Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, sustine ca exista vulnerabilitati in tot Spatiul Schengen, mentionand faptul ca pe toata frontiera sudica a UE patrund imigranti clandestini din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu.

"Eu cred ca este in interesul celor 27 sa imbunatateasca acest sistem prin cooperare, sa schimbe experiente, sa foloseasca intr-adevar Sistemul Informatic Schengen, care a fost creat in acest scop, si sa gestionam impreuna. Este un efort colectiv si trebuie sa vedem cum imbunatatim de jur imprejurul Europei acest sistem", a declarat, marti, seful diplomatiei romane, in conferinta organizata cu prilejul preluarii de catre Republica Ungara a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, relateaza Agerpres.

El a precizat ca Romania poate sa pazeasca si singura granitele sale si pe cele europene, dar ca in cazul in care exista reticente in acest sens, suntem deschisi sa primim experti internationali sa verifice.

"Ne putem pazi granitele si putem asigura securitatea frontierelor europene singuri, dar in momentul in care altii se indoiesc de acest lucru, ii invitam: veniti, vedeti, verificati voi insiva daca evaluarea expertilor europeni si prezentarea raportului lor in fata Consiliului nu va sunt suficiente. Acesta este spiritul: nu avem secrete in privinta pazei la frontierele maritime, terestre sau aeriene ale Romaniei si UE si suntem gata sa cooperam", a afirmat ministrul.

Pe de alta parte, Baconschi a punctat ca nu trebuie amestecat Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie cu aderarea la Schengen sau cu speculatii economice.

"Asta si cerem: sa nu fie amestecate planurile. Sa nu fie amestecat MCV cu Schengen, sa nu fie amestecat MCV sau Schengen cu toate aceste speculatii economice. Avem relatii cu toti cei 27, economia Romaniei exporta in majoritate pe piata interna, economiile celor 27 sunt din ce in ce mai interdependente. Deci nu are sens sa privim Romania ca fiind in afara pietei interne si gata sa faca de pe o pozitie diferita concesii economice. Nu suntem in negocierea unui acord de liber schimb cu UE. Suntem membri deplini ai UE si asta de aproape cinci ani", a spus seful diplomatiei romane, intrebat daca Romania ar fi dispusa la concesii pentru aderarea la Schengen.