case judetene, ocolind SIUI-ul, adica principalul instrument care si garanteaza acest lucru. Eu nu spun ca aceste aplicatii erau ilegale, dar erau niste aplicatii care produceau niste profituri in anumite zone private. Sistemul SIUI a fost auditat de catre o echipa de tehnicieni ai Casei Nationale si pe baza acestei auditari am luat hotararea ca in 2010 sa trecem la varianta centralizata a sistemului. E o hotarare comunicata Consiliului de Administratie si in urma discutiilor pe care le-am avut am luat decizia sa construim acest sistem.

 • Întrebarea nr. 3 CD

  Sistemul este fraudat pe doua directii :

  1)-pacienti fictiv: fie decedati ,fie medicatie fictiva pe numele unor pacienti care nu apeleaza la medicul de familie ;
  2)-decontari fictive , pe sume de sute de milioane ,efectuate pentru servicii fictive;

  In prezent se contureaza directia unor decontari fictive pentru servicii medicale de urgenta in strainatate .
  Aveti cunostinta de decontaril efectuate lunar de anumite clinici si laboaratoare din Vrancea si dupa modelul Vrancei in toate judetele ,pentru servicii fictive ?

  • Lucian Duta

   SIUI va putea analiza serviciile medicale la nivel de pacient intr-o maniera integrata: consultatie, analiza, prescriptie. Va putea identifica comportamente anormale si repetitive, abateri de la medie si alte manisfestari ale “fraudei”.

 • Întrebarea nr. 4 Radu

  Buna ziua,
  Sunt angajat cu carte de munca la o firma, si in timpul liber lucrez ca PFA pentru mai multi clienti.
  Intrebarea 1: Mai exista obligativitatea platii CAS-ului pe veniturile din PFA in acest caz, avand in vedere ca deja platesc din salariul brut, impreuna cu angajatorul?
  Intrebarea 2: Platesc lunar cateva sute de lei la CAS. De ce am aceleasi drepturi la spitalizare ca cineva care plateste o suma mult mai mica sau deloc la CAS?
  Va multumesc,
  Radu

  • Lucian Duta

   1. Da, era, este si va fi pentru uniformitate fiscala.
   2. Principiul solidaritatii; poate maine si dvs nu veti avea sau nu veti putea plati cat ati consuma.

 • Întrebarea nr. 5 TOMA MADALINA

  Domnule doctor Duta,

  Cum veti gestiona criza majora de medici de familie din mediul rural si nu numai in conditiile in care:
  - contractul cadru pe anii 2011-2012 va reduce drastic veniturile acestora
  - ordonanta CNAS de modificare a criteriilor de acordare a sporului de rural anuleaza de fapt acordarea acestora
  - subfinantarii crase si cronice a sistemului sanitar in general si al medicinii primare in special
  - in conditiile desfiintarii a peste 200 de spitale orasenesti
  - in conditiile in care se doreste scaderea cu 10% a numarului de internari
  - in conditiile in care accesul la medicamente compensate si gratuite scade simtitor in fiecare zi
  - in conditiile in care primariile nu pot sau nu vor sa sprijine medicii din teritoriu
  - in conditiile in care numarul de emigrare a medicilor creste ametitor de la luna la luna
  - in conditiile in care medicul de familie este baza sistemului sanitar in toata Europa, dar in Romania se incearca eliminarea acestei specialitati prin “reconversie” profesionala
  - in conditiile in care gradul de educatie sanitara a populatiei este apropiata de zero, motiv pentru care efectul imediat al introducerii cardului se asigurat si al coplatii va scade drastic adresabilitatea acestora la medic
  - in conditiile in care natalitatea este descurajata si numarul de decese din ultimul trimestu este in crestere

  • Lucian Duta

   1. Fondul alocat medicinii de familie este unul dintre cele mai mari, locul 3 dupa spitale si farmacii. A fost favorizat ca suma in ultimii ani. Nu se schimba decit procentul alocat serviciilor nu se scade suma.
   2. Ordinul respectiv cauta sa aduca ideea de rural la realitatea anului 2010: departe de oras, departe de serviciile de urgenta, drumuri cu adevarat desfundate si neasfaltate si mai ales stabilirea medicilor la tara. Nu credem ca Baneasa, Pipera, Rosu, Buftea, 30 decembrie sunt “la tara”.
   3. Exista subfinantare dar si risipa.
   4. Ref. la argumentul dvs. "in conditiile desfiintarii a peste 200 de spitale orasenesti": sa vedem cum se aplica, caci daca oricum nu aveau doctori nu se pot pierde servicii medicale, ci doar de cazare.
   5. Sunt de fapt cele care sunt considerate servicii excesive si induse de nevoia de finantare a spitalelor. Chiar si in spitalele UE, 10-30% din internari pot fi apreciate ca nenecesare!!!!
   6. Accesul a crescut dar trebuie inca inteles si explicat mecanismul compensarii pe listele A si B.
   7. Ref. la argumentul dvs. "in conditiile in care primariile nu pot sau nu vor sa sprijine medicii din teritoriu": Pot, trebuie si unii chiar o fac.

 • Întrebarea nr. 6 nicostin

  dece trebuie sa platesti pentru sanatate pe ultimi 5 ani?
  si nu credeti ca acuma cu noile normative sar fi inscris mult mai multi care din diferite motive nu au fost inscrisi,si ati fi castigat cu adevarat noi contribuabili

  • Lucian Duta

   5 ani este termenul de prescriere a obligatiilor fiscale, deci pentru uniformitatea deciziilor si a obligatiilor. Daca n-ai avut venituri impozabile, platesti doar 6 luni.

 • Întrebarea nr. 7 Dr Felix

  De ce nu sunt platiti medicii de familie per servicii, renuntandu-se la per capita? Personal cred ca o plata per servicii, dar la valoarea importantei muncii medicului de familie, ar stimula medicul de familie sa fie mai prezent si mai activ. Va multumesc

  • Lucian Duta

   Una din atributiile MF este aceea de profilaxie si ingrijire a sanatatii. Ei trebuie sa existe si deci trebuie si platiti pentru asta. E corect, dar procentul din total ar trebui sa fie catre 20-30%.

 • Întrebarea nr. 8 alexe.bogdan

  Buna ziua domnule Duta,
  In contextul insolventei RELAD in piata farma se vorbeste tot mai des despre reducerea termenelor de plata dintre producatori si distribuitori. Caderea Relad produce pierderi consistente si producatorii cauta o forma de protejare. Lucrez in domeniu si va spun ca s-ar putea sa nu mai fie nimeni dispus sa-si asume riscul unor termene lungi si asta ar putea induce o criza in 2011. Un blocaj pe piata medicamentelor. Ce faceti pentru a evita asa ceva?

  • Lucian Duta

   In Italia, termenele de plata depasesc 360 de zile. Problema este continuitatea platilor si nu neaparat termenul de plata. Avem cesiuni si am promovat un mecanism de factoring care probabil este o idee mult prea indrazneata pentru Romania anul 2010.

 • Întrebarea nr. 9 Iulian Petre

  Domnule Presedinte,
  Va rugam sa ne spuneti cat de rapid vor fi publicate bugetele pentru 2011 ale Programelor Nationale, pentru fiecare judet, cat de repede vor pleca filele de buget catre Casele Judetene si cat de repede vor putea avea pacientii tratament. Pot fi urgentate procedurile? Pot recurge spitalele la achizitii de urgenta, asa cum le permite legea?
  Cum este acoperita luna ianuarie cu tratament in judete si unde este problema care apare in unele judete care nu mai pot asigura tratamentul, ex. pe HIV/SIDA.

  • Lucian Duta

   In decembrie s-a acoperit bugetul pentru HIV SIDA in judete, la un consum normal. Ministerul Sanatatii a promovat in regim de urgenta si mult prea abrupt HG cu PNS, ceea ce a dus la intarzierea transmiterii bugetelor. CNAS pregatise bugetele pentru trimestrul 1, cu prelungirea HG cu PNS din 2010, dar Ministerul Sanatatii este cel care a decis acest lucru. Pina sapt viitoare va incepe executia si a acestor bugete.

 • Întrebarea nr. 10 Venier

  Luni m-am aflat printre cei care au stat la coada interminabilâ a cetâtenilor cu diverse probleme veniti la noul sediu din Bucuresti de lângâ Bd. Vâcârescu toti cei prezenti fiind confruntati cu dezorganizare crasâ si câderi ale sistemului informatic.

  -Era greu Dle. Director ca Inainte de deschiderea acestui centru de primire sâ fie organizatâ civilizat primirea clientilor,si anume,centrul sâ fie dotat cu sâli de asteptare,prevâzute cu scaune/bânci,aparate care sâ emitâ bonuri de ordine ?

  -Era dificilâ simularea cu noul soft cu cel putin o sâptâmânâ înainte de avalansa clientilor ?

  -Sper sâ nu vâ deranjeze aceastâ întrebare si încercati sâ vâ detasati o secundâ înainte de a binevoi sâ râspundeti:
  Postul pe care-l ocupati oare nu era indicat mai degrabâ unui MANAGER decât unui MEDIC CHIRURG ?

  Vâ multumesc.

  • Lucian Duta

   Chirurgii sunt si manageri. Ei pun diagnostic, stabilesc oportunitatea operatiei, taie pentru a vindeca, urmaresc procesul de vindecare si, in final, reanalizeaza cazul pentru a descoperi modalitati de imbunatatire pentru viitor a abordarii bolii.
   Utilizarea softului a fost precedata de un amplu proces de testare si simulare conform tuturor normelor internationale si programul s-a dovedit fiabil. Dar nimeni nu a construit ceva infailibil, cu exceptia lui Dumnezeu. Bill Gates a ratat lansarea Windows 2000, aeroportul londonez Heathrow a fost inchis 3 zile, naveta spatiala a stat pe orbita si chiar si calculatorul dvs a avut, cred, cel putin un moment de criza. Sunt evenimente imprevizibile dar pentru care exista solutii de backup care previn DEZASTRUL, nu inlocuiesc imediat si total dar permit revenirea cat mai rapida la o stare de normalitate.

 • Întrebarea nr. 11 Noghiu Dana

  Care credeti ca ar fi suma minima cu care un cabinet medical ar putea rezista in 2011.?(aici ar trebui sa cuprindeti salarii asistente, intretinere cabine, imprimate , utilitati, etc.)
  Pe ce criterii va bazati cand scadeti de la an la an finantarea medicinii de familie?

  • Lucian Duta

   N-am scazut finantarea pt MF ea fiind unul din primii 3 consumatori de resurse, dar daca la spitale s-a redus fondul de salarizare in 2010, la MF nu s-a redus valoarea punctelor, ba chiar a mai si crescut.

 • Întrebarea nr. 12 alex

  Coplata serviciilor medicale nu se regaseste in contractul cadru pe 2011. De ce?

  • Lucian Duta

   Pentru ca este lege separata si definita ca diferenta intre tariful serviciului (care este in CoCA) si pretul acestuia.

 • Întrebarea nr. 13 ELVADEANU VALERIAN

  buna ziua

  Puteti face o prognoza pentru anul 2011 a valorii punctelor de capitatie si per serviciu in medicina primara?

  Se mai acorda spor de rural in 2011 si in ce conditii?
  va multumesc

  • Lucian Duta

   Se recalculeaza in noile conditii undeva la jumatate pentru punctul per capita care este fix si evident mai mare la per serviciu.

  • Lucian Duta

   Conform legii: departe de oras si spitale, drumuri proaste si distante semnificative intre sate, daca doctorul sta acolo. Pantelimon, Pipera, Fundeni, Berceni, Rosu etc nu sunt la tara si nici Buftea, Bragadiru.

 • Întrebarea nr. 14 clawback

  Unde se duc banii deja incasati din contributiile distribuitorilor de medicamente (cf.clawback) si cand vom avea o situatie transparenta a cheltuirii acestora?
  Aceste fonduri se regasesc in bugetul pe 2011?

  • Lucian Duta

   Din pacate OUG este destul de imperfecta si abia am platit medicamentele consumate in trimestrul unu 2010. Sumele aferente Clawback abia incep sa fie colectate in fondurile MS. Din pacate si conform legii pot fi folosite pentru finatarea programelor de sanatate

 • Întrebarea nr. 15 medic

  Nu credeti d-le doctor ca este jignitoare prevederea in Metodologia de control a Cnas de a verifica semnaturile pacentilor in registrul de consultatii medicale ?Medicul semneaza si parafeaza toate actele medcale :retete,trimiteri,adeverinte,referate,etc,asumindu-si responsabilitatea.In situatia in care snt suspiciuni puteti controla luind legatura cu pacientii respectivi;nu ne tratati ca potentiali infractori.Oricum CoCa nu prevede ,din fericire,aceasta aberatie.Putem spera ca avind sprijinul d-vs sa dispara aceasta prevedere ?Multumesc anticipat

  • Lucian Duta

   Asumarea unor decizii, a ingrijirilor si recomandarilor trebuie dovedita si de aceea este necesara semnatura pacientilor. Nu contestam pregatirea, decenta si implicarea pozitiva a medicilor, dar padure fara uscaturi nu exista.

7149 vizualizari

 • Decontarea retetelor (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 15:02)

  melyf [anonim]

  In judetul Tulcea inca nu au fost primite retetele si facturile pe diabet si insuline emise in a doua jumateate a anului 2010 de catre Casa de Asigurari de Sanatate Tulcea. Va rog sa ne spuneti ce se vor intampla cu aceste facturi.
  • R (Joi, 13 ianuarie 2011, 13:48)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui melyf

   Aceste facturi corespunzatoare programului de diabet nu au fost platite pentru ca nu ne-au fost dati banii de la Ministerul Sanatatii, bani pe care trebuiau sa-i primeasca de la Finante corespunzator taxei de viciu. Din pacate taxa de viciu nu a fost colectata la nivelul prognozat si au rezultat deficite de finantare pe care speram sa le rezolvam in cursul acestui an.
 • sanatate (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 15:05)

  Adrian T [anonim]

  Buna ziua,

  Avand in vedere situatia in care sub administrarea statului sistemul de sanatate merge tot mai prost, chiar si atunci cand creste finantarea, este luata in vedere de catre Casa Nationala de Sanatate o schimbare a raportului stat/privat inspre privat?
  Exista oameni care au nevoie de servicii de sanatate si bani ca sa plateasca, prin asigurare. Inteleg ca exista anumite externalitati care ar face ca un sistem complet privat sa nu fie benefic pentru cei cu afectiuni preexistente. Dar ei nu reprezinta majoritatea pietei. Statul ar putea sa isi mentina prezenta prin subventii directe catre aceste persoane, finantate printr-o taxa unica explicita. Dar mentinerea de spitale si unitati medicale in administrare de stat este clar un model defectuos, indiferent cine este la putere sau ce reforme sunt preconizate. Un sistem concurential de piata ar reduce costurile, ar creste calitatea, ar mari renumeratia cadrelor capabile. Aceste efecte sunt clare in orice sector economic, de ce nu sustin administratorii din sanatate un astfel de model si in sanatate?
  Este cunoscut faptul ca in Romania, desi asistenta medicala este gratuita la punctul de administrare, pentru a avea o minima garantie de calitate, pacientii trebuie sa ofere sume, la negru, cadrelor medicale. Personal mi se pare ca acest fapt sugereaza nu o predilectie spre coruptie, ci dorinta celor implicati in tranzacite de a activa pe o piata comerciala libera. Decat sa tot auzim ca "nu sunt bani", nu ar trebui sa admitem in mod matur ca sistemul actual nu mai functioneaza si sa vedem ce altrnative, mai radicale dar rationale economic exista?
 • SOLIDARITATE (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 15:16)

  MARINA [anonim]

  In primul rand salut masurile de a realiza un fond de sanatate mai consistent prin eliminarea unor exceptii de la participare si sper sa fie receptate corect ca fiind SOLIDARITATEA celor multi cu cei bolnavi.
  Intrebarile mele sunt:
  1 Cand nu vom mai vedea in mijloacele media copii , tineri , romani suferinzi care sunt nevoiti sa solicite donatii spre a-si salva viata ?
  2 Ce garantii are un bolnav aflat intr-un tratament care il mentine in viata ca nu va afla intr-o zi ca tratamentul nu mai poate fi asigurat ? ( ma refer la acele medicamente pentru boli grave care nu au generice)
 • De ce nu suntem sinceri? (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 15:28)

  AlinNeculai [utilizator]

  De ce compensam 90% la medicamente daca nu ne permitem decat 30%? De ce nu compensam doar 30%? De ce este gratuita spitalizarea daca nu ne permitem decat plata a 50% din activitatea spitalului? De ce nu se baga plata, sau posibilitatea de extra-asigurare de sanatate privata..
 • 3 Intrebari (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 15:52)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Cu permisiunea DVS trei Intrebari:

  1.
  Dece nu va inspirati din modelul Elvetian privind sistemul de asigurare a sanatati simplu si eficace

  2.
  Introducerea sistemului de tarificare a prestatiei medicale a medicilor model TARMED, reduce evaziunea fiscala si SPAGA si creste calitatea prestatie si responsabilizeaza pacientul.
  Ce mai asteptati ?

  3.
  Reducerea cheltuelilor inutile din mediul spitalicesc se realizeaza prin managementul in guvernanta.
  Judetul IASI se cazneste, cineva sopunea nu se doreste !!!

  Dece nu se aplica si in ROMANIA ?

  Merci

  Cordialement

  Stefan RADOVEANU
  GENEVE
 • pachete de servicii (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:02)

  anonim [anonim]

  Mi-e greu sa inteleg de ce nu implementati pachete de servicii diferite astfel incat sa stim care sunt serviciile si produsele de care beneficiem, astfel:

  - pachetul minimal (care sa includa doar serviciile de urgenta);
  x% minim o anumita suma lunar
  - pachetul mediu (care sa includa un anumit numar de servicii, retete compensate 50 %, copii integral, etc - pentru o anumita lista de produse);
  x+3% minim o anumita suma lunar
  - pachetul spitalizare acoperita (pachetul anterior + spitalizare)
  x+5%;
  - pachetul full option - decontare in spitale private, in strainatate etc...
  x+10% (scaune incalzite, etc :) ) minim o anumita suma lunar

  In acest fel, fiecare cumpara cata sanatate doreste ... normal ca trebuie sa gandit un sistem in care sa conteze vechimea cotizatiilor pentru serviciile "achiziionate".

  Nu credeti ca este timpul sa avem un astfel de sistem?
 • SIUI (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:21)

  ngi [anonim]

  Stimate domnule dr. Lucian Duta,

  Clacarea SIUI de astazi miercuri 12.01.2011 are legatura cu "refrisarea" sistemului informatic in defavoarea mentenantei dupa cum ati declarat in urma cu doua zile? Pentru ca atunci ati spus ca banii pentru mentenanta au mers pentru a aduce proiectul in zilele noastre, dar fara alte detalii despre mentantanta..

  A fost SIUI sabotat poate de niste "baieti informaticieni" cu interese de fraudare a sistemului sau este SIUI neconform si/ sau foarte prost facut?

  Cand a fost SIUI auditat si de catre cine? Daca nu a fost, cand va fi? Pentru ca sirul de probleme pe care le creeaza ar fi un foarte bun motiv.

  Va multumesc.
  • R (Joi, 13 ianuarie 2011, 13:48)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui ngi

   SIUI a fost conceput in 2000 cand s-a facut o licitatie pentru realizarea lui, in valoare de 103 milioane euro. Sistemul a fost implementat abia dupa 8 ani dar avand caracteristicile tehnice si functionale corespunzatoare anului 2000. Cu alte cuvinte in 2008 foloseam calculatoare din 2000 si cu arhitectura programului care nu puteau corespunde dezideratului anului 2010 si anume informatizarea completa a sistemului sanitar cu incercarea de reducere la minim posibilitatile de fraudare ale sistemului. Practic eu cand am preluat CNAS aveam o varianta de SIUI in forma descentralizata care nu permite implementarea cardului de sanatate, a fisiei si a retetei electronice. Sistemul functiona greoi deoarece numarul de furnizori de servicii medicale crescuse foarte mult in 2010 comparativ cu 2000. Mai mult urma sa platim mentenanta in continuare timp de 11 ani, cate 4 milioane euro/an. Am intrat in negocieri cu cei care detineau contractul si nu va ascund ca au fost niste negocieri foarte dure purtate in afara Romaniei, in urma carora am reusit sa obtinem posibilitatea de reconfigurare a sistemului cu banii cuprinsi in aceasta mentenanta. Practic am reusit sa construim un sistem cu cea mai noua tehnologie corespunzatoare sfarsitului de an 2010 fara a aloca surse suplimentare fata de contract. Am deschis calea implementarii celorlalte 3 proiecte enuntate mai sus si pe baza carora vom putea afirma undeva catre sfarsitul lui 2011 ca banii publici pe care ii foloseste CNAS sunt utilizati transparent si corect.
  • R completare (Joi, 13 ianuarie 2011, 13:49)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui ngi

   Este adevarat ca SIUI a fost sabotat si este sabotat de niste "baieti informaticieni" care practic controlau prin programe proprii functionarea la nivelul anumitor case judetene, ocolind SIUI-ul, adica principalul instrument care si garanteaza acest lucru. Eu nu spun ca aceste aplicatii erau ilegale, dar erau niste aplicatii care produceau niste profituri in anumite zone private. Sistemul SIUI a fost auditat de catre o echipa de tehnicieni ai Casei Nationale si pe baza acestei auditari am luat hotararea ca in 2010 sa trecem la varianta centralizata a sistemului. E o hotarare comunicata Consiliului de Administratie si in urma discutiilor pe care le-am avut am luat decizia sa construim acest sistem.
 • CAS (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:30)

  CD [utilizator]

  Sistemul este fraudat pe doua directii :

  1)-pacienti fictiv: fie decedati ,fie medicatie fictiva pe numele unor pacienti care nu apeleaza la medicul de familie ;
  2)-decontari fictive , pe sume de sute de milioane ,efectuate pentru servicii fictive;

  In prezent se contureaza directia unor decontari fictive pentru servicii medicale de urgenta in strainatate .
  Aveti cunostinta de decontaril efectuate lunar de anumite clinici si laboaratoare din Vrancea si dupa modelul Vrancei in toate judetele ,pentru servicii fictive ?
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:44)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui CD

   SIUI va putea analiza serviciile medicale la nivel de pacient intr-o maniera integrata: consultatie, analiza, prescriptie. Va putea identifica comportamente anormale si repetitive, abateri de la medie si alte manisfestari ale “fraudei”.
 • SIUI (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:34)

  ngi [anonim]

  revin cu o intrebare:

  Conform declaratiilor de astazi miercuri 12.01.2011 ale sefilor filalelor CNAS din Constanta, Cluj, Bistrita, Mures si Covasna, exista un sistem informatic "de rezerva".
  Din ce bani au fost achizitionate? SIUI a fost prevazut cu sisteme informatice de rezerva?
 • decontare servicii medicale (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:50)

  Mihai [anonim]

  as vrea sa va intreb daca exista in prezent vreun mecanism de verificare implementat de CNAS pentru a elimina posibilitatea ca o trimitere pentru investigatii/analize sa nu fie decontata de un anumit agent economic (farmacie/centru medical) chiar in situatia in care persoana asigurata titulara a trimiterii nu a beneficiat in mod real de respectivele servicii medicale ?

  exista teoretic posibilitatea ca o trimitere emisa pentru mine de catre medicul de familie pentru investigatii spre un spital de specialitate sa ajunga sa fie decontata de un agent economic privat, in urmatoarele situatii :
  1. medicul din spitalul de specialitate primeste trimiterea(de la mine ca pacient), o pastreaza dar nu o inregistreaza in spital ci o face "cadou" unui centru medical privat
  2. medicul de familie emite o trimitere spre un centru medical privat sau o reteta fara cunostinta mea, si respectiva reteta/trimitere este decontata de un agent economic fara ca eu sa beneficiez in vreun fel de un serviciu medical


  Ambele situatii pot aduce venituri necuvenite anumitor agenti economici si binenteles pierderi CNAS. Ar trebui sa existe la finalul fluxului de decontare si o etapa prin care beneficiarul sa fie notificat de modul in care a fost decontat un serviciu/medicament pe numele sau !
 • Cate costa SIUI? (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:51)

  denvarel [utilizator]

  Si cum este suma impartita pe urmatoarele categorii:
  1 Licente (Oracle, Sistme de operare, etc)
  2 Hardware
  3 Programare software.
 • Intrebare (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:56)

  Radu [anonim]

  Buna ziua,
  Sunt angajat cu carte de munca la o firma, si in timpul liber lucrez ca PFA pentru mai multi clienti.
  Intrebarea 1: Mai exista obligativitatea platii CAS-ului pe veniturile din PFA in acest caz, avand in vedere ca deja platesc din salariul brut, impreuna cu angajatorul?
  Intrebarea 2: Platesc lunar cateva sute de lei la CAS. De ce am aceleasi drepturi la spitalizare ca cineva care plateste o suma mult mai mica sau deloc la CAS?
  Va multumesc,
  Radu
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:24)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   1. Da, era, este si va fi pentru uniformitate fiscala.
   2. Principiul solidaritatii; poate maine si dvs nu veti avea sau nu veti putea plati cat ati consuma.
 • Intrebari pentru presedintele Lucian Duta (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:01)

  Un asigurat CNAS [anonim]

  1. Cati bani a platit CNAS NUMAI pentru retehnologizarea IT din 2010 (practic de cand sunteti presedinte) ? Este corecta suma vehiculata de 40 de milioane de euro prin actul aditional semnat de dvoastra in 2010 ?


  2. Avand in vederea problema ivita cu blocajul sistemului informatic conisderati ca pertenerul HP si a facut datoria ? Ce garantii se ofera pentru astfel de situatii ivite ?

  3. In prezent sistemul nu este online - ma refer in relatia furnizori / angajatori. De ce sa folosim posta / CEC cand s au dat atatia bani pe un astfel de sistem ?
 • medicina in Romania (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:05)

  TOMA MADALINA [anonim]

  Domnule doctor Duta,

  Cum veti gestiona criza majora de medici de familie din mediul rural si nu numai in conditiile in care:
  - contractul cadru pe anii 2011-2012 va reduce drastic veniturile acestora
  - ordonanta CNAS de modificare a criteriilor de acordare a sporului de rural anuleaza de fapt acordarea acestora
  - subfinantarii crase si cronice a sistemului sanitar in general si al medicinii primare in special
  - in conditiile desfiintarii a peste 200 de spitale orasenesti
  - in conditiile in care se doreste scaderea cu 10% a numarului de internari
  - in conditiile in care accesul la medicamente compensate si gratuite scade simtitor in fiecare zi
  - in conditiile in care primariile nu pot sau nu vor sa sprijine medicii din teritoriu
  - in conditiile in care numarul de emigrare a medicilor creste ametitor de la luna la luna
  - in conditiile in care medicul de familie este baza sistemului sanitar in toata Europa, dar in Romania se incearca eliminarea acestei specialitati prin “reconversie” profesionala
  - in conditiile in care gradul de educatie sanitara a populatiei este apropiata de zero, motiv pentru care efectul imediat al introducerii cardului se asigurat si al coplatii va scade drastic adresabilitatea acestora la medic
  - in conditiile in care natalitatea este descurajata si numarul de decese din ultimul trimestu este in crestere
  • R: (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:27)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui TOMA MADALINA

   1. Fondul alocat medicinii de familie este unul dintre cele mai mari, locul 3 dupa spitale si farmacii. A fost favorizat ca suma in ultimii ani. Nu se schimba decit procentul alocat serviciilor nu se scade suma.
   2. Ordinul respectiv cauta sa aduca ideea de rural la realitatea anului 2010: departe de oras, departe de serviciile de urgenta, drumuri cu adevarat desfundate si neasfaltate si mai ales stabilirea medicilor la tara. Nu credem ca Baneasa, Pipera, Rosu, Buftea, 30 decembrie sunt “la tara”.
   3. Exista subfinantare dar si risipa.
   4. Ref. la argumentul dvs. "in conditiile desfiintarii a peste 200 de spitale orasenesti": sa vedem cum se aplica, caci daca oricum nu aveau doctori nu se pot pierde servicii medicale, ci doar de cazare.
   5. Sunt de fapt cele care sunt considerate servicii excesive si induse de nevoia de finantare a spitalelor. Chiar si in spitalele UE, 10-30% din internari pot fi apreciate ca nenecesare!!!!
   6. Accesul a crescut dar trebuie inca inteles si explicat mecanismul compensarii pe listele A si B.
   7. Ref. la argumentul dvs. "in conditiile in care primariile nu pot sau nu vor sa sprijine medicii din teritoriu": Pot, trebuie si unii chiar o fac.
 • Cardul de sanatate (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:22)

  Patru Bogdan [anonim]

  Buna ziua,

  1) De ce avem nevoie de card de sanatate?

  Exista CNP, casele judetene au baza de date cu toti asiguratii iar conexiune de Internet pentru verificare exista in toata tara. Banii aia ii puteati folosi pentru sistem. Imi pare rau sa recunosc dar cardul asta "miroase" a contract cu dedicatie.

  2) Daca eu pierd cardul, cine imi garanteaza ca datele stocate pe el nu sunt citite de cel care il gaseste? Cum este el protejat?

  Va multumesc.
 • o mare nedumerire (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:46)

  nicostin [anonim]

  dece trebuie sa platesti pentru sanatate pe ultimi 5 ani?
  si nu credeti ca acuma cu noile normative sar fi inscris mult mai multi care din diferite motive nu au fost inscrisi,si ati fi castigat cu adevarat noi contribuabili
  • R: (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:28)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicostin

   5 ani este termenul de prescriere a obligatiilor fiscale, deci pentru uniformitatea deciziilor si a obligatiilor. Daca n-ai avut venituri impozabile, platesti doar 6 luni.
 • Daca puteti si aveti curajul sa raspundeti (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:54)

  Domnului Duta cateva intrebari [anonim]

  Este adevarat ca :

  - ati fost consilier la primaria Bucuresti in timpul lui Videanu ?

  - ati fost numit presedinte la sare (SALROM ) cand dl Videanu era Ministrul Economiei ?

  - ati fost numit presedintele CNAS cand domnul Videanu era la Sanatate ?

  - sunteti finul lui Videanu ?

  - aveti un BMW X6 de peste 80.000 euro cu care veniti la servici zilnic ?

  - detineti mai multe imobile care nu sunt trecute in declaratia de avere ?

  - aveti cont uri in Cipru ? dar in alta tara ?
  • R (Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 20:36)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Domnului Duta cateva intrebari

   Am fost consilierul lui Adriean Videanu si intre noi exista o relatie de respect, dar nu este nasul meu. Am fost vreme de un an presedintele SALROM, perioada in care compania a fost profitabila. Nu am masina despre care vorbiti, cat despre toate celelalte intrebari, informatiile sunt publice si usor controlabile.
 • intrebare (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 18:06)

  Soos Sz. Klara [anonim]

  Prin introducerea unui buget orientativ la medicii prescriptori , in conditiile in care CNAS si MS stabilesc lista medicamentelor compensate pretul de referinta al fiecarui medicament ,pachetul de servicii medicale de baza, CNAS de fapt inceacra sa se sustraga de la obligatia legala stipulata in legea 95, de a gestiona fondurile , considerati ca este legal acest articol din co-co 2011?

  Cum credeti ca va putea functiona un sistem de asigurari sociale de sanatate fara medicina de famile ?
 • asigurare de sanatate (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 18:16)

  anton eugeniu [anonim]

  care sunt pasii de parcurs pentru a avea o asigurare de sanatate in conditiile in care din 2001 am avut statutul de coasigurat,iar de la 1mai 2010 indeplinesc functia de administrator bloc in baza unei conventii civile. mentionez ca am mai ridicat problema la CASMB si nu am primit nici un raspuns.
 • contract pacient cnas (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 19:30)

  Luminita [anonim]

  As dori sa l intreb pe d nul Duta cum explica dansul nerespectarea CONTRACTULUI existent intre pacient si CNAS ( omul plateste, isi face datoria ani de zile pt a avea acces gratuit la serviciile medicale dar cand ajunge la medic, nu sunt fonduri pt analize, pt radiologie,consultatii(pt ca medicii percep taxe) etc si acum nu vor fi nici pt medicamente. De ce trebuie sa explicam noi, medicii, toate disfunctionalitatile sistemului? Si, mai ales, CUM SE POATE PERMITE asa ceva?
  In felul acesta, pacientii renunta la analize, investigatii,consultatii EXISTA cazuri care puteau fi salvate.
 • va salut (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 20:03)

  danahile [utilizator]

  domnule duta am fost nu mai departe de ier,i intr-o farmacie si mia sarit in ochi un anunt mare, pe care scria Atazi sant 317 zile de cand nu am primit bani pe retetele compensate...e qadevarat? si daca e asa de unde au banii necesari continuari activitati si de ce asa multe farmacii.2 astazi am fost intr-un spital judetean de copii si primul lucru care mia sarit in ochi a fost abundenta de personal si organizarea buna dupa parerea mea din punct de vedere administrativ(curatenie si multa ordine fiind ora de vizite, poate prea multa rigoare)deci unde e saraciia ca eu nu am vazuto.din contra am vazut usi cu cartela magnetica pe care le deschideau femeile de servici.nu credeti ca ar trebui instaurata o rigurozitate a cheltuiri banului?va multumesc.
 • intrebare pt Dl.Dir. Duta (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 21:07)

  Dr Felix [anonim]

  De ce nu sunt platiti medicii de familie per servicii, renuntandu-se la per capita? Personal cred ca o plata per servicii, dar la valoarea importantei muncii medicului de familie, ar stimula medicul de familie sa fie mai prezent si mai activ. Va multumesc
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:29)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr Felix

   Una din atributiile MF este aceea de profilaxie si ingrijire a sanatatii. Ei trebuie sa existe si deci trebuie si platiti pentru asta. E corect, dar procentul din total ar trebui sa fie catre 20-30%.
 • Masuri de optimizare/adaptare (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 21:16)

  Alex R. [anonim]

  Stimate Dl. Dr. Duta,

  Subscriu catorva din intrebarile anterioare in legatura cu adoptarea unor modele mai eficiente. Daca ne uitam pe plan mondial, vom vedea ca sistemele de asigurari de sanatate din vest sunt supuse sau schimbarilor radicale (SUA) sau unui continuu proces de optimizare (Canada, UK etc.).
  M-ar interesa asadar raspunsul la urmatoarea intrebare:

  Ce masuri concrete au fost adoptate de catre CNAS in ultimii doi ani, pentru a optmiza si structurile si regimele actuale, si a le adapta nevoilor asiguratilor din sistem? Sub constrangerea unui buget limitat, cum lucreaza CNAS catre elaborarea unui sistem in care serviciile compensate/gratuite si coplata se imbina in modul cel mai eficient posibil pentru cerintele sectorului de asigurati?

  Pur profesional, m-ar interesa si ce sisteme sau algoritmi sunt folositi pentru a determina cantitatile (sume de bani, procente etc.) mentionate in contractele cu asiguratii. Dupa mai mult de un deceniu de existenta, mi se pare ca ar fi trebuit totusi elaborate sisteme informatice care sa obtina dsitributia optima de fonduri pe baza cerintelor sistemului de sanatate. Exista un departament de statistica, probabil cu acces la numeroase baza de date, deci sunt curios sa aflu cum serveste acest departament ameliorarii crizei din sanatate.

  Cu stima,
  Alex R.
 • medicina la noi (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 21:22)

  medic [anonim]

  De ce trebuie ,noi medicii,sa plecam in alta tara pentru a ne simti realizati atat financiar cat si profesional?De ce medicii romani sunt apreciati in alte tari si in tara lor nu sunt respectati?Stiti cati medici au plecat din tara si cati sunt gata sa o faca?Acum ,prin anularea sporului de rural vor pleca de la tara foarte multi medici.Ce veti face in localitatile ramase fara medici?
 • medicina primara (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 21:23)

  cetatean al Romaniei [anonim]

  Cum veti gestiona criza din sanatate daca medicii de familie nu vor semna, asa cum au declarat, contractul cadru 2011-2012?
  Cum va arata un sistem de sanatate fara medicina primara?
 • medicina (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 21:26)

  medic [anonim]

  In UE si nu numai, medicina primara este piatra de temelie a sistemului medical si pina la urma este medicina care costa cel mai putin sistemul sanitar.
  Cum veti sprijini dumneavoastra medicina primara din Romania in conditiile in care in ultimii ani aceasta a avut parte de o subfinantare perpetua , iar contractul cadru 2011 va scade si mai mult aceasta finantare?
 • Autorizatia (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 22:16)

  Jar [anonim]

  de functionare a unei farmacii se obtine in urma unei evaluari facute de un profesionist si cu legea in mana.
  Urmeaza apoi,casele judetene care din 2 in 2 ani,verifica ce a facut inspectorul de farmacie.Mai mult verifica stocurile de medicamente ,pe care oricum le verifica garda financiara si muuult mai competent;verifica contr. de munca si fisa postului fiecarui angajat,ceea ce face si ITM local;verifica conditiile de igiena si de pastrare a medicamentelor,ceea ce face si ASP local.
  D-le Presedinte,vi se pare normal...?
  P.S.D-le Presedinte,vedeti ca astia cer si autorizatia de manipulare stupefiante,care e subinteleasa de autorizatia de functionare a farmaciei.Multumesc!
 • 4 intrebari (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 22:46)

  Vlad Tudor [anonim]

  Stimate Domnule Presedinte,

  Va rog sa numiti o singura casa judeteana de asigurari de sanatate care a semnat procesul verbal de acceptanta calitativa al SIUI din anul 2008 si in urma caruia s-au platit 50 de milioane de euro. In afara semnaturilor CNAS mai exista alte semnaturi? Va rog sa nu confundati "pv de acces la sistem(?!?!?!)" cu "pv de acceptanta calitativa".

  Va rog sa numiti o singura casa judeteana (chiar si dintre cele pilot) unde a fost facut un set de teste complet (cicluri de productie complete, conditii reale de lucru si nu simulate) si care a fost trecut. Numele acelei case ar trebui sa fie pe procesul verbal de "acceptanta calitativa".

  Va rog sa ne explicati de ce "disaster recovery center" de la CAS Brasov nu a putut prelua sistemul cand acesta "a picat" in 12.01.2011 si de ce, in general, acesta nu a functionat niciodata.

  Va rog sa ne explicati de ce, in general, e nevoie de dublarea personalului operant pentru a putea fi derulat acest "sistem". Pana la operarea SIUI in toata tara (ianuarie 2011), personalul era aproape suficient si nu au fost inregistrate deficiente de performanta majore in procesele curente ale CJASURILOR (a se vedea fluxurile "adeverinte de asigurat", "evidenta contributii/incasari", "declaratii angajatori", "raportari ale furnizorilor de servicii medicale").
  • R (Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 20:39)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Tudor

   1. Conform contractului de baza, semnat la nivel CNAS, acceptanta sistemului este semnata de persoanele autorizate CNAS / HP in urma parcurgerii tuturor etapelor descrise in planul de proiect.
   2. La CASBV s-au efectuat teste de functionalitate a aplicatiilor, pe fiecare modul (tip de serviciu) in parte iar la CASVL s-au efectuat teste de performanta ale sistemului. Conform contractului in pv-ul de acceptanta sunt amintite doar partile contractante, CNAS / HP.
   3. Centrul de dezastre de la CASBV a fost functional de la trecerea in productie a sistemului initial. Pe echipamentele din aceasta locatie se efectuau copy de siguranta ale sistemului de la CNAS, in mod transparent pentru CAS-uri. Acest centru de dezastre nu putea prelua sarcina sistemului in varianta centralizata deoarece sunt diferente mari de tehnologie hardware si software intre sistemul initial (SIUI descentralizat) si sistemul actual (SIUI Centralizat). O solutie de back-up online era in proces de constituire la nivel de baza de date si aplicatii, doar ca acesta se poate realiza prin sincronizarea cu sistemul aflat in productie. Estimam ca in 2 - 3 luni sistemul de siguranta care sa preia sarcina de productie fara intreruperea activitatii CAS-urilor, va fi functional.
   4. Nu este necesara dublarea personalului care opereaza sistemul, in schimb este necesara actualizarea la zi a datelor din sistem. Acest proces impune o activitate mai intensa din partea operatorilor sistemului.
 • Asigurarile private (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 23:30)

  Ciurea P. [anonim]

  Aveti semnale de la Ministerul Finantelor ca se ia in calcul deductibilitatea fiscala in cazul asigurarilor private?
 • Pensionarii sau muncitorii la negru? (Joi, 13 ianuarie 2011, 0:39)

  Chita [anonim]

  E albastra situatia: transferurile de la buget vor fi reduse in urmatorii ani, gradul de colectare a contributiilor s-a tot redus... Puteti face rost de bani doar prin doua variante: starpiti munca la negru sau cresteti baza de impozitare. Din informatiile dumneavoastra pe care le primiti de la Guvern (ca doar cu ei lucrati) care este solutia preferata?
 • 2 intrebari (Joi, 13 ianuarie 2011, 1:25)

  medic [anonim]

  1.In situatia in care medicii pleaca din tara si isi parasesc cabinetele, de ce ati redus sporul de rural? Vor ramane satele fara medici; un medic din rural, cu spor cu tot are un venit de 6000 lei*(asta in situatia in care are 1800 de asigurati pe lista). Dupa ce plateste asistenta, contabila, femeia de serviciu, imprimate, intretinerea , etc, ramane cu 1000 lei cel mult, si acestia impozabili. De ce credeti ca un medic ar mai dori sa depuna o munca in care are asa o responsabilitate pentru acesti bani?

  2. Cum apreciati ca medicii cu venituri la limita saraciei, vor putea sa si doteze cabinetul, sa se perfectioneze, sa participe la congrese sau altre manifestari medicale din tara sau strainatate. Pe cei care nu sunt prea in varsta si pleaca, ii intelegeti?
 • card european de asigurari de sanatate (Joi, 13 ianuarie 2011, 5:16)

  David [anonim]

  De ce cardul european de de asigurari de sanatate se acorda doar pentru 6 Luni?
  Propun acordarea pentru 2 ani avand in vedere costurile imense si timpul pierdut pentru reinoirea la fiecare 6 luni.
  La fiecare 6 luni trebuie sa depunem adeverinte ca suntem angajati, adeverinte pentru copii. ceea ce inseamna foarte mult timp pierdut si costuri mari pentru Casa Nationala de asigurari de sanatate.
  Sunt convins ca daca s-ar face o analiza a costurilor si riscurilor este mult mai rentabil eliberarea acestor carduri pentru 2 ani.
  Multumesc
 • SIUI (Joi, 13 ianuarie 2011, 6:07)

  Mihai [anonim]

  Dle Presedinte
  Ca informatician intr-o banca cu sistemele pe Oracle imi permit sa-mi exprim indoiala asupra ce ati mentionat ca aveti probleme cu Oracle si ca sistemul a cazut din pricina bazei.
  Toate sistemele mari din lume merg pe Oracle si nu cad. A fost Oracle implicat in implementare SIUI? In piata se stie ca nu. HP-Siveco -care au semnat acum 10-11ani contractul- au facut instalarile si tunnigul pe baza.
  Va sugerez sa va uitati la aplicatia dezvoltata, la
  setarile bazei, la indecsi, la cum au definit tabelele, etc. a spune ca nu merge Oracle (cand organizatii mult mai mari si mai complexe din toata lumea o fac de ani de zile) cand produsele lor au fost configurate de altii suna a incercare de gasire a unui acar Paun.
 • RELAD (Joi, 13 ianuarie 2011, 8:16)

  alexe.bogdan [anonim]

  Buna ziua domnule Duta,
  In contextul insolventei RELAD in piata farma se vorbeste tot mai des despre reducerea termenelor de plata dintre producatori si distribuitori. Caderea Relad produce pierderi consistente si producatorii cauta o forma de protejare. Lucrez in domeniu si va spun ca s-ar putea sa nu mai fie nimeni dispus sa-si asume riscul unor termene lungi si asta ar putea induce o criza in 2011. Un blocaj pe piata medicamentelor. Ce faceti pentru a evita asa ceva?
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:30)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexe.bogdan

   In Italia, termenele de plata depasesc 360 de zile. Problema este continuitatea platilor si nu neaparat termenul de plata. Avem cesiuni si am promovat un mecanism de factoring care probabil este o idee mult prea indrazneata pentru Romania anul 2010.
 • FMI da cu IT-ul in nou (Joi, 13 ianuarie 2011, 8:29)

  amalia [anonim]

  Domnule Duta,
  Vad ca in raportul FMI se cere Guvernului sa "dezvolte un sistem IT de stabilire a preţurilor serviciilor medicale." Ce minunatie mai e si asta? Mai faceti un nou "SIUI"? Cine va furniza acest sistem IT de stabilire a preturilor si cand va fi el gata? Cum va functiona? Multu de raspuns
 • intrebari (Joi, 13 ianuarie 2011, 8:42)

  Adi [anonim]

  1. Daca sistemul informatic a cazut in situatia in care acum este utilizat doar de 40 de case judetene, sunteti CONVINS ca va functiona in timp real cand va fi utilizat on-line de catre toti furnizorii? (macar 5000 de medici de familie simultan ca sa nu mai socotim spitalele si alti furnizori)
  2. V-ati gandit ce se va intampla cand se vor utiliza cardurile de asigurat si sistemul nu va functiona in timp real? Ce va face medicul? O sa-i transmita pacientului sa revina (daca mai traieste) sau sa-si plateasca serviciile medicale? (verificarea calitatii de asigurat fiind o conditie de acces la serviciile medicale)
 • nedumerire (Joi, 13 ianuarie 2011, 8:47)

  gh cucu [anonim]

  Intrebare 1: de ce un director de Casa Jud. de Asig de sanatate are venitul net de cca.9-10 ori mai mare dacat un medic rezident?
  Intrebare 2: sunt asigurat in Jud. Prahova si am primit o reteta compensata la un spital din Bucuresti. De 3 luni nu am putut gasi o rezolvare in hatisul birocratic pentru a-mi procura medicamentele compensat. Problema nu am rezolvat-o nici in prezent.
  Multumesc.
 • subscriere fond privat (Joi, 13 ianuarie 2011, 8:54)

  cosmin [anonim]

  Buna ziua

  De multa vreme se zvoneste ca si in sanatate se va proceda la fel ca in cazul pensiilor prin subscrierea catre un fond privat a unui procent din ceea ce se vireaza statului din salariu.
  Nu credeti ca ar fi o solutie pentru revitalizarea acestui sistem? Odata ce oamenii au intr-un fond privat o suma de bani pot sa beneficieze cum vor de ea si nu ar mai sta la mila statului.
 • Persoane fara venit (Joi, 13 ianuarie 2011, 9:05)

  Adrian [anonim]

  Ce intelege CASNS prin persoane fara venit.
  De ce o persoana fara venit trebuie sa achite CASS in conditiile in care are 0 venituri? Din ce trebuie sa le achite + penalizari? De ce nimeni nu e instiintat ce acest lucru: aveti de achitat x .. incepand cu data de .. penalizari de x ...
 • contributie drepturi de autor/conventii civila (Joi, 13 ianuarie 2011, 9:11)

  Ioan [anonim]

  Buna ziua!

  Cum se calculeaza sumele datorate CNAS pentru persoanele care au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale (ultimii 5 ani), in baza contractelor de DREPTURI AUTOR si/sau CONVENTII CIVILE? Care este cuantumul majorarilor de intarziere? Dar al penalitatilor?
 • concedii medicale.. (Joi, 13 ianuarie 2011, 9:14)

  gogu de la bistrita [anonim]

  ..ca angajator nu reusesc sa primesc banii pe care i-am platit salariatilor pe concedii medicale firma avind preponderent femei,casa judeteana buzau nu mi-a dat nici un raspus desi am depus actele din luna iunie 2010,solutia ar fi sa nu mai platesc c.m. sau sa angajez numai barbati,ce-mi recomandati???? personal nu cred ca e criza ci doar oameni puturosi si incompetenti in sistem!!(editat de HotNews.ro)
 • ingrijiri medicale la domiciliu (Joi, 13 ianuarie 2011, 9:23)

  Vasile M [anonim]

  Domnule Duta,

  Lipsa de predictie asupra posibilitatii / sau nu de a se aproba servicii de ingrijiri medicale la domiciliu, aduce costuri suplimentare si ingrijorare furnizorilor de astfel de servicii ; Spre exemplu, la inceput de an, nu stim cand putem sa ne incepem activitatea ( spre deosebire de altfel de servicii medicale, cele de ingrijiri la domiciliu trebuiesc aprobate in prealabil pentru a le efectua ) ; Cum sa privim aceasta situatie ?
 • CASS defapt (Joi, 13 ianuarie 2011, 9:30)

  zeama [anonim]

  singura solutie este renuntarea la ideologia comunista din spatele acestori zise contributii. Sunt niste servicii medicale care corespund unor costuri foarte clare? Perfect! Pachetul X consta FIX atat, Pachetul urmator Y costa atat si contine astea. Porcaria cu 11% din salar fara nici o legatura cu serviciile oferite pentru ca NU ESTE O PENALIZARE pe salar, ok? Nu este un impozit pe profit secundus.
  Cand se va zice ca pachetele costa 100 RON, 500 RON, 2000 RON, etc fiecare om poate sa subscrie la ce ii permite buzunarul, doi, toata treaba asta trebuie facuta la concurenta cu serviciile medicale private.
 • Dumnului Presedinte Duta (Joi, 13 ianuarie 2011, 9:38)

  anonim [anonim]

  Cum vedeti sistemul de furnizare al serviciilor de ingrijiri medicale la domiciliu, si cand credeti ca ar putea deveni realmente functional ? La ora actuala, lipsa de predictibilitate face aproape imposibila activitatea acestui sistem.
 • Nu se pot afla (Joi, 13 ianuarie 2011, 9:55)

  ploiesteanu [anonim]

  scurgerile de bani pe circuitul: retete prescrise - farmacii - spitale ? Sau nu se vrea, si , desi se pompeaza din ce in ce mai multi bani in sistem, ingrijirea medicala e mai precara, medicii mai putini. Unde este gaura care absoarbe fondurile (ce-i drept din ce in ce mai putini cotizanti in sistem) fara nici o eficienta?
  Nu cumva va calcati pe bataturi cu cei de la minister ?
  Sincer sa fiu o conducere bicefala cred eu, e tot ce poate fi mai pagubos.
 • responsabilitate (Joi, 13 ianuarie 2011, 10:08)

  Elis [anonim]

  in toate tarile vestice responsabilitatea pacientului ptr. propria sanatate se taxeaza.mi se pare grav ca acele persoane care renunta la tratament din proprie initiativa si carora li se agraveaza boala sa primeasca in continuare gratuitate la tratament,in aceeasi situatie sunt etilicii care beau in continuare dar beneficiaza periodic de internari gratuite cu tratamente costisitoare.De asemenea sunt curiasa sa-mi spuneti cate solicitari de salvare nejustificate au fost imputate solicitantilor.Daca nu sunt bani de ce nu se pune stavila acestor solicitari nejustificate la fel si celor care ca sa nu-si faca programari lamedicul de familie merg direct la urgenta unde ar trebui taxati.
 • Ce sa fac pentru a fi asigurat? (Joi, 13 ianuarie 2011, 10:08)

  tudor [anonim]

  1. CNAS tine o evidenta a persoanelor asigurate?
  2. Ce trebuie sa fac pentru a deveni asigurat daca nu am venituri, PFA, si nu sunt salariat?
  3. Ce trebuie sa fac pentru a deveni asigurat daca am venituri pentru care contributia este mai mica decat cea echivalenta salariului minim pe economie?
  4. (fara sarcasm) Ce faceti dunmeavoastra anul acesta ca raspunsul a intrebarile de mai sus sa fie mai simple?
 • sistemul sanitar omanesc (Joi, 13 ianuarie 2011, 10:43)

  SIMONA [anonim]

  INTREBARI:
  1.cum intentionati sa pastrati in tara medicii tineri, care sunt doriti atat de mult in restul Europei si cum ii stimulati pe medicii cu vechime si experienta sa nu mai plece din Romania?
  2. de ce nu incercati sa reformati cu adevarat sistemul de sanatate, orientandu-l spre cel francez, de ex., ci doar sa-l peticiti pe cel actual, clar neperformant si muribund? costurile ar fi mai mici decat un sistem informatic care "crapa" la o aplicare in masa...
  3. ce anume ati facut pana acum, impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru a atrage atentia decidentilor ca investitia in sanatate este importanta pentru o natiune, ca lipsa banilor si proasta lor gestionare duce la o adevarata amenintare a sanatatii generatiilor viitoare de romani? medicii pleaca din tara, spitalele sunt date in grija administratiei locale care are bani doar pentru drumuri, exista prea multe categorii scutite de plata asigurarilor de sanatate si prea multi consumatori, iar preventia si profilaxia sunt lasate la voia destinului.....
  nu selectia naturala este modul de a avea un popor sanatos, apt de munca....
 • Mai multe.... (Joi, 13 ianuarie 2011, 10:44)

  Roberto [anonim]

  1. Cum e posibil ca un medicament folosit in tratarea unei boli cornice sa nu mai fie accesibil pe piata din cauza ca CNAS nu isi platesti facturile catre farmacii?! Eu daca nu va platesc prestatiile jenante la timp sunt penalizat de imi sar capacele!
  2. Cum e posibil ca CNAS sa plateasca zeci de milioane de EUR pe o aplicatie, care se blocheaza la nici o luna de la implementare?! Si nu ne explicati noua de bug-uri si alte bazaconii, ca nu suntem badea Ion din Cucuietii de Vale!
  /
  4. De ce in orice policlinica de stat exista un stufos personal administrativ, care trebuie sa colecteze si sa verifice la fiecare consultatie zeci de hartoage pe care trebuie sa le aduca bolnavul? Verificarile se pot face prin sondaj si ulterior.
  5. De ce clinicile si spitalele sunt pline de tarani, care in viata lor nu au cotizat nici un leu la bugetul CNAS?(editat de HotNews.ro)
 • Programele Nationale (Joi, 13 ianuarie 2011, 10:44)

  Iulian Petre [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Va rugam sa ne spuneti cat de rapid vor fi publicate bugetele pentru 2011 ale Programelor Nationale, pentru fiecare judet, cat de repede vor pleca filele de buget catre Casele Judetene si cat de repede vor putea avea pacientii tratament. Pot fi urgentate procedurile? Pot recurge spitalele la achizitii de urgenta, asa cum le permite legea?
  Cum este acoperita luna ianuarie cu tratament in judete si unde este problema care apare in unele judete care nu mai pot asigura tratamentul, ex. pe HIV/SIDA.
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:31)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Petre

   In decembrie s-a acoperit bugetul pentru HIV SIDA in judete, la un consum normal. Ministerul Sanatatii a promovat in regim de urgenta si mult prea abrupt HG cu PNS, ceea ce a dus la intarzierea transmiterii bugetelor. CNAS pregatise bugetele pentru trimestrul 1, cu prelungirea HG cu PNS din 2010, dar Ministerul Sanatatii este cel care a decis acest lucru. Pina sapt viitoare va incepe executia si a acestor bugete.
 • Achizitia Centralizata pe Programul HIV/SIDA (Joi, 13 ianuarie 2011, 10:48)

  Iulian Petre [anonim]

  Domnule Presedinte,

  De doi ani se incearca revenirea la achizitia centralizata a tratamentului pe Programul HIV/SIDA, cel putin teoretic. Mai este o solutie luata in calcul si de CNAS aceasta achizitie? Credeti ca se va realiza in acest an, luand in calcul ca aceasta masura ar duce la un mult mai bun management al achizitiei si al fondurilor destinate tratamentului?
  Multumesc!
  Iulian Petre - UNOPA
 • Medicina primara (Joi, 13 ianuarie 2011, 10:51)

  Mosorescu Dalida [anonim]

  Domnule presedinte,

  Stiind ca in toate tarile civilizate (spre care se presupune ca ar trebui sa tindem si noi) medicina primara este temelia asistentei medicale,care ati considera dvs ca ar trebui sa fie venitul mediu al unui cabinet MF pentru asigura o asistenta medicala de calitate, dar si o viata decenta a personalului angajat?
  Fac mentiunea ca orice cabinet MF, indiferent de capitatie, are in componenta cel putin un medic, o asistenta, un contabil, o ingrijitoare si trebuie sa suporte toate costurile cu electricitate, termoficare, apa-canal, deseuri, infectioase, sistem alarma, contract verificare aparatura medicala,tipizate, asigurari malpraxis, medicamente aparat urgenta,contract protectia muncii, cursuri EMC si nu in ultimul rand TAXA DE EVALUARE impusa de dvs de 1000 RON.
  Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.
 • 70 mil euro pentru Siveco (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:05)

  Ionut [anonim]

  In conditiile in care rezolvarea problemelor din sistem este intodeauna scuzata de lipsa banilor (stim insa ca eficienta si competenta ca manager o demonstrezi tocmai in momentele in care nu sunt bani suficienti, altfel oricine poate rezolva absolut orice cu bani din belsug) cum comentati investitia de 70 mil de euro intrun soft ce da gres atunci cand este pus in folosinta iar raspunderea pentru acest aspect nu si-o asuma nimeni?
  Va multumesc,
 • Vreau sa platesc asigurare si nu pot (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:07)

  Ionel [anonim]

  Am lucrat in stainatate, am revenit in tara. Vreau sa platesc asigurare de sanatate dar mi se cere sa declar ca nu am lucrat in strainatate.
  Daca nu vreau sa semnez aceasta declaratie trebuie sa aduc formularul E104 (daca bine tin minte), formular pe care nu il pot face rost deoarece am pierdut legatura cu fostul angajator.
  Alta cale mi s-a spus ca nu este.
 • neconcordante medic de familie / cas (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:14)

  I.D. [anonim]

  Care ar putea fi motivul pentru care o persoana neasigurata de peste un an ar putea figura la medicul de familie ca fiind asigurata, iar medicul in cauza ar putea elibera trimiteri comitand, fara sa stie, o greseala?

  [teoretic, medicii de familie ar trebui sa primeasca informari de la CAS privind persoanele neasigurate, in realitate acest lucru cat de des se intampla?]

  Cine suporta consecintele acestui fapt, vina nefiind a medicului, care nu are de unde sa stie ca pacientul nu este asigurat (de vreme ce nu i se comunica acest lucru din partea CAS)?
 • intrebari (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:15)

  voni [anonim]

  Intr-o tara saraca de ce nu avem inca pachet de servicii de baza?
  Medicul de familie a sponsorizat mai toate initiativele MS. Oare ei nu ar putea avea un cuvant de spus in adoptarea legislatiei sanitare ca profesionisti care cunosc toate problemele din teritoriu ?
 • "Organizarea" noului sediu din Bucuresti ? (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:19)

  Venier [anonim]

  Luni m-am aflat printre cei care au stat la coada interminabilâ a cetâtenilor cu diverse probleme veniti la noul sediu din Bucuresti de lângâ Bd. Vâcârescu toti cei prezenti fiind confruntati cu dezorganizare crasâ si câderi ale sistemului informatic.

  -Era greu Dle. Director ca Inainte de deschiderea acestui centru de primire sâ fie organizatâ civilizat primirea clientilor,si anume,centrul sâ fie dotat cu sâli de asteptare,prevâzute cu scaune/bânci,aparate care sâ emitâ bonuri de ordine ?

  -Era dificilâ simularea cu noul soft cu cel putin o sâptâmânâ înainte de avalansa clientilor ?

  -Sper sâ nu vâ deranjeze aceastâ întrebare si încercati sâ vâ detasati o secundâ înainte de a binevoi sâ râspundeti:
  Postul pe care-l ocupati oare nu era indicat mai degrabâ unui MANAGER decât unui MEDIC CHIRURG ?

  Vâ multumesc.
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:36)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Venier

   Chirurgii sunt si manageri. Ei pun diagnostic, stabilesc oportunitatea operatiei, taie pentru a vindeca, urmaresc procesul de vindecare si, in final, reanalizeaza cazul pentru a descoperi modalitati de imbunatatire pentru viitor a abordarii bolii.
   Utilizarea softului a fost precedata de un amplu proces de testare si simulare conform tuturor normelor internationale si programul s-a dovedit fiabil. Dar nimeni nu a construit ceva infailibil, cu exceptia lui Dumnezeu. Bill Gates a ratat lansarea Windows 2000, aeroportul londonez Heathrow a fost inchis 3 zile, naveta spatiala a stat pe orbita si chiar si calculatorul dvs a avut, cred, cel putin un moment de criza. Sunt evenimente imprevizibile dar pentru care exista solutii de backup care previn DEZASTRUL, nu inlocuiesc imediat si total dar permit revenirea cat mai rapida la o stare de normalitate.
 • medicina de familie (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:22)

  Noghiu Dana [anonim]

  Care credeti ca ar fi suma minima cu care un cabinet medical ar putea rezista in 2011.?(aici ar trebui sa cuprindeti salarii asistente, intretinere cabine, imprimate , utilitati, etc.)
  Pe ce criterii va bazati cand scadeti de la an la an finantarea medicinii de familie?
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:32)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Noghiu Dana

   N-am scazut finantarea pt MF ea fiind unul din primii 3 consumatori de resurse, dar daca la spitale s-a redus fondul de salarizare in 2010, la MF nu s-a redus valoarea punctelor, ba chiar a mai si crescut.
 • liberalizarea sistemului de asigurari (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:23)

  bogdan [anonim]

  Nu credeti ca descentralizarea sistemului astfel incat sa functioneze dupa regulile pietei libere ar fi o solutie?
  Bine ca o retea de supermarket-uri poate sa faca o un sistem informatic care sa functioneze ani de zile fara gres, iar statul roman, cu toate resursele de care dispune, nu poate. Bravos natiune, halal sa-ti fie!
 • Comunicare zero si multa aroganta (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:31)

  bastos [anonim]

  De s-au scos depunerile on-line ale documentelor care functionau de ani de zile, fara niciun fel de comunicat oficial ?

  Cat de greu e sa postezi un anunt pe situl institutiei in care sa scrii un comunicat catre cei 50.000 de contribuabili si in care sa explici ce se intampa si de ce se intampla ?

  Daca ceva merge bine in tara asta trebuie stricat, Cam asta e concluzia mea.
 • e corect sistemul? (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:35)

  XX [anonim]

  1.Cit la suta din banii colectati pentru sanatate se intorc efectiv la Casa de sanatate? Si cu ce intirziere?
  2.Spitalele de stat primesc bani de la CNAS pentru serviciile efectuate si de la stat pentru investitii. Privatul nu primeste nimic de la stat. Nu exista cumva o dreglare a pietei?
  3. dati exemplu cit va primi un medic specialist pe o consultatie odata cu introducerea coplatii. pentru un pensioanr cu pensie sub 700 lei si pentru un salariat.
  (in proiecul cadru pe 2011 nu se specifica ca cineva va plati si pentru cei care sunt scutiti de coplata. Si in caestcaz vom avea ca acelasi servicu sa aiba doua tarife)
 • cardul de sanatate (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:36)

  cristina [anonim]

  1. De pe viitorul card de sanatate va reiesi numele medicului de familie la care este inscris pacientul ?

  2. Medicii de familie isi vor restrange activitatea medicala in favoarea inscrierii cardurilor ?
 • plata contributie sanatate (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:40)

  Sova [anonim]

  Buna ziua, cui ar trebuii sa ma adresez ca nici un angajator unde am lucrat pana acum, nu mi-a platit cotributiile la sanatate, aferente contractului de munca.
 • despre oameni (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:44)

  Buzu [anonim]

  Domnule Presedinte, e importanta resursa tehnica si cea financiara,in mod evident,dar resursa umana e probabil prima,oamenii fac regulile. legat de aceasta, ce ne puteti spune in legatura cu promovarile in grad in 2011 la functionarii publici din casele judetene,avand in vedere ca in 2010 NU s-au facut ? Legea permite, e un drept , nu ar necesita un efort financiar deosebit la nivel national.
  Suntem o echipa, macar unii dintre noi SI NE PASA.

  La salariile deja diminuate ...intre 7-11 mil cu studii sup....orice milion in plus conteaza!
  Va multumim cu anticipatie pentru un raspuns pozitiv!
 • Cabinetele care vor falimenta (Joi, 13 ianuarie 2011, 11:49)

  Deprimatu` [anonim]

  Va rog sa ne raspundeti daca se poate:
  In conditiile in care de 2 ani facturile medicilor de familie au tot scazut,la incasari,iar costurile cu chiria si intretinerea(1500 de lei minim) au crescut.Cu impozite si consumabile depasesc 3000-3500 lei.Venitul net al unui cabinet cu 1000 de persoane pe lista a ajuns la 500 de lei sau mai putin,multi avand rate la masina sau alte imprumuturi pt.spatiul cabinetului,aparatura.medicala (ecograf,EKG etc.) sau la propria casa.In unele cazuri mai au si pensii alimentare de platit.(25% din venitul net).
  Cum vor putea supravietui acesti medici?
  Ce i-ar mai putea retine sa nu iasa din sistem sau sa emigreze?Ori sa dea rezidentiatul pt.a pleca din mediul rural sau a alege o alta specialitate cu mai multe perspective?
  A doua intrebare:Ce aveti de gand sa faceti cu miile de pacienti care vor ramane fara medic de familie in curand?O sa-i repartizati automat le cei care au putin peste 2200 de inscrisi?Vor fi lasati sa-si caute singuri medicul care sa-i primeasca,pt.a se lungi si mai mult cozile in salile de asteptare?
 • COPLATA (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:14)

  alex [anonim]

  Coplata serviciilor medicale nu se regaseste in contractul cadru pe 2011. De ce?
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:33)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Pentru ca este lege separata si definita ca diferenta intre tariful serviciului (care este in CoCA) si pretul acestuia.
 • intrebari pt d-l presedinte (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:19)

  viorica [anonim]

  Interfata SIUI cu furnizorii de servicii medicale este foarte greoaie,consumatoare de timp si nervi.Vechile programe ale caselor locale erau mai eficiente.Cand considerati ca va veni ziua in care nu vom mai pierde timp pretios cu astfel de raportari greoaie si programul informatic va deveni ceea ce trebuie sa fie cu adevarat?
  Ce tip de cititoare de carduri de sanatate ne recomandati sa cumparam [din venitul propriu] pentru cabinetul de MF?
 • norme la COCA 2011 (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:23)

  bumbulut calin [anonim]

  Cand aveti in vedere o intalnire cu organizatiile profesionale ale medicilor pentru discutarea normelor la Contractul Cadru pe 2011? Normele le veti publica inainte sau dupa actiuni de protest la nivel national?
 • valori puncte 2011 (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:26)

  ELVADEANU VALERIAN [anonim]

  buna ziua

  Puteti face o prognoza pentru anul 2011 a valorii punctelor de capitatie si per serviciu in medicina primara?

  Se mai acorda spor de rural in 2011 si in ce conditii?
  va multumesc
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:33)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui ELVADEANU VALERIAN

   Se recalculeaza in noile conditii undeva la jumatate pentru punctul per capita care este fix si evident mai mare la per serviciu.
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:34)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui ELVADEANU VALERIAN

   Conform legii: departe de oras si spitale, drumuri proaste si distante semnificative intre sate, daca doctorul sta acolo. Pantelimon, Pipera, Fundeni, Berceni, Rosu etc nu sunt la tara si nici Buftea, Bragadiru.
 • Despre absurditati (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:27)

  ictin [anonim]

  1. De ce daca o persoana nu are venituri nu poate pur si simplu venituri. Stiu ca sotia mea, cand nu avea loc de munca si nici nu vroia sa stea la mila statului cu somajul deoarece prefera sa isi caute loc de munca, nu a reusit sa isi plateasca asigurarea medicala deoarece intai a trebuit sa aduca adeverinta de la FISC ca nu are venit (a asteptat 30 de zile dupa ea) apoi cand a fost gata a trebuit sa mai aduca si adeverinta de la registrul comertului ca nu are firma sau PFA (inca 30 de zile). Esta CNAS atat de incapabila incat sa nu fie capabila sa verifice aceste contributii? Si daca da, de ce mai iau salarii angajatii acestei institutii daca nu sunt in stare sa incaseze o contributie de 30 de lei?
  2. Cat la suta din incasarile din asigurari se duc pe sanatate si cat la bugetul de stat si pe cheltuiala cu intretinerea CNAS (de genul laptopuri MacBook Air cum s-a descoperit anul trecut)? Din cate vad din din informatiile publice, bugetul CNAS e de aproximativ 14 miliarde RON anual si inca nu imi este clar unde se duc acesti bani si pana la urma in ce scop contribui la acest sistem, din moment ce de fiecare data a trebuit sa platesc pt. serviciile medicale.

  Ca o parere personala, consider ca CNAS este cea mai putreda institutie din Romania (mai putreda si decat justitia), o relicva a comunismului al carei singur scop e de a mai jupui niste bani de pe oamenii care muncesc ca sa traiasca bine angajatii sai.
 • Acces Tratament Hepatita (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:29)

  BAICEANU MARIA [anonim]

  Buna Ziua !
  Sunt Baiceanu Maria si am depus dosar pentru Comisia specialitate hepatite
  ,recomandarea medicului BARACLUDE 0.5mg/zi.
  Dosarul este depus din decembrie 2009,la Casa Sanatate Neamt. Pentruca am F3
  si viremie mare ,inteleg ca ar fi o incadrare la urgente. Nu se intampla
  deocamdata nimic. Dumneavoastra ,ce ne putati spune despre sansele din 2011?

  Multumesc,
 • clawback (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:33)

  clawback [anonim]

  Unde se duc banii deja incasati din contributiile distribuitorilor de medicamente (cf.clawback) si cand vom avea o situatie transparenta a cheltuirii acestora?
  Aceste fonduri se regasesc in bugetul pe 2011?
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:37)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui clawback

   Din pacate OUG este destul de imperfecta si abia am platit medicamentele consumate in trimestrul unu 2010. Sumele aferente Clawback abia incep sa fie colectate in fondurile MS. Din pacate si conform legii pot fi folosite pentru finatarea programelor de sanatate
 • personal si cheltuieli (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:44)

  emilper [utilizator]

  Buna ziua,

  - care este numarul angajatilor care lucreaza in sistemul de sanatate ? Cati dintre ei lucreaza in spitale sau farmacii, si cati sunt functionari ai CNAS sau ai CAS-urilor judetene ?

  - cat din bugetul CNAS sunt cheltuieli administrative legate strict de CNAS sau CAS, si cat ajunge la spitale sau farmacii ?

  - de ce se trimit somatii pentru platirea taxelor "restante" pe ultimii 5 ani persoanelor care au avut intreruperi de cateva luni ?
 • medicina de familie (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:50)

  bb [anonim]

  1-ce masuri a luat CNAS in ce priveste " fraudarea" sistemului de sanatate de catre medicii de familie prin inscrierea celor 27 milioane de asiguratii , avand in vedere ca validarea acestora intra in atributia CNAS respectiv a Caselor de asigurari de sanatate judetene, asa cum este stipulat in lege?
  2-cum veti stimula medicina rurala , avand in vedere ca venitul cabinetelor va scadea si mai mult anul acesta,?
  3-cum veti stimula activitatea medicilor de familie, daca majoritatea serviciilor acestora (vaccinari, gravide ex.preventie, boli cronice) nu sunt platite?
  4-cum vedeti activitatea de preventie in scoli (triaj epidemiologic, vaccinari) atata timp cat nu le plateste nimeni, iar la tara nu exista medici scolari?
 • card asigurat (Joi, 13 ianuarie 2011, 12:58)

  Cristiana Militaru [anonim]

  Domnule Presedinte,
  In conditiile scaderii constante a veniturilor cabinetelor medicilor de familie si plecarii din sistem a unui tot mai mare numar de medici ,din cauza subfinantarii acestuia, cum comentati prevederile urmatorului articol din ORD.1047/2010, publicat in MO.25/11-01-2011
  Art. 5. - Cheltuielile privind asigurarea infrastructurii informatice prevazute la art. 1 si 2 se realizeaza, in conditiile legii, din bugetul de venituri si cheltuieli propriu al furnizorilor de servicii medicale, medicamente si materiale sanitare sau, dupa caz, din veniturile proprii ale acestora."
 • corectitudine (Joi, 13 ianuarie 2011, 13:00)

  medic familie [anonim]

  As dori sa mi raspundeti la aceasta intrebare: considerati corect faptul ca medicii de familie sunt obligati sa plateasca penalitati, dobanzi si plata per capita penrtru persoanele care in urma cu 3 ani sunt considerate ca neasigurate de catre casele judetene? Unii din aceasta lista sunt studenti, pensionari, sau plata directa.
  La aceste controale nii se da o lista de 150-200 de persoane neasigurate(care anterior au fost validate de catre casele de asigurari) si, noi, medicii, suntem obligati sa cautam !!!!! ,- desi avem nr de cupon,carnet student, etc, -aceste persoane si le ceremcopii dupa carnete de student, adeverintele de acum 3 ani!!!, altfel platim sume cuprinse intre 4000 si 16000 ron. Nu este obligatia caselor de asigurari sa rezolve aceste probleme? De unde sa mai dam bani?
 • medicii de familie (Joi, 13 ianuarie 2011, 13:05)

  carmen [anonim]

  1.Considerati ca,in actualele conditii,Casele de asigurari mai reprezinta interesele asiguratilor?
  Intreb fiindca,desi platesc asigurari de sanatate,in caz de spitalizare isi aduc de acasa ABSOLUT TOATE MEDICAMENTELE,uneori chiar si seringi,perfuzoare,chiar campuri impermeabile pentru anumite operatii.
  Si,culmea,tot datoriile spitalelor ineficiente sunt prioritatile la plata datoriilor.
  2.In opinia dv,cum isi vor adjudeca medicii de familie statutul de Dumnezei,alegand cine traieste si cine nu,daca veti persista in a sustine plafon la medicamente si investigatii?
  3.Ce parere aveti despre situatia unui medic de familie cu aproape 33 ani vechime care,pentru a-si sustine activitate corespunzatoare in cabinet,aduce bani de-acasa?
  Un astfel de medic mai poate sustine,de ex,si achizitionarea cititoarelor de carduri ? Considerati ca un medic de familie nu are nevoi?Ati incercat sa va puneti,doar pentru o clipa in situatia lui?
  4.Pana cand veti incarca activitatea medicilor de familie cu orice altceva in afara de profesia pentru care s-au pregatit in ani multi si grei?
  5.Cand veti intelege ca medicina de familie poate acoperi un procent de 70-80% din problemele de sanatate,eficient si,mai ales,ieftin?
 • drepturi salariale (Joi, 13 ianuarie 2011, 13:19)

  nemultumitul [anonim]

  Domnule presedinte cum o sa reusiti sa pastrati in sistem oamenii de calitate, care isi desfasoara activitatea in casele de asigurari, chiar de la infiintarea acestora:
  - daca salariile sunt asa cum sunt,
  - daca nu se fac promovari, desi unele CASE JUDETENE au facut acest lucru,
  - cand se vor plati restantele banestii din anul 2009, care nu s-au achitat pana azi,
  - cand se vor plati primele de vacanta aferente anului 2010, desi unele case judetene le-au platit angajatilor sau majoritatea institutiilor publice sau achitat aceste drepturi
  O sa primim aceste drepturi la fel ca premiul anual aferent anului 2009, adica deflacat?
 • veniturile medicilor de familie (Joi, 13 ianuarie 2011, 13:25)

  aurora ppescu [anonim]

  1-doresc sa stiu daca dl presedinta Duta cunoaste exact cat trebuie sa chetuiasca pt. cabinet (personal, chirii,birotica, formulare,intretinere,taxe diverse,etc)un medic de fam cu apox.1500 de asigurati in lista si daca cei ramene ii este suficient pt. un trai decent( pt un medic)?
  2-daca stie cat de important este rolul medicului de familie intr-un sistem de sanatate,centrat pe grija fata de pacient,pt ca niciodata nu pare sa-si aduca aminta de aceasta specialitate medicala,exceptand obiigatiile ajunse aproape aberante,totul rezumandu-se la activitatea de spital.
 • sanctiuni -mf (Joi, 13 ianuarie 2011, 13:32)

  medic de familie [anonim]

  Domnule Presedinte ,

  De ce in co-ca 2011 nu exista si masuri de stimulare a medicilor de familie ?In tarile civilizate medicii sunt stimulati daca respecta unele obligatii care nu sunt legate de acivitatea medicala -ex. : da fac ei raportarea a serviciilor medicale (online) si nu casele de asigurari sau daca administreaza corect bugetul de medicamente
 • TARMED (Joi, 13 ianuarie 2011, 15:42)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Completare la cele trei intrebari :

  Am discutat cu TARMED sunt de accord la o colaborare a sistemului TARMED in ROMANIA cu adaptarea punctului la nivelul salariilor din tara.

  Costul este foarte mic, sistemul este simplu si rapid a implementa.

  Sunt la dispozitia DVS pentru organizarea implementarii sistemului

  intrebare :

  Se doreste a avea aceasta colaborare cu ELVETIA ?

  merci

  Cordialement

  Stefan RADOVEANU
  GENEVE
 • baietzi destepti? (Joi, 13 ianuarie 2011, 16:23)

  XX [anonim]

  angajatii de la CNAS au stiut tot timpul.
  Numai pe forumul casei, daca citetsi, vezi ce probleme sunt.
  Sa ajuns, pina acolo, incit daca refuzai colaborarea cu ei, modificau programul SIUI incit nu puteai sa introduci anumite servicii. (trebuia sa faci un anumit ocolo).
  sau pentru prieteni, in loc de 10,8 puncte pentru o consultatie, iti apareau 108.
  Chiar credeti ca cei de la casele judetene nu au stiut acest lucru?
 • Nobletea profesiunii de medic in Romania (Joi, 13 ianuarie 2011, 18:12)

  medic [anonim]

  Nu credeti d-le doctor ca este jignitoare prevederea in Metodologia de control a Cnas de a verifica semnaturile pacentilor in registrul de consultatii medicale ?Medicul semneaza si parafeaza toate actele medcale :retete,trimiteri,adeverinte,referate,etc,asumindu-si responsabilitatea.In situatia in care snt suspiciuni puteti controla luind legatura cu pacientii respectivi;nu ne tratati ca potentiali infractori.Oricum CoCa nu prevede ,din fericire,aceasta aberatie.Putem spera ca avind sprijinul d-vs sa dispara aceasta prevedere ?Multumesc anticipat
  • R (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:38)

   Lucian Duta [hotnews.ro] i-a raspuns lui medic

   Asumarea unor decizii, a ingrijirilor si recomandarilor trebuie dovedita si de aceea este necesara semnatura pacientilor. Nu contestam pregatirea, decenta si implicarea pozitiva a medicilor, dar padure fara uscaturi nu exista.
 • Taxe. (Joi, 13 ianuarie 2011, 18:39)

  calin [anonim]

  1. De ce eu ca si cetatean nu pot sa decid daca vreau asigurare medicala privata sau de stat? Daca eu contribui cu 10.000 RON lunar la sistemul de sanatate al statului, ce fel de servicii suplimentare am fata de altcineva care contribuie cu 10 RON???
  2. Nu credeti ca totusi 11% (5.5% angajat + 5.5% angajator) este un procent cam mare pentru asigurarile de sanatate?
  3. De ce nu se incearca stoparea risipei de bani (au fost nenumarate cazuri prezentate la televizor) din sistemul sanitar, ci se incearca sa se stranga mai multi bani la bugetul de sanatate, mai nou prin taxarea pensionarilor?
  4. Cum am spus si la punctul 1., de ce nu se impune un plafon minim si maxim de contributie la sistemul de stat, iar in rest sa poti saoptezi pentru servicii private de sanatate?
 • Cotizatia CNAS (Joi, 13 ianuarie 2011, 21:31)

  Ema C [anonim]

  Care este cota de contributie CASS pe 2009 si 2010 pentru profesii liberale?
  Cunosc persoane care au platit 5,5% iar altele- 6,5%. Casele judetene pot stabili dupa bunul plac aceasta cota? Nu traim toti in aceeasi tara?
 • formulare de retete foarte scumpe (Joi, 13 ianuarie 2011, 21:43)

  mf [anonim]

  Sistemul sanitar cheltuie sume mari de bani pentru achizitia formularelor de retete de la CNAS. De ce nu se distribuie aceste retete in mod GRATUIT, CA SI IN ALTE TARI? Sau de ce nu acceptati retete simple cu parafa medicului prescriptor si stampila unitatii?
 • Medicina preventiva (Joi, 13 ianuarie 2011, 21:48)

  Medfam [anonim]

  Se stie ca e mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Si mult mai ieftin. De ce nu se platesc serviciile de medicina preventiva in asistenta primara?
  Ati calculat care va fi costul unor asemenea politici peste cativa ani?
 • Despre sistemul informatic (Vineri, 14 ianuarie 2011, 12:39)

  Horia [anonim]

  Imi pare rau sa va dezamagesc dar acest sistem nu va functiona in actuala arhitectura hard-soft. de ce? In primul rand ca Siveco nu are expertiza in solutii hardware si cu toate ca detine o echipa buna toate proiectele lor sunt esecuri pe toata linia. Acest proiect va ajunge sa coste 1 miliard euro fara a lasa nimic. Ar fi fost mult mai ieftin sa se renunte la acest contract in 2005 platindu-le unora ca de obicei o caruta de bani pentru nimic. Sevarul ALPHA este un sift si nici mama HP-ului nu-l va face functional pentru ca l-a abandonat din anul 2001. Ca titlu informativ: in Belgia aceste pachete soft (card, retete, farmacii, spitale) a fost implementat cu 12 milioane euro la nivelul anului 1999. Stau si ma interb: de ce insistam in prostie de a folosi firme romanesti care vor numai banii fara a lasa nimic in urma? Sa mai adaug faptul ca sunteti al VI-lea presedinte CNAS dus cu vorba de consortiul condus de Siveco?
 • Declaratii angajatori luna Dec 2010 (Vineri, 14 ianuarie 2011, 15:10)

  Moniq [utilizator]

  Propun CASMB sa trimita automat la toti cei inscrisi in vechiul sistem online de trimitere a declaratiilor la CASMB licenta de folosire a SIUI.
  Asta ca sa arate putin respect contabililor pusi in fata faptului implinit.
  Ar fii fost normal ca vechiul sistem de raportare ONLINE de la CASMB (care era foarte bun) sa functioneze totusi pentru raportarea lunii decembrie 2010.
  Iar daca intr-adevar le-a picat sistemul sa ofere un mail de back-up (asa cum a pus la dispozitie Casa de Sanatate Ilfov) pentru transmiterea in legalitate a declaratiilor aferente lunii decembrie 2010.
  Alta solutie ar fii sa acorde licenta de folosire SIUI in baza unor cereri online / trimise pe mail / eventual adrese oficiale scanate din partea angajatorilor.
  Multumesc
 • Obligatia Morala (Duminică, 16 ianuarie 2011, 13:16)

  ictin [anonim]

  Domnule presedinte, avand in vedere raspunsurile dumneavoastra, eu, ca si orice cetatean de buna credinta, avem OBLIGATIA MORALA sa cautam orice solutie ca sa nu ne mai platim obligatiile catre CNAS. CNAS este doar o relicva a comunismului, un sistem putred care perpetueaza un dezechilibru social. Nu puteti invoca solidaritatea, atata timp cat in momentul in care platesc de imi iese pe nas la CNAS, nu beneficiez de minimul de servicii gratuite. Numai cand aceasta monstruozitate comunista numita CNAS va disparea se va putea reforma sistemul medical din Romania. Si acest monstru va disparea cand lumea va inceta prin orice mijloace sa mai plateasca catre el.
 • ! Plata pe ultimii 5 ani ! (Joi, 20 ianuarie 2011, 18:46)

  Elena [anonim]

  Buna ziua,

  La intrebarea pe care v-a adresat-o cineva referitoare la obligativitatea platii pe 5 ani pentru a dobandi calitatea de asigurat, dvs ati raspuns:

  "5 ani este termenul de prescriere a obligatiilor fiscale, deci pentru uniformitatea deciziilor si a obligatiilor. Daca n-ai avut venituri impozabile, platesti doar 6 luni. "

  Pai unde-i avantajul? Adica cel care a cotizat 3 ani jumatate trebuie sa mai acopere asigurarile pentru un an si jumatate, in timp ce unu' care nu a cotizat deloc in ultimii 5 ani trebuie sa acopere cheltuielile doar pe 6 luni?!!!

  Nu ar trebui sa avem CEL PUTIN aceleasi DREPTURI ca si cei care nu au avut venituri impozabile deloc in ultimii 5 ani? Un individ care nu a lucrat in ultimii 5 ani deloc poate ca nu vrea sa munceasca, dar cel care a ramas fara servici trebuie sa cotizeze mai mult decat cei ce nu au cotizat deloc !! Faceti ceva in privinta aceasta pentru a remedia o mare nedreptate.
 • Ref. la CASS retinut din pensii (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:25)

  Angela G. [anonim]

  Stimate Dle. Lucian Duta,
  Sunt cetatean roman si canadian.Sunt pensionara limita varsta dupa anii munciti in Romania,38 de ani.Din pensie mi se retine impozit si CASS.
  In Iulie 2010 am fost la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru a obtine Card European de Sanatate,intrucat stateam o perioada in Europa si aveam nevoie de acest card.
  La cerinta mea,Doamnele de la CNAS ,mi-au raspuns ca fiind Cetatean Canadian ,in Romania nu mai am anumite drepturi.
  Va intreb:
  Ca cetatean roman ce drepturi mai am?
  Ca cetatean roman am dreptul sa platesc CASS 5,5% din pensie si sa nu beneficiez de nimic?
  Unde se duc banii mei?
  Rog sa nu mi se mai retina acesti bani din pensia mea.
  Ce se intampla cu CASS-ul retinut din pensiile tuturor pensionarilor plecati din Romania si care nu beneficiaza de Asigurari de sanatate in Romania?
  Unde trebuie sa ma adresez sa fiu scutita de retinerea CASS din pensia mea?
  Multumesc,
  Angela G
 • cuantum plata persoana fara venit luna iulie 2015 (Luni, 29 iunie 2015, 16:10)

  Opre-Ilioviciu Carmen [anonim]

  Catre CASMB Bucuresti.

  As dori sa aflu care e suma de aplatit la Adiminstratia Financiara a Cas pentru ounei persoana fara venit pe luna iulie 2015.

  Cu multumiri8 anticipate.


  Opre-Ilioviciu Carmen


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by