Peste 40 de persoane sunt audiate, marti dimineata, de procurorii DIICOT, pentru fraude pe internet cu prejudicu care depaseste 11 milioane de euro, din care peste un milion de euro reprezinta beneficiul suspectilor, informeaza Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti au efectuat, la data de 14 decembrie 2010, 42 de perchezitii domiciliare, din care 31 in jud. Constanta, 4 in jud. Neamt, 3 in jud. Brasov, 1 in jud. Olt, 1 in jud. Maramures, 1 in jud. Cluj si 1 in jud. Dolj.

In timpul actiunii au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice.

Procurorii au stabilit ca, in perioada octombrie 2009 - februarie 2010, Catalin Zlate si Cristian Ciuvat au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si pe care l-au sprijinit peste 50 de persoane, specializat in savarsirea de infractiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obtinerii de sume substantiale.

Catalin Zlate a obtinut, prin intermediul unor aplicatii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit in interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxa din strainatate, obtinand bonusuri, in functie de numarul de minute si valoarea apelului pe minut (la un tarif pe minut de 1 euro, obtinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obtine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, acuzatul a constituit o societate care a incheiat contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinand astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului.

Pentru obtinerea datelor conturilor VoIP, Catalin Zlate a folosit o aplicatie care cauta pe internet servere care au alocate numere VoIP, iar dupa identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifica numele de utilizator si parola de conectare la server.

Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicatie destinata efectuarii de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita "Zoiper", acuzatul efectua apeluri catre numerele cu suprataxa. Folosind datele obtinute in mod fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator si parola aferenta) acesta initia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin internet, ajungea la numarul de destinatie.

In acest mod, in perioada octombrie 2009 - februarie 2010, invinuitii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durata totala de peste 315.000 minute, prejudiciind astfel societati din Romania, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, SUA.

Ulterior, membrii gruparii au efectuat, in perioada februarie - 6.12.2010, prin intermediul companiei Shadow Communication Ltd., un numar total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.

Valoarea totala a prejudiciului creat depaseste suma de 11.000.000 de euro. Din aceasta suma, peste 1 milion de euro reprezinta beneficiul suspectilor, potrivit probelor la dosar.

Procurorii fac cercetari in acest dosar pentru initiere, constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, spalare de bani, acces fara drept la un sistem informatic in scopul obtinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate, detinerea fara drept a unui program informatic si cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin introducerea de date informatice in scopul de a obtine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul.