Curtea Constitutionala va dezbate pe 28 decembrie sesizarea formulata de 53 de deputati liberali privind Legea salarizarii unitare pe anul 2011, asupra careia Guvernul si-a asumat raspunderea saptamana trecuta in fata Parlamentului, anunta Agerpres. PNL a sesizat marti CCR in legatura cu presupusa neconstitutionalitate a legii.

Liberalii reclama incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea raspunderii de catre Guvern.

"Prin acceptarea ideii potrivit careia Guvernul isi poate angaja raspunderea pe un proiect de lege in mod discretionar, ar insemna acceptarea faptului ca acesta se transforma in putere legiuitoare interferand cu atributiile Parlamentului. In aceasta situatie, Parlamentul devine un simplu spectator, legile fiind impuse si nu rezultatul unei dezbateri parlamentare democratice", a declarat marti deputatul liberal Alina Gorghiu.

Liberalii atrag atentia asupra faptului ca Guvernul nu-si poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege oricand, oricum si in orice conditii. Pozitia PNL este aceea ca Guvernul doreste sa se substituie Parlamentului in activitatea de legiferare, incalcand astfel Constitutia.

In opinia liberalilor, angajarea raspunderii pe Legea salarizari nu se justifica, deoarece exista o majoritate parlamentara care sa sustina vointa Executivului astfel incat legea sa fie votata si in Parlament.

Liberalii sustin ca ''legea salarizarii pe 2011 a personalului platit din fonduri publice este dovada incompetentei si a deciziilor falimentare ale acestui Guvern care nu are solutii pentru contracararea efectelor crizei, iar cele mai la indemana instrumente sunt taierile de pensii, salarii, indemnizatii pentru mame sau ajutoare sociale".