Eugen Bogatu, arestat preventiv pentru 29 de zile in dosarul UCM Resita

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 10 ianuarie 2011, 19:59 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bogatu, director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM), acuzat de favorizarea infractorului in dosarul UCM Resita, informeaza un comunicat al DNA.

Duminica seara, procurorii anticoruptie au luat masura retinerii pentru 24 de ore a lui Eugen Bogatu, dupa ce acesta a fost audiat timp de mai multe ore, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu acuzatiile ca l-ar fi favorizat pe libanezul Said Baaklini, cercetat pentru restituire nelegala de TVA de 60 de milioane de euro.

Magistratii instantei supreme au admis astfel, luni seara, propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva a lui Eugen Bogatu, in dosarul UCM Resita.

In prezentul dosar penal, procurorii anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala si fata de inculpatii Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL, Chebutiu Adrian, presedinte al Consiliului de Administratie al SC UCM Resita SA si Preda Coriolan Adrian, director executiv al SC UCM Resita SA, cercetati in stare de arest preventiv, in sarcina carora s-au retinut, in principal, infractiunile de tentativa de evaziune fiscala si, respectiv, complicitate la evaziune fiscala, precum si alte infractiuni economico-financiare.

De asemenea, in acest dosar, procurorii DNA l-au pus sub invinuire pentru favorizarea infractorului si pe senatorul PDL Mircea Banias.


Potrivit DNA, in sarcina lui Eugen Bogatu s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- favorizarea infractorului,
- trafic de influenta si
- infractiunea de a intermedia si de a inlesni efectuarea de operatiuni comerciale de catre un agent economic privat, daca fapta este de natura a-i aduce direct si indirect foloase necuvenite, savarsita de o persoana care, in virtutea functiei, are sarcina de a supraveghea si controla un agent economic privat.


Din probele administrate pana in prezent, procurorii au stabilit ca:
  • in cursul lunii august 2010, SC UCM Resita SA a vandut SC Libarom Agri SRL un numar de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro. Motoarele respective erau intr-o avansata stare de degradare, nu erau functionale, erau alcatuite din piese uzate, demontate de la alte instalatii. In aceste conditii, prin constatare tehnico-stiintifica administrata in cauza a rezultat ca valoarea reala a marfii respective era de aproximativ 213.000 euro.
  • In baza acestei facturi supraevaluate, in cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de Said Baaklini, a solicitat restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adaugata aferenta acestei tranzactii in suma de 253.749.507 lei, echivalentul a 60 de milioane de euro.
  • Pentru ca aceasta operatiune sa nu fie verificata si descoperita de catre autoritatile de stat in domeniu, Said Baaklini a facut demersuri pentru a exporta cele patru motoare catre o societate comerciala din Republica Guineea in scopul de a indeparta aceste marfuri de pe teritoriul Romaniei. Avand in vedere caracterul urgent al acestei masuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen care, in cursul lunii noiembrie 2010, in calitatea sa de director al Directiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informatii si i-a acordat consultanta inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale si la modalitatile de a evita controalele autoritatilor legal investite.
  • Concret, Bogatu Eugen a luat toate masurile necesare pentru asigurarea parasirii teritoriului Romaniei in cel mai scurt timp de catre marfurile cumparate de la UCM Resita SA, in sensul angajarii unui vas comercial pentru transportul marfurilor in Republica Guineea si a efectuarii tuturor operatiunilor si demersurilor portuare necesare pentru ca marfurile respective sa paraseasca urgent teritoriul Romaniei.
  • De asemenea, Bogatu Eugen a pretins in mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei, atat pentru sine cat si pentru un operator portuar din Constanta, in proportii neprecizate, pentru a interveni pe langa operatorul portuar respectiv si pe langa o agentie de shipping, in scopul de a rezolva problema transportului marfurilor. Influenta asupra operatorului portuar rezida din functia inculpatului Bogatu Eugen de presedinte al Comisiei de acordare a licentelor de operare in Portul Constanta.
  • In plus, acesta a facut personal interventii pe langa mai multe persoane pentru a se impiedica descarcarea marfurilor de pe vas, in incercarea de a evita verificarea si evaluarea acestora, astfel incat sa nu poata fi constatate discrepantele dintre marfurile concret imbarcate pe vas si documentele comerciale ale acestora.
  • De asemenea, Bogatu Eugen a redactat impreuna cu inculpatul Said Baaklini memorii, petitii si adrese de protest catre ANCEX, Autoritatea Nationala a Vamilor, Compania Maritima Constanta, Punctul de Trecere a Frontierei Constanta, CNAPM Constanta Sa, UMEX.
  • Cu toate acestea, exportul efectiv al marfurilor a fost impiedicat de interventia Parchetului.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2752 vizualizari

  • +5 (7 voturi)    
    hotie (Luni, 10 ianuarie 2011, 20:39)

    Cristi [anonim]

    in constanta, este de notorietate ca eugen bogatu controleaza mafia portuara. puterea si influenta acestuia a crescut substantial cu sprijinul senatorului banias. acestia au construit un sistem de colectare de spagi si de atribuire de contracte numai pentru propasirea avutiei personale. totusi nu cred ca banias va ajunge la puscarie pentru este sustinut de oameni de la bucuresti care au primit o parte din "prada" lunara colectata de acestia.
    • 0 (0 voturi)    
      hotie (Marţi, 11 ianuarie 2011, 13:02)

      stef04 [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

      Sunt curios la a cata hotie de acest gen erau, pentru ca nu cred ca s-au aruncat din prima la 60 mil EURO. Insa as face pariu ca au mai fost hotii de genul asta, de peste 1 mil Euro facute de astia.
  • +3 (5 voturi)    
    propunere! (Luni, 10 ianuarie 2011, 20:53)

    Lexus [anonim]

    ..propun infiintarea serviciului de "executori" judecatoresti in cadrul DNA...acestia ar trebui sa aiba in dotare arme cu luneta...iar executia sa fie efectuata de la minim 50m :))))))
  • 0 (4 voturi)    
    ce ne-am face dragi concetateni.. (Luni, 10 ianuarie 2011, 21:14)

    haipapapa [utilizator]

    daca nu ar exista arestul preventiv? ce am pune si noi pe tava cand vine controlul de la ue?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by