​"Cand un ministru face ceva, va fi tinta tuturor atacurilor. Va rog sa fiti atacati, dati drumul la licitatii", le-a spus Traian Basescu ministrilor in cadrul primei sedinte de Guvern din acest an. "Niciodata un ministru care nu a facut nimic, nu a avut probleme", a mai precizat Basescu. Acesta a criticat Guvernul pentru faptul ca nu utilizeaza cele 4,1 miliarde de euro din credite acordate de diverse institutii financiare. La acestea se adauga si fondurile europene. "Bani de investitii avem cu miliardele. Nu mai poate fi tolerata neutilizarea banilor", a precizat Basescu.

Acesta a dat exemplu Ministerul Justitiei care din 116 milioane de euro puse la dispozitie, au fost utilizate doar 9 milioane de euro.

Potrivit acestuia, ministrii nu mai pot veni cu justificareal ca Fondul Monetar International nu permite cresterea deficitului in urma unor investitii. "Deficitul poate creste din cauza investitiilor, lucru convenit cu Fondul. De aceea, faceti licitatiile, platiti avansurile si dati drumul la lucrari", a mai spus presedintele.

Acesta a precizat ca Romania nu are nevoie de bani decat pentru asigurarea cheltuielilor curente.

Presedintele Basescu a mai spus ca, in opinia sa, Romania trebuie sa incheie un acord de tip precautionary cu FMI si a respins ipoteza unui acord de imprumut cu China.

Seful statului a insistat ca Guvernul sa-si asume in noul acord cu FMI continuarea reformei in sistemul sanitar. El a cerut continuarea inchiderii sau comasarii spitalelor inutile, introducerea unor programe-pilot prin care medicii sa devina parteneri contractuali ai spitalelor, introducerea standardelor de cost, management privat. "Sustin sa nu ne oprim la bruma de reforma in sanatate".

Principalele declaratii ale presedintelui despre neutilizarea fondurilor

  • Romania nu are nevoie de bani. In momentul de fata avem neutilizati 4,1 miliarde de euro, credite angajate de la BEI, BERD, BIRD, banci care finanteaza Guvernul. Oameni buni, avem bani, nu implementam proiecte, ca sa nu mai spun de inca 30 mld, bani nerabursabili de la UE. Daca avem o problema cu banii, avem o problema sa ne asiguram cheltuielile curente. Pentru asta, imprumutam bani pentru salarii, pentru cheltuieli sociale.
  • Banii pentru investitii avem cu miliardele si, aici, va spun cu toata sinceritatea ca nu mai poate fi tolarata neutilizarea banilor
  • La Ministerul Justitiei, din 110 milioane luati acum 5-6 ani, doar 9 milioane euro sunt utilizate. Cei de la Justitie spun ba ca nu au instante, ba ca nu au cladiri
  • Din cele 4,1 mld, deja platiti penalizatati de intarziere, de neutilizare. Pana acum in Romania niciodata un ministru care nu a facut nimic, nu a avut probleme. Intotdeuna cand un ministru face ceva, va fi tinta tuturor atacurilor
  • Dragi colegi, va rog sa fiti atacati cand organizati licitatii si dati drumul la banii acestia. Nu se mai poate sa stam cu 4,1 mld credite angajate sa nu-i cheltuim.
  • Si va trebui in negocierile cu FMI sa fim foarte clari, ca deficitul se rediscuta in cazul in care el ar putea creste din cauza investitilor. Lucru pe care l-am convenit cu Fondul. Deci nu aveti nici o justificare sa spuneti ca avem limitat deficitul. Faceti proiecte, atribuiti licitatiile, platiti avansuri si dati drumul la lucrari.