UPDATE: O eclipsa partiala de Soare a fost vizibila in tara noastra, marti, 4 ianuarie 2011. Acoperirea maxima a Soarelui de catre Luna a fost intre 75% (in sudul si sud-estul tarii) si 78% (in nord-vest). In Bucuresti eclipsa a inceput la ora 9:08 si a avut faza maxima la ora 10:35, informeaza Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu".

Eclipsa partiala de soareFoto: HotNews / DP

In timpul maximului eclipsei a avut loc o scadere a luminozitatii mediului ambiant timp de aproximativ 30 de minute.

Eclipsa s-a terminat in jurul orei 12:07.

Cum puteti observa eclipsa

Eclipsa a putut fi observata fara instrumente astronomice.

Puteti privi spre Soare, in siguranta, folosind un filtru de sudura verde. Potrivit Observatorului Astronomic, cel mai bun filtru este Mylar, ce poate fi gasit la magazinele specializate de instrumente astronomice. Trebuie sa priviti Soarele din 5 in 5 minute si veti vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia.

Managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice Bucuresti, prof. dr. Monica Pop, a declarat marti pentru Agerpres ca este foarte riscant ca oamenii sa priveasca la soare, in timpul eclipsei, cu ochelari de soare sau cioburi innegrite.

Aceasta a aratat ca privitul soarelui in timpul eclipsei fara ochelari de soare speciali pentru asemenea momente poate produce arsuri retiniene ireversibile, care nu apar imediat.

Urmatoarea eclipsa de Soare vizibila din tara noastra se va produce pe 20 martie 2015.

Vedeti aici la ce ora este vizibila eclipsa in marile orase