"Am reusit sa trecem cel mai greu an al crizei. Vine un 2011 in care ne vom reveni economic, dar nu pe structura aceluiasi stat. Cheia este modernizarea statului, in caz contrar criza din 2009 si 2010 poate reveni. Modernizarea statului nu inseamna disponibilizari, ci un alt model de functionare a statului", a declarat, sambata la pranz, presedintele Traian Basescu, aflat in vacanta la Predeal.

Seful statului spune ca modernizarea sistemului de sanatate, a celui fiscal si a sistemului de educatie trebuie sa continue in 2011.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • "2011 va fi un an in care vom relua cresterea economica - timida, dar o vom relua."
  • "Rezultatete sistemului de educatie ne arata ca e cel mai slab din UE, tinerii nu au nicio sansa sa isi gaseasca un loc pe piata fortei de munca, in tara sau in UE, daca nu il modernizam".
  • "Trebuie modificat sistemul fiscal, iar companiile sa aiba cat mai putin de-a face cu functionarii. Implicit, asta inseamna mai putini functionari, pentru ca inca sunt foarte multi functionari. Am incheiat anul cu peste 1,2 milioane de functionari. In 2-3 ani, statul trebuie sa ajunga la un 900 de mii de functionari, pentru a nu mai fi povara pe cheltuielile publice."
  • "Statul modernizat inseamna si sa le explicam romanilor ca statul asistential nu mai poate exista. Statul nu mai are aceleasi venituri dinainte de 1989, cand avea toate veniturile. Acum, veniturile sunt in mediul privat."
  • Intrebat de jurnalisti ce le spune romanilor care nu au avut ce pune pe masa de sarbatori, seful statului a raspuns ca acestia se impart in doua categorii: cei care trebuie ajutati, dar si cei care "au continuat sa creada ca statul este responsabil pentru fiecare dintre ei": "In Romania au ramas 3 milioane de hectare nelucrate. Desi avem o rata a somajului, sunt greu de gasit muncitori care sa lucreze pamantul. Avem oameni care n-au avut ce pune pe masa pentru ca au continuat sa creada ca statul este responsabil pentru fiecare dintre ei".