Prevederile Legii sistemului unitar de pensii sunt constitutionale, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), respingand astfel sesizarile depuse de parlamentarii PSD si PNL, informeaza Agerpres.

Dupa luarea deciziei, unii judecatori ai Curtii au declarat ca cele mai multe critici din sesizari erau similare celor din sesizarea anterioara pe care CCR s-a pronuntat.

Decizia CCR este definitiva si obligatorie, urmand ca Legea pensiilor sa fie trimisa sefului statului pentru promulgare.

Curtea Constitutionala a dezbatut miercuri sesizarea depusa de 53 de deputati PNL privind neconstitutionalitatea unor articole din legea pensiilor. Principalul argument din sesizarea depusa in 8 decembrie de catre grupul liberal din Camera Deputatilor este discriminarea intre femei si barbati la sistemul de cotizare. "In acest moment, legea este, din punctul nostru de vedere, clar neconstitutionala, dupa aceasta lege femeile vor avea o pensie mai mica decat barbatii", preciza deputatul PNL, Eugen Nicolaescu.

Si PSD a depus in 10 decembrie o contestatie la Curtea Constitutionala pe Legea pensiilor, sesizare fundamentata pe doua motive: unul pe procedura prin care se invoca faptul ca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a supus la vot in plen nu numai cererea de reexaminare a Legii pensiilor transmisa de presedintele Traian Basescu cat si Legea in integralitatea ei.

Camera Deputatilor a adoptat marti, 7 decembrie, in calitate de camera decizionala, cererea de reexaminare transmisa de seful statului cu privire la legea pensiilor, in care se prevede ca varsta de pensionare la femei sa fie de 63 de ani, iar la barbati de 65 de ani.

Guvernul a aprobat pe 10 februarie proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii, care, dupa ce a fost adoptata de Parlament si a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, a fost retrimisa la Parlament de catre presedintele Traian Basescu, in data de 7 octombrie. Basescu considera ca varsta standard de pensionare pentru femei ar trebui sa fie de 63 de ani si nu de 65 de ani cum stabilea initial actul normativ.