Ministrul Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez a explicat intr-un interviu publicat joi de cotidianul Le Figaro care sunt exigentele francezilor pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Oficialul considera ca intrarea celor doua tari in spatiul Schengen "trebuie sa se faca pe baze solide".

El nu exclude ca aderarea celor doua tari la spatiul european fara frontiere sa se faca abia peste un an sau chiar peste trei ani, argumentand ca acest lucru se va intampla cand vor exista garantii ferme ca cele doua tari vor pune capat coruptiei, criminalitatii organizate si vor avea frontierele bine pazite.

In acelasi interviu, Laurent Wauquiez a respins posibilitatea ca pozitia Frantei sa aiba legatura cu problema romilor.

Totodata el a atras atentia ca, de exemplu, scadera salariilor vamesilor cu 40% nu este o garantie ca ei sunt incoruptibili.

Tarile membre spatiului Schengen trebuie sa fie sigure ca cele doua tari sunt bine pregatite intrucat 75% din imigratia ilegala trece prin partea de sud-est a Europei, a explicat oficialul.

Spatiul Schengen functioneaza cu ajutorul unei baze de date foarte sensibile si daca aceasta ar cadea in mainile criminalitatii organizate ar insemna o adevarata fisura in dispozitivul de aparare si securitate europeana, a adaugat acesta.

Ministrul francez al Afacerilor Europene spune ca intelege reactiile de la Bucuresti si de la Sofia fata de decizia Frantei si Germaniei de a cere oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen. Ministrul spune ca subiectul este unul delicat pentru cele doua tari.