Gruparea Anonymous este cea care a doborat site-urile Visa si MasterCard pe 8 decembrie 2010, intr-o actiune-replica la arestarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Media ii descrie ca fiind un grup de hackeri,

Sigla miscarii AnonymousFoto: Hotnews

documente

Scrisoare deschisa a gruparii Anonymous

(17 Dec 2010) PDF, 1MB

dar ei se​ autodefinesc ca "un grup de cetateni obisnuiti ai lumii digitale, preocupati de a ne proteja drepturile si libertatile fundamentale". Partenerul nostru de dialog sustine ca nu este singurul roman implicat in miscarea Anonymous, dar este primul care accepta sa raspunda public unor intrebari. Conversatia este consistenta si developeaza gandirea unei intregi miscari, dospite in subteranele Internetului. Forta lor a fost dovedita, coerenta ramane sa fie demonstrata. Precizam ca HotNews.ro a demarat o serie de verificari privind implicarea interlocutorului in miscarea Anonymous, informatiile obtinute demonstrand ca o astfel de implicare este foarte probabila.

Cine sunteti?

Anon.: Anonymous este o miscare de activism pentru libertate. Pentru libertatea de expresie, libertatea de informare si libertatea noastra individuala de cetateni. Suntem un grup international de activisti format din comunitatea internetului, care militeaza impotriva abuzurilor si atacurilor asupra libertatii de expresie ale

Romanii sunt bine reprezentati in miscare.

Anonymous

guvernelor si corporatiilor. Nu suntem "hackeri". Actiunile noastre nu se reduc la "ocuparea" siturilor tintite prin atacurile de tip DDoS. Actionam prin orice mijloace, online si offline, printr-o serie de operatiuni independente, pentru apararea libertatilor civile si denuntarea abuzurilor comise asupra lor. Nu suntem niste criminali sau niste vandali. Suntem oameni obisnuiti, care provin din toate continentele, uniti doar prin intermediul internetului si al camaraderiei unei lupte de rezistenta comune.

De ce preferati sa actionati sub umbrela anonimatului?

Anon.: Anonymous reprezinta in primul rind o idee, mai degraba decat un grup, o constiinta de responsabilitate civica si in asta consta forta noastra principala. Suntem anonimi nu pentru ca ne temem de atacurile asupra noastra ca indivizi, ci pentru ca ideile si motivatia noastra transcend oamenii care o incarneaza. Anonimitatea ne ofera o forta de concentrare a actiunii pe care nu am avea-o altfel. Nu vom fi niciodata redusi

Suntem constienti de gravitatea actiunilor noastre conduse prin operatiunea Payback, dar suntem convinsi ca ele sunt conduse in sprijinul unei cauze a binelui.

Anonymous

la tacere atata timp cat ideea de libertate exista. Daca crezi in libertate si esti dispus sa lupti impotriva cenzurarii ei, atunci si tu poti fi Anonim. Anonymous fructifica libertatea adusa in comunicarea inter umana de catre evolutia internetului. Atunci cand esti anonim, retinerile sau orgoliile individuale dispar, si asta ne ajuta ca grup. Nu avem un lider sau un consiliu, nu numim membri. Tot ce conteaza este cauza si actiunile pe care le conduci, ca anonim.

In ce consta implicarea personala in Anonymous? Ai participat la actiunea Payback?

Anon.: Nu-ti pot confirma sau infirma daca eu personal am luat parte la operatiunea Payback, din considerente legale, pentru ca am ales sa actionez aici, public, ca Anonymous. Tot ce pot spune e ca cei mai multi dintre Anonimi au participat sau participa la Payback. Este principala noastra actiune in momentul de fata. Din ratiuni pe care nu le inteleg, atacurile de tip DDoS sunt pedepsite prin lege, in Statele Unite de pilda, mai grav decat omorul din culpa. Unii dintre noi au fost arestati in Europa pentru asta. Suntem constienti de gravitatea actiunilor noastre conduse prin operatiunea Payback, dar suntem convinsi ca ele sunt conduse in sprijinul unei cauze a binelui. Anonymous nu se reduce la operatiunea Payback. Atacurile din Payback au unicul scop de a atrage atentia asupra noastra si asupra abuzurilor facute de catre tintele alese. Credem ca am reusit asta in ultimele saptamani, iar acum ne centram asupra altor operatiuni. Operatiunea Leakspin inregistreaza succese in expunerea documentelor WikiLeaks neacoperite indeajuns de presa. Eu unul mi-am concentrat eforturile in operatiunea “Truth is Revolutionary”(TIR), care incearca sa articuleze teoretic motivatia si actiunile miscarii. E un efort de organizare, de stabilire a identitatii noastre. TIR incearca sa lege operatiunile disparate ale Anonymous ca un "hub", astfel incat efortul nostru sa fie unul concertat si eficace. Asta inseamna comunicarea activa cu celelalte operatiuni si oferirea de suport teoretic si de organizare. Efortul de comunicare cu media face parte din aceasta operatiune.

Esti singurul roman care se implica in actiunile Anonymous? Poti estima cati romani actioneaza in acest moment pentru aceasta cauza?

Anon.: E greu de estimat. Randurile noastre sunt formate din cateva mii de anonimi si nu obisnuim sa ne declinam provenienta. Pur si simplu nu ne intereseaza de unde venim. Suntem cetateni anonimi ai internetului. Din experienta proprie, pot spune ca romanii sunt bine reprezentati in miscare prin actiunea efectiva a catorva, mai degraba decat prin numar. Intr-un viitor apropiat, vom incerca sa unim gruparile locale pentru a impulsiona activismul pe plan local.

Sustineti ca nu ati produs nici un prejudiciu fizic si nici nu ati perturbat serviciile de tranzactionare ale Visa, Mastercard sau PayPal. Cu toate acestea, mai multi furnizori de servicii de plati cu cardul au reclamat probleme in cazul cardurilor Visa. Daca exista, intr-adevar, pagube materiale, nu intra aceasta in dezacord cu filozofia Anonymous?

Anon.: Nu am adus niciun prejudiciu tranzactiilor de plati pur si simplu pentru ca nu le-am atacat. Daca am fi vrut sa atacam serverele de tranzactionare, am fi facut-o. Am atacat doar siturile de prezentare ale companiilor

Nu putem fi opriti.

Anonymous

alese, pentru a le face greu de accesat prin trimiterea prea multor cereri de listare. Interferarea cu tranzactiile este tehnic imposibila prin tipurile de atac pe care le-am condus. Protestele noastre sunt analoge celor de tip “sit-in”, atunci cand protestatarii ocupa in masa, pasnic, un spatiu pentru a atrage atentia. Specificitatea atacurilor DDoS (Distributed Denial of Service) conduse de noi e aceea ca fiecare anonim a actionat constient din propriul computer, spre deosebire de atacurile DDoS de tip hacking unde, de regula, atacatorii isi supun resursele propriului computer unor operatori externi, cedand, constient sau infectati de un virus, controlul asupra atacului. Actiunea constienta a fiecaruia reflecta actiunea unei constiinte colective si nu a unui grup inchis de atacatori.

Un studiu al Universitatii din Twente arata ca utilizatorii programului LOIC pot fi depistati de autoritati. Va asumati eventualele procese deschise impotriva unor useri care, la indemnul Anonymous, au utilizat LOIC pentru atacarea site-urilor Visa, Mastercard, etc.?

Anon.: Anonymous avertizeaza utilizatorii noi ai programului LOIC de riscurile legale pe care le implica. Utilizatorii LOIC pot fi foarte usor identificati. Unii dintre noi folosesc metode pentru a ramane nedepistati, dar marea majoritate trimit cereri „deschise”, care contin datele de provenienta. Suntem constienti de riscuri, ni le asumam si facem tot posibilul ca toti utilizatorii noi ai programului LOIC pe care l-am pus la dispozitie sa fie la fel de constienti. Si totusi, majoritatea coplesitoare a lor aleg sa ni se alature. Nu putem fi opriti. Cu greu imi pot imagina cum o miscare de protest de asemenea amploare, actionand sub o diversitate de legislatii, poate fi reprimata complet pe cai legale.

Intentionati sa actionati si in Romania? Cum?

Anon.: Vom actiona oriunde vom inregistra abuzuri ale guvernelor si corporatiilor asupra libertatilor cetatenesti. Pe masura ce randurile noastre sporesc, capacitatea de a atinge mai multe tinte, si nu doar cele mai importante, creste. Pot spune ca exista un lobby in interiorul miscarii pentru organizarea de activism Anonymous pe plan local, inclusiv in Romania. Ramane de vazut in ce masura vom reusi sa le organizam.

Romania nu este o tara care sa duca lipsa de abuzuri ale statului si corporatiilor. Exista posibilitatea organizarii unei actiuni de tip WikiLeaks cu specific local pentru Romania?

Anon.: Aceasta posibilitate exista.

Aveti acces la continutul celor 251.287 de telegrame obtinute de Wikileaks? Daca da, exista documente care sa ofere informatii relevante despre Romania?

Anon.: Miscarea noastra nu este conectata cu WikiLeaks, desi unii dintre noi comunicam cu ei. Operatia Leakspin are acces doar la ceea ce WikiLeaks publica. Interesul general al Anonymous, spre deosebire de interesul particular al Operatiei Leakspin, este apararea libertatii de expresie, a presei si a "avertizatorilor de integritate" (whistleblowers) digitali. Interesul pentru documentele WikiLeaks e subordonat cauzei generale. Operatia Leakspin si efortul de mirroring a WikiLeaks reprezinta o reactie la atacurile asupra acestei organizatii din partea unor guverne; ne opunem reducerii WikiLeaks la tacere prin difuzarea documentelor produse de ei. Pe scurt, noi ne concentram asupra apararii existentei WikiLeaks, OpenLeaks si a celorlalte situri de presa pentru whistleblowers, mai degraba decat asupra revelatiilor efective pe care ei le produc. Atunci cand guvernul Statelor Unite a inceput sa faca presiuni asupra unor companii si asupra altor guverne pentru a reduce la tacere WikiLeaks, s-a produs revelatia cea mai importanta pe care tot acest scandal a dat-o pana acum: guvernul SUA a iesit in fata pentru a ataca in mod autoritar si deschis un instrument de presa si a demonstrat cata influenta efectiva are asupra unor corporatii multinationale si asupra unor guverne europene. Spre denuntarea acestui lucru ne indreptam eforturile. Trebuie sa ne asiguram ca oamenii isi dau seama de gravitatea acestei actiuni.

Pe unul dintre site-urile Anonymous putem citi ca “prin noile tehnologii si legislatii, guvernele ne-au invadat intimitatea si ne-au restrictionat dreptul la libera exprimare in moduri care ar fi fost considerate anormale doar cu cateva decenii in urma.” Cat de valabila este aceasta propozitie pentru Romania lui 2010?

Anon.: Romania are o istorie lunga si dureroasa a suprimarii dreptului la libera exprimare. Am parcurs un drum lung si greu pentru care ma simt recunoscator, dar inca suportam rezultatul a 50 de ani de tacere fortata. De pilda, ne lipseste o cultura a protestului. Sunt totusi optimist ca exista o cultura a libertatii de expresie in Romania. Avem ONG-uri si avem voci in societatea civila si in presa care indraznesc sa se opuna deciziilor

Fondul CNSAS scanat, facut public pe internet si scrutat de mii de ochi.

Anonymous

guvernamentale atunci cand sunt percepute abuzuri. Asta nu inseamna ca incalcari ale libertatilor cetatenesti din partea institutiilor guvernamentale, politice si comerciale nu se inregistreaza. Ca jurnalist, stii mai bine ca mine in ce masura presa este supusa intereselor unor grupuri politice. Abuzul cel mai grav asupra libertatii noastre de informare din ultimul timp s-a inregistrat in timpul alegerilor prezidentiale din decembrie trecut. Sunt multe lucruri de facut in Romania pentru a atinge o transparenta guvernamentala de care avem nevoie pentru sustinerea societatii democratice pe care o construim de 20 de ani. Nu avem o transparenta suficienta a deciziilor CNSAS. Nu avem o desecretizare completa a arhivelor fostei Securitati. Nu ai o viziune a fondului CNSAS scanat, facut public pe internet si scrutat de mii de ochi?

Ar fi excelent, dar intrebarea este cat de fezabila este o astfel de actiune fara suportul logistic al statului? Si in plus, cum ar putea o organizatie precum Anonymous sa provoace/declanseze o astfel de transparentizare?

Anon.: Iti intorc intrebarea: cat de fezabila a fost publicarea miilor de documente WikiLeaks fara suportul logistic al statului? Pentru asta exista whistleblower-ii si pentru asta le aparam existenta. Whistleblower-ii adevarati actioneaza in spiritul apararii integritatii unei organizatii sau institutii, nu impotriva ei. Sunt protejati de lege, inclusiv de legea romaneasca, si pe drept. Aparandu-i, nu facem decat sa aparam legea. Anonymous poate incuraja si sustine prin orice mijloace, inclusiv logistice, o activitate de whistleblow, daca va considera ca ea e legitima.

Nu aveti lideri, nu aveti consiliu, practic nu aveti o structura organizationala clasica. Atunci cum reusiti sa va coordonati actiunile? Cum luati decizii? Cum va protejati de intrusi, de “tradatori” ai cauzei camuflati in suporteri?

Anon.: Forta noastra sta tocmai in faptul ca refuzam o structura organizationala clasica. Deciziile se iau prin vot deschis, iar actiunile sunt coordonate intr-o serie de „operatii”, existand un nucleu de actiune a celor mai activi sau dedicati in acel moment. Evolutia operatiilor este fluida, depinzand de masura in care actiunea se materializeaza si se coordoneaza „de la sine”. Nu este un model organizational perfect si nu este lipsit de riscuri. Dar este unul esential diferit de o structura piramidala si care se dovedeste eficace, mai puternic decat l-am fi avut cu o asemenea structura clasica. El este durabil prin definitie.

De ce Anonymous nu ataca companii si guverne din tari in care libertatea de exprimare sufera puternic (ma gandesc la China)? Vazute din spatele operatiunii Payback exista vreo diferenta intre Statele Unite si China? Care?

Anon.: Anonymous s-a nascut ca o miscare de aparare a legii instituite, cu incredere in puterea legii de a reflecta drepturile cetatenesti, nu ca o miscare revolutionara. Diferenta dintre Statele Unite si China este aceea ca Statele Unite isi incalca flagrant propria lege, in timp ce China si-a impus reprimarea libertatii de expresie in legea propriului stat. Nu avem, pana acum, mijloacele, motivatia sau prea-plinul de incredere in

Statele Unite isi incalca flagrant propria lege, in timp ce China si-a impus reprimarea libertatii de expresie in legea propriului stat.

Anonymous

puterea noastra de judecata pentru a ataca legea, acolo unde vedem ca ea incalca ceea ce cultura vestica numeste drepturile umane fundamentale. Asta nu inseamna ca nu am putea evolua in acest sens.

Dupa 9/11 masurile de securitate pe aeroporturi si in spatii publice s-au inasprit drastic. Ce garantie puteti furniza ca nu se va intampla la fel in spatiul digital? Sub pretextul apararii de atacuri precum cele desfasurate de Anonymous, libertatile de pe internet ar putea fi limitate.Noi nu suntem niste teroristi care ameninta securitatea spatiului digital. Suntem doar niste protestatari pasnici. Non-violenta asupra spatiului digital face parte din cultura de baza a Anonymous, asa cum face parte si reprimarea violentarii lui. Nu oferim un motiv si nici macar un pretext pentru inasprirea securitatii spatiului digital. Nu putem renunta la protestul nostru de teama unei represiuni asupra internetului, care ar fi de altfel imposibila. Un protestatar nu poate renunta sa iasa in strada de teama ca autoritatile vor interzice iesirea in strada pentru toti.

Cum comentati articolele din media care asociaza frecvent Wikileaks cu CIA?

Anon.: Nu este o chestiune pe care am putea-o comenta, pentru ca nu priveste motivatia noastra. Noi actionam in apararea libertatii si existentei unui mijloc de sustinere si difuzare a whistleblow-erilor, oricare ar fi acesta, nu in apararea unei organizatii anume. Nu avem mijloacele pentru a garanta credibilitatea niciunei organizatii. Credibilitatea WikiLeaks poate reiesi doar din faptele pe care le produce.

Sunteti de acord cu afirmatia “oamenii potriviti trebuie sa aiba acces potrivit la informatiile potrivite”? Considerati ca notiunea de “secret de stat” este generatoare de abuzuri, contrara unei societati democratice si deci maligna?

Anon.: Anonymous militeaza pentru transparenta si, ca miscare colectiva, are incredere in puterea de

Nu militam impotriva notiunii de „secret de stat”. Refuzam doar abuzul de aceasta notiune.

Anonymous

discernamant a publicului. Dar asta nu inseamna ca militam impotriva notiunii de „secret de stat”. Suntem constienti de nevoia guvernelor de a avea secrete: refuzam doar abuzul de aceasta notiune. Atunci cand guvernul Statelor Unite pune sub secret de stat faptul ca armata sa a ucis acei reporteri ai Reuters in Irak, nu raporteaza mii de morti ai civililor din Irak, inchide ochiul la tortura, atunci se produc grave abuzuri ale notiunii de secret de stat.

Afirmati intr-o scrisoare deschisa ca “randurile noastre sunt formate din oameni de toate natiunile si rasele, uniti de camaraderia digitala si de constiinta ca luptam pentru binele celor multi si nu pentru lacomia celor putini”. E o propozitie care pare desprinsa din retorica comunismului internationalist. In conditiile in care speranta de viata este, in Europa si continentul nord-american, mai crescuta ca oricand in istorie, cum definiti “binele celor multi”?

Anon.: Recunosc pericolul acestei fraze si ea a generat o dezbatere aprinsa intre autorii documentului. Anonymous este o miscare colectiva, nu una care sustine ideologia comunista. Exista o puternica opozitie in randurile noastre pentru a evita pericolele unei astfel de ideologii. Anonymous nu reprezinta niste revolutionari care merg impotriva ordinii stabilite, spre deosebire de comunismul internationalist. Suntem niste aparatori ai integritatii acestei ordini. Asta include apararea „binelui celor multi” instituit prin lege si denuntarea abuzurilor celor care, in mod secret si fraudulos, abuzeaza de lege. Asupra modului in care lumea vestica si-a dobindit prosperitatea nu putem comenta, tocmai pentru ca nu avem o ideologie comunista. Suntem doar niste aparatori ai legii si ai libertatilor instituite astazi.

Anon.: [IMPORTANT!]

Subsemnatul anonim nu exprima decat opiniile sale, ca Anonim, si ale nimanui altcuiva. Subsemnatul renunta in mod irevocabil la drepturile pe care le are asupra expresiei acestor opinii si incurajeaza pe oricine sa le difuzeze sau sa le foloseasca cum crede de cuviinta.

Un Anonim.