Traficul rutier se desfasoara sambata dimineata in conditii de iarna pe majoritatea drumurilor nationale, informeaza Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Ultima ninsoare abundenta a cazut vineri seara in Moldova, insa nu sunt semnalate drumuri nationale cu circulatia intrerupta, mai precizeaza Centrul Infotrafic, citat de Agerpres.

Cel mai greu s-a circulat vineri in judetele Constanta si Tulcea, unde pe drumurile secundare (DN3C, DN39 B, C, D si E - din judetul Constanta) stratul de zapada (tasata) masoara cel mult trei centimetri (pe unele portiuni).

Si pe alte drumuri din judetele vecine Dobrogei s-a depus zapada, dar stratul este mai mic sau a fost deja inlaturat de utilajele de deszapezire.

Alte cateva drumuri nationale de interes turistic care strabat zone montane sunt foarte greu sau chiar imposibil de parcurs, daca autovehiculele nu sunt echipate pentru circulatia in conditii de iarna: DN67C Novaci - Ranca; DN 13B Praid - Bucin - Gheorgheni; DN12C Gheorgheni - Lacu Rosu; DN12 Sfantu Gheorghe - Tusnad - Toplita; DN13A Praid - Miercurea Ciuc; DN7C (Transfagarasan) pe portiunile deschise circulatiei, catre Piscu Negru (judetul Arges) si Balea-Cascada (judetul Sibiu).

Dispeceratele de politie mai informeaza ca ceata reduce vizibilitatea in judetul Neamt, pe DN2 (E85) si pe DN15D Piatra Neamt - Roman si in judetul Brasov, pe DN10 (zona Teliu), DN11 (Harman spre Sfantu Gheorghe) si DN13, pe tronsonul Stupini - Feldioara - Rotbav (pana la intarea in Padurea Bogatii).

Pentru ca foarte multi automobilisti se aprovizioneaza pentru sarbatorile de iarna, la intrarile in marile orase se circula in conditii de aglomeratie. Cele mai multe autovehicule se indreapta catre Bucuresti. In acelasi timp, multi bucuresteni au pornit deja catre statiunile montane de pe Valea Prahovei, iar la Barcanesti, pe DN1, s-au format coloane de autovehicule.

Potrivit Centrului Infotrafic, in urmatoarele ore traficul se va ingreuna si pe Valea Prahovei, de aceea se recomanda celor care se indreapta catre Brasov sa urmeze traseul DN1A Ploiesti - Valenii de Munte - Cheia - Sacele.

Avand in vedere faptul ca 14 dintre cele 26 de accidente rutiere inregistrate vineri au avut drept cauza neadaptarea vitezei la conditiile de drum, soferii sunt sfatuiti sa mareasca distanta in mers intre autovehicule si sa foloseasca, preponderent, frana de motor, fara sa bruscheze comenzile. O regula deosebit de importanta este de a pune in functiune luminile de avarie atunci cand autovehiculul incheie o coloana care incetineste sau opreste brusc, pentru a-i atentiona pe conducatorii auto care se apropie din spate sa reduca din timp viteza.