AUDIO Noua politica externa a Romaniei: Un balet de amenintari si retractari. Vezi in text evolutia reactiilor oficiale dupa interventia Germaniei si Frantei in cazul Schengen 

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:03 Actualitate | Esenţial


Merkel, Sarkozy si Basescu, la Bruxelles
Foto: Reuters
Mai multi parlamentari din Comisiile de politica externa ameninta ca nu vor ratifica o modificare a Tratatului de la Lisabona care permite Germaniei sa mentina cei 3 eurodeputati in plus decat numarul stabilit deja, ca replica la scrisoarea ministrilor de interne german si francez care cereau explicit amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Contactat de HotNews.ro, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean a explicat situatia ratificarii protocolului si a declarat ca este o chestiune "de principiu"  ca statele mari sa nu beneficieze de derogari, ca o eventuala neratificare ar crea un disconfort politic intre Germania si Romania, insa crede ca Parlamentul nu va respinge acest protocol.
 • Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat recent ca nu exclude varianta ca Bucurestiul sa denunte unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si sa conditioneze aderarea Croatiei la Uniunea Europeana.
 • "Nici MCV, nici accesul Croatiei, nici problema europarlamentarilor germani nu sunt parghii cu care sa ne rezolvam problema Schengen", a spus Traian Basescu.
Valul de reactii oficiale din partea Romaniei a inceput dupa ce Germania si Franta au cerut, printr-o scrisoare semnata de ministrii de interne si adresata comisarului pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, ca aderarea tarii noastre la spatiul Schengen sa fie amanata, precizand ca o aderare in martie 2011 ar fi "prematura".

"Apreciez ca scrisoarea celor doi ministri, francez si german, e un act de discriminare la adresa Romaniei (...) Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui, fie ea si din partea celor mai puternice state ale UE", a declarat imediat presedintele Traian Basescu.

Prima reactie in noul an a fost data de Ministrul de Externe, Teodor Baconschi care a declarat pentru Adevarul ca nu exclude varianta ca Bucurestiul sa denunte unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si sa conditioneze aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in cazul unei eventuale neadmiteri a Romaniei in spatiul Schengen.

A doua reactie a venit sub forma intentiei manifestate de mai multi parlamentari din Comisiile de politica externa din Camera Deputatilor si Senat de a nu ratifica o modificare a Tratatului de la Lisabona care permite Germaniei sa mentina cei 3 eurodeputati in plus decat numarul stabilit deja.

EUObserver sustine ca in cazul in care Romania ar respinge protocolul, Spania, care ar urma sa castige patru noi mandate de europarlamentari, ar fi lovita mult mai tare decat Germania, Franta sau Olanda.

"Au fost discutii foarte dure, am spus sa mai amanam (n.r. - decizia) o luna ca sa vedem situatia. Dar principiul acesta a fost: de ce noi trebuie sa ne conformam la toate si marile puteri... Germania are derogare imediata pe tema aceasta", a declarat presedintele Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi, scrie EUObserver care citeaza NewsIn.

Contactat de HotNews.ro, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean a explicat situatia ratificarii protocolului si a declarat ca este o chestiune "de principiu" si ca nu e normal ca statele mici si mijlocii sa respecte toate regulile, iar statele mari, precum Germania, sa beneficieze de derogari. Corlatean a precizat ca o eventuala neratificare ar crea un disconfort politic intre Germania si Romania, insa crede ca Parlamentul nu va respinge acest protocol. • La comisiile reunite Camera - Senat  au avut loc aceste discutii in decembrie. Au fost discutii destul de infierbantate. A existat o majoritate a celor doua comisii care au dorit sa adopte o pozitie ceva mai intransigenta fata de solicitarea Germaniei de a obtine o derogare. Cu o anumita motivatie care de principiu este corecta. Atata vreme cat avem un set de reguli la nivel european si se solicita tuturor statelor membre, indiferent de rang, de putere, de data intrarii in UE, sa respecte aceste reguli, inclusiv statele mici... Aparitia unor solicitari de derogari de la reguli formulata in cazul asta de Germania, un stat mare al UE.... Asta e chestiunea de principiu si e corecta observatia: de ce se doreste o derogare in cazul unora mai mari, iar in cazul celor mici exista o exigenta sporita, mergand pana la criterii suplimentare.
 • Pe fundalul asta s-a adaugat o reactie emotionala si o opozitie destul de dura a unei majoritati a membrilor plecand de la scrisoarea celor doi ministri de interne, francez si german. In contextul respectiv eu le-am propus colegilor sa analizam situatia mai la rece si amanarea pentru inceputul lunii februarie cand reluam sesiunea parlamentara.
 • Din punct de vedere juridic, in mod normal, daca protocolul nu este aprobat, Germania, formal vorbind, nu poate obtine o derogare si atunci sunt aplicate prevederile Tratatului de la Lisabona, adica 3 din europarlamentarii germani nu mai au o baza juridica sa functioneze. In practica este mai complicat pentru ca aceasta situatie specifica nu a fost prevazuta (...) Nu exista o situatie foarte stricta de a le inceta mandatele.
  Titus Corlatean
  Foto: AGERPRES
 • Din punct de vedere politic sunt consecinte. Sunt de parere ca trebuie bine cantarit, nu e o miza uriasa trei mandate de europarlamentar. Eu cred ca ratiunea politica si realismul politc vor avea castig de cauza. Putem sa transmitem un semnal politic public si anume ca daca toti suntem membri egali ai UE, cu totii trebuie sa respectam regulile, sa nu existe derogari, dar nici criterii si exigente suplimentare atunci cand avem de respectat anumite obiective.
 • Franta nu ar fi afectata de absolut nimic pentru ca este interesul Germaniei. Dar evident ar aparea un anumit disconfort pe relatia politica dintre Romania si Germania. Ar trebui sa fim interesati la nivel politic inalt sa actionam pentru o relatie cat mai stransa de cooperare cu Germania. Nu cred ca Parlamentul va respinge acest protocol. Am convingerea ca vom avea o majoritate in favoarea ratificarii protocolului, majoritate care va proveni cu siguranta din randurile opozitiei si cel putin o parte din majoritatea guvernamentala.

Povestea modificarii Tratatului de la Lisabona care ofera Germaniei o derogare in privinta eurodeputatilor in plus

In urma alegerilor din iunie 2009, din partea Germaniei au fost alesi un numar de 99 de europarlamentari, in timp ce Tratatul de la Lisabona prevede ca numarul maxim, care revine Germaniei, nu poate depasi 96. Pentru ca Germania sa poata mentine cele 99 de locuri din PE este nevoie de o modificare a Tratatului de la Lisabona de catre toate statele membre UE. 

Tratatul de la Lisabona prevede ca numarul euro-parlamentarilor trebuie sa fie 751, iar un stat membru nu poate avea mai mult de 96 de reprezentanti. La ora actuala, in Parlamentul European sunt 736 de europarlamentari. Ultimele alegeri europarlamentare au avut loc in iunie 2009 si s-au desfasurat dupa prevederile in vigoare la acel moment ale Tratatului de la Nisa. Atunci, din partea Germaniei au fost alesi un numar de 99 de europarlamentari, insa Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in 2009, prevede ca numarul maxim de eurodeputati per stat membru sa nu depaseasca 96.

Astfel, liderii europeni cauta sa adopte o masura temporara pentru legislatura 2009-2014, o masura prin care numarul europarlamentarilor sa creasca de la 736 la 754, adica 751 conform Tratatului de la Lisabona si cei 3 europarlamentari germani in plus, urmand ca din legislatura urmatoare numarul sa revina la 751. 

De cresterea cu 18 a numarului de europarlamentari vor beneficia 12 state membre. Spania va primi patru mandate suplimentare, Austria, Suedia si Franta vor primi 2 mandate fiecare, iar Marea Britanie, Olanda, Polonia, Italia, Bulgaria, Letonia, Slovenia si Malta vor primi cate un mandat. Protocolul de amendare pentru cresterea numarului de eurodeputati si derogarea privind cei trei alesi din partea Germaniei trebuie ratificat de toate statele semnatare ale Tratatului de la Lisabona.

Proiectul a fost inregistrat la Camera Deputatilor la mijlocul lunii decembrie 2010 si a fost trimis pentru raport la comisiile juridice si la cea pentru afaceri europene, iar termenul a fost stabilit pentru 11 februarie 2011.

Ratificarea protocolului a starnit reactii dure in comisiile pentru politica externa din Camera Deputatilor si Senat, mai multi parlamentari declarand ca ratificarea ar trebui respinsa pentru a trage un semnal politic ca urmare a opozitiei mai multor state europene la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Traian Basescu: Romania nu poate sa denunte unilateral MCV si nu trebuie sa blocheze aderarea Croatiei la UE. Problema europarlamentarilor germani nu este o parghie cu care sa ne rezolvam problema

Basescu si Boc
Foto: AGERPRES
Romania nu poate denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie derulat cu Comisia Europeana si nu trebuie sa blocheze aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, a subliniat, miercuri, presedintele Traian Basescu, la sedinta de Guvern, potrivit Agerpres. El a cerut Executivului sa nu incerce sa utilizeze cele doua elemente in chestiunea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Nici MCV, nici accesul Croatiei, nici problema europarlamentarilor germani nu sunt parghii cu care sa ne rezolvam problema Schengen. Romania nu poate conditiona... poate s-o faca, dar nu este in politica noastra, pentru ca am face exact ce ni se intampla noua acum, nu este politica noastra sa blocam accesul Croatiei", a spus Traian Basescu.

EUObserver semnaleaza ca in cazul in care Romania ar respinge protocolul, Spania ar fi lovita mult mai tare decat Germania, Franta sau Olanda. Europarlamentarii francezi sunt platiti mai putin decat parlamentarii nationali si astfel apetitul pentru posturi suplimentare este scazut, Germania si-ar pastra cei 99 de europarlamentari pana in 2014, chiar si fara protocol, iar noul loc castigat de Olanda s-ar duce la un reprezentant al partidului antiimigranti al lui Geert Wilders.

Pentru protocolul in cauza, Spania s-a luptat cel mai mult, convocand in iunie 2010 o mini reuniune interguvernamentala, cu cateva luni inainte de finalul presedintiei sale la UE. In cursul acelei reuniuni protocolul a fost semnat de statele Uniunii.

"Romania foloseste un instrument gresit, daca vrea sa exercite presiuni asupra Frantei sau Germaniei, pentru ca niciuna dintre aceste state nu va castiga din cei 18 europarlamentari in plus", a declarat Pedro Lopez de Pablo, purtator de cuvant al grupului spaniol de centru-dreapta din PE.

Teodor Baconschi
Foto: Hotnews
Chestiunea neratificarii protocolului de catre Romania, vine dupa ce ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat pentru Adevarul ca nu exclude varianta ca Bucurestiul sa denunte unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si sa conditioneze aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in cazul unei eventuale neadmiteri a Romaniei in spatiul Schengen.

 • "La fel si cu Mecanismul de Cooperare si Verificare ( MCV). Guvernul roman care a finalizat negocierile ne-a introdus in Uniunea Europeana cu aceasta ghiulea de picior. Acum, MCV-ul este folosit in alte domenii si devine un handicap. Si trebuie sa ne gandim foarte serios daca mai merita sa continuam acest lucru. Noi am facut progrese in reforma sistemului judiciar. Daca ele nu sunt incurajate mai departe, intr-o logica de cooperare, exista posibilitatea de a denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare, ramanand sa informam Comisia cu privire la progresele noastre in domeniul reformei Justitiei."
 • "Daca MCV va fi folosit nu atat ca mijloc de cooperare, ci mai curand ca pretext de presiune in alte domenii, nu avem de ce sa-l mai mentinem. Haideti sa privim la situatia Croatiei. Noi sustinem orice extindere a Uniunii Europene in Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta sa se faca fara MCV, in conditiile in care, in cazul nostru, se mentine MCV", a explicat Baconschi.
Avertismentul lui Baconschi legat de un posibil veto la aderarea Croatiei vine in contextul in care Germania, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai aderarii Croatiei la UE - a anuntat oficial, prin vocea ministrului de Interne, ca vrea sa amine intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

Declaratia ministrului roman de Externe a fost comentata si de Horatiu Pepine de la Deutsche Welle, care o leaga de un avertisment dat de presedintele Traian Basescu in decembrie 2010. "Se pare ca presedintele Traian Basescu nu a glumit deloc atunci cand a sugerat ca ar putea adopta fata de UE o pozitie agresiva si revendicativa. Dupa incheierea Consiliului European de la finele anului trecut, presedintele Romaniei facuse aceasta suprinzatoare declaratie: <<Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in UE se obtin doar prin abordari confruntationale>>, scrie Horatiu Pepine.

In raspuns la declaratiile ministrului Baconschi, Comisia Europeana, prin vocea purtatorului de cuvant Mark Gray a anuntat ca ridicarea MCV-ului care vizeaza Romania se va face in baza unei decizii a CE, dupa indeplinirea celor patru obiective prevazute.

"Ridicarea MCV se va face pe baza unei decizii a Comisiei, dupa indeplinirea celor patru obiective, care sunt intercorelate. La aceasta se va ajunge cel mai bine prin continuarea angajamentului politic fata de reforma si prin cooperare stransa intre autoritatile romane si Comisie", a declarat Mark Gray.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15120 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Foarte bun articol (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:30)

  Ciucu [anonim]

  Bine documentat, echilibrat. Excelent!
  Felicitari Victor Cozmei!
  • +14 (14 voturi)    
   interesant! (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:57)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui Ciucu

   Eu cred a minisitrul de externe trebuie sa vorbeasca aceiasi limba cu seful statului. In materie de politica externa, poazitia institutiilor statului trebuie sa fie unitara, tocmai pentru ca este un domeniu foarte sensibil. In culise se pot dezbate "n" variante, dar cand dam drumul la "porumbel" trebuie sa avem bine cintarite toate variantele si sa fie anticipate reactiile. O propozitie spusa aiurea, de oameni nefamiliarizati cu subtilitatile diplomatice, poate compromite eforturi diplomatice indelungate, cu consecinte din cele mai proaste pentru mediul economic, politic si social. Asa ca puneti oameni cu pregatirea necesara sa faca politica externa a statului, nu clientela!
   • -2 (4 voturi)    
    Iar eu cred ca si tu ar trebui (Joi, 6 ianuarie 2011, 11:53)

    John Doe [anonim] i-a raspuns lui ioan

    sa vorbesti aceeasi limba cu cea din cartile de gramatica. Zic "aceeasi", nu "aceiasi". Poate e o scapare, ca-n rest e ok. Te vad doar nostalgic dupa "î"...:)
    • 0 (2 voturi)    
     Hop si eu cu gramatica, ca la altceva n-am idei... (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:37)

     radub [anonim] i-a raspuns lui John Doe

     Comentariul Dv . stimate Domn va dezavantajeaza si poate crea usor impresia unei usoare debilitati....
 • -7 (23 voturi)    
  perfect (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:36)

  Mazeta [utilizator]

  dupa ce a fost dat cu scarba la o parte din europa, sa vedeti ce sut in c*r o sa primeasca basescu acum, de-abia astept.
  • +3 (17 voturi)    
   .... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:05)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   tu despre ce vorbesti?
   • -4 (20 voturi)    
    Tu nu ai inteles? Pai sa-ti traduc: (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:11)

    George [anonim] i-a raspuns lui un oarecare

    Vine partea aia din Europa in spatele lui Basescu, isi ia ceva avant, acesta (Basescu) pentru o mai perfecta receptionare a corectiei se va apleca usor in fata, iar bombeul acelei parti din batrana Europa va aplica... ai inteles acum?
    • +4 (18 voturi)    
     da am inteles (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:51)

     un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui George

     Folosesti metafore ca sa spui nimic concret.
     marinaru nu a pupat in dos marile puteri EU si a luat atitudine in UE. Nu uita ca Romania are 33 de reprezentanti in parlamanetul UE. Mai mult decat multe alte tari cu apa calda...
     Este foarte bine ca nu pupam in dos mereu indiferent de ce zic mai marii lumii.
     Daca ar fi plecat capul nua r fi fost bine ca este lingau. Daca ia atitudine nu e bine ca faci tu pe desteptu cu metafore...pacat ca nu spui nimic. Poate trezesti un zambet cuiva...dar idee ramane tot saraca pentru ca nu spune nimic..
     Vorba lui Caragiale : " Amice...esti cam ...."
     • +3 (9 voturi)    
      de aia (Joi, 6 ianuarie 2011, 3:51)

      sarin [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

      il baga aia-n seama la 'nenumaratele' reuniuni internationale.. la ultima n-aveau cum, ca tragea aghioase & besini.. 33 de parlamentari zici?.. si aia, se rup de-atata reprezentare, mai ales aia 4, ti-i mai enumar?.. stai jos, nea oranjada..
     • +4 (8 voturi)    
      iar (Joi, 6 ianuarie 2011, 3:55)

      sarin [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

      poza aia, s-o bagi la cap, ca altele nu mai are nen'tu base cand il mai baga cate unu-n seama
     • +1 (3 voturi)    
      Explicatia mea (metaforic vorbind).. (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:10)

      George [anonim] i-a raspuns lui un oarecare

      ... era pe masura intrebarii careia i-am raspuns.

      Iar cu faptul ca Basescu se tine batos in fata celorlalti 26 din UE, le zice si le face (bineinteles, fara sa depaseasca limbajul diplomatic), il face sa apara in fata multora din tara tot asa cum apare Vadim pentru conducerea statului roman.
    • -1 (1 vot)    
     Domnule (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:42)

     raadub [anonim] i-a raspuns lui George

     dumneata esti putin perturbat...sau tii neaparat sa prezinti in scris limbajul de maidan, care este maai mult decat evident.
     Nu inteleg de ce nu va arunca Webmasterul direct la cosul de gunoi
     • 0 (0 voturi)    
      Am folosit vreun cuvant obscen? (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:03)

      George [anonim] i-a raspuns lui raadub

      Mai cititi inca o data, si ma inclin daca veti gasi asa ceva. Sau vi se pare o crima de lezmajestate sa imaginezi o chestie de care, sunt sigur, daca le vedeti la Stan si Bran, radeti tinandu-va de burta! V-am suparat fiindca v-am atacat idolul? Nu face nimic, la cate suturi in fund (pe de-a dreptul, na!) primim de la Basescu... un mic exercitiu de imaginatie este chiar o mangaiere pentru respectivul...
 • +4 (12 voturi)    
  Hmmm (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:55)

  MRSmrs [utilizator]

  Eu cred ca....Vadim este de vina!:))
  • +1 (11 voturi)    
   corect ! (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:29)

   Petronius. [anonim] i-a raspuns lui MRSmrs

   Rusine, Patriciu !
 • +4 (14 voturi)    
  Un semnal de alarma... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:25)

  Cataleya [utilizator]

  ..este binevenit.
  In sensul ca nu le strica marilor puteri sa fie atentionate ca pt ei exista derogari la minut iar pt cei mai necajiti exista doar blocari si sanctiuni.
  In privinta asta, trebuie sa fie de acord toti ca exista diferente majore.
  Ca aceste semnale trebuie trase cu finete dilplomatica, este o conditie esentiala.
  O problema politica poate fi(sau nu) rezolvata in functie de cum este pusa.
  Daca suna a santaj, nu are nicio sansa sa treaca.
  Daca insa este prezentata obiectiv, are cu totul alte sanse de a fi luata in considerare :)
 • -2 (12 voturi)    
  aceiasi politica ezitanta (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 19:10)

  ploiesteanu [anonim]

  Dupa ce se pare ca pune punctul pe i si nu mai e o otreapa, Basescu se inmoaie. Asa a facut si cu pensiile speciale ale militarilor (dupa ce a amenintat ca le diminueaza drastic, a chemat la Cotroceni cativa militari de cariera posesori ai unor astfel de pensii, de fapt tortionari, militieni si securisti de pe vremea lui ceausescu, si i-a linistit ca nu se va atinge nimeni de pensiile lor), la fel a procedat si cu preschimbarea denumirea de rrom in tigan, initiativa pe care a negat-o intr-o publicatie externa. Un om slab, mai zice de Geoana.
 • -5 (13 voturi)    
  topirlanul de corlatean, presedintele comisiei??? (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 19:29)

  tara lu' papura [anonim]

  pai daca corlatean e presedintele comisiei, atunci ce sa ne mai miram ca dobitocii s-au apucat sa ameninte Franta si Germania.
 • +7 (13 voturi)    
  noua politica externa este 0 (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:33)

  alex [anonim]

  doar cand vestul are interese ne baga in seama, altfel suntem o pata alba pe harta. din pacate noi nu stim s ane facem vazuti. daca nu ar fi tiganii romani care sa ii terorizeze pe cei din vest nu se scria nimic in ziarele lor despre romania
 • +3 (13 voturi)    
  reactii la declaratia Dlui Baconschi.... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:35)

  lili [anonim]

  "România s-a împuşcat în picior cu această declaraţie a lui Baconschi, nu era nevoie de ea, nu aşa se face politică, este nevoie de mai multă subtilitate şi strategie în spatele cortinei pentru a rezolva probleme de o aşa importanţă precum intrarea în zona Schengen," a declarat un expert politic din Bruxelles.

  România, comportament de copil răsfăţat

  Riposta României a fost caracterizată de oficiali seniori din Bruxelles ca fiind "un comportament de copil râzgâiat", care trădează lipsa de fineţe şi tact a unor politicieni români. Ei au spus că România nu se află în poziţia în care poate face astfel de declaraţii cu scopul de a stârni o schimbare radicală la nivel european, pentru că nu are aceeaşi "prestanţă şi credibilitate politică" precum alte state membre mai vechi, cum ar fi Franţa sau Germania. "România ar trebui să aibe puţin mai mult tact, şi dacă chiar îşi doreşte intrarea în Schengen, să înceapă să vorbească, în mod diplomatic, cu Ungaria, care chiar i-ar putea ajuta. Nu e nevoie să ieşi în faţă cu afirmaţii puternice, chiar dacă, acasă, este posibil ca acestea să îţi aducă popularitate," a adăugat expertul politic.
  • +7 (13 voturi)    
   expertul european (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 21:21)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui lili

   propavaduieste politica ciocului mic si a capului plecat. Cu politica asta, (auzi ironie, cerand ajutor de la Ungaria, care o duce mult mai prost economic decat noi), vom avea statutul de yesmen neluat in seama de nimeni. Cat era de idiot ceausescu stia sa puna piciorul in prag. Deocamdata intrarea in UE pentru Romania a fost si este un mare esec financiar (din vina Romaniei, bineinteles). Singura parte buna este libera circulatie, dar cu astfel de diplomati de carton mi-e teama ca ni se va anula si dreptul asta.
   • 0 (10 voturi)    
    Politica nu se face trancanind aiurea vrute si (Joi, 6 ianuarie 2011, 0:01)

    .... [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    nevrute. Se pare ca basescu si fanii lui nu au auzit inca de subtilitati diplomatice (comportament + limbaj) care presupun si o anumita cultura. In schimb fanii presedintelui sunt extaziati atunci cand acesta le mai da cu tifla unora (in cazul acesta unora de la varful UE) uitand ca acest comportament de mojic e foarte detestat in Europa civilizata (vezi atitudinea constanta a sefilor de stat din UE fata de basescu). Iar Bakonski spune doar ce i-a zis seful sa spuna.
    • +1 (1 vot)    
     Habar n-ai (Joi, 6 ianuarie 2011, 15:27)

     un roman [utilizator] i-a raspuns lui ....

     Politica se face de pe pozitii de putere.
     Daca ai bani si putere faci ce vrei daca nu nu interesezi pe nimeni.

     Idea ca vorbele frumoase din diplomatie au un rol activ in politica este doar un vis umed al celor slabi.

     Alte intrebari?!
  • +3 (3 voturi)    
   Da io m-am cam saturat sa merg cu caciula in mana. (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:02)

   ion care face pe nebunu [anonim] i-a raspuns lui lili

   Da poate ar fi mai bine sa luam lectii de la Polonia decat de la Ungaria. Ca astia au batut cu pumnul in masa cand a fost cazul. Noi tot cu caciula in mana si cu saru-mana ne-am dus acolo. Si asta dupa ce practic le-am dat tarilor din UE cam tot ce era activ valorors in tara asta, si pe doi lei. OMV-ul (firma detinuta de statul austriac, nu?) plateste cumva si astazi redevente fixe la 24 de usd barilul de petrol? Ah, ce gluma buna. Ia hai sa ne scoata astia din UE daca le da mana. Sa ii vad cum pierd securizarea pentru active de sute de miliarde de euro.

   Dincolo de orice problema a Romaniei (reala sau nu), faptul ramana: am semnat una impreuna (aderarea la Schengen se face pe criterii strict tehnice), apoi aia mari (Germania si Franta) au descoperit ca egalitatea nu e buna si pentru catei.
   • -2 (2 voturi)    
    asta-i lumea reala in care traim, ne place sau nu (Joi, 6 ianuarie 2011, 11:41)

    lili [anonim] i-a raspuns lui ion care face pe nebunu

    iar diplomatia are darul si sarcina nu usoara de a rezolva problemele astea ale lumii reale in spatele usilor inchise..... unde poti sa spui multe si sa bati cu pumnii in masa.... dar, diplomatia nu se face la televizor.... asta a fost marea gafa a Dlui Baconschi si chiar a Dlui Basescu, dar ele s-au datorat tocmai neputintei adica esecului pe partea diplomatica, Romania nu prea are nici macar acces, ca de succes nu poate fi vorba pe la marile cancelarii occidentale care dicteaza politica la nivel european..... ii cam lipseste Romaniei o diplomatie de succes...... Presedintele Reagan a spus direct in fata lumii ca SUA nu au prieteni, au interese.... a rams celebra afirmatia Presedintelui american si o stiu bine cei ce lucreaza in diplomatie.... Greu cu Romania asta cand iese in lume.....
    • +1 (1 vot)    
     Diplomatia este buna de sters undeva (Joi, 6 ianuarie 2011, 15:29)

     un roman [utilizator] i-a raspuns lui lili

     Politica interna si externa se face pe sfere de influenta si pe bani, restul sunt povesti de adormit copii.
   • 0 (0 voturi)    
    a-propos, ziceti ca Ungaria si Polonia au batut (Joi, 6 ianuarie 2011, 12:17)

    lili [anonim] i-a raspuns lui ion care face pe nebunu

    cu pumnul in masa cand a fost cazul?! Dvs il vedeti pe Dl Boc batand???????!!!!!!!!!!!!!!!!! Eu pe Victor Orban il vad batand, pe Dl Boc, NU. Pe Dl Boc nu cred ca il cunoaste personal prea multa lume politica din Europa, ca din lumea asta mare..... La fel, nu mi se pare adeloc ca Dl Basescu ar avea relatii speciale cu nu stiu care lider european.....Astea sunt puncte negre pentru Romania, dincolo de orice relatiile dintre state sunt relatii interpersonale, intre liderii tarilor respective..... am vazut asta si la nivel de companii, nu are relatii super Renault cu Autoliv, au relatii superexcelente in primul rand Nr ONE din cele 2 companii, adica CEO si CFO...... Nu-i departe nici politica externa dintre state.....Din acest pdv, Romania e pe nicaieri, in opinia mea.....
    • +1 (1 vot)    
     Aberatii (Joi, 6 ianuarie 2011, 15:32)

     un roman [utilizator] i-a raspuns lui lili

     Nu sunt fan Basescu si nici Boc, din contra. Insa sa crezi ca relatiile interstatale se bazeaza pe relatiile personale dintre politicieni este doar un romanism, pentru straini intersul national primeaza.
 • +6 (8 voturi)    
  o poza rara (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 23:02)

  adrete [anonim]

  Basescu intretinandu-se cu alti inalti oficiali.. lol, ce poza rara! Moment kodak nu altceva :)
 • -3 (11 voturi)    
  miroase a Vodka (Joi, 6 ianuarie 2011, 2:13)

  cititor [anonim]

  De fapt Romania, cade din nou in plasa Rusiei.
  Am incercat sa ne recuperam teritoriile (o parte din ele) pierdute din fosta Basarabie, profitand de acest moment unic in care Romania putea fi atragatoare pt electoratul moldovean. Din pacate aparatul rusesc politic, economic, militar si de informatii/contrainformatii a fost mai organizat ca al noastru (daca a existat). Este evident ca istoria se repeta si rusii au putere de influenta economica asupra Germaniei si a Frantei (cumparata din nou de catre rusi).
  Sunt lucruri foarte grave care se intampla si care dovedesc puterea Rusiei de a influenta politica UE. Cum e posibil ca Franta sa vanda purtator de elicoptere Rusiei, cand e cunoscut ca dusman al nostru, aa zis partener european? Politicienii romani ar trebui sa ia atitudine si sa lupte pt deconspirarea acestei tradari. Asta e mult mai grav decat orice nerespectare de catre Romania a mai stiu eu ce standarde UE. A inchide ochii inseamna a favoriza inamicul asa cum Franta si Anglia au mai facut cu Germania inainte de al doilea razboi mondial. Ca Germania face pact cu Rusia pt a beneficia de resursele si de piata lor de desfacere nu ma surprinde. Au mai facut-o anterior cu diverse ocazii, inclusiv cu pactul Ribentrop-Molotov.
  Nu se dovedeste decat cat de fragila e UE si cum noi ca romani trebuie sa ne vedem interesul. E greu totusi cu tradatori chiar in sanul nostru gen PSD care au vandut la pret de nimic resursele strategice de petrol chiar germanilor austrieci, conationali cu Hitler, cel care a mai avut nevoie de acelasi petrol ca sa invadeze Rusia, pt ca in final sa aibe aces la petrolul caucazian. SI atunci a profitat usor de petrolul nostru, strangandu-ne cu usa intre unguri si rusi, dar acum au facut-o simplu mituind niste psd-isti si promitandu-ne intrare in UE, de fapt oferindu-le o piata de desfacere pt mertzane si Audi pt smecheri. Dupa ce se strica masinile ramaneti cu ciuciu.
  Halal natie!
 • +5 (5 voturi)    
  Un nou succes al "clasei" politice (Joi, 6 ianuarie 2011, 8:57)

  Klaus_CT [anonim]

  Da! Aceasta este solutia! Trebuie cumva sa facem ceva impotriva acestor vestici ce aveau pretentii de la noi. Ar trebui sa-I santajam pe contribuitorii nr. 1 si 2 la bugetul U.E., anume Germania si Franta. Este greu sa recunoastem ca politica noastra externa este o gluma. Trimitem in Parlamentul U.E. personaje de genul Elenei Basescu si Corneliu Vadim Tudor ori George Becali. Este convenabil sa critici, in calitate de Presedinte, nepotismul sau clientelismul politic in timp ce copilul tau este in Parlamentul U.E. Uitati-va putin la stiri, vedeti ce head line-uri apar pe ecran si ce se discuta, uitati-va cine ne reprezinta, ati putea observa si discursul asa-zisilor politicieni, precum si modul lor de exprimare sau nivelul lor de cultura/discursul mincinos. Faceti asta si va veti da seama ce parteneri de discutie gasesc reprezentantii U.E. in cei ai Romaniei, oameni pe care, din pacate, noi i-am trimis in functiile pe care le detin, functii din care ar trebui sa dea o directive clara tarii, nu sa saboteze intreg procesul democratic sau societatea romaneasca pe de-a intregul sau. O sa intram in Schengen sau nu, asta ramane de vazut, problema este ca acesti analfabeti incompetenti nu isi merita functiile si mai mult decat atat nu merita sa reprezinte pe cineva, mai cu seama Romania!
  • +1 (3 voturi)    
   si beneficiarii no. 1 si 2 (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:23)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_CT

   ai bugetului UE ... Romania inca plateste mai mult decat primeste.
   • +2 (2 voturi)    
    asa este... (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:43)

    Klaus_CT [anonim] i-a raspuns lui emilper

    Din pacate acesta este nivelul celor numiti in functii publice, capacitatea lor profesionala. Este penibil modul in care Romania isi dovedeste impotenta in a atrage fonduri U.E. A raspuns pana acum vreun politician cu demisia (macar cea de onoare) pentru faptul ca o tara subdezvoltata ca Romania primeste mai putin de la U.E. decat suma cu care contribuie? Acesti incompetenti nu sunt in stare sa faca un nici macar drum bun prin intermediul caruia sa traversam tara pentru a intra in Ungaria, ce sa mai vorbim de alte esecuri... ar fi prea multe de enumerat!
    • +1 (1 vot)    
     din fondurile marii uniuni (Joi, 6 ianuarie 2011, 18:19)

     emilper [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_CT

     ... se finanteaza ONG-uri, moristi de vant si alte treburi la fel de importante ... daca guvernul ar fi putut sa scoata bani pentru drumuri, ar fi scos :D ... acolo castigi bine si daca faci treaba ca lumea.
 • +1 (3 voturi)    
  http://www.youtube.com/watch?v=WacwJ1Fg8mE (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:02)

  _Dexter [anonim]

  politica externa a romaniei e descrisa perfect aici.
  exact ca aia 2
  :)
 • 0 (2 voturi)    
  bune si rele... (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:39)

  Vendeta [anonim]

  faptul ca nu acceptam ca "aia mari" sa ne calce pe cap poate fi un lucru bun... uneori o atitudine, diplomatica agresiba poate sa aiba castiga de cauza... dar sa ameninti ca faci uz de veto la aderarea unei tari (care cel putin din cate stiu eu) nu ne-a facut nimic... este cel putin dovada de mitocanie...
 • +2 (2 voturi)    
  ce gluma (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:11)

  octavia [anonim]

  Ma intreb ce gluma le-o fi zis basecsu de rad cu atata pofta. Sa fi fost Sulaina Cenal? Le-o fi recitat poezia in care s-a intors el de pe mare, etc, etc? Sau aici ii ameninta mai in gluma, mai in serios, cu dosarele de colaboratori ai securitatii. Parca si chinezul ar fi vrut sa rada, doar ca el nu a inteles gluma. Dom' presedinte, data viitoare sa o spuneti pe aia cu ce-ai-in-san.
 • -3 (3 voturi)    
  politica externa (Joi, 6 ianuarie 2011, 11:09)

  cristi [anonim]

  pe langa declaratii cei ce beneficiaza de ajutor social cum e romania de la germania si franta nu au nici o relevanta greutate sau importanta
  precum cateii ce latra la gard si vin laos
 • -1 (1 vot)    
  politica externa (Joi, 6 ianuarie 2011, 16:02)

  CASSIAN [anonim]

  Tendinta politicii externe a Romaniei, conform ultimelor declaratii ale ministrului de externe, care in treacat fie spus, nu le-a facut de capul lui, este de a scoate Romania din UE, unde nu este admisa dictatura!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by