Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania a deschis, luni, la Targu Mures, un nou Centru al Democratiei prin care vor primi consiliere gratuita toti cei care doresc sa dobandeasca cetatenia ungara, potrivit unei legi adoptate in acest sens de Parlamentul de la Budapesta, anunta Agerpres. Gergely Balazs, directorul Centrelor Democratiei din cadrul CNMT, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca centrul de la Targu Mures este al 15-lea deschis in Transilvania si ca in viitorul apropiat, numarul acestora se va ridica la peste 20.

El a explicat ca Centrele Democratiei, pe langa activitatile de consiliere si monitorizare pe care le au, vor ajuta populatia sa aplice pentru cetatenia ungara in baza legii maghiare intrate in vigoare la 1 ianuarie 2011: "Activitatea din aceste centre de democratie se va focusa pentru a ne indeplini telurile propuse. Centrul de la Cluj functioneaza de o luna, iar azi 15-20 de oameni asteptau in primul rand pentru a rezolva actele privind dubla cetatenie sau mai bine zis, cetatenia maghiara. Cincisprezece centre de democratie sunt deschise pana acum, dar in zilele urmatoare se vor deschide inca sapte-opt centre".

Directorul Centrelor Democratiei a precizat ca se asteapta ca la toate centrele sa fie foarte multi oameni interesati, dar nu doar pentru cetatenia ungara, ci si pentru celelalte activitati pe care acestea le presteaza.

Gergely Balazs a mai precizat ca pot deveni cetateni unguri cei care pot demonstra ca au origine maghiara, in sensul ca au avut cel putin un stramos care a detinut cetatenia ungara. Cei care vor avea dosare valide, care indeplinesc criteriile prevazute de lege, vor sustine si un test de limba maghiara la consulatele Ungariei din Miercurea Ciuc si Cluj Napoca sau la Ambasada Ungariei de la Bucuresti.

Vicepresedintele CNMT Mures, Istvan Kali, a subliniat ca Centrul Democratiei de la Targu Mures, pe langa activitatea de consiliere pentru acordarea cetateniei ungare, mai ofera informatii cu privire la programele de finantare nationale si europene, consiliere pentru IMM-uri, monitorizare si elaborare de repoarte in privinta activitatii consiliilor locale si judetene.

In privinta consilierii pentru obtinerea cetateniei ungare, Kali a subliniat ca pe langa centrul de la Targu Mures, in judet vor fi deschise inca doua birouri, la Miercurea Nirajului si Sangeorgiu de Padure.

Legea adoptata de Parlamentul de la Budapesta in luna mai 2010, a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2011 si vizeaza acordarea cetateniei ungare pentru maghiarii care traiesc in afara hotarelor Ungariei. Legea le ofera celor care decid sa solicite si cetatenia ungara toate drepturile pe care le au cetatenii Ungariei, inclusiv pasaport, dar nu si drept de vot.