Ordonanta de urgenta privind modul de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabileste ca angajatorii nu vor putea concedia angajatii in primele sase luni de dupa revenirea din concediul de crestere a copilului, se arata pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Ministerul Muncii a introdus in proiectul de ordonanta de urgenta o noua dispozitie, "care interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului sau in cazul celor care se afla in plata stimulentului de insertie".

Ordonanta de urgenta aprobata miercuri de Guvern, care reglementeaza noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 ianuarie 2011, contine si unele masuri suplimentare, ce sunt aplicabile oricarei situatii de acordare a indemnizatiilor, potrivit MMFPS.

Astfel, este prevazuta o suplimentare a cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei incepand cu cel de-al doilea copil in cazul sarcinilor multiple, precum si o suplimentare, tot de 600 de lei, pentru nasterile survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

De asemenea, se mai stabileste ca in toata perioada de concediu pentru cresterea copilului se face plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, iar perioadele de concediu se constituie ca si perioade asimilat in sistemul asigurarilor de sanatate, al asigurarilor sociale si al asigurarilor pentru somaj. "Perioadele mentionate anterior constituie vechime in munca si in serviciu", mai precizeaza MMFPS.

Ordonanta mai prevede si prelungirea concediului fara plata acordat dupa primele trei nasteri, respectiv dupa primii trei copii, de la trei la patru luni, pentru a transpune astfel prevederile Directivei Consiliului 2010/18/UE din 8 martie 2010.

Emil Boc a anuntat miercuri seara ca Executivul a adoptat ordonanta privind indemnizatia pentru mame, pincipalele prevederi fiind:

1. Pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei, situatia actuala ramane neschimbata

2. Din 2011, sint doua optiuni pentru parinti:

- fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei;

- fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

In toate situatiile, plafonul minim este de 600 lei.

Parintii trebuie sa aleaga de la inceput pe ce varianta merg.

Potrivit estimarilor Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificari sunt de 100 de milioane de lei in 2011 si aproximativ 500 de milioane de lei in 2012.