Romanii se situeaza pe locul trei in clasamentul mondial al celor mai pesimisti oameni, dupa Franta si Islanda, potrivit unui sondaj legat de perspectivele economice ale anului 2011 comandat de cotidianul francez Le Parisien si realizat de BVA-Gallup in 53 de tari.

Romania este urmata in acest clasament de Serbia si Marea Britanie.

Peste 61% dintre francezi cred ca 2011 va fi "anul dificultatilor economice", mult peste media mondiala de 28%.

Cele mai optimiste tari sunt Nigeria,Vietnam, Brazilia, Ghana, China si Kosovo. Pe o scala a optimismului, nigerienii acumuleaza 70 de puncte, urmati de vietnamezi (61) si Ghana (47).

In general, tarile europene privesc anul care tocmai a inceput cu pesimism, in timp ce economiile emergente din Asia, America de Sud si Africa sunt mai optimiste.

Franta este campioana lumii la pesimism: 61% dintre respondenti anticipeaza dificultati economice (52% in randul britanicilor, 48% in Spania, 41% in Italia).

In schimb, doar 22% dintre germani se declara pesimisti si numai 27% anticipeaza o crestere a somajului.

In America de Nord (Canada si Statele Unite), respondentii se arata pesimisti pentru evolutia globala dar optimisti in ceea ce priveste situatia personala (45% dintre ei cred ca o vor duce mai bine in 2010).

In Brazilia, India si China 49% dintre respondenti spun ca 2011 va fi un an de prosperitate economica.

Optimismul pare sa domneasca in Nigeria, unde 80% dintre respondenti se asteapta la o imbunatatire a situatiei personale, si chiar in tari precum Afghanistan sau Irak: in prima tara, doar 14% se astepata la o degradare a situatiei personale, in timp ce 12% dintre irakieni sunt pesimisti.

Sondajul a fost realizat in perioada 11 octombrie - 13 decembrie 2010 in 53 de tari, pe un esantion de 64.203 persoane.