Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, considera ca Turcia nu a dat dovada de "comportament constructiv" in ceea ce priveste proiectul Nabucco, se arata intr-un document confidential din februarie 2010 care provine de la ambasada din Baku, aparut pe Wikileaks. Potrivit documentului, presedintele azer se arata ingrijorat de cooperarea "activa" dintre Turcia si Rusia, fapt care poate constitui un impediment in evolutia proiectului. De altfel, ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, i-a adresat sefului companiei petroliere de stat din Azerbaidjan urmatoarele intrebari: "De ce vrei sa stric relatiile noastre cu Rusia? Chiar ai nevoie de Nabucco?", se mai arata in document.

"Presedintele Aliyev a spus ca daca turcii demonstrau comportament constructiv, in acest an ar fi fost incheiat un acord de tranzit pentru gazele naturale. El a precizat, totusi, ca nu ar fi putut fi semnat inainte de 24 aprilie. De asemenea, el a declarat ca ar putea fi ingrijoratoare o cooperare activa turco-rusa deoarece ar putea fi unul dintre impedimente in ceea ce priveste progresul (n.red. proiectului)", se arata in document.

Potrivit acestuia, presedintele a precizat ca este absolut necesar pentru Azerbaidjan sa inceapa, in acest an, formalitatile pentru dezvoltarea zacamantului de gaze de la Shah Deniz II. Acest proiect ar putea ajuta Azerbaidjan sa investeasca in noi surse importante de gaze.

  • Pe de alta parte, Aliyev a vorbit si despre motivele pentru care Azerbaidjan s-a decis sa vanda gaze in Rusia, anul trecut, mentionand ca "Moscova a cerut"  si a oferit un pret bun pentru un excedent care exista deja. Motivul real, potrivit marturisirilor lui Aliyev, a fost ca vanzarea a lamurit "prietenii nostri  rusi" ca nu li se va permite sa creeze un centru de distributie. "Aliyev a demonstrat clar aversiunea sa pentru Guvernul Erdogan din Turcia, subliniind  naivitatea lui in politica externa si esecul unor initiative".

Cum si-a jucat Turcia rolul sau in proiectul Nabucco

Rolul Turciei in proiectul Nabucco a creat o serie de controverse in cursul anului trecut. Pozitia Turciei care a creat emotii in ceea ce priveste incheierea unui acord interguvernamental pentru proiectul Nabucco, proiect care poate scapa Europa de dependenta de gazele rusesti. In negocierile cu Uniunea Europeana, Turcia a incercat sa forteze nota dorind sa-si asigure taxe mai mari pentru tranzit si drepturi de a comercializa gazul ce va trece prin aceasta conducta. Astfel de cerinte au ingreunat negocierile, mai ales ca Turcia este tara care va gazdui cea mai mare parte a conductei. In cele din urma a cedat, iar acordul a fost semnat in vara anului trecut. In acelasi timp, Turcia este un sustinator si al proiectului rival, South Stream. Tot anul trecut, Turcia a autorizat Rusia sa intreprinda lucrari de explorare pentru a realiza gazoductul South Stream.

  • In privinta Turciei, Edward Chow, expert in problematica energiei din partea Centrului pentru Studii Strategice Internationale din SUA, a criticat aspru  aceste jocuri ale Turciei. "Este intr-adevar o problema si Turcia vrea sa fie o punte. Si cand esti o punte nu pui bariere, iti asumi niste riscuri. Turcia  daca doreste sa joace rolul unui punct central, ar trebui sa joace si rolul unei punti neutre. Nu putem nega avantajul geografic al Turciei, a precizat Chow.  Potrivit acestuia "Turcia are o pozitie agresiva si acesta este un detriment pentru obiectivele sale de a deveni un punct de tranzit major".

Azerbaidjan, intre Rusia si UE

Insa nici negocierile dintre UE si Azerbaidjan, considerat potential furnizor si de Nabucco, nu sunt foarte usoare. Gigantul rus Gazprom a semnat in iunie, 2010, la Baku, un acord privind cumpararea de gaz din Azerbaidjan. O decizie care poate priva proiectul european Nabucco de o parte semnificativa a resurselor cu care urma sa fie aprovizionat.

De altfel, decizia UE pentru finantarea gazoductului Nabucco a fost amanata pentru 2011, pe fondul prelungirii negocierilor cu Azerbaidjan. Uniunea Europeana ar urma sa finanteze cu 7,9 miliarde euro acest proiect, menit sa diversifice sursele de aprovizionare ale batranului continent, prin aducerea in Europa a 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale din regiunea Marii Caspice, prin Turcia si Balcani, inclusiv Romania.

  • Demararea lucrarilor de constructie la acest proiect, care a suferit deja amanari repetate, era programata pentru anul viitor, urmand ca primele livrari sa  aiba loc la finele lui 2014. "Cu siguranta, nu vom ajunge la o decizie in acest an, nu se va intampla inainte de 2011," a afirmat Michael Ulbrich, seful  pentru proiecte internationale la grupul energetic OMV, citat de Der Standard.

Un alt oficial al OMV semnalase deja in august ca o decizie in acest sens ar putea fi amanata pentru 2011. Der Standard precizeaza ca sursa acestei noi intarzieri este prelungirea negocierilor cu Azerbaidjanul. Azerbaidjan negociaza cu peste 20 de firme si consortii si urmeaza sa decida pana la sfarsitul anului care proiect va fi aprovizionat cu gazele extrase din zacamantul urias de la Shah Deniz II.

Guvernul de la Baku a subliniat ca acordurile vor fi semnate cu ofertantul care propune cel mai bun pret si ca Nabucco si Rusia par a fi principalii concurenti. Gigantul rusesc Gazprom a afirmat recent ca niciun concurent nu va putea face fata pretului pe care il va oferi pentru gazele de la Shah Deniz.